Klarisanek |
|
(9.1.2016 23:02:37) od té doby ani jednou. Prostě jsem si řekla, že stáří slavit nebudu, navíc sice nejsem introvert, ale neumím přijímat dary, ani sebemenší. Když jsem měla 40tiny, všichni předpokládali, že oslava bude, pak si možná někteří mysleli, že jem škrt a chci ušetřit, proto jsem jí neudělala. Pravda byla taková, že když jsem předtím zažila pár oslav 40tin starších kamarádek, zařekla jsem se, že to ani náhodou. Víte jaký je rozdíl mezi slavením 40tin u mužů a žen? Muž na své oslavě sedí uprostřed obýváku v koženém křesle, kouří doutník, usrkává whiskey a říká si, jaký má báječný život, co všechno v životě dosáhl - dvě krásné děti, zachovalá manželka, velký dům, spousta přátel, velké auto, vedoucí pozice v zaměstnání, penis funguje jak má, navíc pár šedin a menší bříško podtrhuje jeho šéfovský vzhled, tak co víc si přát. Žena na své oslavě šíleným tempem maže chlebíčky, semtam uskne kyselého vína, vyšťavená k smrti přemýšlí proč je tak unavená a stará, jak se jí nepodařilo make-upem skrýt vrásky, nestihla dojít ke kadeřníkovi zakrýt ty příšerné šediny protože ty dva zmetci v pubertě ji zabrali rozvozem po kámoších celé odpoledne, doufá, že ta kámoška co vypadá pořád na 30 nepřijde, protože by jí to tuplem ubilo, ten velký dům je k zlosti, protože ho nestačí nikdy uklidit, kariéra díky MD v řiti, sex by měli zrušit protože hormony blížícího se přechodu vše komlikují a obnažit před sexem svoje tělo s prsy u pasu a pneumatikou tamtéž už se jí vůbec nechce, jediné co si přeje je se opít dřív, než jí naplno dojde kolik jí je.
|
kambala pláááckááá |
|
(9.1.2016 23:08:47) Klarisánku, slibuju a přísahám, že nenamažu na svý oslavě jedinej chlebíček
|
kambala pláááckááá |
|
(9.1.2016 23:13:57) a teda četla jsem krásnej článek o tom, jak slaví češi a cizinci
kluk přivedl svojí přítelkyni, španělku, na oslavu narozenin svojí matky, bylo jí 70
tak ona se oblékla na, koupila si nové lodičky, zlaté šaty, namalovala se....
a tam seděli v obýváku v teplákách, zutí, oslavenkyně lítala a všechny obsluhovala a po dortu šli všichni domů, zatímco pomlouvali španělku, co to je za pipinu
tak tenhle druh slavení fakt není mě vlastní
|
Ráchel, 3 děti |
|
(9.1.2016 23:15:37)
|
|
Kudla2 |
|
(9.1.2016 23:23:32) Kambalo, pokud by někdo chtěl se mnou slavit tímto způsobem, tak si mě nezaslouží.
|
|
Klarisanek |
|
(9.1.2016 23:25:35) Jestli ono to nebude tím, že v té cizině mají na catering, uklízečku a dorty zásadně kupují a nepečou. Tím pádem mají čas a peníze zajít se vytunit před tou oslavou a užít si to.
|
kambala pláááckááá |
|
(9.1.2016 23:31:16) Klarisanku ty jsi prave predvedla, ze to neni o penezich ale lezi to v hlave
|
Klarisanek |
|
(9.1.2016 23:37:31) Ale samozřejmě že je to o penězích, která suprová oslava se obejde bez peněz? Manžela maso na ohni a sud vyšel na 8 tis, když chtěl pozvat alespoň nejbližsí a nejlepší kamarády. A taková ženská, ta by ráda třeba slavila v super restauraci, aby nemusela vařit a připít si místo pivem šampaňský, no a na to každý nemá. Proto pak ty typycké české oslavy, kdy oslavenkyně všechno musí nachystat chudák sama.
|
Kudla2 |
|
(9.1.2016 23:40:06) "A taková ženská, ta by ráda třeba slavila v super restauraci, aby nemusela vařit a připít si místo pivem šampaňský, no a na to každý nemá. Proto pak ty typycké české oslavy, kdy oslavenkyně všechno musí nachystat chudák sama."
Tak jak už jsem psala - vařit nemusí, případně může udělat kotlík guláše, pár táců chlebíčků, upeče buchtu a koupí pár lahví vína a šampáňo - manžel jí s tím jistě rád pomůže, jakej je kdo kde chudák?
|
Klarisanek |
|
(9.1.2016 23:45:48) Jak jak už jsem psala - vařit nemusí, případně může udělat kotlík guláše, pár táců chlebíčků, upeče buchtu a koupí pár lahví vína a šampáňo
Počkej, tak teď doufám, že jde o nadsázku z tvé strany, jestli to myslíš vážně, že tohle není žádná práce, tak se fakt picnu.
|
Kudla2 |
|
(9.1.2016 23:51:26) No a co je na tom za tak hroznou práci? Těsto na buchtu umatláš za čtvrt hodiny, chlebíčky namažeš ani ne za hodinu, guláš sice chvíli trvá, ale když Ti to vadí, můžeš ho vynechat... předpokládám, že Ti partner a děti pomůžou... furt nevidím, kde je tam ten problém?
|
Klarisanek |
|
(9.1.2016 23:56:10) Promiň, asi jsi superžena, já ne. Těsto za mě umíchá robot, upeče trouba, ale i přesto přípravou strávím hodinu i víc, kor u buchet kynutých nebo moravských koláčů, neřkuli o nějakých zajímavých řezech. Možná obyč bábovka, dejme tomu. Pár táců chlebíčků za hodinu, no taková tryskomyš tedy fakt nejsem, jestli to není tím, že nekupuju hotové pomazánky plné Eček a nemám pár táců úplně stejných, nýbrž vyrábím sama a mám ráda pestrost. No o vaření guláše ani nemluvím. Prostě tyhle tři věci by mi určitě zabraly skoro celý den, takže na nějakou oslavu bych po tom stání u linky byla úplně hotová. No, asi jsem stará.
|
Kudla2 |
|
(10.1.2016 0:00:52) Klarisanku,
tak každýmu svoje Poděbrady, jak praví klasik.
My žádný pomazánky nekupujem, posledně jsme dělali cca 50 chlebíčků - 5 druhů, nebylo to teda asi jako z lahůdkářství, ale byli jsme na to dva a cca za hoďku bylo hotovo, co je na tom tak světabornýho?
|
|
TaJ |
|
(10.1.2016 0:56:14) Klarisanku, tak my třeba na oslavy žádné teplé jídlo neřešíme, scházíme se obvykle odpoledne, spíš na kafe a něco k tomu...bábovku nebo něco podobného upečeme den dopředu, nebo třeba korpus na dort a druhý den už jen dozdobíme šlehačkou a ovocem... pomazánku na chlebíčky si uděláme taky večer předem, většinou děláme třeba domácí bramborový salát, "krabí" pomazánku apod...takže druhý den po obědě už to jen namažeme, zabere nám to taky tak tu hodinku, děláme to dohromady s manželem a většinou pomáhá i syn...doma máme vždycky nějakou zmrzlinu a šlehačku, kdyby měl někdo chuť, plus nějaké tyčinky, brambůrky, hosti taky většinou něco donesou....alkohol tedy nikdo z nás nemusíme, takže se v pohodě obejdeme i bez přípitku, jen si prostě popřejeme klidně u kafe a džusu
|
Kudla2 |
|
(10.1.2016 1:37:13) Tino,
přesně.
Když už oslava, tak snad taková, aby to bylo všem příjemný, a bylo by absurdní, aby oslavenci ne.
Nechápu lidi, co se musí za každou cenu servat, jak píše Klarisanek, a proč? Aby měli to pohoštění SUPERDOKONALÝ i za cenu toho, že hostitelka bude z toho úplně hotová? A kdo to tak chce a potřebuje? ti hosti? O tom dost pochybuju, že by hosty těšilo, že oni se sice luxusně nacpou, ale hostitelka z toho nic nemá a ani se nestihne bavit, jak je udřená?
A pokud někdo dává přednost tomu, aby se sám u mě dobře najedl za cenu toho, že já budu v nepohodě, tak ať si zaplatí oběd někde v dobrým hotelu a mě neobtěžuje, protože mu víc záleží na vlastním břichu než na mně.
Ale spíš si myslím, že tohle je obsese některých hostitelek - že JIM nestačí udělat něco dobrýho a jednoduchýho, aby se mohly zbytek času bavit s hosty (což by přeci měla být pravá podstata oslav), ale potřebujou něco EXTRA, co jim zabere neúměrně moc času, hostům se nemají čas věnovat a celkově mají z oslavy negativní pocit, čemuž se nedivím, ale taky mi jich není líto, protože si to zbytečně komplikujou samy.
|
Alraune |
|
(10.1.2016 17:45:31) No a není jednodušší prostě zadat salonek v hospodě, tam objednat nějaký studený mísy, pár lahví vína azbytek ať si lidi koupej? Tak sjem to dělala vždycky a bylo. A člověk se může klidně načančat :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lída+4 |
|
(9.1.2016 23:44:41) Já ti nevím - když jsem v práci slavila 45, zašli jsme společně do restaurace na večeři, úžasně jsme se bavili a každej si to platil sám. Nevím, kde máš jakou extra nákladnost.
|
Klarisanek |
|
(9.1.2016 23:48:10) No tak v práci je to asi jasné, to by snad nikdo nečekal, že to zatáhneš za 45 lidí. Ale nedovedu si představit, že pozvu rodiče, nejlepší kámošku, sourozence apod. do restaurace na svojí oslavu a řeknu jim, ať si to zatáhnou sami.
|
Lída+4 |
|
(9.1.2016 23:51:10) Tak pro ten nejbližší okruh to taky nijak zvlášť nákladný není. Ostatně i z tý práce nás tam bylo cca 15.
|
|
|
|
Festina lente |
|
(9.1.2016 23:45:22) "Ale samozřejmě že je to o penězích, která suprová oslava se obejde bez peněz?"
Nemyslím si, že to na těch penězích tak závisí. Jistě, s penězi je to snazší, dají se koupit skvělé služby. Zažila jsem dokonalou oslavu pro cca 30 lidí odhadem za milion. Ale taky jsem zažila dokonalé oslavy s přáteli, kdy každý přinesl něco k jídlu a pití a u oslavence se to jen naskládalo na talíře a nasypalo na misky. I to nádobí jsme pak myli společně.
|
|
kambala pláááckááá |
|
(9.1.2016 23:52:54) navíc jsem přesvědčená, že česká nutnost péct si dorty sami je důsledek toho, že se tady zlikvidovaly dobré cukrárny a nebylo tu roky nic. a pak tedy projev české kreativity a zlatejch ručiček....no, koupit dort zase není fakt taková investice
|
Lída+4 |
|
(9.1.2016 23:54:47) Kambalo, já si ani nevzpomínám, že bych kdy nějakej dort vůbec pekla. Nebaví mě to, stejně to pořádně neumím, a navíc dorty ani moc ráda nemám.
|
kambala pláááckááá |
|
(9.1.2016 23:59:07) koukám, že je dobře, že jsem to dala do vztahu k sobě....
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.1.2016 23:59:31) tak to já peču dorty všem v rodině baví mě to, vždycky si s tím vyhraju a těší mě, když pak chutná ale sama pro sebe jsem nepekla nikdy, to by mi přišlo divný... na svoje narozeniny si vždycky vyprosím od maminky jablečný dort s piškotama, ten mám nejradši
|
|
kambala pláááckááá |
|
(10.1.2016 0:00:59) já kdysi. třikrát jsem upekla třípatrovej dort, z toho dvakrát na svatbu. to bylo ve dřevních časech, kdy jsem se snažila bejt dělná žena. pak jsem zjistila, že a) mě to nebaví, b) jiní lidi to udělají líp, c) není potřeba se předposrat z toho, že by žena měla být dělná....
|
kambala pláááckááá |
|
(10.1.2016 0:02:41) na druhý straně je pravdou, že párkrát do roka dělám různý párty, kdy uvařím pro 15 až 18 lidí. a to několikachodově. prostě mě to jednou za čas baví a i když jsem z toho ztrhaná, tak to provozuju...
|
Ráchel, 3 děti |
|
(10.1.2016 9:48:59) kambalo, to já takhle dělám akorát jednou ročně Díkůvzdání, pro 20-25 lidí, i když je to kombinace toho, co udělám já a co kdo přinese. Já dělám krůtu s nádivkou, brambory, kukuřici, většinou tak dva druhy americkejch koláčů. K tomu bývají ještě cca dvě zeleninové přílohy, americká nádivka a tak 2-3 další koláče - ale to už zadám někomu jinému.
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(9.1.2016 23:55:27) Kambalo, to máš pravdu.
Ale ani upíct dort není až zas tak náročný.
|
|
Klarisanek |
|
(10.1.2016 0:02:31) Kambalo myslíš? tohle je levné, komu by to asi chutnalo? http://www.karlikovy-dorty.cz/dorty/narozeninove-dorty-%E2%80%93-dort-patrovy-oriskovy-n06.php
a toto by asi chutnalo všem http://www.praguecitycake.com/#!narozeninove/cdnm
Já sama potahované dorty vyrábím a musím říct, že se s náklady nikdy pod 800 neodstanu, pokud to má být dobrý, nešizený a krásný dort. Když si vezmu, kolik mi to dá času, nedivím se, že zručné cukrářky za něj chtějí několik tisíc.
|
kambala pláááckááá |
|
(10.1.2016 0:05:44) no a pak máme zlatou střední cestu, žejo
dort za pětikilo, kterej chutná. kupuju jich víc, aby si každej vybral a v životě jsem neslyšela, že by se někdo ošklíbal. maximálně si nedá a to fakt není můj problém
jak říká Kudla, kdo chce, hledá výmluvy. tak neslav, no, my ti to nenutíme
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(10.1.2016 0:06:50) Klarisanku, jak to teda je? neslavíš proto, že nemáš chuť slavit nebo nemáš chuť slavit proto, že je to podle tebe drahé?
|
|
Lída+4 |
|
(10.1.2016 0:10:09) Zrovna to druhý je něco, co bych k narozeninám (ani nikdy jindy) NECHTĚLA. Ale ani z těch prvních bych nebyla nijak nadšená - nemusej bejt špatný, ale prostě dorty toho typu nemám ráda. Když už, tak si dám jednoduchej ovocnej, a ideálně bez šlehačky. Koupit se dají pěkný, dobrý a za velice slušný ceny.
|
|
Kudla2 |
|
(10.1.2016 0:10:22) Klarisanku,
mně ten oříškovej dort přijde úplně v pohodě, a nijak levnej se mi nezdá. Co je na něm špatnýho? Podle mě úplně normální klasickej narozeninovej dort.
Ty z toho druhýho odkazu mi přijdou zbytečně moc vyumělkovaný, navíc s takovejma dortama mám (uznávám, že osobní) problém, že si představuju, jak moc to ten modelující musel ošmatávat prstama.
|
kambala pláááckááá |
|
(10.1.2016 0:11:49) potahovaný dorty se mi nikdy nelíbily. nechutná mi to. není nad pořádnou paříž
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(10.1.2016 0:14:21) u nás vede pivní dort s ganache, malakov a punčák... to je klasika co nezklame nikdy... občas se musím vzbouřit a upeču něco jiného, ale i tak se k téhle trojce zase vracíme
|
|
Lída+4 |
|
(10.1.2016 0:15:54) Kambalo, já zas pařížskej rozhodně NE. Šlehačku skutečně nemusím.
|
kambala pláááckááá |
|
(10.1.2016 0:17:27) lízo, já to respektuju. proto jsem taky jako třetí dort vzala takovej ten s malinama, kterej osobně nemám vůbec ráda, ale lidi ho milujou...
|
kambala pláááckááá |
|
(10.1.2016 0:20:00) nicméně, super je velkej dort od Erharta, co má šlehačku i maliny. stojí teda así 1500, ale je fakt velikej a těžkej. a přitom není hutnej. ten kupuje švagrová na narozky dětí
|
Kudla2 |
|
(10.1.2016 0:27:31) Kambalo,
myslíš tohle? http://www.erhartovacukrarna.cz/cs/nabidka/c026.html?
|
kambala pláááckááá |
|
(10.1.2016 0:32:19) nene, ani jeden z nich. je potahovanej, já to vždycky loupu, a uvnitř má vrstvy světlého piškotu a krému s celýma malinama. moc dobrej
|
kambala pláááckááá |
|
(10.1.2016 0:32:46) http://www.erhartovacukrarna.cz/cs/detske_dorty.html je tady jako c)
|
|
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(10.1.2016 9:50:24) ještě víc, než vyhlášenej Erhart, se mi osvědčila cukrárna U Knoflíčků na Újezdě
|
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(10.1.2016 8:50:12) Kudlo, taky mě potahované dorty moc nepřitahují, zejména tam, kde je to na jídlo (trochu jiné je to na svatbách, tam je dort hlavně na focení, tam to beru). Vedle matlání (teda já pracuju s "matláním" marcipánu a vůbec drobných věci v chirurgických rukavicích, takže to umatlané rukama není, ale nevím, zda to tak dělají všichni) mi také přijde absurdní, jak kdekdo šílí z pár éček jako konzervantů v nějakém jídle a pak si hodí na dortík takovou meganálož barviv (zpravidla mnohem horších než konzervanty, pokud to nebaví kakaem a kurkumou). Navíc se to utemované v těch potazích mnohem rychleji kazí a taky z konstrukčních důvodů se to musí dělat podsttaně víc předem (aby to ztuhlo a neklouzal potah atd.), takže to čerstvostí neoplývá.
Dávám přednost fakt čerstvým, otevřeným, "dýchajícím" dortům, se šlehačkou, čokoládou, kandovaným ovocem, citronovým krémem, ovocem, když marcipán, tak třeba jako okraj, ne celé zavřené... a tak.
|
Kafe |
|
(10.1.2016 10:22:09) angrešt - manžel měl kulatiny a výjimečně jsme koupili potahovaný dort. Na pohled krásný, ale chuťově už nic moc. Příští narozeniny už zase bude jahodový od Hájka.
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(10.1.2016 1:05:18) Já tyhle potahované dorty taky nemusím, nějak mě to odpuzuje už na pohled, přijde mi to strašně umělé, navíc mi to ani nechutná...u nás v rodině všichni milujeme obyčejný čokoládový korpus jako na harlekýn, promazaný nějakou kyselejší marmeládou a šlehačkou a nahoře ozdobený ovocem, šlehačkou a strouhanou čokoládou...jinak já sama mám ráda takové ty dort typu pařížský, kubánský, sachr apod...ale jen s pravou šlehačkou, žádné máslové krémy a umělá šlehačka...a nebo pak ty ovocné, s piškotovým korpusem a nahoře ovoce zalité želatinou, ty taky můžu
|
Klarisanek |
|
(10.1.2016 9:43:50) Taky se mi potahované dorty nezamlouvaly, na druhou stranu, co myslíš, že malé děti ocení? Pařížák, ovocňák, nebo panenku? Samozřejmě, že potahovanou panenku, nebo mimoně apod. Když vidím tu radost z dortu, tak se s tím prostě patlám, i když mě to vůbec nebaví. Navíc i potahovaný dort se dá udělat chutně, vnitřek s lehkým tvarohovým krémem plným ovoce apod. Musím říct, že když vidím v dortu marmeládu, zvedá se mi žaludek. I když na chlebu marmeládu miluju. Fondán se pak z dortu oloupe, aby se nejedla ta směs barviv a když si děti ukousnou kousek, byť obarveného marcipánu, tak se z toho fakt nehroutím. Mají to dohromady dvakrát za rok, tak je to snad nezabije.
|
Kudla2 |
|
(10.1.2016 9:45:21) Ocení to, co jim uděláš
|
Klarisanek |
|
(10.1.2016 9:55:50) Samozřejmě, ocení i to, co jim koupíš, ale je důležité aby to mělo nějaký nápad. Klasický dort se svíčkou by pro ně byl asi zklamáním, ale kdyby na něm byly nějaké postavičky z pohádek, už byl to byla jiná. Spíš ocení nápad a nehledí ani na chuť či dokonalost provedení.
|
Kudla2 |
|
(10.1.2016 10:02:52) "je důležité aby to mělo nějaký nápad. Klasický dort se svíčkou by pro ně byl asi zklamáním"
prosím?
Ještě jsem nezažila, aby dort se svíčkou byl pro někoho zklamáním...
|
Kudla2 |
|
(10.1.2016 10:13:18) Valkýro,
přesně tak!
A není to žádná tak děsivá práce, aby to člověka položilo, ani takovej náklad, přesně jak říkáš.
|
kambala pláááckááá |
|
(10.1.2016 10:18:18) Hlavně to nejhorší, co se může stát na oslavě mých vlastních narozenin,je, že dort nebude dle vkusu všech. Ok. Tak si holt nedají, to je všechno
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(10.1.2016 10:39:31) Valkýro, já jsem chtěla takový domácí dort i na svatbu. Vím, že všem vždycky nepřekonatelně chutnal, na rozdíl od různých kupovaných. Kreace s marcipánem a umělými krémy jsou zajímavé na vyfocení, ale s chutí to bývá slabší. Měli jsme patrový dort s krásnou polevou z tmavé čokolády a jednoduchou květinou navrch, v mých očích byl vkusný a elegantní.
|
Ropucha + 2 |
|
(10.1.2016 10:47:16) Valkýro, jojo, to ti věřím, já na tyto domácí dorty nedám dopustit, když je tedy někdo umí (jsou i nezdařilé domácí výtvory samozřejmě). Žádný kupovaný dort mi nikdy tak nechutnal, ani ve vyhlášených cukrárnách, i když leckde byli blízko
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(10.1.2016 10:33:45) Nejlepší dort je domácí piškot, buď s poctivým domácím krémem nebo poctivou domácí marmeládou a ovocem Na kolik asi tak vyjde peněz, to jsem líná počítat, ale ani naše babička důchodkyně se z toho zatím finančně nesložila, přestože je peče všem pravidelně. Kdo neumí péct, může proložit dobré piškoty ovocem a šlehačkou s tvarohem, to je také spolehlivé a finančně nenáročné. Souhlasím, že oslava je spíš věcí invence a vůle, finančně nákladná být nemusí (i když může, samozřejmě, když někdo chce a má na to). Obléct si šaty místo tepláků nestojí vůbec nic.
|
|
|
radka | •
|
(11.1.2016 12:09:38) to říkám furt, že seš holka šikovná vaříš, pečeš, plaveš, jezdíš na běžkách, prostě jsi akční žádná tlustá brambora bez zájmů, jak se tady někdy snažíš prezentovat podívej se na sebe milejšíma očima
|
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(10.1.2016 13:03:24) děti chtěly, abych letos udělala, po letech pauzy, vánoční dort (říkáme tomu narozeninový dort pro Ježíše :) Peču vždycky korpus ve formě ve tvaru hvězdy, když je to teda vánoční. Akorát letos, když jsem se to snažila vyklopit, tak se mi to totálně rozpadlo. Tak jsem to pospojovala špejlema a holt potáhla fondánem, ale musím říct, že jak ho nemusím, tak tenhle byl docela dobrej. Nejsem žádná dorto umělkyně, dopadlo to nakonec takhle
|
Ráchel, 3 děti |
|
(10.1.2016 13:09:26) no, mě přišel trochu šílenej, ale co už, děti byly spokojené
|
|
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(10.1.2016 10:15:03) ještě takto to řeknu:
pokud je někdo schopen realizovat ten nápad tak, že ho to úplně "nezasekne" a nevyřadí, tak je to samozřejmě fajn, ale pokud je to něco, co mu dá takovou práci, že by jen kvůli tomu radši neslavil, tak je lepší, když to udělá jednodušší a sám je ve větší pohodě, ne?
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(10.1.2016 12:57:37) no tak mým dětem chuť jedno fakt není
|
|
Termix |
|
(10.1.2016 13:13:56) Moje děti třeba ze všeho nejvíce na světě milují obyčejný dort ze zakysané smetany a šlehačky, navrstvené na piškotech a mezi tím čerstvé jahody. A protože jsou oba letní, tak k narozeninám jim tento dělám vždy. Každý už zažil jeden koupený, na přání vyrobený potahovaný, jo byl krásný, ale oni nemají rádi ani ten potah, ani máslové náplně, takže dort byl drahý a nesnězený, jen rozpatlaný všude.
|
kambala pláááckááá |
|
(10.1.2016 14:18:24) vánoční dort se stromkama je pěknej!
|
Ráchel, 3 děti |
|
(10.1.2016 18:24:23) ovšem stromky nejsou jedlý, jsou to ozdoby na stromek, který jsem koupila za pár šupů v Tescu
|
|
|
|
|