maximin |
|
(5.5.2011 10:10:08) Nejde se tu nejaka dobra duse, ktera mi poradi "linecke" testo, ktere nebude obsahovat, ani vejce, ani BKM (maslo,mleko) a pokud by to naaahodou slo, tak ani lepek?
Potrebuju aby to bylo testo, ktere se da vykrajovat jako linecke, slepit a ozdobit.
Pokud chci nemozne, tak mi to reknete Dekuju
|
stekna+ smečka |
|
(5.5.2011 10:42:05) Ahoj. Nemůžu najít svoji kuchařku. Můj syn měl taky svého času takhle přísnou dietu... nevzpomínám si jestli tam bylo i linecké... Ale určitě ti poradí paní z tohodle webu. Možná tam i najdeš v receptech co hledáš. Paní je fakt dobrá a zná super fígle. Zaregistruj se a zkus ji oslovit.
http://www.varimezdrave.cz/
|
stekna+ smečka |
|
(5.5.2011 10:51:05) A, tak mám. 420g pohankové mouky, 200g rostlinného tuku, 140g moučkového cukru, 100g mletých ořechových jader, 2 polévkové lžíce kakaa, citronová šťáva a 2 vejce - ty nahradíme (1 vejce= 1 polévková lžíce lněných semínek namočených ve 3 lžících vody. Nebo 1 pol. lžíce kypřícího prášku a jedna pol. lžíce oleje. Nebo 1 pol. lžíce kypřícího prášku, jedna pol. lžíce jablečného octa a jedna lžíce teplé vody)
Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odpočinout v chladu. Potom z něj vyválíme plát a vykrojujeme tvary. Pečeme krátce v troubě.
|
|
Eka | •
|
(5.5.2011 10:54:53) Můj syn má taky tuto dietu. Z vajec má alergii pouze na bílek, takže žloutek ve velmi omezené míře občas použiju, i když bychom asi neměli. Vyzkoušené mám tyto recepty (pokud je tam psaná hera, která myslím má trochu mléčné složky, dá se nahradit úplně bezmléčným margarínem, jen se ho možná bude muset dát trochu víc - pozná se až při zadělávání těsta). První recept není klasicky linecké na slepování, zato se s těstem dobře pracuje a cukroví je výýýtečné. Druhý recept je linecké, žloutek se dá nahradit vaječnou náhražkou. Cukroví se při pečení dost nafoukne, tak se musí na plech dávat s většími mezerami.:
Bezlepkové citronové hvězdičky 150 g bezlepkové mouky Jizerka, 100 g moučkového cukru, 100 g másla (hery), 100 g Solamylu, 2 žloutky, 1 čajová lžička prášku do pečiva Dr.Oetker, kůra ze 2 citronů - z této dávky uděláme cca 55 kusů - pokud použijeme jiný tvar než vánoční můžeme toto těsto používat na sušenky Všechny suroviny dáme do mísy a vypracujeme těsto, které necháme cca 1 hodinu uležet v lednici. Vyválíme a vykrajujeme tvary. Skládáme na plech na pečící papír a pečeme ve vyhřáté troubě. Upečené necháme chvíli vychladnout a pak sundáváme
Linecké cukroví 210g mouky (Jizerka), 140g másla (Hery), 70g cukru moučka, vanilkový cukr, 1 žloutek Suroviny rychle zpracujeme, Hera nesmí být změklá, ale tuhá a nastrouhaná na hrubém struhadle. Uložíme do ledničky, nejlíp přes noc. Pak rozválíme těsto (ideální přes mikroten) na cca 4mm a vykrajujeme tvary. Pečeme ve střední troubě (175°). Slepujem, zdobíme. Používám recept jako universální, lze přidat ořechy, kokos, kávu...
Recepty jsou z internetu od jiných maminek dietářů, tímto jim děkuji!!!
|
Robinsonka | •
|
(29.12.2012 22:26:24) Nechcete se o Vánocích ochudit o voňavé sváteční cukroví, ani když trpíte celiakií? Dnes již nemusíte, receptů na chutné vánoční bezlepkové pečivo je nepřeberné množství, stačí si jen vybrat. Nepečené bezlepkové vánoční pečivo Šohajky (80 ks) •100 g mletých vlašských ořechů •150 g cukru moučky •100 g ztuženého tuku (Omega) •3-5 lžic rumu •asi 5 lžic mléka •100 g čokolády na vaření + 50 g tuku Omega nebo másla
Mleté ořechy, cukr, rum, mléko a tuk necháme spojit ve vodní lázni. Na druhé plotýnce necháme také ve vodní lázni rozehřát čokoládu na vaření s tukem či máslem. Do papírových košíčků lžičkou nalijeme trochu čokolády, dáme ořechovou náplň a poslední vrstvu tvoří opět čokoláda. Hotové košíčky dáme ztuhnout do lednice. Ořechové čokoládové koule •50 g cukru moučky •30 g kakaa •150 g másla •150 g bezlepkových piškotů •100 g mletých ořechů •rum •čokoláda a kokos na obalení
Všechny suroviny, kromě čokolády a kokosu, zpracujeme v těsto. Pro lepší práci s těstem je vhodné, aby máslo bylo změklé. Z těsta utvoříme koule a ty namáčíme v rozehřáté čokoládě a kokosu. Nakonec necháme koule ztuhnout. Banánky •bezlepkové piškoty •zralý banán •čokoláda na vaření
Na piškoty klademe kousky zralého banánu a namáčíme do rozehřáté čokolády. Necháme ztuhnout. Perník v čokoládě a kokosu Rychlé a chutné vánoční pečivo můžeme během několika minut vykouzlit z bezlepkového perníku, čokolády, kávy, rumu a kokosu. Bezlepkový perník (i ztvrdlý) nakrájíme na kostky či obdélníky, namáčíme ho do studené kávy s rumem, rozehřáté čokolády a strouhaného kokosu. Kostky perníku namočené v čokoládě poté necháme ztuhnout
Na nákup bezlepkových potravin můžete jako klient VZP, v rámci preventivního programu Bezlepková dieta, získat finanční příspěvek. Podrobné podmínky získání příspěvku a detailní postup je uveden na webových stránkách http://www.vzp.cz/klienti/vyhody-a-prispevky/financni-prispevky/bezlepkova-dieta.
|
|
|
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(5.5.2011 12:11:08) Maximin - moc se omlouvám za plevelení, ale nejprve jsem zírala na název témátka a dumala, co má bezplneková komunikační metoda (BKM) společného se sušenkami..... Jinak to musí být děsné, hledat recepty s takovýmto omezením! Drž se, musí to dás strašnou práci toto dodržovat!!! Simča
|
maximin |
|
(5.5.2011 13:13:39) Simco Taky dobry. Jen uvedu na pravou miru, nepotrebuji to pro sebe, pecu to pro nekoho
Vsem moc dekuju za recepty. Samozrejme aby to nebylo tak jednoduche, tak nemam doma jedinou bezlepkovou mouku A musim mit hotovo v sobotu rano.
Holky, co je to presne ryzova mouka? Mam tady takovou jakoby ryzovou krupici, slo by to pouzit? Pak tady mam semolinu a maizenu, je neco z toho pouzitelnyho jako mouka? Streasne moc diky za porady!!!
|
|
|
Lei |
|
(5.5.2011 12:42:34) maximin, já mám ráda sušenky z kuchařky Hanky Zemanové:
300g hladké mouky 200g rostlinného tuku 100g ječmenné sladěnky (koupíš ve zdravé výživě)
vyvalují se dobře a taky dobře chutnají.
ten základní recept je ze špaldové mouky, ale pokud zvolíš nějakou bezlepkovou, nemělo by to podle mne vadit, ona sama píše, ať zkusíme nahradit část mouky třeba pohankovou...
|
Eka | •
|
(5.5.2011 13:05:43) Mně se právě tyhle experimenty s náhradou pšeničné mouky za jakoukoliv bezlepkovou nikdy moc nedařily. Zvlášť, když je třeba vynechat i vejce. Bezlepková mouka totiž "nelepí", takže těsto bývá většinou dost rozpadací, špatně se vyvaluje a hotové sušenky bývají hodně křehké, pokud se je vůbec podaří udržet pohormadě a nerozpadnou se rovnou. Proto p. Zemánková píše, že je možné ČÁST špaldové mouky nahradit pohankovou. Pokud nahradíš CELÉ množství, těsto se velmi pravděpodobně nepovede. Když už nahrazovat pšeničnou mouku belepkovou, tak doporučuju hotovou směs SCHAR C, ta je přímo na sušenky a dobře se s ní pracuje.
|
|
|
..maya.. |
|
(5.5.2011 13:30:31) bezmléčný margarín je flora light, kupuju ji prckovi, má abkm
|
..maya.. |
|
(5.5.2011 13:31:22) tak místo hery dej floru
|
|
|
|