| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Hebrejština, judaismus

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 120] Názory 121130 z 1470  [Dalších 1340 >>]
Cipora 96758
20.8.2010 8:57:37
Zelda, celym jmenem Zelda Shneurson Mishkowsky, se narodila roku 1914 na Ukrajine. Jeji otec byl rabinem, jeji matka velkym znalcem moderni literatury. V roce 1926 rodina prichazi do Jeruzalema, kde Z. studuje nabozensky seminar pro divky. Pozdeji pokracuje se studiem umeni v Tel Avivu. Po prestehovani se svym manzelem ho Haify se venuje praci s postizenymi detmi.
Jeji basne byly prelozeny do mnoha jazyku, mmj. i do cestiny /ve sbirce "Pisek a hvezdy" - basen "Kazdy clovek ma jmeno"/

EACH OF US HAS A NAME
Each of us has a name
given by God
and given by our parents

Each of us has a name
given by our stature and our smile
and given by what we wear

Each of us has a name
given by the mountains
and given by our walls

Each of us has a name
given by the stars
and given by our neighbors

Each of us has a name
given by our sins
and given by our longing

Each of us has a name
given by our enemies
and given by our love

Each of us has a name
given by our celebrations
and given by our work

Each of us has a name
given by the seasons
and given by our blindness

Each of us has a name
given by the sea
and given by
our death.
štěpánka
  • 
19.7.2010 15:00:57
díky za odpověď.~x~
Cipora 96758
19.7.2010 13:32:19
Stepanko
pro me byl prave dulezity ten umysl, ten duvod, o kterem v rozhovoru mluvi. Urcite to z jeho strany /nebo ze strany jeho deti/ nebyla zadna recese.
To video se melo prezentovat spolecne s tim komentarem, takhle vytrzene to trochu zavani senzaci.
Na druhou stranu - nesmime zapomenout a je dobre, ze ti, kdo muzou svedcit, nemlci.
štěpánka
  • 
19.7.2010 13:00:25
Elleez,
díky za odpověď, spíš jsem myslela - co si o tom myslíš? Pobuřuje tě to, vadí ti to, nebo se ti to líbí, cítíš to taky tak jako autor videa? Jestli je to moc osobní, tak nepiš, já jsem právě do diskuse přispěla vysvětlujícím a dosti dlouhým příspěvkem, protože mi to nějak "nedalo spát"....~3~
Cipora 96758
19.7.2010 10:19:57
Stepanko
v hozhovoru v A., ktery provazi konkretni video /jsou 3/ pan K. vysvetluje, proc zaujima tento postoj:

"Jak se muzes takhle tomu smat"?, pta se ho jedno z vnoucat.
"Kdyby mi na tomto miste nekdo tenkrat rekl, ze sem prijdu po vice nez 60 letech, se svymi vnuky, rekl bych /nevericne/ : "O cem to tady mluvis"?
A tady jsme".

Mne to pripomina pribeh o Rabbi Akivovi, ktery stoji na troskach zboreneho Chramu a smeje se., zaci se ho ptaji: "Rabbi, prec se smejete"?
On jim odpovida: jedno proroctvi - o zniceni Chramu - bylo naplneno., smeju se, protoze ted nastava doba pro naplneni toho druheho proroctvi - o jeho vystaveni".

Pan K. - a ostatni - na tomto miste trpeli dost.
Ted se sem vraci s vnuky - co pro nej muze byt vetsim zadostiucinenim nez toto?
Jedine zbyva, aby take tancili ti, kteri tu byli tak nelidsky pripraveni o zivot.
Pak se tyto dva pribehy /o Rabbi Akivovi a p.Kohnovi/ spoji v opravdovy happyend. :-)
štěpánka
  • 
18.7.2010 21:55:32
Jestli jo, Elleez, Bohunko, Aido, a další, koukněte do Dění kolm nás na diskusi: "Survive - video z Auschwitz".
Co vy na to?~3~
štěpánka
  • 
16.7.2010 14:41:33
Elleez,
já nevím, mě připadá, že život Karen, jakoby s připlutím do Izraele teprve začíná. Jako taková tlustá čára za minulostí. Vlastně optimistický závěr. Ona osobně hrůzy žádné neprožila, jen se o nich "dozvěděla" - samozřejmě hrozné, když žila v relativním bezpečí, téměř normální život jako nežidovka a pak si sama zjišťovala, odkud pochází a co se stalo s příbuznými. Na jejím místě, bych si kladla otázku: "Chtěla jsem toto vůbec vědět?" - nevím, možná i ta postava Karen si ji kladla. V románu otce nenajde, jenom má zprávu, že přežil a žije v Izraeli. Anna Frank měla dle mého osud horší, to ukrývání a následně smrt v konc.táboře, myslím, že je to nesrovnatelné. Navíc je to skutečná postava. ~n~
Cipora 96758
15.7.2010 22:28:49
Nepamatuju si jak to bylo v romanu, ale ve filmu Karen otce najde - on ji vsak nepoznava a nasledkem traumat, ktere mu zpusobila valka s ni nemuze komunikovat.

Karen tak trosku pripomina Anne Frank, ze?
Obe takove "cele dobro" / Karen je hebr. "keren" a znaci "paprsek"/ a zivot obou tak tragicky skonci.
štěpánka
  • 
15.7.2010 22:24:27
Elleez,
vím, že román byl trošku o něčem jiném, ale mrzelo mě, že jsem se nedozvěděla, zda Karen svého otce našla nebo ne a zda zůstala aspoň v občasném styku se svými pěstouny. Vím, že řada lidí by řekla - happyend, ale já to říct nemůžu, když před ním byly ty milióny mrtvých ~n~
Velmi dobře na mě zapůsobil postoj dánského krále k požadavkům nacistů a způsob jak vyzval své poddané k nošení davidovy hvězdy a následně, jak Dánové zorganizovali rychlý útěk všech Židů do Švédska. to jsem nevěděla a velmi pozitivně to na mě zapůsobilo, zejména v kontrastu s postoji Poláků. ~3~
Velmi negativně pak postoj britských úřadů a armády, jak toto mohli dopustit 2 roky po válce???~Rv~Rv~Rv
Cipora 96758
15.7.2010 22:22:23
Jinak - vetsina udalosti se odehrava v letech 1947-48.
Leon Uris napsal knihu v r. 1958 a film byl uveden poprve v roce 1960 - tedy 12 (!) resp. 10 let po odehrani se udalosti v knize popisovanych.
[<<Předchozích 120] Názory 121130 z 1470  [Dalších 1340 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.