zerat |
|
(9.4.2015 19:29:22) Pekárnu na chleba mám a používala jsem ji bez mála 12 let. Začátkem ledna jsem začala péct kváskový chleba a narazila jsem na strop pekárny. Pekárna utáhne jen a pouze těsto z 0,5 kila mouky + - 100g, tak aby skutečně to těsto dobře prohnětla. Navíc příprava kynutého těsta v ní je hodně zdlouhavá a ze své zkušenosti vím, že i dost nejistá. Někdy bývalo kynuté těsto luxus, jindy téměř nevykynulo. Tu a tam se zasekávaly metličky. Chleba upečený v pekárně byl buchtoidní. Chutný to ano, ale do chleba to mělo daleko. Postupem času jsem chleba péct v pekárně přestala a začala jsem ji využívat už jen pro výrobu kynutých těst. Jenže příprava kynutého těsta = 1 hodina 50 minut. Takže kváskové chleby jsem začala hníst ručně. Po téměř 2,5 měsíci mi začala bolest ruk, svaly už toho měly dost. Takže po téměř 15-ti letech mi bylo umožněno koupit pořádného robota. Ano, stál téměř 9 tisíc, ale chleba v něm mám zadělaný po 10-15 minutách a nemusím do nádoby ani sáhnout; nádobu pak strčím do myčky Kynuté těsto jakbysmet, a pak už jen 30-40 minut kynutí. Pekárnu jsem šoupla na půdu, protože je funkční a kdyby mi jí nebylo líto, tak už je v kontejneru Jenom dodám, že z diskuse pečení kváskových chlebů znám x holek, které zadělávaly v pekárně a postupně přecházejí na roboty. Takže já osobně bych radila koupit robot a chleby péct v troubě. Pekárna nikdy nevypeče chleba jako rozpálená trouba - navíc kváskový chleba by měl být pečený v zapařované troubě.
|
magrata1 |
|
(9.4.2015 20:27:50) měla jsem obyčejnou pekárnu Prosesor asi za 1200 a pekla jsem v ní i kváskový chleba. Někdy byl sice kočičí (na řezu byl uprostřed propadlý a u krajů měl jakoby kočičí uši), ale naučila jsem se pěkný. Často jsem pekla moskevský, ten byl proti kupovanému luxusní. Samozřejmě je lepší bochník než kostka, ale zas je lepší kostka než kupovaný chleba. Recepty jsou výborné v této kuchařce http://www.databazeknih.cz/knihy/automaticka-domaci-pekarna-11001 Ty opravdu sedí a daří se.
|
zerat |
|
(9.4.2015 20:30:37) Magráto pekla jsem v té mé dobrých 8 let - pekla jsem hromady chlebů dle Dámy a netu... receptů je spousta, ale prostě z pekárny jsou chleby buchty - to není chleba. Zkus si ten stejný chleba upéct v troubě dle toho, jak se má péct chleba a ucítíš ten rozdíl.
|
magrata1 |
|
(9.4.2015 20:35:07) no já vím, ale nebudu denně hlídat chleba (a navíc ho mísit ručně) 6000 na robot a nevím kolik na novou troubu fakt nemám. Při mém vybavení by to byl opruz. Prostě už vím, že v troubě péct chleba nebudu, když jsem se k tomu nedokopala 4 roky. Předtím jsem 4 roky denně pekla v pekárně (a občas v troubě). Teď v troubě peču stejně často jako v době, kdy jsem pekla v pekárně.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.4.2015 20:39:55) Třeba na svačinu je nejlepší krychlička z pekárny, jsou pak pravidelný a všechny stejný.
|
zerat |
|
(9.4.2015 21:20:15) Inko, ale to je věc názoru a navíc to není úplně až tak pravda. Na začátku bývají často nižší, uprostřed vyšší a ještě když nevyndáš metličky, tak v něm máš dvě "díry"
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.4.2015 21:23:19) Ušáky se mi už nestávají, mám krásné pravidelné kvádříky a metličky vyndávám.
|
zerat |
|
(9.4.2015 21:29:42) Já ale nemluvím o ušácích, ty jsem ani nemívala :-D Prostě když se nafoukne směrem nahoru, ta na krajích nebo jak to nazvat není stejně nafouknutý jako uprostřed... prostě myslím tím to, že není úplně každý plátek stejný :-D
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.4.2015 21:30:56) Tak úplně stejný ne, ale furt stejnější než bochník nebo šiška
|
zerat |
|
(9.4.2015 21:35:47) Inko, já miluju kulaté chleby s parádně křupavou vypečenou hnědou kůrkou. Vůbec nám nevadí, že jsou na kraji krajíčky menší a uprostřed větší Kvůli tomuhle bych si fakt pekárnu nekupovala. Hranatá forma na chleba jde také koupit
|
magrata1 |
|
(9.4.2015 21:36:48) já mám ráda šišku. Ale nechce se mi denně péct.
|
zerat |
|
(9.4.2015 21:44:06) Magráto, já nepeču denně. Peču tak 2-3x do týdne. Už to mám vychytané, takže ráno než jdu do práce, tak dám rozkvasit. Rozkvas dělám schválně řidší (rychleji pak jede). Jak přijdu odpoledne domů, tak si odeberu z rozkvasu zpět a rovnou naházím vše do robota a nechám zpracovat. Mezitím se převléknu. Po 10-15 minutách přendám těsto do mísy s víkem a nechám kynout. Snažím se po hodině nezapomenout a popřetahovat kraje v míse, pak po další hodině ho popřekládám a jde kynout do ošatky... Potom dám tak po hodině kynutí žhavit troubu a tam nastavuji minutku, která si mě přivolá případně vypne troubu. Časově to dávám v pohodě a nijak mě to neomezuje. Už vím, co jde ošidit, co jde vynechat...
|
magrata1 |
|
(9.4.2015 21:53:23) Já ti to věřím, ale pro mě to momentálně není. Prostě radši budu šít než péct. A odskakování ke třem věcem nedávám, stačí, že mi žerou mozkovou kapacitu děti. Péct, vařit, komunikovat, soustředit se, abych nezblbla zakázku, aby to bylo perfektně vyrobené, to prostě nezvládnu. Jsem z těch, co si vyrábí doma i vegetu a paštiky, ale péct chleba pro běžnou každodenní spotřebu v naší kuchyni nezvládám. Myslela jsem, že jo, ale zjistila jsem, že ne. Chtěla bych být výkonnější a mít skvělý chleba (nejradši bych měla doma klasickou pec), ale nezvládám to. Fandím těm, co je to pro ně brnkačka, pro mě je to zátěž. Chleba chci péct doma, protože vím, co do něj dám, aby byl zdravější než z obchodu. Kdyby mě měl stresovat, bylo by zdravější ho koupit.
|
Vítr z hor |
|
(10.4.2015 16:34:13) Me peceni chleba v troube mozkovou kapacitu nezabira, bo pouzivam minutku. A taky nepouzivam kvasek, alebrz suseny drozdi.
Behem 3 min vse nahazim do robotu, pustim, necham tak dlouho, jak se mi chce. 5 min, 10, nez se vykoupu apod.
Vyndam metlu, zaklapnu (robot ma viko) a necham kynout. 2 hodiny minimalne, nebo taky pres noc, kdyz chci nebo zapomenu (zde nekdy poustim minutku. Po zapipani minutky (nebo az si vzpomenu) - do te doby chleba poustim z hlavy:
Kartou predlabnu na plech s pecicim papirem (uzivam vickrat stejny papir, toz zadna prace), soucasne tim prendavacim hmatem zplacnu i vytvaruju. Na chleba leti uterka, karta do mycky, misa nekdy taky, minutka na 30-40 min. Cela akce v radu vterin. Chleba poustim z hlavy.
Kdyz se primotam k troube, poustim. Po pipnuti leti chleba do trouby, po dalsim pipnuti z trouby.
Nejvetsi prace je na zacatku - to nasypani ingedienci. Pak uz vterinove akce po pipnuti. Da se to krasne zautomatizovat, jde o prvni h par chlebu. A nejsou hranaty! (Hranaty nesnasim).
|
zerat |
|
(11.4.2015 16:32:24) Veveru, mozkovou kapacitu může zabírat úplně cokoliv, co člověk nedělá rád Já sice peču kváskový, ale jak Tě tak čtu, tak ta pracnost je podobná, jen s tím rozdílem, že na rozkvas zadělám ráno než jdu do práce, a to zabírá opravdu minimum času... Také mám minutku, ale jen v troubě, takže to neřeším. Třeba včera jsem zadělala na chleba a dala jsem ho kynout do mísy. Pak jsem šla sekat trávu a až jsem si tak nějak vzpomněla, tak jsem ho přeložit a dál nechala kynout. V klídku jsem šla pokračovat s trávou... pak jsem ho dala kynout do ošatky a až jsem byla osprchovaná, tak jsem zapla troubu a zase jsem si dělala své... až trouba pípla, tak šel dovnitř chleba... potom načasuju a když zapomenu, tak se nic nestane, protože trouba se případně vypne a chleba v ní dojede... žádný problém.
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.4.2015 21:48:59) Já jí taky nekoupila kvůli tomu, mám ošatky kulatý i oválný v různých velikostech, ale když vím, že celý chleba rozkrájím na sváču, upeču kvádřík.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fren |
|
(9.4.2015 21:42:32) Já pekárnu nemám a třebas těsto na vánočku zadělávám v robotu,v Etě,kterou mám už 27 let,takže to není takový tn klasický robot s tím ramenem,jako ty dnešní předražené hračky a paráda,vánočky peču vždy 2 a jsou luxusní.To je jen pověra,že se musí ručně a s láskou,nicméně se to nevylučuje.
No a k těm pekárnám - tak jsem ze zvědavosti jednou v elektru koukla,co je vlastně uvnitř,a byla jsem zděšena jakýmisi dvěma miniaturními nádobami uvnitř;jsem myslela,že když je to velké asi jako velký friták,tak že uvniř bude i podobně velká nádoba a tam,místo toho takové jakési 2 mrcky, tož já jsem v klidu,tohel bych doma nechtěla.
Veškeré těsto zadělám ve staré etě a upeče výborně el.trouba.A marmelošky dělám od toho dochtora,to je taky rychlovka v normo hrnci a za 2 min není co řešit.
|
|
|