Senedra |
|
(22.9.2024 14:02:32) Jen pro pobavení a poplkání.
jedna moje babička pekla zásadně sekanou ( ona říkala fašírku) přímo na pekáči, občas se jí trochu připálila, ale měla pořádnou kůrku. Druhá balila maso do alobalu, takže sekaná byla bez kůrky.
Já peču jako chytrá horákyně - zabalím do alobalu a zhruba v půlce pečení alobal rozbalím, aby sekaná měla kůrku.
Co vy, jak pečete sekanou vy?
|
neznámá |
|
(22.9.2024 14:12:48) Bez alobalu, sekanou v alobalu jsem nikdy neviděla.
|
|
TaJ |
|
(22.9.2024 14:18:39) Sekanou pečeme ve formě na chlebíček/srnčí hřbet. Nepřikrytou, kůrku má. Stejně pečeme i nádivku.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(22.9.2024 14:35:57) Bez alobalu, mám ráda kůrku.
|
|
Půlka psa |
|
(22.9.2024 14:51:19) Balím do slaniny, ne do alobalu. Z těchto dvou je slanina významně chutnější .
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(22.9.2024 15:39:56) Co mám konvektomat, peču sekanou s jehlou uvnitř na 68 st. Udivuje mě, jak krátká doba stačí. Pokud je pak ještě málo opečená, zapnu na chvíli gril.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(22.9.2024 16:13:00) Sekaná je jedna z "obyčejných" věcí, co prostě neumím nikdy mi nedrží tvar, praská nebo se sype... Takže peču ve formě na srnčí hřbet nebo chlebíček nebo bábovku nebo jako muffiny Taky neumím bramboráky, bramborové knedlíky z brambor nebo třeba vosí hnízda
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(22.9.2024 16:14:34) Křupavý bramboráky taky neumím, jenom jako hadr.
|
neznámá |
|
(22.9.2024 20:12:42) Inko, zkoušela si nastrouhané brambory zasolit, nechat pustit vodu a pak vymačkat? A smažit na vrstvě sádla, nešetřit.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(22.9.2024 20:44:24) Už jsem to dlouho nezkoušela.
|
|
Kaipa |
|
(22.9.2024 20:48:50) Ano, sádlo je důležité. A ještě je dobrý přidat ovesné vločky, taky přispějí ke křupavosti, cítit tam nejsou.
|
Rodinová |
|
(22.9.2024 20:55:04) Jo vlocky…nase oblibena je mlete kruti z farmy, vlocky, zelenina co je k dispozici, sekana mrkev, celer, petrzel, spenat, cuketa, kvetak…v pomeru dle odhadu, asi vic masa nez zeleniny, vejce, bylinky, koreni. Vlocky slouzi na zahusteni, nechat chvili odlezet, vse se vzajemne prosakne, uplacat a upect v remosce.
|
vlad. |
|
(23.9.2024 15:52:57) Rodinová, krůtí mám nejraději, taky dělám s vločkama a petrželí, někdy zasypu parmazánem, zkusím přidat zeleninu krůtí kupuju na trhu na náplavce, ty teď ale kvůli vysokému stavu vody nejsou...úplně jsem dostala chuť
|
Rodinová |
|
(24.9.2024 12:58:18) Vlad, kruti mlety kupuju na rohliku, je vyborny, jsem citliva na kruti pachute. A mas pravdu, syr uz jsem nedala dlouho
|
|
|
|
|
|
|
vlad. |
|
(22.9.2024 17:34:58) Rose, jako mufiny to je dobre. Mam radeji karbanatky nez sekanou, je tam vic kurcicky pecu je naskladne v pekacku.
|
|
angrešt |
|
(22.9.2024 17:49:46) Rose, s muffinovýma formičkama taky dobrej nápad :D to by bylo ještě víc patek!
(sekaná se může drolit, když není maso na začátku hodně rozetřené do hladka s tekutinou, aby prakticky trochu emulgoval tuk s tekutinou a co nejvíc se rozmělnily hrudky z mletí - řeznická sekaná je taková soudržná právě díky tomu, že tohle rozmělnění udělá za člověčí ruce elektrický kutr)
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(22.9.2024 18:29:24) Angrešt, jo, hnětení už jsem odhalila, takže dělám těsto v robotu, trochu se to zlepšilo, ale stejně to není ono... Přitom když se dívám, jak ji dělá táta, mám pocit, že se s tím nijak nepáře, přitom ji má vyloženě skvělou, kompaktní stejně jako ji dělala mamka... i ségra dělá stejně, přesto jsem jediná, komu se to nedaří... beru to jako jednu z těch věcí, co mi prostě není souzená
|
|
|
Rodinová |
|
(22.9.2024 20:38:51) Jeee, zrovna sekanou umim, pecu ji jako nejvetsi trotl v remosce, trochu podlitou, na zaver s maslickem navrchu, tak dlouho az se udela kurka
|
|
|
Bouřka |
|
(22.9.2024 16:37:49) Já ji dělám v pomalém hrnci, takže je bez kůrky. Kdo by měl zájem, může si ji dopéct ve fritéze. Ale my si na kůrky teda nepotrpíme.
|
|
sylvaina |
|
(22.9.2024 17:36:23) Bez alobalu. Nad kůrkou mě nenapadlo přemýšlet, nicméně o verzi v alobalu slyším poprvé.
|
|
wer |
|
(22.9.2024 17:45:56) Bez alobalu, normálně dám nakrájenou cibuli a prodlevám, jako bych pekla jiné maso.
Maminka ji dává na alobal, nebalí jenom dá alobal dospod aby se sekaná nepřipekla přímo na pekáč.
|
Fern |
|
(23.9.2024 0:11:02) To se da vyresit spejlama misto alobalu.
|
|
|
angrešt |
|
(22.9.2024 17:45:57) sekanou peču podle toho, jaká je to sekaná. Českou sekanou peču v podobě volně loženého dlouhého bochníku, obvykle pokrytého tenkými plátky slaniny. Peču v kachním pekáči, nejdřív asi 20 min přiklopenou, pak odklopím. Sekanou jemného typu, třeba bavorskou leberkase, nebo třeba kuřecí sekanou, tj. vyšlehané a řidší, peču v chlebíčkové formě vymazané máslem. Francouzskou hrubozrnnou sekanou typu terrine peču v originál terrine nádobě, tj. vlastně keramické chlebíčkové formě s víkem. Dětem peču sekanou jednoporcovou, každému v jeho malé obdélníkové zapékací misce, aby měly hodně kůrky a nehádaly se o patky :)
V alobalu jsem sekanou asi nikdy nepekla, obecně v alobalu peču nerada, je mi pak hrozně líto takovej kus kovu vyhodit.
|
|
Jojona |
|
(22.9.2024 18:04:31) Sekanou peču jako šišku na pekáči trochu podlitou pod pokličkou a ke konci odklopim a dopeču kůrku.
|
|
holkamodroočka |
|
(22.9.2024 20:01:40) Fašírky jsou n nás neobalené karbanátky pečené na pánvi. Občas dělá mamka sekanou, že ji zabalí do bránice a upeče. Nikde se nic nerozpadá, a je šťavnatá a má kůrku.
|
|
Fern |
|
(23.9.2024 0:05:38) V kombi mikrovlnce na crisp taliri, zalezitost cca 20 min,s lehkou kurcickou, stavnata,vynikajici.
V posl. dobe ale misto sekane radsi takto delam karbanatky, a misto crisp funkce staci pouzit i mikrovlny+gril. Karbose si nadelam do zasoby do mrazaku syrove a vzdy delam v MT cerstve a v mnozstvi,ktere se hned sni.
|
|
nebeska |
|
(23.9.2024 18:45:17) Pecu v troube, alobal pouzivam jenv pripade, ze potrebuju jeste pect, ale kurka uz je akorat, zlehka prekryju. Jedina sekana, kterou jim, z tech nenadychanych,bledych, bez kurky se mi navaluje, kdyz je nekde vidim :))
|
|
Koníček mořský |
|
(24.9.2024 13:33:48) Sekaná mi přijde úplně jednoduchá. Mletý maso - nejraději mám mix hovězí x vepřové plus přidám ještě mleté kuřecí, hrst strouhanky, hrst krupice, koření dle chuti a možností. Další moje vychytávka je - trochu nasekaného libečku a trochu koriandru - semínek (ne nať) Uplácám šišku, dám do zapékací misky s troškou vody, navrch lžíci sádla (to dávám skoro do všeho). Peču na 180 zakryté poklicí, tak 40 minut, pak na 15 minut odkreju a udělám kůrčičku.
Miluju mojí sekanou. Teplou, s br.kaší, i studenou s kečupem, hořčicí, chlebem a zeleninou. Vozím si jí každý rok na dovolenou.
|
|
|