Rotem |
|
(31.3.2010 17:28:44) Rada bych udelala mazanec ale nevim jak na to.
Budu rada kdyz se podelite o recepty a zkusenosti
Jinak Krasne a Vesele Velikonoce
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(31.3.2010 17:38:05) Já mám dobrou zkušenost s podobným receptem, jako je tenhle. Našla jsem ho v jednom časopise, akorát teď nemůžu do skříně s receptama. Není to teda kynutá klasika.
http://recepty.chytrazena.cz/moucniky/nekynuty-mazanec-s-tvarohem-41206.html
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(31.3.2010 17:41:05) zrovna je v pekárně jednoduchý a rychlý recept, možno zadělat v ruce, v robotu nebo i v pekárně (tam je lepší přidat 1-2PL mouky) Těsto: 3hrnky pol. mouky, 1hrnek mléka, 6PL cukru krupice, 6PL tuku (rozpuštěná hera nebo máslo je nejlepší), 1 vejce, vanilkový cukr, špetka soli, strouhaná citr. kůra, špetku mletého muškátového oříšku a 20g droždí. vše promícháme a přidáme rozinky
těsto používám i na kynutý štrůdl, skořicové nebo pudinkové šneky,... ale tam nedávám muškát. oříšek
|
Rotem |
|
(31.3.2010 17:43:36) Cerviku dekuju za receptik a chci se zeptat na ty pudingove sneky,co to je?? Jak se to dela??
|
Maťa. |
|
(31.3.2010 17:47:50) vyválíš ako keby štrúdl (ja poznám škoricové), dáš náplň, zavineš a nakrájaš nožom
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(31.3.2010 18:25:42) těsto rozválíš, potřeš uvařeným vanil. pudinkem, zatočíš a tu "roládu" nakrájíš a pečeš takhle vypadaji upečený
|
|
|
|
Sharien |
|
(31.3.2010 17:56:20) Zkousela jsem jich fakt hodne, ale uz pecu dva roky jen tento jako mazanec, vanocku... http://www.mimi bazar.cz/recept.php?id=14439 testo zadelas rucne,
|
susanah |
|
(31.3.2010 18:21:14) Já peču tenhle a je http://www.mimi bazar.cz/recept.php?id=43685
|
|
|
Horama |
|
(31.3.2010 18:38:24) Mám recept jednak na ten klasický kynutý, jednak na nekynutou tvarohovou variantu. V obou případech uvádím množství surovin na dva mazance, tak případně děl dvěma.
a/ Klasický kynutý velikonoční mazanec 60g droždí, 900g polohrubé mouky, špetka soli, asi 0,5l mléka, 220 g vlahého rozpuštěného másla, 220g cukru, 4 žloutky, citronová kůra z jednoho citronu (nemusí být nebo se dá použít kupovaná balená citronová kůra v menším množství), 70g sekaných mandlí, 40g rozinek (je dobré je předem namočit do rumu), 1 vejce na potření
Buď udělej těsto v pekárně (nejdřív tekuté přísady, pak sypké, nedostat sůl do kontaktu s droždím) nebo postupuj takto: Droždí nechat vzejít v troše vlahého mléka se lžičkou cukru. V míse promíchat mouku se špetkou soli, přidat žloutky, máslo, vykynutý kvásek, vlažné mléko a kůru a vypracovat hladké těsto. Přidat rozinky a část mandlí (něco si nechat na ozdobu). V míse poprášit moukou a nechat v teple kynout asi na dvojnásobek objemu. Těsto rozdělit na dvě části, vytvořit bochánky, naříznout kříž, dát na plech vyložený papírem a nechat ještě chvíli kynout. Potřít vejcem, posypat mandlemi, vložit do trouby předehřáté na 180°C. Prvních deset minut troubu neotvírat. Po chvíli snížit teplotu asi na 150°C a nechat péct podle velikosti 45 minut až hodinu.
b/ Tvarohový mazanec 4 lžíce rozinek, 4 lžíce tuzemského rumu, 500 g hladké mouky, 2 prášky do pečiva, nastrouhaná kůra z jednoho citronu (viz. výše), 150g měkkého másla, 150g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 500g měkkého tvarohu, 60g sekaných mandlí + 10g plátků na ozdobu, 1 vejce na potření
Rozinky zalít rumem a nechat bobtnat asi 30 minut. Do mísy prosít mouku, přisypat prášek do pečiva a citronovou kůru. Promíchat. Do druhé mísy dát máslo, oba cukry a vejce, vyšlehat do světlé pěny. Potom přimíchat tvaroh. Tvarohovou směs spojit s moukou a do těsta zapracovat rozinky s rumem a mandle. Těsto rozdělit na dvě části, vytvořit bochánky, naříznout kříž, dát na plech vyložený papírem. Potřít vejce, posypat mandlemi. Asi 20 minut péct na 180°C, pak snížit teplotu na 150°C a dopékat asi 15 minut do zezlátnutí.
|
Cimbur |
|
(1.4.2010 10:25:10) Díky moc za ten tvarohový. Kdysi jsem ho dělávala a pak ztratila recept! je výborný.
|
|
|
anemon |
|
(31.3.2010 22:27:34) Máte prosím někdo recept na tvarohový mazanec do formy? Ztratila jsem recept - byl trochu hutnější než bábovka a lehčí než kynutý, takový hodně vláčný. Dík
|
Očička |
|
(1.4.2010 8:10:56) 150g cukru moučka 150g másla 1 vanilkový cukr 1 lžíce rumu 2 vejce 250g měkkého tvarohu 1 lžíce citrónové šťávy kůra z 1/2 citrónu 1 prášek do pečiva 500g hl.mouky 70g loupaných a sekaných mandlí 1 vejce a trošku mlíka na potření Troubu předehřejeme na 170°C Máslo,cukr vyšleháme do pěny.Přidáme vanil.cukr,obě vejce,tvaroh,rum, kůru a šťávu z citrónu.Zapracujeme mouku s práškem do pečiva a mandle. Zpracujeme hebké těsto,vytvarujeme ho do koule,položíme na plech,na pečící papír.Jemně zatlačíme a střed nařízneme do kříže.Potřeme vejcem,posypeme mandlemi a dáme péct do trouby.Po 30min.potřeme mlíkem.Pečeme zhruba 40-50minut,kontrolujeme špejlí. Dobrou chuť.
|
|
Horama |
|
(1.4.2010 10:00:06) Tvarohový mazanec 4 lžíce rozinek, 4 lžíce tuzemského rumu, 500 g hladké mouky, 2 prášky do pečiva, nastrouhaná kůra z jednoho citronu (viz. výše), 150g měkkého másla, 150g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 500g měkkého tvarohu, 60g sekaných mandlí + 10g plátků na ozdobu, 1 vejce na potření
Rozinky zalít rumem a nechat bobtnat asi 30 minut. Do mísy prosít mouku, přisypat prášek do pečiva a citronovou kůru. Promíchat. Do druhé mísy dát máslo, oba cukry a vejce, vyšlehat do světlé pěny. Potom přimíchat tvaroh. Tvarohovou směs spojit s moukou a do těsta zapracovat rozinky s rumem a mandle. Těsto rozdělit na dvě části, vytvořit bochánky, naříznout kříž, dát na plech vyložený papírem. Potřít vejce, posypat mandlemi. Asi 20 minut péct na 180°C, pak snížit teplotu na 150°C a dopékat asi 15 minut do zezlátnutí.
|
Horama |
|
(1.4.2010 10:01:54) Sorry za "viz. výše", zkopírovala jsem to ze svého příspěvku o kus výš a tam byly recepty dva. Jen je to poznámka, že citronová kůra se dá vynechat nebo nahradit menším množstvím té prodávané balené jako koření.
|
Jája | •
|
(1.4.2010 10:15:18) Já si kůru dělám doma. Citrónovou a pomerančovou, mám je ve skleničce smíchané dohromady. Oloupu citrón (nebo pomeranč) a vyloupnu tu bílou vnitřní vrstvu. Pak kůru namočím a nechám tak 2-3 dny v chladu, vodu každý den vyměňuju a trošku ji přisolím, sůl vytáhne hořkost. Třetí den dám kůru do čisté vody, povařím doměkka a pak přesypu cukrem, od oka. Dám do skleničky a do lednice. Kůru pak dávám do pečiva a protlačuju ji lisem na česnek. Vynikající je na jablkách ve štrůdlu, báječně ho ovoní, nebo v buchtách.
|
|
|
|
anemon |
|
(1.4.2010 22:08:42) Díky, zítra se na to vrhnu
|
|
|
KoproFka |
|
(11.4.2011 10:54:53) Dělám podle receptu kynutého těsta na vánočku - stejné těsto, jen jiný tvar
|
|
|