Je prokázané že mléko z ekologického zemědělství ze zdravější - tím, jak se krávu pasou venku a mají přirozenou stravu, obsahuje víc Omega3 mastných kyselin, vitamninů atd.
Já to teď zase trochu víc řeším hlavně po té etické stránce. Maso nejím už dávno a čas od času se zamýšlím i nad tím mlékem a mléčými výrobky...
Ono je v podstatě absurdní že konuzumujeme mateřské mléko jiného savce, a a to ještě jako dospěláci...
A podmínky v klasickém "průmyslovém" chovu dojnic jsou dost otřesně - snadno si je vygooglí, kdo chce, ale je to tedy síla...
Kráva aby dávala mléko, tak musela porodit tele (pro které to mléko je původně určené). To tele je jí hned po porodu odebráno a pak drženo samo v těsném boxu, krmeno náhražkami místo mlékem, navíc dostávají telata často schválně krmivo bez železa, aby maso bylo "hezky bledé"
- telala jsou pak slabá, sotva se udrží na nohou, v pár měsísích jdou na porážku...
Krávy zase musí produkovat mléko "o 106", nemají vyhovující podmínky, jsou jen "stroje na mléko"... Jsou uměle oplodňované furt dokola, aby měly další telata a tudíž další mléko, což je pro organismus velmi vyčerpávající. Kráva která by se normálně dožila pes 20 let, je v 5 letech totálně vyčerpaná a jde na jatka.
Myslím si, že když už my lidé chceme konzumovat mléko a mléčné výrobky (a v Evrop ě to prostě jaksi historicky vzniklo), tak musíme zvířatům alespoň zajistit co nejvíce přirozeně a alespoň jakžtakž vyhovující podmínky! Pro mě z toho plyne, že raději konzumovat mléka méně, ale zato v "bio" kvalitě, i když je dražší! V ekologickém zemědělství zůstávají telata s matkou o něco déle, poté nejsou krmena náhražkami ale mlékem ze své farmy, krávy mají výbeh... atd. Prostě ty věci, o kterých si myslím že jsou v chovu zvířat neetické a otřesné, se tam nedějí, nebo ne v takové míře. Navíc je to mléko i zdravější, což je pokud vím obecně uznávané.
Takže za mě - mléko z ekologického zemědělství. Mají ho různě v obchodech, třeba "bio" mléko od Olmy, nebo v Bille (jejich značka "Naše bio"). Jo a zkusila jsem teď i párkrát mléko či mléčný výrobek vynechat či něčím nahradit - třeba si do kafe dát "mléko" z rýže (mají např. v DM do Alnatury)... Je to trochu jiné, ale nechutná špatně.
Jinak ale máme sýry, jogurty atd. moc rádi - takže konzumovat je budeme, jen se snažím aby to bylo trochu uvědomělejší...
Jo a otázka obalu (nadpis "krabicové nebo ne?" není až tak směrodatná - i "bio" mléko se dá koupit v krabici, i v trvanlivé variantě (i když to čerstvé je samozřejmě zdravějsí).