| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Hebrejština, judaismus

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 210] Názory 211220 z 1470  [Dalších 1250 >>]
Tabitha+2 73840
20.4.2010 22:03:59
nevim, na koho to bylo..Titul urcite hodnotny.Mam rozectenych ted nekolik veci, a v planu jeste par dalsich, ale doufam, ze i k tomuto tematu "pricichnu".~;)
Ráchel, 3 děti 76748
20.4.2010 21:58:12
nooo... přečti si třeba tuto knihu, je to poučné čtení ~:-D podotýkám, že vydavatelé nejsou křesťané ~:-D
http://www.titanic.n.cz/staden.htm
Tabitha+2 73840
20.4.2010 21:55:02
Kanibalismus je vec druha.Tady se nejspis nejednalo o tento jev, pouze o lidske obeti..

Dnes jsem pri pravid.poslechu CR2 narazila na zajimavou zpravu..Musi to byt zvlastni tam /Hebron/ zit vedle sebe..

http://www.rozhlas.cz/zpravy/blizkyvychod/_zprava/721921

Byla bych celkem rada za komentar jak z Izreale tak treba od Aidy..
štěpánka
  • 
20.4.2010 21:36:40
Tabitho,
kolik % násilím "kolonizovaným" nebo "obráceným na křesťanskou víru" přírodních národů mělo kanibalské zvyklosti? Já to nevím, ale dle toho, co jsem četla, jednalo se o vyloženě menšinový jev. Ač s kanibalismem též nemohu souhlasit, uvědomuji si, že u některých lidských skupin se jednalo o "neplýtvání" přírodními zdroji v oblastech, kde nebylo dost potravy. Někde se k tomu uchylovali např. v zimním období, kdy nemohli lovit, apod. Kdyby těmto lidem jejich "bílý bratr" neřekl, že se jedná o nemorální čin, asi by to dodnes nevěděli a vesele si živořili v divočině. ~t~ Někde dokonce velmi pravděpodobně dodnes kanibalismus praktikují a před "bílými misionáři" to tají. ~f~ Nedávno jsem četla i článek, který zpochybňoval léta uznávanou tezi, že Mayové a Aztékové svým bohům obětovali živé lidské oběti. kdo ví, jak to tenkrát bylo...~d~
Dnes např. poněkud zvláštně působí agresivní obhájci práv zvířat propagující vegetariánství až veganství. Představuji si, že velmi podobně a exoticky museli působit lidé, kteří těm přírodním národům kanibalismus přišli zakazovat. ~o~
Tabitho, tentokrát mě neber úplně doslova.
Tabitha+2 73840
20.4.2010 21:14:28
Nevím co pozitivního může přírodním národům věřícím ve své bohy, bůžky, přírodu přinést jiná víra, související s tím, že už nemůžou lítat nahatý po lese, atd.

...Tak treba byly i archeolog. prokazany zvyklosti lidskych obeti u techto narodu/ zrejme prevazne "mentalne" slabsi, dale deti a pod../ prinasenych pomerne "masivne" temto buzkum..Pro konkretni "ucel" , za ktere byly obeti delany / treba neprichazejici dest a pod../ ,nastala casto situace, kdy byl nekdy kapacitne "vysycen" vlastni kmen, takze se "lovili" lidi pro ucel obeti odjinud..Vedci se shoduji i natom, ze by se casem zrejme tyto kmeny sami "vytesnili" z povrchu zemskeho..Tak treba v ukonceni techto ritualu lze snad videt alespon miniaturni pozitivum...A jestlize byl kmen takto "krvylacny", tak myslim, ze Hospodinova ruka by ho, byt v jinym zpusobem stejne neminula..
Nebyli to tedy nijak zvlast peacemakeri..Neobhajuji ale kolonizacni "techniku" am.kontinentu.

štěpánka
  • 
20.4.2010 20:42:32
~t~~t~~t~Elleez.
Tak jsem si představila ty talíře házené z kuchyně na stůl.
Tak mi připadá, jestli by se ty pravidla neměly modernizovat. Neumím si představit, jak bych to řešila. To bych nemohla vyrazit ani na můj nejmilejší odpočinek (zamlada) - s baťohem do hor. Leda, že bych si ten baťoh dala už před začátkem Shabesu ven a pak jen hodila na záda a šla. jenomže zde v ČR, by mi ho určitě ukradli, co v Izraeli, taky by do rána zmizel? A na výloetě nevařit, jíst jen namazané studené - nevím co, páč nevím co s čím se může a nemůže jíst, aby to bylo kosher. taky je otázka, jestli pěší turistika není náhodou "práce" nebo námaha....Jejdamanku.~d~~d~~d~
Cipora 96758
20.4.2010 19:00:26
Joo Stepanko uz jsem pochopila dotaz ~5~
Mne to holt trva nekdy dyl~;)

Zakaz prenaseni se tyka jen "z prostoru do prostoru" - tzn. doma je to o.k talire nehazeme ~:-D
Cipora 96758
20.4.2010 18:14:16
Rachel ta druha varianta se mi libi ~R^

Stepanko
plotynka musi byt zapnuta ci nastavena predem.
Ohledne jidla - dobre se ptas, mas dobrou logiku ~;)
Jak, co a kdy se da ohrivat - tak na to tu mame tak polovinu knihovny ~;) skoro, no.
Ohledne prenaseni - ono nesmis ani ten kocarek "prenaset" s ~p~ nebo bez. Leda ze by sis ho oblekla jako cast odevu. ~;)
Doklady jsou passe, jeste z jineho duvodu - stejne jako penize.

Ale /mame tu ale vzdy ale, ze ~;)/ tady v Izraeli a i v ostatnich svetovych velkomestech byva urcite uzpusobeni, tvz. eruv, ktery umoznuje prenaseni /min. urcitych veci/.
štěpánka
  • 
20.4.2010 17:53:36
Ellez,
Jak si dáte jídlo na talíř a na stůl? Musí to být nachystáno předem - to ohřívátko na jítlo? Nebo když jdeš ven, jak doneseš dítě do kočáru nebo co s dokladama? Pod zákazem přenášení bych si představila - v rámci práce, ale v rámci jinak vhodného konání to nelze? Pardon za opět "vlezlé" otázky.~3~
Ráchel, 3 děti 76748
20.4.2010 17:44:57
a nebo "Dokud židovská duše hluboko v srdci touží"... to je variant ~:-D
[<<Předchozích 210] Názory 211220 z 1470  [Dalších 1250 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.