| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Peníze a bydlení : Koupě, prodej, pronájem nemovitosti

(?)
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 17495  [Dalších 17465 >>]
Cimbur 64764
2.10.2025 12:03:25
Mám menší starší byt v okresním městě, se střídavým úspěchem jej pronajímám. Teď poprvé to bylo přes realiťáka. Mladá paní s dětmi, která odcházela od manžela. Od začátku se vedle ní pohyboval i její přítel/kamarád, který vystupoval jako takový ochranitel, říkal, že tam občas přespí. Smlouva byla jen na ni. S pánem jsem řešila nějaké převozy nábytku, který jsem pro ně sehnala, kupovala jsem i novou troubu. Pán byl takový zvláštně nevyrovnaný. Jednou ochotně komunikoval, po druhé nebral telefony. I u takových banalit jako nedochvilnost mi zcela evidentně lhal a vymlouval se na druhé, nezavolal v domluveném termínu atd.

Po pár měsících se mi paní ozvala, že se vrací k manželovi, ale pán by rád zůstal. Ověřila jsem si jeho situaci přes realiťáka, chlapík měl mnoho exekucí v souhrnu na milionové částky. Odmítla jsem tedy sepsat s ním smlouvu, následovala smršť ublížených telefonátů nebo naopak nezvedání telefonu. Paní se neodstěhovala, i když zřejmě asi dva měsíce byla více s původní rodinou a do bytu jen dojížděla. V té době se také objevily menší nesrovnalosti s placením. Pak se paní asi znovu naplno do bytu vrátila, vše dál probíhalo hladce, paní se snažila i přes svoji objektivně složitou situaci, bojovala o svěření dětí do péče, pracovala ve dvou zaměstnáních.

V létě jsem dostala anonymní avízo, že v bytě proběhlo nějaké rodeo za asistence policie. Paní mi volala s omluvou, snažila se přítele omlouvat, ale zjistila jsem, že byl policií jako násilník na čas vykázán z bytu. Mezitím jsme s paní řešili financování nového lina – já jsem zaplatila materiál a práci, paní to celé s řemeslníkem domluvila a zrealizovala. Vypadalo to dobře a perspektivně.

Jenže se začátkem školního roku a nástupem nejmladšího dítěte do školy se paní přeci jen rozhodla vrátit se k původní rodině, navíc vztah s přítelem/kamarádem byl už asi definitivně narušen. Chtěla se domluvit na ukončení nájmu ke konci října. S čímž nemám nejmenší problém. Jenže ten její už jen kamarád nechce z bytu odejít. Přesto, že na něj není psána smlouva a já s ním žádnou smlouvu sepsat nechci, myslí si, že má z nějakého důvodu nárok setrvat v bytě. I mladá paní je z toho nešťastná. Jsou na ni psány i energie a bez řádného předání vyklizeného bytu je zpět na sebe nebudu chtít napsat. Jak takového člověka, který se beze smlouvy a jiného právního titulu odmítá vystěhovat z vašeho bytu, dostat pryč?

Teď jsem od něj měla velmi nehezký telefonát, škoda, že jsem ho nenahrála. Křičel, obviňoval mě, vyhrožoval. Tvrdil, že ta smlouva vlastně byla s ním, že to všechno platil vlastně on, že se 30 let nestarám o svůj byt (koupený v roce 2004 a kompletně zrekonstruovaný)… Podotýkám, že jsem jim v zimě i snížila už tak dost nízký nájem a uhradila velký nedoplatek za vodu – více než 5000 korun, aniž bych ho vymáhala.
Macecha 135035
23.5.2025 16:01:39
My jsme takhle vloni prodávali menší pozemek v centru Starého Jičína, asi 200 m. Taky ho dlouhodobě využíval soused, akorát nám nic neplatil. Byli jsme rádi, že se o to někdo stará. Po pár letech jsme mu nabízeli odkup, jenže nám nabídl úplně směšnou částku. Takže jsem napsala na OU, jestli by pozemek nechtěli. Chtěli, ale taky skoro zadarmo, nakonec jsme se rozhodli jim to prodat, ať máme pokoj, dostali jsme asi 15 000,-...
Čumča. 160024
22.5.2025 22:25:11
Rodinová, to nemuselo padnout, to je prostě vyčkávací taktika

komerční pozemek pro výrobu/služby/podnikání bych za tisíc neprodávala, zvlášť pokud má pozemek veškeré sítě
Muumi 41406
22.5.2025 22:04:52
Tak jsem se namátkou koukla a stavební pozemky v naší lokalitě jsou kolem 7 tisíc korun za metr. Z čehož plyne, že to je údaj úplně k ničemu a je potřeba se bavit o konkrétním místě …. Nicméně za 7 litrů je to reálně využitelný pozemek. Stejně jako ten tvůj. Situace cancouru u cizího baráku, navíc bez přístupové cesty na pozemek, bude asi dost jiná. 15 korun je srandovních, ale tisícovka mi prostě přijde mimo. Já bych to teda za sto tisíc nechtěla.
Rodinová 140078
22.5.2025 20:59:23
Tisicovku? Mam ve spoluvlastnictvi pozemek 4000 m2 v krajskem meste v obchodni zone u nadrazi, velky developer nam aktualne nabizi 40 eur za m2…
Posledni nabidka, kdy ale bohuzel obchod padnul, byla 80 za m.
Čumča. 160024
22.5.2025 19:22:33
ale soused je pitomec, 15,-- za metr je urážka, jeho by odstranění plotu a nové oplocení stálo desítky tisíc - vy mu ale problémy dělat nechcete~d~, jen to papírově a lidsky urovnat

jo, tu cenu bych mu dala na splátky, když to pro něj nebude znamenat měsíční "pálku", nebude tak trojčit

chtěla jsem takhle loni řešit těch 500m2, prý "ne, my kupujeme tepelné čerpadlo a nemáme peníze"

tihle lidé mají jenom jedno hledisko "někdo mi vkročil do mé komfortní zóny"
Čumča. 160024
22.5.2025 19:11:07
Cimbur, já nevím, opravdu~d~

Já mám přesně takový klín s jedním sousedem (50m2), plot kompletně na našem pozemku. A obdélníkový pozemek, částečně pod domem souseda, asi 500m2, oba jsou podle ÚP stavebními parcelami. Nedělám s tím nic, nemám na to nervy. Celá administrace by byla na mé náklady, na moji energii, cena lehce nad stovku za metr a spoustu pomluv od jednoho z nich k tomu (chci je ožebračit a tak). Jak říkám, nechávám to být....

Na rovinu, nechala bych být i to tvoje.~d~
Cimbur 64764
22.5.2025 19:02:48
No a kolik je tak friendly price? 300 za metr?
Přes 4 500 jídelních stolů za super ceny na Favi.cz
Čumča. 160024
22.5.2025 18:57:42
Cimbur, městský úřad ani RK to od vás nevykoupí, bude se bát budoucích potíží právě s tím vydržením, vy víte historii (ústní dohoda, nabídky ceny 15,-- atd.), ale nový majitel by neměl žádnou jistotu, že mu nabytý pozemek nikdo později nevezme.

Nikdo si nekoupí "klín" s potenciálním rizikem. Tím spíš za oplocením jiné osoby, se kterou by musel jednat o odstranění stavby oplocení....

V tomhle má ten soused pravdu, tržní hodnota je momentálně malá, z výše uvedeného důvodu.

Navrhněte mu friendly price, ale kupní smlouvu s předkupním právem ve váš prospěch, pokud by pozemek v budoucnu peněžil.
Muumi 41406
22.5.2025 17:13:29
No dobře, smlouvu vypoví, ale užívat to bude dál? Tak pak asi budeš muset konat ty a třeba ho vyzvat, aby to teda bez právního důvodu neužíval.
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 17495  [Dalších 17465 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.