| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Slavnostní vegetariánské menu

 Celkem 26 názorů.
 tamtadam 


Téma: Slavnostní vegetariánské menu 

(18.12.2013 14:05:02)
Prosím o radu, čím nasytit šest dospělých a osm dětí při příležitosti slavnostního oběda. Jsme vegetariáni, hosté jsou sice všežravci, ale jednorázově se bez masa obejdou. Přemýšlím o dýňové polévce a .... . Živíme se především roztodivnými druhy luštěnin, ale nezdá se mi, že by se hodily pro slavnostní příležitost. Zároveň nehodlám strávit půldne v kuchyni, takže bych ocenila rady jak a co... Díky!
 tamtadam 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 14:14:37)
S němčinou se poperu a je to až na neděli. Budu ráda. Dík.
 tamtadam 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 14:25:50)
No to přesně milujem:-) Ale oceněj to i ne-vegetariáni? A je to dostatečně slavnostní? A to je asi jedno, prostě něco takového asi vytvořím.
 Hilly. 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 14:39:29)
vegetariánský jídla, který bych normálně nejedla s chutí, jsou naprosto výborné s různými indickými kořeními, souhlas
 Epepe 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 14:28:06)
V posledním prosincovém Apetitu je recept na skvěle vypadající koláč s dýní z křehkého těsta.
 karma 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 14:28:51)
já dělám
"kyselicu" s uzeným tempehem (na paprice a se šlehačkou)
bramboračku s houbama
bram.salát, klasika + bud smažák/grilovaný hermelín (miluju to, dám si ho právě při této příležitosti) nebo smažený celer
 karma 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 14:29:38)
promin, myslela jsem vánoční, beru zpět, už mi hrabe~8~
 tamtadam 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 14:45:43)
To nevadí, nápadů nikdy není dost:-) Píšu si.
 tamtadam 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 17:27:13)
Já dělám na Štědrý den hrachovou polévku, houbového kubu a bramborový salát s ...pozor! ... kaprem~:-D (tj. já s dětmi, ale manžel coby striktní vegetarián má rybu vykrojenou vykrajovátkem z nějakého placatého kusu toufu.)
 Faidra Lannister 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 14:58:10)
Jsem vegetariánka a na Vánoce budu mít šmakouna s bramborovým salátem.
Jinak jako slavností menu dělávám polévky (dýňovou, hrachovou, zeleninovou...), kubu, různě upravené houby, jako hlavní chod různé karbanátky (čočkové, rýžové, houbové), variantu segedínského guláše ze sojového masa, vegetariánské lasagne (se zeleninou a rajčaty, sýrem, špenátem, tvarohem...), hříbkovou omáčku, plněné papriky nebo cukety, noky, různé varianty s kari, pirohy... a zakončím sladkou tečkou dle vlastního výběru.
 Marťa 
  • 

Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 15:24:24)
My nejsme vegetariani, ale i tak u nas frci salaty vseho druhu, cervena repa (carpaccio) s kozim syrem, ruzne kvetakove, cuketove a dalsi placicky, deti vzdy oceni smazaka :-), slane kolace, domaci pecivo...
 Marťa 
  • 

Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 15:27:09)
A klasicke caprese (musi byt dobra mozzarela i rajcata, resp. Kvalita surovin je zaklad) a testoviny rozhodnenemusi byt masove, ja treba miluju jen s olivovym olejem... Ale i ten si vozime od italu...
 Persepolis 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 15:29:47)
Přijde mi, že v tomhle období jsou rajčata vyloženě hnusná.~:(
 Marťa 
  • 

Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 15:44:30)
Daji se koupit i vyborna, ale stoji bohuzel dost penez, ovoce a zeleninu a nektere dalsi veci v superhyper uz nekupuju vubec...
 kambala pláááckááá 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 17:24:14)
já teda sýry nesmím...ale když už to poruším, tak ne smažák, ale grilovaný hermelín v troubě (nebo brie) s brusinkami a rozmarýnovým bramborem

booože, mňam
 dajmab 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 15:54:22)
Náš oblíbený recept je tzv.makrobiotický hrnec: na dno hrnce navrstvíme drobněji krájenou zeleninu v kombinaci: cibule-dýně(cuketa)-mrkev nebo celer-mrkev-cibule, na to nasypeme červenou čočku, můžeme osolit, zakápneme olivovým olejem a zalejeme lehce vodou, asi tak těsně k té čočce. Bez míchání dusíme až čočka vsákne vodu a změkne. Jednoduché, rychlé a dobré.
 Lei 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 16:37:06)
Mě napadlo, proč ne ty luštěniny, ale nějak nápaditě je zapéct - ve formičkách, potom vyklopit, kolem zeleninu, mňam.

Polévka na Vánoce by se mi líbila hrášková.

Co třeba černý kuba, ten je vegetariánský? Já letos budu dělat půk kroupy, půl červená pšenice.
 Lei 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 16:41:20)
Tyjo, já jsem letos ve vleku rodiny, takže budu vařit za sebe jen toho kubu a vaječňák, ale vege menu by se mi vlastně líbilo...bramborový salát např. rakouský, z teplých brambor, k tomu třeba celer skoro nasucho pečený v troubě, to je lahoda, ten by šel z těch plátků i vykrájet do nějakého vánočního tvaru - ryby, ale to je příliš prvoplánové, protože tu byste stejně nechtěli, tak proč tvarová připomínka, ale třeba hvězdy :-). Nebo čočkový salát, ze zelené čočky bude slavnostní dost...jako předkrm třeba carpaccio z červené řepy...
 tamtadam 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 17:37:22)
Já tedy toho kapra manželovi vykrajuju z nějakýho placatýho toufu a nevadí mu ta prvoplánovost, naopak má z toho celkem radost (respektive je mu to jedno). On má tendence se pořád tak nějak omlouvat, že se mu přizpůsobujeme, protože já s dětmi vegetariány nejsme, ale když vařím pro celou rodinu (víkendy a občas teplá večeře přes týden), tak vařím vegetariánsky.
 Jana Z. 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 17:04:39)
Zeleninove curry (mrkev, kvetak, cibule,troska brambor, dasli zelenina dle chute, troska zazvoru, garam masala, chilli+ kayensky pepr - ale to uz je pro otrlejsi, curcuma, cervena cocka, kokosove mleko) + ryze (treba s kurkumou uvarena)


Nebo bulgur - treba turecke cig köfte ("syrove" karbanatky)- pouzit bezmasou vyriantu, tedy v tomhle pripade jen vareny bulgur smichany s vice korenim atd (recept na netu nebo poslu), z hmoty se tvaruji cosi jako karbanatky, ktere se ji zabalane v krehkem salatu nebo v plackach s krehkym salatem, s cerstvou matou a hladkou petrzeli..


 tamtadam 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 17:39:25)
ach, mňááám, toto si píšu, ač jsem nikdy nic takového nevařila, to musím vyzkoušet, ....už tu nějaké recepty vidím na netu, to zní opravdu úžasně, díky.
 tamtadam 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 17:33:57)
Díky za inspirující tipy!!!!!!! Nakonec jsem, díky vašim nápadům a připomínkám, vymyslela, že to bude opravdu takové východní - normální dýňová polévka, dál se zeleninou (květák, mrkev a co ještě uvidím na trhu), rýží nebo čapáty, jako dezert karamelová chalva. To se tak nějak všechno dělá samo a budu se mezi tím moci také trochu veselit ~z~
 Brita 
  • 

Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 18:19:18)
Vy jako vegetariáni nikdy nevaříte slavnostnější menu? To mi přijde zvláštní, skoro jako bych já, masožravec, neuměla uvařit slavnostní masový oběd. Nerýpu, jen mě to zajímá. A neporadím, jak jsem psala, jsme masožravci.
 tamtadam 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(18.12.2013 18:51:57)
Ne, nikdy jsem nic vegetariánského slavnostního nevařila. Já ani děti nejsme striktní vegetariáni. Párkrát jsem při nějaké slavnostnější příležitosti vařila různá čínská jídla, takže bylo na stole i maso i zelenina i toufu. Pokud jsem hostila
poměrně dost konzervativní příbuzné či vyloženě masožravě založené přátele, byla jsem vždy nucena vařit dvojí jídlo, často dělám třeba dvě svíčkové - normální a vegetariánskou. Tentokrát jsem odhadla ty dvě rodiny, co s nimi budeme slavit tak, že jim bezmasé jídlo vadit nebude. Ale čínského jídla mají určitě plné kecky, neboť jsou v Číně velmi často. A navíc, jsem spíš introvert a plachý člověk, nijak často na jídlo lidi nezvu. :-) A nedokážu tudíž moc odhadnout co slavnostní je a co teda absolutně vůbec.
 Winky 
  • 

Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(19.12.2013 2:16:40)
co jsem jedla vege poslední dobou tak mi chutnal takový ten arabský chleba s hummusem (jako předkrm), zelenina v omáčce (připadalo mi to jako lečo, ale nebylo to ani moc kyselé, spíš trošku chilli, název teda nevím) a k tomu polenta (byly to jakoby opečené trojhránky, vypadalo to moc pěkně), thajské žluté a zelené curry (tam sice maso je ale být tam ani nemusí, kupodivu jsou tam brambory, to mě překvapilo). Pak smažená rýže s různými zelenými zeleninami (fazolky, hrášky, asi pórek nebo nějaká ta jarní cibulka a něco naklíčeného, nejspíš soja), trošku šmrnclé sojovou omáčkou (bylo to čínské takže dost olejnaté, oni to tu tak dělají, já to doma nezvládnu nalít takového oleje na pánev, mám blok :-D i když pak mi to hotové chutná). Jo a ještě mi chutná to bílé čínské zelí osmahnuté na oleji ve woku s česnekem, troškou cukru, trochou sojovky a trochou vody....
Na té čínské kuchyni mi nejvíc vyhovuje to servírování - vše je v mísách na stole a člověk ochutnává v libovolném pořadí a množství :-). A korejská obdoba sushi se jmenuje kimpap a je to bez masa, jen zelenina a vaječná omeleta zabalená v rýži a v řase, podává se se sojovkou a wasabi.

Jo a co jsem dělala doma - zapečené žampiony - vyříznout nožičku aby se z hlavičky stala jakoby mistička, naplnit česnekovo-bylinkovým máslem a sýrem a troškou jemně nastrouhané zeleniny (malinko celeru a nějaké zelené natě), navrch sýr a zapéct.
Brambory mi chutnají v jakékoli úpravě, teď jsem taky dělala zapečené se smetanou, syrové brambory nakrájet na hodně tenoulinké plátky (fakt milimetr, max dva), vyskládat do máslem vymazané formy (mám varné sklo) pořádnou vrstvu, u toho prosolovat a prokládat česnekem, pak zalít smetanou, udělat tomu pokličku z alobalu a dát zapéct na hodinku - před krájením chvilku počkat ať to ztuhne - na řezu to vypadá hezky a na chuť luxusní bašta.
 Vanka 


Re: Slavnostní vegetariánské menu. 

(19.12.2013 9:05:36)
Dýňovou polévku schvaluju a miluju.

Jako zarytý masožravec mívám s vegetariánskými jídly malinko problém. Hlavně moc nemusím luštěniny. Tedy doma večer si ráda dám, ale mezi lidmi - nebrat. Mé tělo se pak zvukově bouří.
Vegetariánská jídla která miluju a vyhrávají i nad fláky masa:
špenátové lasagně,
salát ceasar - tedy pokud nevadí ančovičky.. no a když už nevadí malá ryba tak
losos s blanšírovanou brokolicí a tousty s pestem - to je mé asi nejoblíbenější vegetariánské jídlo ~t~

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.