Re: Recept na oblíbený chléb z domácí pekárny
Kvásku je to vcelku jedno, několik let jsem měla nevytápěnou kuchyň, běžná teplota kolem 16 stupňů a nijak mu to nevadilo, i teď má kolem 20. Mám ho teda hodně vyzrálý, kupovala jsem ho na trhu od pekaře a mám ho víc jak 2 roky. Žádnou zvláštní péči mu nevěnuju, peču ob den, takže ani průběžně nepřikrmuju, před pečením namnožím a pak si kus nechám.
Náš recept je jednoduchej 300 g vody, 300 g kvásku (od oka tam naleju většinu své sklenice, bývá to spíš víc), 300g chlebové žitné a 300g chlebové pšeničné (plus minus, poměr často mírně měním, mouku používám Babiččinu), 3 lžč soli (mám nerafinovanou mořskou, jinak míň), kmín, mletý len. Program na těsto, pak nechám několik hodin kynout a občas mrknu - celkem to bývá v našich podmínkách kolem 5-6h, když je vykynutej zapnu pečení a peču 1h 20min. Teď mi odešla pekárna do věčných lovišť, na novou není, takže to patlám v ruce, z trouby je samozřejmě ještě lepší.
Odpovědět