| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Pečené maso

 Celkem 14 názorů.
 Kotrmelec 


Téma: Pečené maso 

(7.9.2010 7:32:42)
Poradíte?

Jaké maso je na pečení nejvhodnější?
Jak ho před pečením "nachystat"?
Jak péci?
Je lepší jednotlivé kousky anebo vcelku?

S pečením opravdu moc zkušeností nemám - proto moc děkuji za cenné rady a postup práce jak pro blbce~t~~t~~t~~t~
 bono 


Re: Pečené maso 

(7.9.2010 8:07:43)
já peču vepř. bůček, žebra, krkovičku. Pokud jde o tučnej bůček, jen osolím, okmínuju a dám do pekáče vodu. Pokud je maso libovější, přidám i sádlo. Hodí se koření na pečená nebo grilovaná masa. Lepší je to maso s kořením a solí promasírovat~t~. Po zalití trochou té vody a přidáním tuku přiklopím vrchní pekáč a peču tak 220 stupňů, 2hodiny (čas přesně ani nevím, dle potřeby). Hlídám, aby se nevypekla voda, přilévám další, nebo cca 1,5deci piva desítky. Když už se blíží konec, dám, na drobno nakrájenou cibulku, česnek, nebo zeleninu, dle zvyklostí. Za chvílu odklopím vrch a peču, aby byla kůrka. Když je hotovo, tak po vypnutí trouby zas přiklopím vrchní pekáč, aby se maso nevysušilo a mělo tedy kromě kůrky i tu šťávu.
 bono 


Re: Pečené maso 

(7.9.2010 8:14:22)
jo, vepřový peču vcelku. Pak ještě se dá péct drůbež, králík...- to i naporocované. U těchto libovějších se hodí dát do pekáče máslo, nebo podobnej tuk, promasírovat kořením solí, cibulku, česnek možná i hned,když je doba pečení krátká, trocha vody a zase péct přiklopený z vrchu, pak odkrýt na kůrku...Kuře v celku a kačena se pak někdy uprostřed pečení obracejí.Na kačenu tuk nedávám, jen vodu, sůl, kmín, je sama o sobě dost tučná.
 Anni&Annika 


Re: Pečené maso 

(7.9.2010 8:41:51)
zrovna vcera jsem pekla na houbach...nevim, ale na peceni mam nejradsi plecko, nakrajim na vetsi kostky, osolim opeprim a dam na olej, trochu podleju vodou, prihodim celou cibuli a pekac prikreju...pecu tak 1/2 hodiny prikryte, pak pridam houby, zase priklopim a pecu /tak kolem tech 170 v horkovzdusne/....pri peceni dle potreby podlevam vodou...mam takovy pekac z tlusteho kovu s teflovovym povrchem /alugus/ a teda ani nemusim odkryvat, je opecene i pod poklickou~;)...pecu az je maso uplne mekkoucke.....
 Kalamity YANKA 


Re: Pečené maso 

(7.9.2010 8:29:42)
No chtěla jsem ti to posalat mejlem i s obrázkama, ale nemáš ho v nicku, tak ti musí stačit písemná forma bez obrázků...
je tam pár dobrej tipů...dobrouc chuť



MASO V PIKANTNÍ SMĚSI




Ingredience:
1 kg řízků (vepřových nebo kuřecích),
Směs na naložení: 4 vejce, 1 lžíce mléka, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce hořčice,
1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžička soli, 1 lžička kořenící směsi nebo majoránky,
1 lžička pepře, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sladké papriky
Postup:
Maso naporcujeme a naklepeme. Všechny přísady smícháme dohromady.
Naklepané řízky vložíme do této směsi, asi na 24 hodin a necháme odležet v ledničce.
Druhý den osmažíme řízky na oleji.
Příloha : brambory, hranolky, zeleninový salát.

¨

PIKANTNÍ VEPŘOVÉ MASO

Ingredience:
600 g vepřové kýty, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, sůl,
mletý pepř, olej, 2 lžíce sterilované červené kapie, 2 kyselé okurky, worcester,
4 lžíce majonézy, 2 lžíce strouhaného křenu, pažitka
Postup:
Maso z kýty nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a na něm maso rychle osmahneme po obou stranách. Podlijeme teplou vodou (nebo vývarem) a dusíme pod pokličkou téměř do změknutí. Když je maso téměř měkké, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a kyselou okurku, sterilovanou kapii, hořčici, kečup a pár kapek worcesteru. Trochu promícháme a necháme společně podusit asi pět minut. Poté odstavíme ze zdroje tepla.
Připravíme si tatarskou omáčku – buď použijeme kupovanou, do které zamícháme nastrouhaný křen, nebo si ji připravíme z majonézy, do které kromě křenu přidáme i špetku soli, pár kapek citrónové šťávy, trochu pepře, lžičku drobně nakrájené cibule a lžíci mléka. Touto omáčkou přelijeme maso na talíři.
Jako příloha k masu jsou vhodné brambory – vařené s pažitkou nebo třeba opečené na másle.




MARINOVANÉ KOTLETY SE ZELENINOU

Ingredience:
8 kotlet (i s kostí), 3 stroužky česneku, 125 ml bílého vína, TABASCO, mletý pepř,
5 lžic oleje, 250 g cibule, 250 g cukety, 250 g rajčat, 200 g taveného sýra (trojúhelníčky)
tymián (čerstvý nebo 1 lžička sušeného), sůl
Postup:
Oloupeme stroužky česneku a nasekáme je nadrobno. Máme-li čerstvý tymián, propláchneme ho pod tekoucí vodou, otřepeme a otrháme (sdrhneme) lístečky. Čerstvý tymián můžeme nahradit lžičkou sušeného tymiánu.
Marináda: Bílé víno smícháme s pár kapkami TABASCA, polovinou nasekaného česneku, polovinou tymiánu, pepřem a dvěma lžícemi oleji.
Do této marinády naložíme omyté, osušené a lehce naklepané vepřové kotlety a ponecháme je v ní minimálně jednu hodinu. Zatím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na půlkolečka, očistíme si cuketu a nakrájíme ji na tenčí plátky. Také rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.
Dáme rozehřát troubu na 225 stupňů. Plech na pečení pokryjeme střídavě plátky cukety, cibule, rajčat a posypeme zbývajícím tymiánem. Maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a odložíme stranou. Marinádou pak přelijeme rozloženou zeleninu a dáme ji na 10 minut zapéct do trouby. Marinované vepřové řízky potřeme zbývajícím olejem, rozložíme je na předpečenou zeleninu a zapékáme dalších 10 minut. Potom poklademe jednotlivé kotlety kousky taveného sýra a necháme zapéct dalších 5 minut.
Podáváme s bramborem, rýží nebo čerstvým pečivem.



VEPŘOVÉ S JABLKY A CHILLI OMÁČKOU

Ingredience:
2 ks vepřové panenky, 4 jablka, několik kuliček hroznového vína, sůl, mletý pepř,
1 lžíce chilli omáčky, 3 lžíce olivového oleje, olej na smažení
Postup:
Vepřovou panenku nakrájíme na špalíčky asi 3 cm silné a velmi lehce je rozklepneme. Vložíme do misky, poprášíme mletým pepřem a pokapeme olejem. Promícháme a necháme
v chladnu asi hodinu odležet.
Zatím chilli omáčku rozšleháme s olivovým olejem, omyjeme hroznové víno a nakrájíme na poloviny. Také jablka důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 7 mm
až 1 cm. Jádřinec i slupku ponecháme, jablka budou držet lépe pohromadě a na talíři budou
i hezky vypadat. Nemusíme se bát zhnědnutí nakrájených jablečných řezů, protože se budou stejně smažit. Protože maso budeme upravovat až nakonec, připravíme si ještě přílohu.
Na pánvi rozpálíme olej a kousky masa na něm rychle opečeme po obou stranách.
Vyjmeme z pánve, osolíme a udržujeme v teple. Na zbývajícím oleji opečeme i plátky jablek, opatrně je obracíme, aby se nerozpadly.
Na talíř klademe střídavě kousky masa a plátky jablek a polijeme je připravenou omáčkou.




MASO NA KONDENZOVANÉM MLÉKU
Ingredience:
6 ks vepřové kotlety nebo kuřecí či krůtí plátky, 1 neslazené kondenzované mléko,
2 velké cibule, pepř, sůl, olej
Postup:
Na pánvi rychle osmahneme jemně naklepané osolené a opepřené plátky masa. Hotové uložíme do hrnce s pokličkou. V té době ve větším hrnci zpěníme na oleji cibuli nakrájenou na půlměsíce (nekrájet nadrobno). Když cibule mírně zavadá, přidáme kondenzované mléko
a vše vaříme na mírném ohni. Jak začne směs probublávat přidáme plátky masa a během mírného varu jimi mírně v omáčce pohybujeme. V okamžiku, kdy začne omáčka mírně houstnout je vše hotovo a rychle za tepla podáváme na talíř. Je to velice jednoduché a chutné.



OSTRÉ ŘÍZKY S JOGURTEM

Ingredience:
4 vepřové řízky, 4 papričky chilli, 1 zelená paprika, 1 lžička mletého černého pepře,
2 hřebíčky, 7 cl hustého bílého jogurtu, trochu soli, 70 g tuku , špetka mleté skořice,
2 bobkové listy
Postup:
Řízky opláchneme a dobře osušíme. Naklepáváme je tupou hranou kuchyňského nože podélně a napříč, dokud nejsou ploché a měkké.
Směs: Jogurt smícháme s rozdrcenými papričkami chilli, nasekanou zelenou paprikou, černým pepřem, mletými hřebíčky a solí.
Směs vetřeme do masa a marinujeme 5 až 6 hodin. V těžké pánvi nahřejeme tuk. Přidáme bobkové listy a skořici a na jednu minutu snížíme co nejvíce teplotu. Pánví přitom několikrát důkladně zatřepeme. Teplotu zvýšíme na maximum a vkládáme řízky. Rychle je opečeme po obou stranách. Když jsou řízky hotovy a marináda vyschlá, rychle je podáváme.
Sluší jim samozřejmě zeleninová obloha a jako příloha rýže či chléb.
Ozdobit a chuťově osvěžit lze zavařenými jeřabinami.




VEPŘOVÉ KOSTKY V ZAKYSANÉ SMETANĚ

Ingredience:
500 g vepřové kýty, 12 menších žampionů, 1 zakysaná smetana, 1 cibule,
1 vrchovatá lžička sladké papriky, 1 lžička soli, mletý pepř, 2 stroužky česneku,
250 ml kuřecího vývaru (z kostky), 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, olej
Postup:
Nejdříve si nakrájíme maso na kostky (můžeme použít i krůtí prsa). Očistíme žampiony
a nakrájíme je na čtvrtky. Připravíme si kuřecí vývar. Oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky, česnek také oloupeme a prolisujeme.
V kastrolu rozpálíme olej, maso na něm rychle opečeme, vyjmeme a dáme stranou.
K oleji přidáme trochu sádla (nebo másla) a orestujeme na něm připravenou zeleninu
a žampiony. Zaprášíme hladkou moukou, za stálého míchání osmahneme a přilijeme kuřecí vývar a zakysanou smetanu, osolíme a okořeníme. Za občasného míchání povaříme asi pět minut. Poté vrátíme maso a ještě společně vaříme asi 10 minut.
Ne déle, jinak maso přestane být měkké a šťavnaté.
Podáváme s těstovinami, rýží nebo bramborovým knedlíkem.




ČESNEKOVÉ KAPSY

Ingredience:
4 plátky vepřového masa nebo kuřecích prsíček, česnek, majoránka, anglická slanina,
Hermelín nebo Niva, sůl, mletý pepř, cibule, olej
Postup:
Plátky masa rozklepeme, osolíme, popepříme a po jedné straně bohatě potřeme rozetřeným česnekem. Posypeme majoránkou. Do slaniny zabalíme Hermelín nebo Nivu a dáme doprostřed plátku. Plátek přehneme a sklepneme nebo propíchneme párátkem tak, aby se nerozevřel a dáme na rozpálený olej a opékáme z obou stran dozlatova. Poté vyjmeme kapsy z pánve a dáme na talíř. Do vypečeného tuku přidáme nakrájenou cibuli a necháme chvilku orestovat. Pak přidáme kapsy a dusíme do změknutí. Podáváme s brambory nebo rýží.
Kdo nemá rád cibuli, může výpek rozmixovat .

VEPŘOVÉ MASO S TĚSTOVINAMI

Ingredience:
500 g vepřového masa (plecko), 400 g těstovin (větší druh), 4 lžíce sádla, 2 cibule,
3 stroužky česneku, 3 sladkokyselé okurky, drcený černý pepř, 2 lžíce rajčatového protlaku,
2 lžíce kečupu, sůl, vývar (voda), tvrdý nastrouhaný sýr
Postup:
Nejdříve nakrájíme maso na kostky a oloupeme cibuli. V kastrolu rozpálíme olej (sádlo)
a cibuli na něm osmahneme. Jakmile zesklovatí, přidáme nakrájené maso, po všech stranách opečeme, osolíme a zalijeme vývarem (můžeme jej připravit i z masové kostky). Přikryjeme pokličkou a dusíme, až je maso téměř měkké. Občas zkontrolujeme, zamícháme a podle potřeby přilijeme vývar. Zatím si oloupeme česnek, rozdrtíme černý pepř (v hmoždíři,
v mlýnku na koření), nastrouháme sýr, nakrájíme kyselé okurky na kolečka.
Ke konci dušení masa přidáme prolisovaný česnek, pepř, okurky, rajčatový protlak i kečup, promícháme a ještě chvíli společně prohřejeme. Potom smícháme s uvařenými těstovinami
a servírujeme. Samozřejmě v kombinaci s trochou zeleniny nebo se zeleninovým salátem je to také zajímavé.

DEBRECÍNSKÁ PEČENĚ

Ingredience:
750 g vepřové kýty (v celku), 60 g slaniny, sůl, sladká mletá paprika, máslo, cibule,
100 ml kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky
Postup:
Z poloviny slaniny nakrájíme tenké hranolky a maso jimi prošpikujeme. Na povrchu ho osolíme a posypeme paprikou. V kastrolu rozpálíme máslo, zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli a po všech stranách opečeme maso. Potom ho podlijeme horkou vodou
a dusíme pod pokličkou do změknutí. Hotové maso vyjmeme a nakrájíme na plátky.
Do šťávy přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali lžíci hladké mouky a na jemné kostičky nakrájený zbytek slaniny.Promícháme, plátky masa vrátíme do omáčky
a společně prohřejeme. Podáváme s rýží.



UZENÝ STEAK

Ingredience:
400 g uzené krkovice, 4 vejce, 4 lžíce hořčice, 2 lžíce strouhaného křenu,
2 lžíce oleje na opečení
Postup:
Z uzeného masa nakrájíme čtyři tenčí plátky. Mírně naklepeme a po obou stranách potřeme hořčicí. Rychle osmahneme na rozpáleném oleji, předáme do pekáčku či kastrolu, podlijeme trochou vody a dusíme v troubě do změknutí (asi 20 minut).
Zatím si nastrouháme křen a z vajec usmažíme volská oka.
Na hotový uzený steak položíme volské oko, posypeme strouhaným křenem a podáváme
s bramborovou kaší. Je to jednoduché, voňavé a dobré.
ŘÍZKY V BRAMBORÁKU

Ingredience:
5 vepřových řízků, sůl, hladká mouka, 5-10 brambor, 1 vejce, kmín, majoránka,
1 stroužek česneku, olej
Postup:
Nejdříve připravíme těsto jako na bramborák. Množství brambor záleží na jejich velikosti, měly bychom mít tolik těsta, abychom v něm mohli obalit všechny řízky z obou stran. Brambory očistíme, nastrouháme a odcedíme všechnu přebytečnou tekutinu, aby těsto bylo dostatečně husté. Přidáme sůl, majoránku, kmín, celé vejce, prolisovaný stroužek česneku a asi 3 lžíce hladké mouky. Dobře promícháme.
Řízky lehce po obou stranách naklepeme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Na hlubší pánev si dáme rozpálit olej. Řízek potřeme po jedné straně směsí na bramborák a touto stranou dolů ho vložíme do rozpáleného oleje. Lžící navršíme směs na vrchní stranu
a smažíme po jedné straně asi 8 minut, potom opatrně obrátíme.
Podáváme s oblohou z čerstvé sezónní zeleniny, protože je to poměrně vydatné jídlo.
A pokud musíme mít i přílohu, použijeme třeba bramborovou kaši.
 Kotrmelec 


Re: Pečené maso 

(7.9.2010 8:33:26)
Jestli ten email můžu otevřít před 22 hodinou tak : iskrankova@seznam.cz
 Kalamity YANKA 


Re: Pečené maso 

(7.9.2010 8:36:02)
ale jasně,~t~~t~~t~

pošlu ti to mejlovou formou...~;)
 Kalamity YANKA 


Re: Pečené maso 

(7.9.2010 8:41:41)
TAK MÁŠ TAM ASI TŘI MEJLY, CO JSEM JEN TAK V R\CHLOSTI NAŠLA....~2~
SAMÝ ŽRÁDLO


(až z toho mám koukám velký voči a písmo)~t~~t~
 Zuzčča 


Re: Pečené maso 

(7.9.2010 8:44:03)
Já peču klasiku od babičky:
-vepřovou krkovici,búček,plecko-rozkrájím na kusy asi púl kilové naskládám do kastrolu a zaleju vodou do které rozmačkám česnek a osolím tak aby chutnala hodně slaná a česneková,maso musí být celé pod vodou,nechám v lednici aspon do druhého dne,pak dám na plech,podleju tou vodou,dám cibulku a posypu kmínem,peču zakryté na 170 a ke konci odkryju
 tinas 


Re: Pečené maso 

(7.9.2010 8:45:11)
Anavi,
tak předně záleží na tom,co má být výsledným pokrmem. JIné maso zvolíš ke knedlíku se zelím a jiné asi na omáčku.
Jestli ti můžu poradit zaskoč do receptů na MMB a tam holky dávají k receptům velmi podrobné popisky a někdy i fotodokumentaci. To samé je na ekucharka.cz
Myslím,že pokud jsi kuchařka začátečnice pomůže ti to hodně. A jsou tam nejenom masová jídla,ale i jídla sladká,zeleninová atd.

Tak hodně zdaru,ať se ti v kuchyni daří.~R^
 aachje skunk a tři holky 


Re: Pečené maso 

(7.9.2010 9:53:32)
udělej toto




brambory oloupat,nebo neloupat,nakrájet na klínky,promíchat s cibulí na plátky,solí a kmínem.vysypat do vymaštěného pekáče.
na to vršit cuketu nebo lilek na plátky,nakrájené houby,rajčata,nasekaný česnek můžeš taky,posolit,pokmínovat,posypat tymiánem,nebo majoránkou,paprikou,-trochu sladké a trochu pálivé.
na vrch nandáš kuřecí paličky,okořeněné třeba grilovací směsí,pokapat oliv. olejem,podlít trichou vody a přiklopené péct půl hodky na 200,potom odklopit a dopéct aby kuřecí kousky byly zlatavé.
pekla jsem včera a minulý týden taky,jen obměnuji maso.ted jsou houby,cukety,takm je to aktuální.a hlavně v jednom hrnci,žádnej bordel.~R^jsem si to vyfotila na památku~t~
 aachje skunk a tři holky 


Re: Pečené maso 

(7.9.2010 9:55:12)
jo a ještě anglickou slaninu na kostičky,nebo špek...som zabudla~;)
 červík + V. 6/03 + L. 5/08 


Re: Pečené maso 

(7.9.2010 9:05:36)
bůček nakrájím, dám sůl, kmín a podleju
 Lanka16 


Re: Pečené maso 

(7.9.2010 9:27:00)
Maso nakrájené na porce upečeš rychleji - záleží na druhu. Vepřové -kotleta, kýta stačí 15-30 minut na pánvičce. Maso v celku pečeš v troubě ca hodinu.
Co je lepší nejde takle říct.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.