Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.
MaMar | 39162 |
21.11.2024 21:06:32
Federiko, já s tím, co píšeš, souhlasím pro 2. stupeň, ale opravdu si myslím, že na 1. stupeň patří i nejrůznější praktické činnosti. A to jednoduché šití a přišívání knoflíků, stejně jako něco vypěstovat, zatlouct hřebík, apod. pochopitelně zvládnou už 8 - 10 leté děti.
|
MaMar | 39162 |
21.11.2024 21:02:35
vlad. - "Jsem děvče z vesnice a veškeré pozemky, dílny a jiné ruční práce jsem považovala za prudu, na to jsem nemusela chodit do školy, to jsem měla doma" -
- já učím taky na vesnické škole a předpokládala jsem, že děti budou mít zkušenosti s prací na zahradě, ale překvapivě většina z nich nemá - už i na té vesnici mají u baráku jen malou okrasnou zahrádku, nebo bydlí v bytovkách. Bylo skvělé pozorovat, jak byli žáci nadšení, když jsme na jaře pěstovali v květináčích hrášek - každý měl své rostlinky, takže viděli, co se stane, když zalívají příliš moc, nebo zalívat zapomenou, že se lépe daří rostlinám, které mají víc světla, apod. Nakonec si svou úrodu všichni, kdo chtěli, snědli Samozřejmě, že to jsou triviální poznatky, ale mluvím o nižších ročnících prvního stupně, navíc některé děti nemají šanci být úspěšní v jazycích nebo matice, takže když se jim povede vypěstovat nejkrásnější hrášek, mají radost |
MaMar | 39162 |
21.11.2024 20:49:03
Neznámá, požadavky na donášku různých materiálů do školy jsem u svých dětí taky nesnášela, ony se to teda nejspíš dozvěděly včas, ale doma sdělovaly, co si mají donést, na poslední chvíli.
Proto to po žácích téměř nechci, ve škole máme pytle plné různých vlnek a bavlnek, ruliček, polystyrénových koulí, korálků apod., doma mám také nashromážděné materiály pro několik generací, tak je spotřebováváme Včera si tedy děti měly přinést formičky na vykrajování perníčků a váleček na těsto, zdůraznila jsem, že úplně stačí pro několik dětí dohromady, a kdyby něco z toho někdo doma neměl, ať určitě rodiče do krámu nehoní, ale překvapivě při mém příchodu mávaly válečkem nad hlavou všichni Řekla bych, že je to prostě baví. Možná ne všechny, ale určitě má většina mnohem raději pracovní činnosti a výtvarku, než třeba češtinu a matiku Ostatně se toho při práci dá procvičit dost třeba i z geometrie, při práci podle návodu se učí chápat text, nebo si při malování jen tak povídáme na témata, která je zajímají. |
Půlka psa | 24064 |
21.11.2024 20:32:28
Pravda, špatně jsem se vyjádřila. Psala jsem o opravování oblečení nebo poutek na ručníky. K praktickému životu jsem šití nikdy nepoužila, ale v nějaké míře to umím. Jako dítě jsem šila oblečení na panenky, s dětmi jsem šila waldorfské skřítky, "plyšáky" z rukavic a panenky z ponožek vycpané rounem nebo rýží s knoflíky místo očiček. Ale to je jen hra na dlouhé zimní večery, nic praktického. Opravování oděvů a ručníků žádné.
|
MaMar | 39162 |
21.11.2024 20:30:18
Mě by zase nenapadlo, že někomu poutka na ručnících nechybí , už když je kupuju, hledám zásadně ty s poutky - myslím tím menší rozměr ručníků na ruce, ne velké osušky.
V koupelně mám vedle umyvadla háčky, kde ručníky visí, ani je při utírání rukou nesundávám. Takže zrovna přišívání utrženého poutka je pro mne jeden z obvyklých důvodů k vytažení jehly a nitě. Dalšími důvody jsou utržený knoflík, nebo něco malého rozpáraného, jinak taky nejsem žádná švadlena a výměnu zipů, šití závěsů apod. ráda přenechám profesionálům. Nějaký kus oblečení jsem se bez velkého úspěchu pokusila ušít naposledy v 80. letech. Překvapivě jedna z dcer po osamostatnění zakoupila několik typů šicích strojů a šije si krásné kousky na sebe i na děti |
Pruhovaná | 64704 |
21.11.2024 20:16:16
Jak víš, že to umíš, když jsi to v životě nedělala?
|
Půlka psa | 24064 |
21.11.2024 20:05:18
Speciální suroviny zatím potřeba nebyly. Buď jsou ty děti soudné a vybírají rozumné recepty nebo shánení cizokrajných věcí prozatím dopadlo na jiné rodiče. Zatím jsme jako nejspeciálnější věc dodávali plechovku kokosového mléka a balík tortil, ale to mají dost všude. Navíc si to kluk nejspíš i zvolil sám.
|
Kaliope X | 157897 |
21.11.2024 19:06:54
Tak náš středoškolák je námi hrubě zneužíván k nákupu jízdenek i letenek, včetně vyhledání vhodných spojů Stejně tak veškeré platby si obhospodařuje ze svého účtu. Jen formální komunikace v češtině už občas zní anglicky
Na prvním stupni myslím něco šili a rozhodně vařili. Netuším, kdy naposledy jsem měla v ruce jehlu z jiného důvodu, než tříska. Mě na základce bavily jen dílny, ruční a pěstitelské práce byly děs. |
neznámá | 91073 |
21.11.2024 18:06:22
jo záclony, už před časem jsme si tu posteskla, že nejsem schopná započít závěsy, co už se brutálně třepí. Rose poradila zažehlovací pásku, já nejsem schopná koupit ani tu pásku.
A pak se mají děti naučit domácím pracem. |
Dari79 | 114243 |
21.11.2024 18:00:30
U nás ve škole taky vařej. Taky stloukali máslo třeba, vyráběli mýdlo... Jedno vaření měli spojené i s "finanční gramotností", když dostali obnos, museli předtím nakoupit suroviny, aby se do limitu vešli... (popravdě, většina z nich dělala něco jako palačinky, takže levné a lehké jídlo, ale i tak).
Šití cíleně neměli, ale nějakýho toho medvídka obšitého dokola s knoflíky místo očí, to někdy dřív taky přinesl. Ale předpokládám, že mu hodně pomohla paní učitelka Neteře jsme učili šít na stroji za covidu, když se šily roušky... to měly tak 10-14 let. Já šít umím, i na stroji, v dětství jsme i hodně vyšívaly i pletly... V dospělosti jsem i chodila na kurzy šití, měla jsem vlastnoručně ušité sukně, kalhoty i halenku... Šicí stroj pořád mám, ale už ho používám spíš na "rovné" - tj. klasika kalhoty a tak. Záclony jsem si už nechala naposledy ušít přímo v prodejně, když to tam nabízí, tak proč ne. Ponožky nezašívám, ale vyhozuju... Ale napáraný šev, utržený ramínko od šatů atd. to si samozřejmě opravím. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.