| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Peníze a bydlení : Úřední okénko - notáři a dědictví

  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 7024  [Dalších 7004 >>]
neznámá 91073
1.3.2024 23:08:36
Řešili jsme před lety a tak jednoduché to není, když se nedomluvíš chce to řešit přes stavební úřad a vyzvat k odstranění plotu. Alespoň u nás to nebylo vůbec jednoduché.

Fakt to bude chtít právníka.
Muumi 41406
1.3.2024 23:04:43
Vydržení snad musí být v dobré víře, ne? Tady ten člověk ví, že užívá něco, co jeho není.
monam 158013
1.3.2024 23:02:04
"Teď ale platit přestal, tátovi řekl, že o další užívání nemá zájem, ale stále je parcela připlocená. Jak bránit svoje vlastnická práva?"

Taky bych to neviděla komplikovaně, přestal platit, odstraňte plot, přesuňte ho k jeho straně pozemku a oznamte mu, že už se o to budete starat sami.
monam 158013
1.3.2024 23:00:56
Cimbur, nejsem právník, ale tohle dle mého ještě není vydržení. Zejména když s tím nesouhlasíte. Vydržení u nemovitosti může nastat po 10 letech, ale pokud dotyčný platili nájem, jde o nějakou formu nájemního vztahu a tím nemže dojít k vydržení. Investovala bych do právníka.
Cimbur 64764
1.3.2024 22:29:30
Stala jsem se nedávno spolumajitekou množství menších pozemků. Jeden z nich se nachází na okraji mého rodného městečka, tatínek se kdysi dohodl s majitelem sousední parcely, ten si jej připlotil k zahradě a užíval ho, taťkovi dával ročně stovku. Pozemek má 110m2 a nepraktický tvar. Teď ale platit přestal, tátovi řekl, že o další užívání nemá zájem, ale stále je parcela připlocená. Jak bránit svoje vlastnická práva?
Takto dopadl i bratr, který vlastní za městem neoplocený pozemek vedený jako zahrada a táta akorát ví, že ho užívá "někdo z Lhoty". Neplatí nic.
Takže platíme daně.
Jak se vůbec v takové situaci bránit proti vydržení?
Cimbur 64764
1.3.2024 22:28:27
Stala jsem se nedávno spolumajitekou množství menších pozemků. Jeden z nich se nachází na okraji mého rodného městečka, tatínek se kdysi dohodl s majitelem sousední parcely, ten si jej připlotil k zahradě a užíval ho, taťkovi dával ročně stovku. Pozemek má 110m2 a nepraktický tvar. Teď ale platit přestal, tátovi řekl, že o další užívání nemá zájem, ale stále je parcela připlocená. Jak bránit svoje vlastnická práva?
Takto dopadl i bratr, který vlastní za městem neoplocený pozemek vedený jako zahrada a táta akorát ví, že ho užívá "někdo z Lhoty". Neplatí nic.
Takže platíme daně.
Jak se vůbec v takové situaci bránit proti vydržení?
Černá kronika 103775
3.11.2023 18:48:02
Moc děkuju za podrobný a srozumitelný vysvětlení.~;((
Dari79 114243
3.11.2023 18:33:36
Reálné odpovědi, prosím, zde:

A. Zástavní smlouvu samozřejmě podepisují prodávající, to je úplně normální - tedy ti sourozenci, co dům vlastní a zdědili ho. (Kupující v bance podepisuje úvěrovou smlouvu a jiné dokumenty). Zástavní smlouva se dává na katastr jako první, až na "V-čko" pak banka pustí peníze z úvěru kupujícího do advokátní úschovy.
A ano, i když je to dům z dědictví, je běžnou praxí v bankách, že chtějí podpisy i manželů, nebo výpisy z centrální evidence obyvatel, že manžela nemáte.

Zde bych obavy žádné neměla, je to běžný postup, i když chápu, že pro někoho, kdo se v tom neorientuje a prodává jednou za život je to nezvyklé.

Takže - každý prodávající musí prohlásit (prokázat), zda je ženatý/vdaná nebo ne (kdo to nemá v občance, obvykle chodí na poštu pro výpis z centrální evidence obyvatel) a do zástavní smlouvy skutečně banky dopisují i manžele (i když dům nepatří do SJM, protože ho zdědili).

Projevovat nelibost jistě lze, ale bez toho nejspíš kupující nedostane hypotéku. Lze to obejít tím, že si vyberete kupce, co má hotovost a hypotéku nepotřebuje.

Tyto údaje nepotřebuje realitka, ten realiťák je nejspíš jen předává do banky... Potřebuje je banka kupujícího, aby mohla připravit zástavní smlouvy. Pokud je nechcete dávat realiťákovi (ochrana osobních údajů a tak), tak je dejte rovnou do té banky sami... (samozřejmě, to musíte vědět, v jaké bance si kupující vyřizuje úvěr a tak).

Taky je bude potřebovat advokát, co bude psát kupní smlouvu, protože součástí kupní smlouvy obvykle je i souhlas manželů/manželek s prodejem nemovitosti (i když je dům zděděný a není v SJM). Má to svoje důvody, hlavně z hlediska ochrany kupujícího (právo na rodinnou domácnost, relativní neplatnost...).

Pořád jsou všichni povinni šetřit osobní údaje v max. rozsahu, takže máte-li s tím nějaký problém, tak si řekněte, že to chcete diskrétně a zabezpečeně a oni to nějak zařídí... (U mě třeba dělám listiny manželů a manželek samostatně, nepíšu je do listin, které vidí vic lidí, nemusí být ani osobně přítomni a tak - ale já taky musím znát jejich údaje a oni mi musí aspoň 1 papír podepsat, který zůstane v dokumentaci u smlouvy. Určitě nechci kopii občanek do mailu nebo tak něco. Ve Vašem případě to budou 2 listiny - v bance a u advokáta).

2. AML dotazník je povinný u každého kupujícího i prodávajícího (zde manželé figurovat nemusí, manželé by AML dotazník vyplňovat neměli). V AML dotazníku se obvykle NEUVÁDÍ příjmy prodávajících ani jejich zaměstnání. Uvádí se pouze, jak a kdy nemovitost nabyli - v případě dědictví je to úplně jednoduchý údaj. Resp. zaměstnání tam někdo má, ale to stačí stylem - zaměstnaná účetní a tak. Naopak u AML dotazníku u kupujícího, tam se zdroj peněz uvádí, čili tam je může být podrobnější. To si myslím, že opravdu není požadavek u prodávajících, kteří nemovitost zdědili, smyslupné ani nutné, aby se jich ptali na zaměstnání a na příjmy... Tady bych to nesdělovala. Pokud na tom budou trvat, chtěla bych ten AML formulář vidět - jde o to, kdo je jeho příjemcem (každý subjekt může potřebovat jiné informace). Nikdy to ale není nějak podrobné, fakt není důvod žádat "výplatní pásky" za posledních 12 měsíců nebo něco takového. Kupující své příjmy stejně musí velmi podrobně pro hypotéku do banky doložit. U prodávajících (se zděděným barákem) k tomu důvod není žádný. POZOR - AML dotazník můžeš při 1 transakci podepisovat třeba i 3x (realitky mají svůj, banky taky, advokát, co dělá úschovu, taky). Je to pruda, ale je to povinnost. (Kdokoli z nás by dostal pokutu a nemalou, kdyby AML dotazníky s klienty nevyplňoval). Nikdy jsem neviděla u AML dotazníku u prodávajících kolonky na příjmy. U kupujících, to jo (ale ten nemá důvod to neuvádět, to už uváděl v bance při žádosti o hypotéku).

(Zas na druhou stranu je to sranda, podepisování AML. Já to schválně čtu velmi vážným hlasem, zatímco účastníci se chechtají, na co se je to ptám... - větší hovadinu jsem neviděla. Ale být to musí, tak co už).

3. daně se neplatí (v drtivé většině případů), to už tu někdo psal a psal to správně. Jestli je to dům, který babička měla půl života, měla v něm trvalé bydliště, tak se to opravdu danit nebude...



Krásné konferenční stolky od českých ověřených obchodů
žiraf 54559
3.11.2023 18:22:48
Kroniko, od makléře používajícího v úřední korespondenci "drahé polovičky", bych asi rychle odešla.

;
holkamodroočka 156337
3.11.2023 17:41:52
Jestli je to velká realitka, tak je tam i někdo zodpovědný za makléře, ne? Tak kontaktovat toho, kdo to vede, co to je za zmatky. U mě jednou makléř všechno zmastil, největší AK v ČR. Dali mi někoho jiného a ještě mi zaplatili na vlastní náklady právníka.
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 7024  [Dalších 7004 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.