20.10.2012 13:18:58 Meta
Re: Recept na perníčky z domácí pekárny
PERNÍK
800 g hladké mouky (na kvalitě záleží, z některé nevyjdou dle představ, modleme se, ať má dost lepku)
140 g medu (klidně i méně, ale minimálně dvě vrchovaté lžíce)
4 vejce
100 g tuku (jedno jaký, Hera, máslo, klidně i olej)
100 g cukru (krupice, jen ne hrubý krystal)
2 lžičky sody
1 lžička perníkového koření
(jiný recept, než ten se 4 vejci, obejít obloukem)
Při zadělávání ručně dát jen 3/4 mouky a až do zpracovaného těsta zbylou mouku přimíchávat podle potřeby, až se těsto přestane lepit.
(Do pekárny to narvu najednou, nechám na program Koláč - nenechat upéct!!! - teď na nové pekárně mám program Nudlové těsto, jupííí - hotové vyklopím do sáčku - lepí)
Nechat rozležet v ledničce, minimálně den, lépe víc, vydrží docela dlouho, klidně týden.
Vyválet zhruba na 3 mm, nejlépe na silikonovém válu a pod fólií, pokud ne, tak je třeba dost podsypávat moukou - ale pozor, pokud mouka zůstane na povrchu, je vidět i po upečení. Pokud těsto pruží a po vykrojení tvarů se silně stahuje, je zřejmě v těstě moc mouky (takže to s ní při zadělávání nepřehánět).
Vykrojený perník (formičky, papírová šablona, modeling...) srovnáme na plech a upečeme v troubě, Peče se poměrně rychle, upečený poznáme podle krásné barvy. Na otvírání trouby není citlivý, pokud nedopečeme, klidně ho vrátíme do trouby.
Horký vytažený z trouby se IHNED potře vajíčkem rozšlehaným s vodou (základní finta).
Cukrová poleva - bílek a tolik cukru, až je poleva pevná a po vytažení metel zůstává stát špička. Pokud to přeženeme, zpětně ji trochu naředíme rumem, nebo citrónovou šťávou. Ale zásadně: používáme na polevu HNĚTAČ. Pokud použijeme šlehač, dostane se do polevy vzduch a ten způsobí, že nebude schnout a nebude schnout...tak dva dny :) proto hodně perníkářek jí míchá poctivě vidličkou. Já jsem líná a proto používám háky na těsto na ručním šlehači.
Ke zdobení je nejlepší igelitový sáček se zipem - prodávají v papírnictví. Výborná je i komerční zdobička (vypadá jak tuba od pasty na zuby), se kterou lze pracovat i velmi jemně, pak ale musí být moučkový cukr prosátý nejméně dvakrát a bílek propasírovaný přes sítko (punčochu), sebemenší hrudka zdobičku ucpe a je to pak k vzteku. Sáček je v tomhle příjemnější, dáváme do něj tak dvě lžíce, aby se dobře držel v ruce, když se nám začne zdát ustřižený růžek moc vytahaný, lehce přendáme polevu do dalšího.
Odpovědět