darinaa |
|
(12.7.2024 16:12:13) děvčata šikovná, čím byste pohostily 1 den plná penze cca, návštěvu, která je vegan? Abych se u příprav úplně neodrovnala 🤣 A moc prosím o tipy na dárky z Česka, právě z oblasti zdravé výživy, jakou značku byste doporučily? A pokud jste někde natrefily na pěkný dárek asi tričko pro kluka 7 let s vkusným symbolem ČR.. mám v plánu koupit modely aut Tatra a nějakou škodovku. Máme je hrozně rádi, nestíhám v práci, zastupuju dva kolegy no maras a teď toto.
|
Senedra |
|
(12.7.2024 17:02:37) A co Mixit nebo Grizly.cz?
Ne hodila by se nějaká postavička od výrobce Igra?
S jídlem pro vegana moc neporadím, ale co třeba grilovaná zelenina, houby, nějaká varianta zeleninové polévky a třeba ovocné knedlíky?
|
CisloPi |
|
(12.7.2024 17:06:34) Mixit
|
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 17:40:37) Ovocné knedlíky nedoporučuji, jednak je třeba veganské těsto, dále je třeba veganské "něco navrch" (margarín, tofu místo tvarohu, veganské varianta smetany...), což neznalec na poprvé těžko vychytá, a jednak cizinci sladká jídla jako hlavní chod nemusejí mít rádi.
Nevím, odkud jsou, na co jsou zvyklí, jestli mají rádi náhražky typu veganský mléčný/ masný výrobek, polotovary, nebo čerstvé jídlo. To bych se možná pokusila zjistit. Pro Čecha by pak mohlo být snadné uvařit třeba lečo bez vajec, v podstatě tedy variantu ratatouille, s použitím rostlinného tuku (oleje) a případně uzeného tofu nebo tempehu místo klobásy. Vařené nebo pečené brambory. Hodně snadná varianta mohou být také bramborové knedlíky (žádná vejce) plněné uzeným tofu, k tomu klasické zelí na rostlinném oleji. Mimo vařené jídlo pak pečivo (pozor na obsah mléka, syrovátky), hummus, veganské jogurty, zelenina, ovoce, tofu, oříšky, semínka, případně upéct něco sladkého podle jednoduchého vegan receptu, nebo třeba závin z veganského listového těsta, naplnit špenátem, sušenými rajčaty, česnekem, tofu...to je super snadné.
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 17:49:31) A ještě mě napadá úplně primitivní varianta, na níž není co zkazit - bezvaječné těstoviny nebo noky s vegan pestem, případně jednoduchou omáčkou s použitím veganské "smetany", k tomu zeleninový salát.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(12.7.2024 18:27:44) já třeba nemám na sladkých knedlíkách máslo ani tvaroh ráda, stačí mi cukr a buď kakao nebo mák, podle toho, co je uvnitř, můj muž zase cukr samotný nebo se skořicí takže bezpečná volba
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 18:35:14) Ovocné knedlíky jen na sucho posypané bych neměla odvahu nabízet (mně chutná omaštěná varianta), ale pokud to někdo má vyloženě rád, je samozřejmě o starost méně.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(12.7.2024 18:36:16) já jsem poprvé viděla máslo na ovocných knedlíkách u mýho muže, nepotřebuju to tam
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.7.2024 18:40:17) To máslo s cukrem a tvarohem je na tom to nejlepší. Veganovi bych dala cukr+skořici nebo cukr+mák
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 18:44:14) Inko, jojo, cukr + skořice nebo mák a veganský margarín.
|
|
TaJ |
|
(12.7.2024 18:44:32) Inko, přesně, to rozpuštěné máslíčko s cukrem a jemně strouhaným tvarohem...jak se to vsákne do sebe... mňam 🙂, bez toho by mi ty knedlíky ani nechutnaly...🙂
|
Kaipa |
|
(12.7.2024 19:59:36) TaJ, takhle rozněžněnou jsem tě ještě "neviděla". Ale máš pravdu, tak, jak to popisuješ, to je mňam.
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 20:05:47) Je to mňam. Mléko a všechno z něj je velice chutné. Nemá to plnohodnotnou náhražku, však je to unikátní produkt. "Jen" je mimořádně neetické jeho získávání pro lidskou megaspotřebu.
|
|
TaJ |
|
(12.7.2024 20:46:38) Kaipo, nic něžného na tom nevidím, pro mě je to zcela realistický popis😁
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.7.2024 20:07:19) To je totiž dobrý i bez knedlíků
|
|
Fern |
|
(12.7.2024 21:15:10) Me trebas ten strouhany tvaroh vubec nechutna je takovy suchy a chutove nic moc; dlouho jsem pouzivala tvaroh-kostku ve staniolu,ale jeste mnohem chutnejsi je tvaroh z vanicky,nekdy ho dam i s kysanou smetanou, no a dohromady s cukrem a rozpustenym maslickem je to sametova pochoutka
|
TaJ |
|
(12.7.2024 21:24:22) Fren, my kupujeme nějaký sice na strouhání, ale on je tak jemný a mokrý, že se dá i drobit jen rukama a suchý rozhodně není, spíš takový mazlavý. A posypaný cukrem a politý tím máslem fakt není suchý.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(12.7.2024 21:42:15) Jj taky kupujeme ten drobivý mazlavý trojúhelník tvarohu a já bych to klidně mohla jíst i bez tech knedlíků - tvaroh, rozpuštěné máslo a krupicový cukr V časech finanční nouze jsem to jedla s těstovinami a "ve svátek" ještě s meruňkovým kompotem
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 22:12:56) Rose, to jsem jedla úplně bez nouze, rýžové nudle s ovocem, skořicí, strouhaným tvarohem a polité máslem. Ještě nalámané ořechy. Regulérní roztaženost a luxus, žádná nouze
|
Stáňa * |
|
(12.7.2024 22:30:50) To zní jako dobrý tip na moji čerstvě potvrzenou nesnášenlivost lepku.
Ohledně tématu, pokusila byh se uvařit dle přesvědčení daného strávníka, ale nevím, jestli bych dokázala tak vařit dlouhodobě ještě v kombinaci s mojí bezlepkovou dietou.
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 22:47:06) Stáňo, mně klasické pšeničné těstoviny na sladko moc nechutnají, rýžové mi na sladko ladí mnohem lépe. Chutnají mi i kukuřičné. Ale mně chutná všechno, pohanka, jáhly, oves... já bych s bezlepkovou dietou přežila bez problémů, přitom nemusím. A potomek, který musí, si ve všech chutích zdaleka tak nelibuje. Ale mohu doporučit bezlepkovou mouku Jizerku, z té peču celkem zdařile a chuťově je dost blízká tradiční pšeničné.
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(12.7.2024 22:34:34) No to u tebe byl luxus Já se ocitla v praze, téměř bez peněz, s sebou 10 kg balík těstovin, 2 plata vajec, kilovku cukru, pár konzerv tuňáka a pár kompotů (zásoby od maminky) a potřebovala jsem přežít do první výplaty, t.j. měsíc a půl teda po měsíci jsem dostala už stravenky, to bylo hned veselejší A teda z jednoho tvarohu a kousku másla jsem měla 3 vydatné obědy
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 22:53:23) Rose, rozumím. Podobné časy mám také za sebou, vrcholem byl samotný suchý tvrdý chléb a samotné suché ovesné vločky. Asi jsem si neuměla tak dobře rozpočítat máslo a tvaroh , nebo jsem měla málo disciplíny
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 22:58:53) Rose, usmívám se spíš nad plnou lednicí a jistotou, že už mě nic podobného nikdy nečeká Abych se nedivila
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 23:11:18) A během rozumování jsem teď upekla mimo jiné veganské šneky z listového těsta s čerstvou paprikou, což byl kreativní pokus, ale vypadá to dobře. Takže kdyby někdo chtěl, snadné až primitivní - těsto posypat pikantním kořením, posypat nakrájenou kapií, zarolovat, krájet. Krájí se to trochu nepohodlně, ale upečené to drží, jak jsem si představovala.
|
darinaa |
|
(13.7.2024 5:17:57) Ropucho veganské listové těsto máš odkud?
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 7:55:26) Darino, listové těsto mám z Lidlu, je přímo označené véčkem, protože vedle toho mají i variantu s máslem. Ale obsah másla je spíš výjimka, většina obsahuje jen rostlinné tuky, tudíž jsou veganská přirozeně. To z Lidlu mi chutná, má složení s minimem "chemie".
|
|
|
|
|
|
|
|
Fern |
|
(12.7.2024 23:30:25) To je vlastne zdrava strava: Vapnik,bilkoviny=tvaroh Orechy jsoz zdrave taky
a pripomnelo mi to asi zapomenute retro jidlo ze sk.jidelny: siroke nudle s tvarohem a cukrem a maslem,ni?
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 23:35:11) Fern, ano, je to varianta milované pochoutky z dětství V jídelně jsme to tedy nemívali, ale maminka dělala domácí široké nudle a už tehdy nám to navrch na tvaroh s cukrem a máslem sypala ještě sekanými ořechy - to bylo něco!
|
|
TaJ |
|
(12.7.2024 23:39:53) Já jsem do školní jídelny nikdy nechodila, ale nudle s tvarohem mamka dělávala doma běžně a měli jsme to moc rádi.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(12.7.2024 23:49:44) U nás se víc dělaly nudle s mákem - což je vlastně taky poměrně dobře odpovídající původnímu zadání, to by šlo i ve vege verzi a je to velmi české... Jen je otázka odkud cizinec je a jestli by si troufl na mák
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 23:56:50) S mákem mi chutná něco bramborového - šišky, noky, švestkové knedlíky, škubánky... Ale mák pro cizince je riziko, to je pravda.
|
Termix |
|
(13.7.2024 0:20:09) Za mákem bych se utloikla. Miluju mák na čemkoliv. Nudle s mákem bych si hned dala. A švestkové knedlíky s mákem ... ách, mňam. Jen teda já dělám knedlíky jen tvarohové. Bramborové knedlíky nemám vůbec ráda. Já vlastně vůbec nemusím moc brambory.
|
Senedra |
|
(13.7.2024 8:48:12) termix, ovocné knedlíky doma moc nejedou, ale když udělám kynutý koláč s mákem a propašuju na něj pár švestek, tak se po něm hned zapráší...
|
Stáňa * |
|
(13.7.2024 9:49:40) U nás ovocne knedlíky jedou dost. Dřív jsem mívala víc jahod a to u nás byly knedlíky skoro každý druhý víkend. Mám na ně ráda oprazenou strouhankou.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(13.7.2024 10:02:43) U nás mám ovocný knedlíky ráda jenom já, včera jsem si je dala v závodní jídelnè. Syn je nejí vůbec, manželovi je vnutím jednou za rok.
|
Stará husa |
|
(13.7.2024 11:05:35) Ovocné knedlíky milujeme všichni, nejvíc meruňkové a švestkové. Když zvu v létě děti na oběd, vždycky je dělám.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(13.7.2024 12:13:57) Ovocný knedlík už jeden občas pozřu, z tvarohového těsta, jahodový se smetanou, ale jen jako dezert po normálním obědě.
Jako dítě jsem to jedla jen z donucení, babička dělala velký kynutý s ovocem a strouhaným tvarohem. Mně toho ovoce přišlo škoda, mám radši syrové, ne ochucené.
MM třeba kdysi ani nepozřel jahody nebo borůvky samotné, měl z domova naučené jen rozmačkané s tunou cukru. U nich doma se takhle jedlo, je celoživotně bezpracně štíhlý.
U nás se jedlo skromně, sladká jídla vůbec a všichni máme cukrovku
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(13.7.2024 10:32:05) Teplý sladký jídlo jsem nikdy nejedla, manžel na tom vyrostl, cukrovku mám já, aspoň mi sladký nechybí
|
|
|
|
TaJ |
|
(13.7.2024 1:02:28) Ropucho, my s mákem děláme bramborové šišky, nebo nudle (my tedy nejraději mašličky - farfalle). Švestkové knedlíky mám z dětství od babičky zažité jedině tvarohové a s tvarohem navrch. S mákem je nedělala ani babička, ani pak my.
|
|
holkamodroočka |
|
(13.7.2024 20:43:19) Nudle s mákem, cukrem a máslem jediné ty široké. Ovocné knedlíky - těsto podle druhu ovoce. Jahodové nebo meruňkové z kynutého nebo tvarohového těsta, švestkové jedině z odpalovaného těsta. Mám je ráda posypané praženou strouhankou na másle s cukrem, ale to neumím ( nedaří se mi to tak, jako to dělávala babi, mamka to nedělá). V Praze mi chybí mlékomaty, občas kupují mléko z pojízdné prodejny. A kámoška bydlí na Ládví, jednou týdně tam jezdila pojízdná prodejna s masem, lidí vyběhli do ulice, nakoupili, a oni zase popojeli do další ulice. To bylo ještě před Covidem. To u nás bohužel nemáme.
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 20:54:11) Já jsem si vozívala litrovou termosku čerstvého mléka z Alp. Ale dotyčný statek prodej zrušil, což beru pro sebe jako znamení.
|
|
|
|
Senedra |
|
(13.7.2024 8:45:13) S mákem má dost cizinců mentální problém
Rozhodně mi přijde neuctivé vegetariánovi cpát něco masa a zatloukat. na druhou stranu to, co popisovala Sally, je buranství taky.
Nostalgicky vzpomínám, jak spolužačka na VŠ vyprávěla, že byla na návštěvě na kolejích ( bydlela u rodičů) a oni si tam kamarádi vařili špagety a jen opekli trochu točeného salámu, nastrouhali sýr a přidali kečup. Se spolubydlicí jsme pokývaly hlavami a v duchu si říkaly: " Zlatý salám, zlatý sýr.."
|
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(13.7.2024 0:59:45) Rose, jo, přesně, ten trojúhelníkový mazlavý tvaroh kupujeme. Jinak my teda ovocné knedlíky děláme jedině tvarohové, takže je to hooodně tvarohové. A ještě polité máslem. Takže veganská verze by pak byla vlastně úplně něco jiného.
|
Fern |
|
(13.7.2024 6:29:11) Ja delam ovocne knedliky ze sparovaneho testa.
|
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(12.7.2024 21:30:57) Fern, tvaroh z vaničky jím i samotnej
|
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 21:46:03) Fern, úplně nejchutnější tvaroh z velkoprodukce byl podle mě v kelímku, myslím že z Jihočeských mlékáren. Ve vaničkách byly až moc tekuté. Úplně jiný level pak ještě z malých farem. A tvrdý mi chutnal i samotný, ale jeho kouzlo bylo právě nastrouhat na jemno a zalít máslem. Opustit mléčné výrobky mi fakt trvalo, asi má člověk tuto chuť opravdu hluboko a pevně uloženou.
|
|
|
|
|
|
|
Rodinová |
|
(12.7.2024 20:03:24) A mne na ovocnych knedlikach, kdyz uz je jim, chutna max kysana smetana, jinak nic.
A uplne nejradsi je mam bez niceho, z lednicky, jen tak do ruky
|
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(12.7.2024 17:37:07) loni jsem tu měla podobnpu návštěvu, vegetariáni z Indie
chutnal bramborák, pak jsem měla rýži a směs zeleniny, každou zvlášť podušenou a až pak smíchanou dohromady, jen se solí, žádný další koření. Byla tam kukuřice, zelí, cibule, papriky dvou barev, asi i žampiony a pak nějakou sladkou věc, kynutý buchty, s tvarohem a povidlama, aby to bylo fakt místní
měli kluka asi tříletého, dostal igráčky a autíčko, a neuvěřitelně se cpal tím bramborákem, přitom to byl samý česnek
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 17:55:32) Yuki, s vegetariány si lze poradit ještě snadno, u veganů je třeba přemýšlet nad detaily, které běžně každého nenapadnou. V ničem nesmí být nic živočišného původu, což je docela věda, často jsou živočišné složky v potravinách, kde by to člověk nečekal.
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 18:20:26) A ještě ses ptala na ty dárky z oblasti zdravé výživy. Upřímně, marně přemýšlím, co je typicky české a veganské kromě alkoholu Dělají se vegan lázeňské oplatky, ale vůbec nevím, jestli jsou dobré. Různé ty suché plody a pomazánky z nich, ale to není nic typicky lokálního. Od české firmy Zemanka mi chutnají sušenky, ale také si nejsem jistá, že to je nějak speciální... Já bych jim koupila Becherovku, ta je zdravá
|
darinaa |
|
(13.7.2024 5:28:24) Becherovku máme odzkoušenou jako naprostý propadák asi na 2O národnostech Top je pivo a v závěsu slivovice. (Za mě slivovice není rozhodně vegan )
Ty české potraviny jsem nemyslela vůbec typu oplatky, ale právě něco ze sortimentu zdravé výživy, i co by se jim třeba hodilo na cestu dál od nás.
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(12.7.2024 18:26:03) v zelenině nejsou, v oleji a soli taky ne, rýže, brambory, česnek bez vajíčka se dá bramborák udělat taky, buchta taky, mlíko rostlinný, tvaroh by být nemusel, ono to tak velký rozdíl není
kamarádka má děti s alergiemi, mimo jiné vajíčka, mlíko a lepek v kombinaci, taky si s tím poradila a když byli u nás, tak jsem to zvládla i s buchtou, jen je potřeba víc přemýšlet, co se dá nahradit a co radši nedělat
když bych nemohla dělat buchty, mohly by být palačinky nebo jiný koláč nebo koblihy, sladký knedlíky, bramborák nahradit Buffalo květákem, ale zrovna ten by se udělat dal
známí měli půl roku doma slečnu z Ameriky, vegetariánku z přesvědčení, a když nevěděla, že se svíčková dělá z masa, jak jí chutnala 😁 akorát měla vajíčko místo masa
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 18:32:23) "vegetariánku z přesvědčení, a když nevěděla, že se svíčková dělá z masa, jak jí chutnala"
To bych neměla svědomí nikomu udělat. Ale že na chuť chutnala, to klidně věřím, o chutích to není.
Jinak je jedině fajn pro obě strany, když si člověk umí poradit a dokáže vyjít vstříc.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(12.7.2024 18:35:23) sice to byl podvod s tou svíčkovou, ale po půl roce už fantazie nestačila, důvod byl jen v tom přesvědčení, a vařit rodině jinak než slečně bylo fakt náročný
když je to ze zdravotních důvodů, je to jinak, tam se nesmí uhnout, ale abych jen tak řešila jedno vajíčko do těsta, to bych nejspíš neřešila
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 18:42:33) "když je to ze zdravotních důvodů, je to jinak, tam se nesmí uhnout"
Proto je lepší říkat, že člověk trpí intolerancí Spíš si lidé nevezmou na svědomí, že by se jim host osypal, než by si přidělávali práci kvůli "výmyslům" Ale jinak samozřejmě chápu, že je náročné vařit různá jídla v rámci jedné domácnosti. Ideálně by si měl každý rozmyslet předem, co je schopný a ochotný zvládnout. A pak je to věc dohody a schůdného řešení mezi zúčastněnými.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(12.7.2024 18:45:14) tak zrovna alergie na sádlo nejspíš neexistuje, a je to prý zdravější než ostatní tuky, takže třeba do vaření je to fakt jen z principu
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 18:51:47) Yuki, jenže komu jde o princip, jde mu o něj hodně silně. Může na něm lpět minimálně stejně jako na zdraví. Ano, sádlo může být pro lidské zdraví lepší než některé zpracované rostlinné tuky. Ale to je pro mě osobně zcela irelevantní vedle toho, že se kvůli sádlu trýzní živý tvor. Lidské sádlo by možná také bylo zdravé, ale je to tabu, a já holt mám to tabu i u dalších živočichů.
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(12.7.2024 18:56:56) Tý jo, to si vůbec neumím představit. Vždycky dětem přiznám, že je v jídle maso, i kdyby ho tam bylo sebemíň.
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 18:58:40) Je to nerespekt z nepochopení, podle mě. Kdo veganskou filosofii nechápe, nedokáže ji brát vážně.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(12.7.2024 19:11:07) Pamatuju si, jak někdy v osmdesátých letech přišel bratranec mého kamaráda s tím, že je vegetarián, pro mne to bylo poprvé, kdy jsem se s tím setkala Moc jsem to nechápala, ale kamaráda to nadchlo taky, no a aby se s klukama rodiče nehádali, tak je bez protestů nechali být vegetariány - v jejich pojetí to byla právě omáčka bez masa, vývary bez masa, prostě vynechali jen tu "hmotu" na jejich talířích... Kluci byli "blbí", netušili nic o vaření a já váhala, jestli jim to říct nebo ani ne... neřekla jsem jim nic, s kamarádkou jsme se shodly, že jde jen o pózu a že by klukům to maso v jídelníčku chybělo... Nakonec to klukům vydrželo akorát přes tábor a na závěrečném táboráku už si spokojeně opékali špekáčky Dodnes si nejsem jistá, jak to vzít ze strany morálky - na jednu stranu si říkám, že to byl od rodičů podraz, na druhou stranu to mámě mého kamaráda (kuchařka na tom táboře) dalo dost práce i tak, aby měli kluci lepší pocit (byť falešně)
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 19:16:15) Rose Tato cesta opravdu nebyla příliš perspektivní
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(12.7.2024 19:38:11) Ropucho, no popravdě ten bratranec si pak svou cestu k vegetariánství a následně i veganství našel... Kamarád zůstal spokojeným masožravcem...
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 19:43:32) Rose, vida, bratranec to myslel vážně Já jsem na přelomu osmdesátých/devadesátých let také začínala všelijak. Dneska je cesta prošlapaná, potravin na trhu dostatek, informací dostatek. Tu a tam i v restauraci už se člověk nají Ještě do nedávna to byla divočina
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(12.7.2024 19:51:05) Jj dnes to vidím jako výrazně snazší cestu... Osobně ale doufám, že budu moci dožít se svobodnou volbou a situace se neobrátí do opačného extrému Zatím se řídím heslem z La casa Argentina - "Máme rádi vegetariány. Zbyde víc masa na nás!"
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 19:58:14) Rose, nebála bych se. I kdyby alespoň v části civilizovaného světa došlo na omezení týrání zvířat (kéž by, ale jsem opatrný skeptik), bude se pěstovat laboratorní maso Toho se lidé nevzdají, ne v dohledné době (spíš nikdy). O mléku nemluvíc.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(12.7.2024 20:08:28) Ropucho, kdyby mi někdo před 15 lety řekl, že Německo přestane vyrábět auta se spalovacími motory a bude vyrábět jen elektroauta, taky bych řekla, že toho bych se nebála
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 20:13:24) Rose, budu lidová: auta jsou hodně, ale žrádlo je nejvíc Možná proto, že jsem na to téma citlivá, vidím, jak moc Já bych si to naopak přála, aby barbarství vůči cítícím bytostem v jednadvacátém století nemělo místo, ale reálně to nevidím.
|
sally |
|
(12.7.2024 21:13:14) Ropucho, jde taky o to, jak se ta návštěva k tomu staví - zažila jsem, že se (více méně nepozvaná) návštěva (měli zásek na cestě a skončili u nás) pohoršila nad připravovanou večeří, protože "oni jsou vegetariáni"... to je prostě na ránu... za prvé jsem nevěděla, že jsou vegetariáni, za druhé jsem je nečekala... Ono to hulvátství jde na obě strany...
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 21:38:29) Sally, no tak to samozřejmě, ale to ani nesouvisí se stravováním, to je prostě neomalenost, která se může projevit úplně v čemkoliv.
|
|
Termix |
|
(12.7.2024 21:38:30) Sally, to je samozřejmě buranství od těch lidí. Ale prostě pokud vím, že někdo nejí maso, a je fuk z jakého důvodu, tak mu ho nebudu servírovat a ani toho člověka nebudu podvádět.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Termix |
|
(12.7.2024 18:50:45) Yuki, mně to přijde jako strašný nerespekt vůči té holce. Vůbec si to neumím představit, že bych to někomu udělala. Mně je té holky strašně líto a stydno za tvé kamarády.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(12.7.2024 18:58:23) holka měla smůlu, dostala se náhodou do rodiny zemědělce, mimochodem vůbec nešlo o peníze, jenže chovatel prasat, kuřat a všeho možného, fakt vařili převážně to, co sami vypěstovali, jak před sto lety, vařit si mohla sama, neuměla, nechtěla se učit, v tom případě celá rodina měla jíst půl roku po jejím, nebo maminka vařit dvě jídla? myslím, že by si to rozmysleli brzo i ti, kdo si to zatím nemyslí, ale nezkusili si to
|
Půlka psa |
|
(12.7.2024 19:01:36) Není třeba vařit nadvakrát ani omezovat sebe. Stačí nelhat, aby dotyčný věděl, že si má vzít rohlík, když si nechce vařit sám.
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 19:06:46) "Stačí nelhat"
Ano, nelhat je celkem základ.
|
darinaa |
|
(13.7.2024 5:40:14) Mám to stejně, ale platí to i opačně, nevymýšlet. Hostila jsem párkrát studenty s různými potřebami a jedna slečna, co se do průvodních papírů označila za vegetariánku, se u nás ládovala uzenými prasečími uchy, co zas donesl jiný student, takže tak. Samozřejmě, že jsem jeji původní požadavek zahrnula do menu, ale pro vegetariány vařit to je na pohodu pro mě.
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(12.7.2024 21:52:09) Veganku bych vzala na nákup a nechala ji, ať si vezme, na co má chuť. Půl roku bych vegansky společně s mojí dia dietou, kdy musím jíst hodně bílkovin a mám omezené sacharidy, a chozením do práce nebyla schopná vařit.
Teď tu bude na prázdniny z USA moje veganská kamarádka z mládí, ale naštěstí na pohoštění jen občas, tak to spraví různé oříšky, ovoce, zelenina, ne na celodenní stravu, to bych jí dala k dispozici kuchyň.
Ja jsem vegansky jíst zkoušela za komunistů, to byl společně s jógou můj takovej jako odboj ale ztloustla jsem a po pár měsících jsem vyžrala řeznictví, ty bílkoviny chyběly.
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 22:06:46) "ztloustla jsem a po pár měsících jsem vyžrala řeznictví, ty bílkoviny chyběly"
Za minulého režimu, s tehdejší nabídkou potravin, jsi s velkou pravděpodobností byla v deficitu nejen bílkovin.
|
|
77kraska |
|
(12.7.2024 22:47:36) Evelyn, ja jsem po konci komunismu jedla radoby makrobioticky, asi dva roky, zadne maso, zadne mlecne vyrobky, jen varene nebo prazene ovesne vlocky, sojove vyrobky, varenou psenici, lusteniny, kysane zeli....strasne jsem zhubla a zeslabla, po dvou letech jsem s tim skoncila
tehdy lidi delali ruzne experimenty se stravovanim, podle toho, kdo a co je ovlivnilo....spousta lidi byla nespokojena s dosavadnim zpusobem stravovani, knedliky, maso, salamy....
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 22:57:29) 77krasko, ano, začaly tu vycházet různé knížky zabývající se různými stravovacími směry a experimentovalo se. Prošly tu se zpožděním trendy, které západ už měl za sebou. Přesto se tradiční minulorežimní stravování mezi lidmi drží silně, i po třiceti letech.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(12.7.2024 23:51:44) Vegan jsem byla ještě za komoušů, ono taky to komunistický maso a mléko nebylo nic moc
Pak po revoluci jsem zkoušela i makribiotiku, knihu Život místo živoření, aneb makribiotika na talíři, ale to není nic pro mě.
Nakonec se snažím o normální zdravou a pestrou stravu, libová masa a hodně zeleniny, beru si inspiraci na to, co mi chutná a je zdravé, z různých světových kuchyní a to mi vyhovuje.
|
|
apo-lena |
|
(13.7.2024 6:51:13) 77krasko, taky jsem propadla makrobiotice. Skončilo to sežráním studeného buřta před masnou po půl roce. Obilí jsem jedla ještě dva roky, ale už i cukr a občas maso.
|
77kraska |
|
(13.7.2024 7:55:40) apoleno, ja si dneska rikam, ze kdybych tu makrobiotiku tehdy delala lip, tak jsem u ni mohla vydrzet....a kdyby tady tehdy bylo vic dostupnych surovin
ovsem dneska jsem od ni strasne daleko, nejradsi mam maso....klidne si dam ryzi se zeleninou apod. nebo neco naprosto minimalistickeho, ale pak mne popadne chut na maso a hodim si kus masa na panev a k nemu pridam volske oko a hranolky
|
77kraska |
|
(13.7.2024 7:59:58) tedy myslim si, ze problem makrobiotiky byl nedostatek bilkovin...mne neslo jit denne cocku nebo hrach .....a tehdejsi sojove vyrobky (ktere dneska uz ani v obchodech nevidim) to nezvladaly vyvazit - tehdy jich byly plne regaly - toho sojoveho "masa", ja jsem opravdu varila "sojovy gulas" a "sojovy rizek".....a vsichni kolem se tomu velmi divili, to byly roky 1991-92
delala jsem to proto, ze jsem uz mela dost stravy moji rodiny, věčná vepřo-knedlo-zelo a buchty a domaci dorty, bylo mi po tom tezko - a cela siroka rodina mela a ma morbidni obezitu
|
Čumča. |
|
(13.7.2024 8:23:54) "tehdejsi sojove vyrobky (ktere dneska uz ani v obchodech nevidim)"
sójové nudličky a kostky jdou koupit stále, já si je občas vařím (okořením je jako na čínu), jako jediná v rodině nemám tak silnou lásku k masu
|
|
apo-lena |
|
(13.7.2024 11:10:34) Já to zkoušela v roce 1992. To jsem měla kolej daleko od menzy. Já jsem byla podvyživené dítě a přešla jsem do podvyživené ženy. Takže makrobiotika s tím docela ladila.
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 19:05:16) Yuki, celá ta konstelace s hostem v rodině určitě šla komunikovat a řešit různými způsoby, my jsme u toho nebyli a neposoudíme to. O co jediné tady jde mně, že to není vtipné, když někdo "s chutí zblajzne svíčkovou", protože nevěděl, z čeho je připravená. A že přesvědčení není rozmar, pokud je pevné (pro někoho to klidně přechodný rozmar být může), ale je to důležitá součást osobní integrity a zaslouží respekt.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(12.7.2024 19:12:36) předpokládám, že tato rodina se snažila domlouvat hodně, slečně bylo 19, a jeho postoj byl "tady jsem, půl roku se o mě starejte, já mám tyto požadavky"
u nás byla měsíc taky, to se dá vydržet,
on když někdo chce nějakou specialitu z principu, je fajn, když pro to něco udělá, když do kuchyně trefí dospělá osoba jen k jídlu, musí si rozmyslet, jak moc na nich lpí, ona věděla, že se tam pořád vaří maso
mít jen požadavky nestačí
|
Termix |
|
(12.7.2024 19:20:06) Yuki, měli jsme doma studenta ze zahraničí na půl roku a bohužel z toho máme velmi negativní zkušenost. Už bych do toho nešla. Ale když jsme do toho šli, věděli jsme, že "teď jsem tady a vy se starejte ", ale kdybych si byla vzala domů vegetariána, tak bychom opravdu buď půl roku jedli vegetariánská jídla všichni a nebo bych mu uvařila jeho vlastní variantu. Ostatně chleba a něčím by pořád byla lepší varianta, než vegetariána cpát svíčkovou, tvářit se nevinně a ještě se chlubit, jak jsem vyzrála. Je to stejné, jako bych si byla vzala třeba celiaka, diabetika ....
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.7.2024 19:28:07) To není stejný celiak a diabetik si to nevybrali a jde o zdraví. Když sní vegetarián v omáčce vývar nestane se vůbec nic.
|
Termix |
|
(12.7.2024 19:34:31) Inko, nic se sice nestane. Ale je to jejich přesvědčení. Tak ok. Když bych tady měla praktikujícóho žida, muslima ... tak bych buď poskytla košer, halal ...a respektovala to a nebo bych si je nevzala.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 19:36:04) Inko, to je přesně ten náhled, o němž píši Tobě se také nestane nic, když sníš pečínku z kočky, buvolí oko nebo u kanibalského kmene vývar z člověka, ale možná by sis chtěla rozhodnout sama, jestli ano nebo ne.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.7.2024 19:39:22) Já bych to neudělala, je to podvod. Ale není to srovnatelný s nemocí.
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 19:54:15) Inko, no zcela upřímně, mé dítě s bezlepkovou dietou dělá kompromisy, stopové množství tu a tam mu neublíží. Se svědomím mu to nic nedělá. A celkově si myslím, že výjimečné ústupky ve zdravotních dietách ve prospěch potěšení jsou dost běžné. Já z přesvědčení neustupuji, mám v tom silně zainteresované svědomí.(Možná mě někde někdy někdo ošidil, to nevím.)
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.7.2024 20:04:38) Ale tvoje přesvědčení je tvůj výmysl, stejně jako když někdo nejí třeba brokolici. Nemoc je něco co si člověk nevymyslel a nemůže za to.
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 20:08:26) Inko, v tomhle se nedohodneme. Pokud se tedy neshodneme na tom, že nesníst sousedům batole nebo alespoň psa je jen výmysl
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.7.2024 20:31:59) No někde se jedí i psi.
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 20:44:38) "No někde se jedí i psi."
Jí nebo jedlo se úplně všechno, včetně lidí, v každé kultuře jinak, podle tradice a místních a dobových možností.
|
|
|
|
Termix |
|
(12.7.2024 20:28:15) I kdyby to byl výmysl, prostě to mám jako Angrešt. Když si někoho pozvu domů na jídlo a vím, že má nějaké přesvědčení, náboženské důvody ... zkrátka pro mě to je naprosto zásadní, abych své hosty natolik ctila, že bych je nikdy nepodvedla.
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 20:40:58) Není to výmysl. Výmysl je pohrdavé slovo. Je to rozhodnutí, na rozdíl od nemoci, pro niž se člověk cíleně nerozhoduje. V tom je skutečně rozdíl. Jenže rozdíl je i v tom, že nemoc přináší nucené omezení, které člověka spíš štve, a tudíž mu zdaleka nemusí tak záležet na jeho dodržení, jako záleží člověku na jeho vlastním rozhodnutí. Z principu, z víry, z morálních pohnutek apod..
|
sally |
|
(12.7.2024 21:15:38) no, nemocnému člověku dost záleží na dodržení diety - když je mu z toho fakt špatně - to si myslím, že zase někdo, kdo to má jen z principu víry, by mohl mnohem snáze zvládnout to, že třeba jíška na polívku je zadělaná máslem (celiak si polívku zajíšenou moukou prostě dát nemůže).
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 21:53:58) Sally, tohle by asi šlo dokola... Zdravotní dieta, pokud to jen trochu jde (ano, někdy to fakt nejde a i stopové množství alergenu je ohrožující), se prostě tu a tam poruší, protože si člověk chce ulehčit práci nebo dopřát trochu potěšení. Z přesvědčení se mohou pravidla dobrovolně dodržovat důsledněji. Ale faktem je, že zdravotní omezení druhých lidé respektují ochotněji než jejich přesvědčení. Takže v určitých sociálních situacích je jednodušší odmítnout jídlo nebo pití ze zdravotních důvodů, než přiznat své přesvědčení.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Termix |
|
(12.7.2024 19:09:24) Holka neměla smůlu, že se dostala do rodiny farmářů, ale měla smůlu, že se dostala do rodiny nerespektujících buranů. To, že je holka vegetariánka, určitě věděli a mohli odmítnout, pokud nemohli slíbit, že to zvládnou.
|
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(12.7.2024 18:32:50) a kde je problém v rýži a dušené zelenině? u toho ostatního se dají pohlídat suroviny, rostlinný tuk místo másla, rostliný mlíko,
taky by se udělat bramborový placky, jen brambory a mouka, zase žádný problém, na sucho se opraží na pánvičce, potře se sádlem nebo jiným tukem a pak povidla a mák s cukrem, cizinci jsou z maku úplně paf, většina ani netuší, jak chutná
|
Ropucha + 2 |
|
(12.7.2024 18:36:15) "kde je problém v rýži a dušené zelenině?"
Nikde. Nezmínila jsem se, že by byl.
|
|
|
|
|
Lei |
|
(12.7.2024 19:28:37) Pohankové palačinky s výběrem džemů.
Kynuté těsto lze i velmi jednoduché, bez vajíčka, s olejem, místo kravského mléka rostlinné. Udělat třeba šneky se skořicí nebo houstičky s mákem či kmínem.
Teplý bramborový salát s olejovou zálivkou, kyselými okurkami a červenou cibulí.
Pečená zelenina, pečený česnek.
Máslová čočka s rostlinnou smetanou.
|
|
angrešt |
|
(12.7.2024 19:31:37) tak pokud to má být s co nejmenší složitostí a přitom (jak jsem to tak pochopila) by to zároveň mělo být co nejvíc tradiční českou kuchyni reprezentující, volila bych asi jídla, která máš "v ruce" a posun k veganskému nemá zásadní vliv a technologické vlastnosti. Takže nejspíš bych upekla (nebo koupila) dobrý český kvasový chleba a z vařeného jídla bych se přiklonila hlavně k polévkám. Třeba bramboračka je veganská z podstaty, pak třeba hrachová polévka s chlebovými kostičkami, falešná rybí polévka, oukrop bez vajíčka... pro českou kuchyni je hodně typická kombinace česnek+majoránka+kmín, tak prostě tímto směrem. jako hlavní jídlo třeba bramborové placky a k nim dušené zelí. Podobně klasické české veganské jídlo je např. hrách a kroupy s osmaženou cibulkou nebo nastavovaná kaše, ale nevím, odkud vegany máš a jestli třeba hrách a kroupy už jim nejsou moc divoké.
Na snídani nebo svačinu bych k chlebu nabídla švestková povidla a kdyby to mělo být jó české, tak k tomu meltu, do ní případně rostlinné mléko. Popř. bych upekla litý perník promazaný povidly, do kterého bych vejce nahradila rozmačkanými banány a bez medu. Nebo bych uvařila sladkou jahelnou nebo vločkovou kaši (z vody, a když se vaří ta kaše rovnou s ořechy, tak chutná fakt dobře) a taky ji podávala s povidly a skořicí nebo s džemem.
České veganské pochutiny - asi pivo? :D Jinak třeba Hašlerky, nějaká luxusní povidla nebo džem, české bylinkové čaje - český je třeba Leros, rakouský, avšak v ČR míchaný Sonnentor... Z už ne tradičních, ale česky zajímavých třeba mixit musli namíchané na míru. Zaujmout můžou i české chipsy hospodského typu - Hobža, ale to teda nespadne do zdravé výživy :)
|
angrešt |
|
(12.7.2024 19:51:35) když má někdo nestandardní stravovací zvyky ze svých osobních důvodů, tak podle toho, kdo to je, pro něho buď vařím podle jeho zvyklostí, protože je to můj host a o toho se starám nejlíp, jak dovedu, nebo uznám, že na to z nějakého důvodu nemám, a pak to dotyčnému řeknu, že se budem muset domluvit, jak to technicky uděláme, protože jeho jídlo nedokážu zajistit. To jsem třeba měla minulý týden s návštěvou stravující se halal, domluvila jsem se s ní, co udělám já, a co nedovedu, tak to si návštěva přivezla sama podle svého. A teda fakt by mě nenapadlo tajit, že je v jednom dezertu želatina, která halal není... to mi přijde fakt nevhodný jednání. Vážím si lidí, kteří u mě jedí.
A na opačnou stranu - strašně mě potěšil jeden kamarád vegetarián loni před Vánoci :) Přijel k nám neplánovaně večer po strašné čtrnáctihodinové šichtě odklízení sněhu, úplně vyřízenej - a já měla jen pro nás navařenou polívku i druhý jídlo - a v obojím byla nějaká forma masa. Když vím předem, že on k nám přijde, samozřejmě vařím tak, aby to pro něho bylo vyhovující, jenže... tak jsem mu nabízela, že mu rychle vyrobím něco vegetariánského... a on mi řek, že se nají s námi toho, co máme. Že nabídnuté jídlo bere jako dar a že pro něho my, jako jeho přátelé, znamenáme víc než složení jídla a že sám za sebe si sice vaří striktně, ale že si natolik váží toho, že se s ním rozdělíme o svou večeři, že by po mě nikdy žádný pozdněvečerní vyváření jen pro něj nikdy nechtěl. Dojal mě A samozřejmě když pak přišel o dva dny později ohlášeně, uvařila jsem čistě vegetariánsky jako pro něho vždycky :)
|
darinaa |
|
(13.7.2024 5:51:02) Angrešte, díky za tipy, ano, oni by se zřejmě chovali jako ten tvůj kamarád a já to vidím zase jako ty. Prostě vzájemný respekt. Vyloženě o českou kuchyni mi nejde. A i ty brambůrky jako "vzorek" jsou fajn.
|
|
|
|
Liaa |
|
(12.7.2024 19:39:00) Tip na jedlý dárek - povidla od Šufanu (lze koupit i jednotlivě):
https://www.sufan.cz/produkt/odvarene-trio/10137
|
|
darinaa |
|
(13.7.2024 5:15:50) Děvčata, děkuji za hezkou diskusi a tipy. Jedná se o malou mladou rodinku z severní evropy, chuťově blízké nám, jen jeden člen je vegan, co si pamatuju. A jde mi skutečně o "pohoštění" v tom smyslu, jak jsme my češi zvyklí. Prostě chci, aby se u nás cítili dobře, možná /pravděpodobně/ budou mít na roadtrip jídlo s sebou. Určitě nehodlám nic rafičit, že bych nepřiznala nějaķý tuk, vejce, mléčný výrobek uvnitř jídla. Asi udělám rattatouile nebo se podívám po nějakých bezvaječných těstovinách a k tomu cuketu/žampiony na cibulce, česneku a kmínu nebo kari. Na zahradě máme plno zeleniny a ovoce a zkusím pohledat nějaký recept na pomazánku třeba z červené čočky. Nejvíc mám problém právě s mléčnými výrobky, bez masa se i my obejdeme čím dál častěji, ale hodně dochucuji sýrem, miluju tvaroh.
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 8:10:58) "Nejvíc mám problém právě s mléčnými výrobky, bez masa se i my obejdeme čím dál častěji, ale hodně dochucuji sýrem, miluju tvaroh."
Jojo, tohle je problém. Můžeš jednoduše použít veganské "sýry", chuť a konzistenci to cca splní, i když složením to je podle mě diskutabilní produkt. Špatné nejsou některé alternativy smetany. Já jsem se naučila hodně používat tofu v různých úpravách, ale od mléčných výrobků se to přece jen liší.
|
Stáňa * |
|
(13.7.2024 8:20:48) Ty veganske sýry jsou na bázi kokosového oleje a umele dochucené. Nic moc teda.
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 8:30:27) Stáňo, jsou i na bázi mandlí třeba. Ale často je to, jak píšeš, tuk plus škrob plus ochucovadla. Tudíž těžce zpracovaný výrobek s nulovým obsahem bílkovin, což z výživového hlediska nedává smysl. Ale jak už jsem psala, mléčné výrobky jsou tak unikátní a těžko nahraditelné, a přitom tak oblíbené, že snahu chápu.
|
|
|
|
Čumča. |
|
(13.7.2024 8:32:07) rattatouile je skvělá volba, navíc k tomu i kořeněné klínky z brambor a ty žampiony, jak jsi psala
|
|
karma |
|
(13.7.2024 12:02:14) Kynuté těsto na buchty se dá udělat místo vejce se škrobem. Lžíce škrobu místo vejce. Máš li švestky, šel by koláč. Mák bych dala vedle, ať si kdo chce sype. Zase dobrá zkušenost ochutnat, kdo by chtěl tohle typický české
|
77kraska |
|
(13.7.2024 12:20:18) karmo, co je eticky spatne na vejci? ze to jsou velkochovy v klecich? a co vejce od domaci slepice, ktera vesele beha po zahrade?
ja jsem jako makrobiotička pred 30+ lety taky vejce nejedla, to nebylo z etiky, ale z makrobiotickych teorii, ktere jsem cetla a kde jsem se osobne stykala s jednim "guru", ktery o tom mluvil a psal a prednasel, byly o tom slozite teorie jin a jang etc., uz jsem toho vetsinu zapomnela
jo myslim, ze u nej na navsteve jsem mela varena křepelčí vajíčka
|
Evelyn1968,2děti |
|
(13.7.2024 12:22:04) Jo, jo, vejce bylo zlo, na začátku devadesátek
|
77kraska |
|
(13.7.2024 12:43:41) Evelyn, maso a vejce a mleko bylo zlo na zacatku 90. let....najednou se objevila spousta vegetarianu a veganu a dokonce lidi, kteri tvrdili, ze byli makrobiotiky poslednich 20 let, pry jedli jen kysane zeli a varenou psenici a nic jineho
ja vyrostla na rizkach a salamech, moji predkove na mlece-zeli-bramborach-vejcich a jednou tydne na mase....tezko se uz predelam
|
|
|
karma |
|
(13.7.2024 12:24:50) Nic, jsou li z domácích podmínek. Ale v zadání je veganské, taze ani vejce. Já jsem jen vegetarián, jim vejce i mléko, jim spoustu sýrů i tvarohu, ale vím, že to vlastně je alibismus, mléko by bylo etické asi vynechat.
|
77kraska |
|
(13.7.2024 12:46:07) karmo, podle mne bilkoviny tezko nahradis.....lusteniny podle mne nestaci, sama jsem to zkousela s hrachem, cockou, sojovymi vyrobky i sojou samotnou (varenou, prazenou)
proti mlecnym vyrobkum nic nemam, akorat ze mi casem uplne prestaly chutnat a mleko mi uz nedela dobre
|
karma |
|
(13.7.2024 12:58:44) Tak já myslím, že kdyby člověk opravdu jedl s rozvahou, kombinoval obilí, luštěniny ( sója mi přijde příliš nedomacka), dá se to. Posuzují to teď ale právě optikou etiky, jakože průmysl mléka nese dost " zla", produkce telat, aby to mléko bylo. A za sebe mám nějak pocit, že bych měla, pokud se chci opravdu chovat eticky a ne alibisticky, začít u sebe a mléko nepít. Ale zase vím, jak jako vegan, makrobiotik apod, musíš tancovat okolo jídla.....a je v tom zase takový exaltovaný zájem o sebe sama. A navíc musím hlídat jako Evelyn sacharidy, mám rodové prediabetes ( rodinná zates a roky žití ve velkém stresu), takže pro me fungování ve světě zdejším prostě jim mléčné výrobky. A bohužel je mám i strasne ráda
|
karma |
|
(13.7.2024 13:02:10) Myslím, že tabulky bílkovin jsou nadhodnocené, mezi nami
|
|
Rodinová |
|
(13.7.2024 13:09:55) Presne to mi na vsech podobnych pristupech ke stravovani vadi, mame vegana v sirsi rodine a velkou cast sveho casu resi jidlo, a tedy i sebe. To teda za sebe nechci. Ale treba to jini zvladaji lepe
|
karma |
|
(13.7.2024 13:24:50) Ano, to nechci a ani asi nemůžu. Opravdu se snažím neobtěžoval, fakt mi nevadí si chroustat buráky ci jogurt v koutku, nechci ohledy dalších 50lidí někde na slavnosti. Ani je nepřesvědčují, aby nejedli mrtvolu🙂. Si říkám, ať k tomu dojde, kdo dojít má. Asi nejvíc sympatický je případ, kdy lidé ji, co sami vypěstují, chovaji. I to maso. Babička mého ex v mých očích měla právo, zvířata milovala, ona ji taky, když prostě bylo třeba, zabila i tu drůbež, která s ní měla super život. Já bych nemohla zabít zvíře ( nemluvím o opravdu ohrožujícím hladu), takže mrkev a jogurt🙂. (Teda ale v mládí mě štvala taková jedná typizovaná skupina holek, co v reakci na mě vegetariánstvi,pištěly- většinou před obecenstvem- , jak milujou zvířátka, nemůžou vidět, jak se zabíjí, ale bez masíčka by být nemohly....a s těmi jsem se taky setkávala mnohokrát v různých kulisách a obměnách. Ty mě znechucovaly hodne🙂. Ale to jsem byla mladá a popudlivá 😀
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(13.7.2024 14:26:20) "mame vegana v sirsi rodine a velkou cast sveho casu resi jidlo, a tedy i sebe"
Ano, my s často na tohle téma říkáme jakože vtip "jak poznáš během první minuty, že je někdo vegan? Několikrát ti to řekne." A popravdě takovou zkušenost mám opakovaně i v situacích, kdy je to zcela bezpředmětné...
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 15:08:59) "vtip "jak poznáš během první minuty, že je někdo vegan? Několikrát ti to řekne.""
Nojo, ten je otřepaný. Kupodivu jsem ještě nikoho takového nepotkala. Tak nevím, jestli je to jen folklor ze sociálních sítí, nebo to někde reálně existuje. O mně a mých stravovacích zvyklostech neví pořádně ani celá širší rodina, ani lidé, s nimiž pracuji. Natož někdo na potkání. S nikým to téma nerozebírám, určitě ho sama neotevírám. Obědy do práce si nosím v krabičce, nikoho nezajímá, co tam mám. V restauraci si jednoduše objednám, co chci, případně nic, když nic nechci. Bavím se o tom vlastně jedině tady, když na to přijde řeč, tady předpokládám, že koho to otravuje, jednoduše přeskočí.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(13.7.2024 15:25:09) My v práci chodíme společně do jídelny, když někdo nejde, řekne proč a co má místo toho, jedna kolegyně je vegetariánka, většinou si vybere. Jedna bývalá kolegyně jedlla bezlepkově, žádnou diagnnòzu neměla, rozhodlaa se sama. Co ta se koleem toho navyváděla, mluvila o tom pořád, na tu by ten vtip seděl.
|
karma |
|
(13.7.2024 15:31:53) Ano, moje tchýně, když se rozhodla, že bude v sedmdesáti bezlepková ( žádná zdravotní omezení neměla, fakt manýra), vyměnila i nože, prkýnka, měla vlastní nádobí. Ona byla celý život hypochondr, v tomto se úplně realizovala. Z hodiny na hodinu. Jeden den buchty a chleba, najednou totálně bez lepku. Ale tak když to udělá někomu radost, proč né. Ale jen aby se nekonalo jen do nás, vegetariánů
|
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 15:32:26) Inko, mně je spíš nepříjemné se o tom bavit, nestojím o to. Kdo je informovaný, bavit se o tom nebude, přijme informaci a neřeší. V ideálním případě mi bude rozumět. Tendenci řešit mají lidé neinformovaní, a zrovna nad jídlem se začít vzájemně poučovat se nehodí. Lidé se chtějí najíst, nikoliv dozvědět, že jejich jídlo je neetické barbarství nebo pošahaný výmysl.
|
karma |
|
(13.7.2024 15:41:39) Hezky napsané. A navíc fakt to není póza ( třicet let bych to neydržela). Já nemám problém se o tom bavit, ale nemám jako životní program někoho školit a edukovat v životních postojích. .....a ono to je cítit, kdo se ptá jako jedno z témat k diskuzi, kdo spíš tak nějak konfrontacne.
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 16:13:57) "ono to je cítit, kdo se ptá jako jedno z témat k diskuzi, kdo spíš tak nějak konfrontacne."
Jojo, někdo chce prostě jen vyjádřit nesouhlas. Ale s tím jsem se naštěstí setkala minimálně, asi i proto, že o tom nezačínám.
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(13.7.2024 16:13:12) No máme v rodině člena, co nás průběžně informuje o svých aktuálních stravovacích návycích, je pravda, že se to mění tak často, že udržet si přehled dá práci chvíli je vegan (nedokáže si ani představit, že někdo je schopen pozřít VEJCE - ZÁRODEK!!! nebo cizí mateřské mléko!!!), pak je vegetarián (jak někdo dokáže žít bez mléka, sýra a smetany!!!), pak jede low carb, pak zase raw, pak je flexitarián a pak zase jediná normální cesta je jíst všechno lokální, pak zase jede avokádo... A pokaždé je i tomu přednáška... A to prosím i mimo situace, že by o jídle měla být řeč - nezveme se zrovna na jídlo, nejdeme jíst... A často jsem se s tím setkávala i v pracovních kolektivech, nebo prostě ve skupině nových známých... A teda většinou jsou to ti lidé, co své návyky mění podle trendů a většinou jsou to lidé z města - mají holt větší prostor na vymýšlení extra buřtů A je pravda, že vegetariáni, které znám dlouhá léta jako vegetariány, to obvykle neventilují (není to pro ně nové téma k hovoru )
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 16:16:45) Rose, nojo, tak takový pošuk může být "radost", to věřím. Ale jak sama píšeš, já také myslím, že člověk, který to má opravdu dlouhodobě srovnané v hlavě, nemá potřebu nevyžádaně školit na potkání.
|
|
Drypetis |
|
(13.7.2024 16:37:49) Rose, to mi připomíná našeho kamaráda, který taky několikrát změnil stravovací zvyklosti a pak okolo toho dělal přednášky. V 60 už to nějak řešit přestal. Ale měl velmi dlouhé vegetariánské, pak už veganské období a pak už tedy byl spíš na hranici ortorexie, začal mít strach ze škodlivin a všechno muselo být bio nebo ještě raději úplně domácí. Ve všem kupovaném sleduje Ečka. Přitom má ale celkem pozitivní vztah k alkoholu, ale taky musí být domácí nebo bio. A přes výrobce domácího alkoholu se při posezeních dostal zpět ke konzumaci všeho včetně uzenin, škvarků a podobného, co si myslel, že už nikdy nevezme do pusy. A zase byly přednášky, že když je to domácí a podle tradičních receptur, tak to škodlivé není. Co je zajímavé, je celý život jako tyčka a zdravý a ani návrat ke škvarkům se na jeho váze neprojevil. A rozhodně ani ty litry piva, nemá ani náznak břicha. Ale celkově o tom možná mnohem víc mluví, než konzumuje, v té konzumaci je asi kromě těch pivní posezení střídmý. Legendární je jeho recept na cuketový nákyp, z toho veganského období, kdy z původního receptu odstranil samozřejmě šunku, ale i vejce a sýr a zůstala jen cuketa a celozrnná mouka a trocha oleje
|
|
Čumča. |
|
(13.7.2024 19:32:23) "nedokáže si ani představit, že někdo je schopen pozřít VEJCE - ZÁRODEK!!!"
zrovna u těch vajíček, no - je to zárodek no, ale když si vezmu, kolik odpadu (kuchyňských zbytků, zbytků jídla) vyprodukuje průměrná domácnost, a že se čerstvými zbytky dá krásně krmit slepice, která z toho, co plní popelnici, vyprodukuje nádherné čerstvé vajíčko Tohle prostě hluboce dává smysl...
|
Rodinová |
|
(13.7.2024 19:47:37) Vejce zarodek neni, az po oplodneni je zarodek v nem, ze
|
|
Půlka psa |
|
(13.7.2024 19:50:24) Ale tak ono to vejce zárodek není. Je to zkrátka vajíčko a bez kohoutí spermie se snad o zárodku mluvit nedá. Ale jíst něčí vajíčka je teda tak trochu divný úplně stejně .
|
Rodinová |
|
(13.7.2024 19:56:50) Spolecne s bycimi koulemi by mohla konzumace vajec davat vetsi smysl?
|
|
Čumča. |
|
(13.7.2024 19:58:51) a co proč tedy děda vždy měl dva kohouty, kteří svědomitě "rajtovali" na houfu slepic, který spravovali - snesená vajíčka už byla oplozená, ne?
nebo to byla jenom bezcílná šikana?
děda ze mě byl dost nešťastnej, jak jsem neustále rovnala ty kohouty, aby "nejezdili" na těch hodných slepičkách
|
Rodinová |
|
(13.7.2024 20:08:27) Sikana? Nektera vajicka urcite oplodnena byla, pokud vim, tak se prosvecuji, aby se to zjistilo a nekdo na to mozna kasle a ji i oplodnena. To nic nemeni na tom, ze vejce neni zarodek
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 20:38:11) Pozřít vejce mi v principu nevadí, samotným odebráním vejce slepice nijak netrpí. Trpí slepice ve velkodrůbežárnách. A vyloženě drastické je sešrotování vylíhlých kohoutků.
|
|
|
|
sovice |
|
(14.7.2024 15:14:08) Mirko,jak víš, že ti to do půl hodiny řekli všichni vegani, se kterými jsi mluvila? Po půlhodině se zeptáš, abys otestovala hypotézu?
|
Ropucha + 2 |
|
(14.7.2024 15:54:55) Sovice
|
|
|
|
|
|
|
Stará husa |
|
(13.7.2024 13:19:59) Můj názor je, že lidi jsou všežravci a měli by jíst vše, od obilovin, luštěnin, ovoce, zeleniny až po mléko, maso, vejce. Chápu etické důvody, proč je někdo vegetarián, vegan už méně, ale budiž. Pro mě to je slepá cesta. Chci, aby zvířata byla chována v dobrých podmínkách a zabíjena rychle a bezbolestně. K tomu, doufám, lidstvo jednou dospěje. Ale vzdát se masa a živočišných produktů v nějaké velké míře podle mě nebude možné a je to dobře, chov zvířat je pro zemědělství důležitý např. kvůli hnojení. Kdyby byli všichni vegani, zvířata by se přestala úplně chovat a kráva nebo prase by byly už jen v ZOO. Možná by je někdo měl jako domácí mazlíčky, ale asi ne moc často. Byla by narušena rovnováha v přírodě. Zvířata se navzájem taky zabíjí kvůli potravě a člověk zabít zvíře kvůli jídlu nesmí, to je neetické? Nemyslím si to.
|
karma |
|
(13.7.2024 13:30:46) Huso, ta zvířata nemají na výběr. Jsou to hovádka 🙂. Ale možná máš pravdu, člověk možná je všežravec, ale já mám na výběr, nechci se účastnit toho průmyslu, kdy po sobě šlapou, pak koukají, jak jim podružnou druhá...a postupují v řadě k témuž. Mám fakt ráda zvířata. A mám na výběr, víš? I je rozdíl, když myslivec sedí na posedu, v zimě, pak přijde jelen a on ho rychle uloví.... budiž, to je jiný level. Nevím, jakou radost má tě života to rychlene kure. Zase, to na zahradě, to je jina. Ale třeba jsem v minulým životě byla řezník, teď mám být vegetarián 🙂. Ty to máš jinak. Jsem ráda, že něco třeba ušetříme svým postojem, protože potřeba začít z sebe.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 15:17:45) Huso, rychlé a bezbolestné zabíjení je iluze, má-li probíhat ve velkém, jako na běžícím pásu. Jde-li o velká zvířata, ona jsou opravdu hodně velká a nechtějí se dát zabít, brání se, tudíž je tam lidé musí donutit silou. A to je opravdu proces pro silné nátury, já upřímně nechápu, jak si to většina lidí dokáže racionalizovat. Možná tu a tam na nějaké biofarmě, kde se obejdou bez transportů a nemají zvířata předem vystresovaná, je ta nejhorší fáze rychlejší.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(13.7.2024 15:29:18) Myslím, že většina lidí o tom tak nepřemýšlí, když si beree ten balíček v supermarketu.
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 15:36:37) "většina lidí o tom tak nepřemýšlí, když si beree ten balíček v supermarketu"
Jistěže ne. Vůbec za tím ta zvířata nevidí, vybaví si maximálně idylický obrázek zvířátek na statku a dál vůbec nemají představu. A lidé z venkova, kteří o realitě představu mají, jsou s ní asi tak sžití a otrlí, že jim to nevadí.
|
|
|
|
sally |
|
(13.7.2024 17:13:16) Huso, přesně... já bych ještě ráda dodala, že vegetariánství se dobře provozuje v Evropě a těch pár místech, které jsou příznivé pro pěstování rostlin. Většina souše tomu ale příznivá není - buď je tam sucho (pouště, stepi a prérie), nebo moc zima (Sibiř, Kanada), nebo je to nepříznivý terén (hory), často kombinace výše jmenovaného. To jsou prostory, kde vegetarián nemá šanci - trávy se nenažere, nic rozumnějšího nevypěstuje (nebo vypěstuje za velkých obštrukcí - jako je třeba zavlažování a potažmo zasolování půdy, případně mu vítr zoranou půdu odnese - známy "dust bowl" v který se proměnila Oklahoma před cca sto lety) a/nebo do toho třeba žije v oblasti s vegetačním obdobím pod 90 dní... tohle jsou místa, kde holt lidi jedí tu trávu propasírovanou přes nějakého toho býložravce (Mongolsko). V USA teď dělali výzkumy a přišli na to, že na diverzitu prérií je stádo krav naprosto super (a ještě lepší, pokud jsou to bizoni). Lepší než intenzivní zemědělení, orání, atd... (ono je dobré si uvědomit, že takové pole je monokultura, že se vyvraždí všechny ostatní rostliny - a všeliká zvířata - od pavouků, ještěrek, přes myši a zajíce, až po ty koloušky rozsekané kombajny).
Ale samozřejmě bych ráda viděla humánní zabíjení zvířat - a s tím i spojenou určitou úctu k tomu zničenému životu - aby se spotřebovalo "všechno" - kůže, kopyta, kosti - aby to bylo smysluplně a rozumně využité. Takže mě ještě navíc iritují lidi, kteří "jedí jen kuřecí prsa" a tak...
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 17:49:19) Sally, jenže my žijeme v Evropě a masakrujeme tady milióny živých tvorů bez elementární úcty, přestože bychom se pohodlně, ba zdravěji najedli i bez toho. Jen z roztaženosti a nepokory. To vadí mně. Člověk od pradávna využívá zdroje, které má k dispozici, bez nějakého sentimentu. To je příroda. Ale také se společnost humanizuje a civilizuje, když má k tomu podmínky. A my je máme luxusní, jako nikdy žádná společnost neměla. Týrání zvířat v takovém rozsahu je v těchto podmínkách úplně zbytečné. (Ty žiješ ve Státech, jestli si tě s někým nepletu, tam je ten rozměr ještě obludnější.)
|
|
Čumča. |
|
(13.7.2024 18:20:13) "V USA teď dělali výzkumy a přišli na to, že na diverzitu prérií je stádo krav naprosto super (a ještě lepší, pokud jsou to bizoni). Lepší než intenzivní zemědělení, orání, atd... (ono je dobré si uvědomit, že takové pole je monokultura, že se vyvraždí všechny ostatní rostliny - a všeliká zvířata - od pavouků, ještěrek, přes myši a zajíce, až po ty koloušky rozsekané kombajny)."
to s těmi bizony mě rozesmálo, že na prérie patří bizoni, na to byl potřeba výzkum?,
sally, biologické zemědělství není taková trága, jak popisuješ i když hluboká orba je problém, to je fakt, nikdo ji nedělá, a pole s utemovanou spodní vrstvou hluboce zorat ani nejdou
|
|
|
Čumča. |
|
(13.7.2024 18:02:01) "Můj názor je, že lidi jsou všežravci a měli by jíst vše, od obilovin, luštěnin, ovoce, zeleniny až po mléko, maso, vejce. Chápu etické důvody, proč je někdo vegetarián, vegan už méně, ale budiž. Pro mě to je slepá cesta."
Huso, ale lidé v historii byli na všežravectví existenčně závislí, dnešní Evropan není.
"Chci, aby zvířata byla chována v dobrých podmínkách a zabíjena rychle a bezbolestně. K tomu, doufám, lidstvo jednou dospěje."
Huso, obávám se, že to situaci nijak nepomůže
"Byla by narušena rovnováha v přírodě. Zvířata se navzájem taky zabíjí kvůli potravě a člověk zabít zvíře kvůli jídlu nesmí, to je neetické? Nemyslím si to."
Huso, největší nerovnováhu v přírodě způsobuje právě člověk svou sebestředností. Myslet si, že omezením své spotřeby masa způsobím větší nerovnováhu je scestné. Opravdu nikdo se neláduje masem z vyššího principu mravního, aby bylo čím hnojit pole. Jakkoli provázanost rostinné a živočišné výroby je obrovské, do 5 let by rostlinná bez živočišné nemohla existovat.
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 18:09:23) "Huso, největší nerovnováhu v přírodě způsobuje právě člověk svou sebestředností."
No přesně. Miliardy přešlechtěných hospodářských zvířat v plechových hangárech opravdu nemají nic společného s rovnováhou, oni už mají chudáci málo společného i s přírodou.
|
Čumča. |
|
(13.7.2024 18:24:46) Ropucho, v našem regionu je opravdu hodně pastvin - a situace je v tomhle vážně už dost dobrá, např. krávy se pasou na velkých pastvinách, s telaty - žijí si už hezky, a jsou čisté, asi to ještě není úplně ideální, ale ta zvířata evidentně žijí rozumně...
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 18:55:12) Čumčo, ano, existují poctiví zemědělci - srdcaři, kteří chovají zvířata v dobrých podmínkách. Nicméně i ta rozkošná telátka ze zelených pastvin, kde se pasou s maminkou, zmizí na jatka. Možná jsem přecitlivělá, ale ten princip se mi jaksi nezamlouvá. Nemluvíc o telátkách, která se maminky v životě ani nedotknou, protože její mléko si vezmou lidé pro sebe. Je tohle přírodní rovnováha? Člověk je inteligentní predátor, tak inteligentní, že může být i schopný sebereflexe.
|
Čumča. |
|
(13.7.2024 19:14:11) "Nicméně i ta rozkošná telátka ze zelených pastvin, kde se pasou s maminkou, zmizí na jatka"
Ropucho, už jsem chtěla protestovat, že některá ta telata jsou už dost velká (a stále s mámou), ale faktem je, že telata-býčci to mají spočítané určitě
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 20:15:31) Čumčo, mají to spočítané všichni včetně mamky. Maso ze starých kusů nikdo jíst nebude a stará matka je také k ničemu. Vždycky si říkám, když zvířata na pastvě zvědavě a důvěřivě přicházejí k lidem, proč je svět zařízený takhle šejdrem.
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 18:15:37) "do 5 let by rostlinná bez živočišné nemohla existovat"
Čumčo, na tohle jsou různé názory. Neposoudím, nemám k tomu vzdělání, ale třeba ohledně hnojení půdy jsou údajně již alternativy.
|
Čumča. |
|
(13.7.2024 18:28:33) jsou alternativy, o tom žádná, blízko našeho domu je třeba nádherné velké svazenkové pole - krásné modré lány plné včel (svazenkový med patří k nejkvalitnějšímu), je tam jenom kvůli zelenému hnojení
|
|
|
Stará husa |
|
(13.7.2024 18:30:37) Čumčo, proti omezení spotřeby masa nejsem. Nemyslím si, že člověk musí jíst každý den maso, sama ho jim jednou týdně. A proč si myslíš, že nelze šetrně zabíjet zvířata a že to ničemu nepomůže? Já si myslím, že menší chovy, porážky na místě, rychle a bezbolestně, chov takový, aby zvířata měla příjemný život, to je ta cesta. Respektuji, že někdo nechce jíst maso vůbec. Pokud je to dospělý svéprávný člověk, nechť si dělá, co chce. Ale vegetariánství či veganství není cesta pro všechny lidi, ani pro většinu. Můj názor je, že za dobrých podminek chov domácích zvířat na maso, mléko nebo vejce není nic neetického.
|
Čumča. |
|
(13.7.2024 18:47:56) "A proč si myslíš, že nelze šetrně zabíjet zvířata a že to ničemu nepomůže?"
to si nerozumíme, Huso, já chtěla vyjádřit, že nestačí "chtít" a "doufat", jak jsi psala
|
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 19:01:37) Huso, chov, jaký popisuješ, existuje, ale určitě z něj nedostaneš maso za cenu, za kterou si ho kupuješ v Bille. Teď jsem vědomě nepříjemná, ale ono to tak je. Lidé by chtěli, "aby se zvířátka měla dobře", ale tlačí se ve frontě na zlevněné produkty ze zvířat, která prožila svůj bídný, krátký život v pekle. Ale jinak s tebou souhlasím, plně rostlinná strava pro veškeré lidstvo je nejspíš utopie a nějaká omezená produkce živočišných potravin za relativně humánních podmínek je pro mě přijatelná realita.
|
karma |
|
(13.7.2024 19:06:03) Hlavně pole nakrmí mnoho lidí na dlouho, oproti objemu, který sežere jedná krava, která z masa narmi zlomek lidí.
|
|
Čumča. |
|
(13.7.2024 19:22:58) "nějaká omezená produkce živočišných potravin za relativně humánních podmínek je pro mě přijatelná realita"
jasně, to je smysluplné nejde o to, aby slepice, kráva a prase byli k vidění jen v zoo
|
|
|
Čumča. |
|
(13.7.2024 19:05:46) "Ale vegetariánství či veganství není cesta pro všechny lidi, ani pro většinu. Můj názor je, že za dobrých podminek chov domácích zvířat na maso, mléko nebo vejce není nic neetického."
Huso, přišlo mi, že se cítíš alternativní způsobem stravování nějak dotčená (píšeš o slepé cestě a případné nerovnováze v přírodě, kdyby masožravectví bylo omezováno). Jasně, že to není cesta pro všechny. Ale cesta pro všechny je, aby chovy byly co nejhumánnější, což se zatím masově fakt neděje.
|
Stará husa |
|
(13.7.2024 19:19:47) Čumčo, zatím se tak neděje, ale já doufám, že v budoucnu se dít bude.
|
|
|
karma |
|
(13.7.2024 19:13:23) Huso, jatka jsou strašný. Alternativa, kdy prostě ta ostatní zvířáta nevidí ty před sebou, je náročná. Víš, já opravdu nejím maso kvůli zdraví. Piju mega kávy, nemyslím, že si stravou nějak prodloužím život ( což si mnoho lidí myslí). Mně je prostě fakt ekl se účastnit těch koncentráku. Vlastně impulz bylo pořízení prvního psa, kdy jsem v pubertě viděla, jak to zvíře je citlivě, vnimave....a představa, co ta ostatní prožívají, za šla být nepřijatelná. Jíst psa nebo prase mi nepřijde jiné. Sousta lidí by nemohla jíst psa, koně....nevím, co je jinak. Kulturní nános. Pokud jíš maso jednou za týden, je to ok. Jsou lidi, co jí maso několikrát za den.
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 20:11:09) "Sousta lidí by nemohla jíst psa, koně....nevím, co je jinak. Kulturní nános."
Přesně. Není v tom rozdíl kromě kulturní tradice. Jedí se opice, morčata, klokani, hadi... snad všechna zvířata. Mám to jako ty, nejde mi primárně o moje zdraví, ale o respekt k živým bytostem. V některých koutech světa lidé nemají na vybranou, jak se uživit, já na vybranou mám.
|
|
|
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(13.7.2024 13:35:49) Rostlinné bílkoviny většinou obsahují ještě tak dvojnásobek sacharidů, taková čočka je kalorická bomba, kdybych chtěla snist 90g bílkovin v rostlinné stravě, tak neprojdu dveřma a zemřu na diabetické koma.
|
karma |
|
(13.7.2024 13:39:58) Hele, já mám taky nakročeno k cukrovce, dá se to, fakt. Po rozvodu mi stres ( plus mám to v rodině) hubí slinivku. Hlídám sacharidy. Ale ty jsi už vyzivova odchylka, tou cukrovkou.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 15:46:02) "Rostlinné bílkoviny většinou obsahují ještě tak dvojnásobek sacharidů"
Evelyn, údajně příjem ekvivalentního množství bílkovin na rostlinné bázi znamená asi o 30% vyšší příjem kalorií. Nevím, nevyhledávala jsem nijak pečlivě, možná jsou různé názory. Ony i na potřebnou výši příjmu bílkovin jsou různé názory. Každopádně, když na veganské stravě dokáží prosperovat vrcholoví sportovci, evidentně to jde. Mně to tedy na 100% nejde, ale i částečných úspěchů si cením.
|
|
|
|
|
|
Sugar+3 |
|
(14.7.2024 0:44:48) "Kynuté těsto na buchty se dá udělat místo vejce se škrobem. Lžíce škrobu místo vejce. Máš li švestky, šel by koláč."
Karmo, kynute testo delam bezne bez vejce a neni treba skrob. Ja zadelavam vodou a davam olej (ne rozpusteny tuk), takze to vejce je jedina ""neveganska"" slozka. Moje neter je veganka a casto k nam chodi, takze ""veganske"" kolace mam vychytane. Drobenku taky s olejem, chutove jsou ty kolace stejne jako s vejcem a maslovou drobenkou. Buchty veganske nedelam, testo neni problem, ale musela bych koupit vegansky tuk do pekace, s olejem to nejde, to mam vyzkouseno.
|
Monika |
|
(14.7.2024 1:01:39) Sugar,to je zajímavé,moje mamka peče buchty (normální kynuté neveganske) vždycky na oleji a jsou moc dobré,co se ti s nimi děje?
|
Sugar+3 |
|
(14.7.2024 1:08:06) Moniko, v pekaci? Ja jsem zvykla rozpustit v pekaci 100% tuk a do nej pak rovnat pripravene buchty, po stranach potirat maslovackou. Krasne se pak vyklopi i oddeli od sebe. S olejem se mi trhaly, proste blbe se vyklapely i oddelovaly.
|
|
|
darinaa |
|
(14.7.2024 5:51:22) Sugar jaký přesně tuk na koláče a drobenku používáš? Mám jahody, švestky, ryngle vpodstatě všecko. A peču jen z másla, tak bych to možná změnila i pro nás do budoucna kdyby nám chutnalo.
|
Sugar+3 |
|
(14.7.2024 15:38:22) Darino, do testa davam olej (pure vegetable oil), do drobenky maslo, pokud pecu pro neter veganku, tak olej i do drobenky. Ziju v USA, takze pouzivam americke suroviny.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.7.2024 18:15:57) V ČR bych použila Heru.
|
|
|
|
|
|
|
mabela |
|
(13.7.2024 8:05:13) Darky už zmíněny sonnentor, pak skvely je Havlík nebo nobilis kosmetika.
Jidlo: snídaně hummus, avokadova pomazanka, bananovy vegansky chlebicek, kvaskovy chleba, zelenina, ovoce, veganske jogurty, oříšky Obed: gazpacho, nebo třeba cuketovo-porkova polevka s veganskou smetanou, rada delam cockove kari z cervene cocky, nebo z jakékoliv jine zeleniny cukety, lilek, kvetak… Na večeři třeba cuketove placicky se salatem. Teď je hodne cerstve skvele zeleniny, tak se z toho da udelat cokoliv.
|
|
karma |
|
(13.7.2024 11:52:17) Úplně ziram, že někdo by zamlčel maso někomu, kdo ho nejí. Jsem vegetarián přes 30 let. Maso mi chutnalo, je v tom" jen etika". Nikomu názor necpu, dám si klidně rohlík, nikoho neobtěžuju požadavky na nějaké ohledy. Začínala jsem jak ropucha v době , kdy nebylo nic, x krát jsem jedla pytlík arašídů , když ostatní hodovali. Neberu to ukorne. Moje volba! Ale teda kdyby mi kamarad zalhal, že tam maso není ( svíčková, vývar), nikdy bych mu nevěřila v jiných důležitých věcech. Úplně by mi to změnilo vztah k němu.
|
Okolík |
|
(13.7.2024 12:02:12) Myslím si, že pred 30-40 lety bylo o vegetariánství málo informací, takže někteří vegetariáni nebo jejich rodiny si mysleli, že omáčka bez masa je ok, i když vznikla z vypeku toho masa. Jedna známá (vegetariánka) si to myslela asi před 10 lety a hrozně se divila, když jí to jiná známá (vařila manželovi vegetarianovi) uvedla na pravou míru. U NEvegetariánů jsem podobný názor a následné vysvětlení slyšela cca před rokem. Od osob +- 30 let. Přišlo mi to hodně zvláštní, že v dnešní době je někdo tak mimo ...
|
karma |
|
(13.7.2024 12:08:44) Jo, znám dost lidí, co proste vynechají jen tu hmotu....a je to vegetariánske🙂. Právě dost lidi mě tímto bere jako extremistů, neb znají spíš tento typ vegetariánství. Stejně, jako hemenex je často v jídelním lístku pod bezmasé 🙂. Nebo se diví, že nejím ryby, kuře, že to chápu jako maso. A nejíst maso , protože to je zdravější, je často méně trvale, než ten etický důvod. Vlastně jsem vydržela okolo jako jedna z mála , ostatní se po experimentech vrátili.
|
Rodinová |
|
(13.7.2024 12:53:02) Uprimne receno, karmo, si v dnesni dobe moc neumim predstavit cloveka, ktery nechape, ze ryba a kure je maso
|
karma |
|
(13.7.2024 13:01:35) Já taky ne🙂. Neptat se mě na to opravdu stále někdo, taky nevěřím. Prostě mrtvé zvíře....ale opravdu to stále vysvetluju, přísahám🙂. Většinou když na to narazim, že nejím maso a jsem vegetarián, 90 % situaci následuje dotaz " ani ryby a kuře?"
|
Slonisko |
|
(13.7.2024 15:43:55) karmo, syn je vegetarián, z enviromentálních důvodů a ryby a mořské potvory jí. Takže na kuře bych se tě neptala, na ryby možná, ale teda ne při běžné konverzaci, ale kdybych měla vařit tak asi ano. Naopak mě nedávno překvapila jedna paní, co řešila vegetariánský sýr, ale tam to byl i jinak docela roztomilý střet kultur, Kosovo vs. Německo a šlo o menu v nově otevirané restauraci.
|
karma |
|
(13.7.2024 17:06:44) Teď myslím se říká flexitarian, tomuto? Já chápu vegetarián jako vege- rostlina - prostě přijímající jen rostliny, ale i +vejce a mléko X vegan, ktery nejí fakt nic živočišného. Vegetarián může být ještě ovo a lakto
|
|
|
|
Okolík |
|
(13.7.2024 15:47:21) Znám člověka, který není savce. Ptáky a ryby jí
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 16:03:16) Okolíku, tomu rozumím. Utrpení savců je největší. Násilně oplodňovat savčí samice tyčí, zabíjet jejich mláďata a nakonec i je samotné je i pro mě jiný level než ulovit rybu. (Biochovatelé s welfare přístupem jsou v menšině.)
|
Čumča. |
|
(13.7.2024 19:47:13) Když už jsme u toho trápení savců...
https://medium.seznam.cz/clanek/honesty-vedcum-se-podarilo-zkrizit-cloveka-s-opici-zarodek-ale-neprezil-jsou-takove-pokusy-humanni-67712?utm_campaign=abtest249_dop_grouped_entities_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=3
|
Ropucha + 2 |
|
(13.7.2024 20:50:00) Čumčo, ani to nechci dočíst (tvůj odkaz) Pokusná laboratorní zvířata, to je další velká bolest
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Citronove koliesko |
|
(14.7.2024 14:47:43) Ked bol syn chvíľu vegan tak som mu často varila podľa tejto stránky, sú tam recepty na "plnú penziu" - raňajky, polievky, hlavné jedlá, dezerty, pečivo ...a veľmi chutné. Možno sa inšpiruješ https://www.dcerka.sk/kategoria/vegan-recepty/
|
|
Blanče |
|
(14.7.2024 19:41:44) S veganstvím nemám zkušenost, vegetariána jsme tu měli 7 měsíců na studentské výměně a to při trošce přemýšlení šlo. Byl připravený po dobu pobytu tady jíst ryby a mořské plody, ani to nemuselo být nijak často, zbylo nám "po něm" v repertoáru hromada bezmasých jídel, omáčky k těstovinám, zapečená zelenina, zeleninové směsi.
Na cestu typicky české - nevím jestli typicky, ale křížaly a sušené švestky s mandlemi posíláme do světa často a s úspěchem (my teda svoje, ale kvalitní křížaly se určitě dají i koupit). Případně hrušková povidla, ale to je drbačka a na dlouho.
|
|
|