libik |
|
(5.5.2020 21:38:49) jsem ve fázi "veganské pečení", tak jsem vyrobila veganskou bábovku, kam jsem v zamyšlení dala 2x dávku oleje, to, co vylezlo jsem nakrájela a nazvala brownies, opticky to připomínalo spíš hnědé odporné slimáčky. Nicméně vegani sežerou všechno, v čem není stopa živočišného produktu
Kdysi dávno si MM získal mé srdce tím, že jsem v polovině 90 let opojena novým zbožím koupila mraženou exotickou zeleninu s těstovinami, kterou jsem tepelně upravovala dle návodu 5-6 minut, zelenina byla křupavá a těstoviny taktéž "Moc dobré, broučku" (i když , kdoví, jestli ze mě neměl strach)
A další a další alegorické vozy.., vařím ráda, někdy mi to jde.., někdy je to sranda
Jo a jednou jsem dělala pro Monty rodinu buchtu, kterou jsme pro větší efekt posypala nějakým hroznovým vínem, které se skládalo z pecky a slupky, taky docela trapas
|
Půlka psa |
|
(5.5.2020 21:43:50) Tak já jednou předložila svým rodičům svíčkovou, kde bylo maso v troubě cca třetinu času než bylo třeba, ale zato bylo v omáčce třikrát víc citronu a v knedlících pětkrát víc vajec než by to chtělo. Od té doby u nás odmítají obědvat.
Jinak jsem fakt celkem zdatná kuchařka, ale tehdy se nějak nedařilo.
|
libik |
|
(5.5.2020 22:24:26) Svíčková je zakletý pokrm, moje máma (a ta svých 5 tradičních jídel, kam svíčková patří, fakt ovládá) dělala svíčkovou pro příbuzenstvo, které dojíždí 1x, max 2x za 10 let.
Mazlila jí, takže nakládala, pekla nevímjakdlouho, brusinky měla, šlehačka od farmáře, knedlíky domácí jak dech. No a když byla před cílem, zdálo se jí, že je třeba ještě malinko podlít-zředit, teď už jen vodou, kapka - tak decka. I použila vodu z rychlovarky. Potíž byla, že 20 minut před tím do ní její manža (aby taky přispěl k obecnému blahu) nalil silný roztok kyseliny citronové, aby ji zbavil vodního kamene
|
rišulka |
|
(5.5.2020 22:36:32) ajaj, chudák mamka
Libik, prosím tě, co je těch pět "tradičních jídel"? Jen tak pro inspiraci, když dojdou nápady, klasika se hodí vždy.
|
libik |
|
(5.5.2020 22:47:34) Tak myslela jsem tím asi víc jídel, šlo spíš o to, že mamka velmi zřídka (a vždy rozpačitě) rozšiřuje. (většinou tvrdé maso nebo nevýrazná chuť, když chce něco nového)
Ale má excelentní knedlo- vepřo- zelo, brsalát a řízek, svíčkovou omáčku (a všechny české) , španělské ptáčky a tak, z "jídel na sobotu" miluju její zapékané brambory (nematlá tam zeleninu), šunkafleky, čočku na kyselo a z dezertů samozřejmě kynuté koláče (velké, mazané) Taky umí vizuálně zdařilé krémové dorty ála "Vyprávěj", ale to docení všichni (peče i po sousedech) kromě rodiny, pro nás je to za trest.
Taková normální maminka
Já její trpělivost nemám, takže v dortech nejedu, neumím pořádné vánoční cukroví a ty slavné knedle, které tak obhajuji stran výživové hodnoty oproti těstovinám, už mi nikdo doma nejí
|
sovice |
|
(5.5.2020 22:54:31) libiku, než jsi napsala, přemýšlela jsem nad těmi pěti jídly u svého táty a ty 4 nedělní jsem trefila stejně Pátý u nás byl králík na smetaně. To jsou takové ty klasiky, podávané návštěvě. Jinak teda tatínek vařil širokou paletu různých českých klasik. A skvěle zvěřinu.
|
libik |
|
(5.5.2020 23:40:41) Ovšem Sovice, vařící tatínek v generaci našich rodičů, to je jiná liga
Já tedy měla vařícího dědečka, on měl záhy mozkovou příhodu (44 let) a rok se z toho veltlil, nemohl pracovat, tak aby se zabavil, šel na to po chlapsku s manuálem a začínal od krupicové kaše. Posléze se vypracoval na šéfkuchaře a zásadní kuchyňské úkony (maso a dochucování) mu zůstaly dávno po uzdravení, dožil 80 let..
|
TaJ |
|
(5.5.2020 23:51:00) Libiku, můj táta taky hodně vařil...a i pekl...uměl skvělé španělské ptáčky, různá masa, svíčkovou...pekl vánočky, jablečný štrůdl...a můj dědeček (ale z mamčiny strany) byl šéfkuchař v hotelu...a i můj manžel hodně vaří
|
libik |
|
(6.5.2020 0:27:25) To je pěkné, já jsem holt z kraje, kde vařívaly mámy a tátové leželi pod autem a vyráběli z něj letadlo či co.
Jinak můj první manžel se tvářil jako kuchař, ale neuměl a postupně přešel k různým lektvárům (z části se věnuje bylinkářství), můj MM tedy měl zásadní grif na vajíčka na měkko a tím končil..a můj současný partner je schopný objet 2 okresy, aby sehnal ingredienci, které se má dle receptu dát špetka
Takže to bych byla celý život o hladu
|
TaJ |
|
(6.5.2020 0:32:15) Libiku, moje babička s dědou bydleli v bytě v centru Prahy, auto ani chatu neměli...a děda tedy doma nevařil, jenom v práci...a s našima jsme bydleli v paneláku, taky bez auta a bez chaty, jen malý balkón, kde teda táta pěstoval kytky, kaktusy, rajčata...
|
|
|
|
sovice |
|
(6.5.2020 9:54:12) Libíku, můj tatínek se naučil vařit od svého tchána Jeho maminka z toho byla poněkud nervózní, ji by nikdy ve snu nenapadlo povolat syna do kuchyně. Jeho tchán nevařil denně, ale obvykle o víkendech a hlavně pekl maso. Tatínek to dělal taky tak, občas teda vařil i jednoduchá jídla přes týden. Maminka vařila taky, ale většinou rychlejší věci přes týden, nedělní oběd býval skoro výhradně na tátovi. On vařil fakt rád, když už bydlel sám, vyvařoval vždycky víc a nosil osamělým kamarádům, případně zval lidi na oběd. On byl ten typ, co dává lásku najevo péčí o jídlo
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(6.5.2020 10:19:52) můj dědeček vařil skvěle (a babička zrovna tak)... dokonce v důchodu začal i péct a jeho kynuté buchty, to byl zážitek - heboučké, měkoučké, nadýchané - nikdy potom jsem už tak výborné nejedla... ale dědeček byl absolutně neuvěřitelný člověk, uměl na co sáhl, všechno opravit, šít, žehlit, vařit, nakládal maso, udil, dělával klobásy... dodnes vzpomínám, jak jsem s ním byla na procházce už s kočárem s nejstarší dcerou a upadlo mi kolo - dědeček chvilku koukal po zemi, pak sebral kovovou podložku, o kus dál kousek drátku, nějaký šroubeček, zaklekl a než jsem se nadála, kolečko zase drželo doma mi pak zkontroloval i ta zbylá a všechny upevnil - a držely pak i když jsem v tom kočáru vozila tu nejmladší jinak táta vaří taky výborně, vlastně dneska už máma vaří minimálně... naopak můj muž vaří tak akorát čaj
|
|
|
libik |
|
(5.5.2020 23:42:46) Jo a králík na smetaně, jéé, jak dlouho jsem to neměla, i když se objevoval taky mezi 5 jídly. Asi došli králíci rp. jsou dražší než prase
|
sovice |
|
(6.5.2020 9:56:34) libiku, no jo, bylo to hlavně v době, kdy babička chovala králíky
|
|
|
|
Persepolis |
|
(6.5.2020 11:38:53) Libiku, moje máma to samé. Excelentně vaří, ale nesmí se pouštět do experimentů, to pak většinou dopadá neslavně.
|
|
|
|
|
|
|