| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Záliby : Televizní pořady

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 100] Názory 101110 z 37795  [Dalších 37685 >>]
Žžena 83005
14.3.2024 8:39:30
Balbíno,
a kdo to od toho muže očekává? My? On? Nebo je to ve skutečnosti ta jednodušší věc, soustředit se JEN na práci, nežonglovat výdělek, péči o děti, staré rodiče, doktory, nemoci, vaření a praní, svátek tchyně, rovnátka a cvičení na ploché nohy dětí, domácí úkoly, přijímačky na školy...?
Žžena 83005
14.3.2024 8:35:14
Aleno,
Peková prý mluvila cca o minutu déle.

Otázka k zamyšlení: Jak by ta situace vypadala, kdyby mluvčí neměla škaredou ofinu a mluvila plynule česky?

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kultura-komentar-co-vsechny-tak-rozcililo-na-prerusenem-proslovu-delka-urcite-ne-247707#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Balbína 99798
13.3.2024 22:48:13
V te praci to porad je, i kdyz se to zlepsuje.
Je to ale obousecne. Spousta mych kamaradek ma praci, ktera je moc bavi, ale je mene placena. Nechteji postup, chteji si uzit zivota, deti, volneho casu.
Muzovi by toto asi "neproslo". Ocekava se od nej postup, vydelavani penez.
U te reziserky si myslim, ze jde i o jeji vnitrni dilema. Proste vek nezastavis, prirode rovnost veku nevnutime.
Žžena 83005
13.3.2024 19:14:10
Rodinová,
já si nemyslím, že máme blbě zákony. Já si myslím, že jsou v globálu nastaveny poměrně dobře a umožňujou určité spektrum možností. Ale v rámci toho spektra se ty možnosti v reálu využívají asymetricky, což je důsledek spíš těch stereotypů a nastavení společnosti, než legislativních problémů.
Na OČR může jít zaměstnanec jakéhokoli pohlaví... ale choděj prakticky jen matky.
Na rodičák může otec... ale v 99% případů jde matka.
Snížení úvazku, přizpůsobení a omezení se kvůli péči o děti, nemocné a staré členy rodiny.. opět v praxi skoro výhradně u matek.

Tohle podle mne nevyřeší befel.

Ale ta osvěta, vzdělávání, mluvení o problému..., kultivování diskuse a vědomé přistupování k problémům žen ve společnosti a v profesním životě je podle mne důležité. Protože ač hodně věcí vyřešeno je, jsou oblasti, ve kterých jsou pořád rozdíly propastné.
Rodinová 140078
13.3.2024 19:07:39
Zzeno, nejak jsem pochopila, ze chces prave statni intervence, nejlepe zakonne.
“Zdola” ovsem taky nepujde samo, zrovna tady by mohl stat prispet, vzdelavanim, osvetou, nejakou rozumnou ovsem, pokud to stat umi~d~
Avi+ 15870
13.3.2024 19:07:06
Čumčo, tak pokud zaměstnáváš 2 lidi, tak máš jako mzdovka a personalistka jednou tolik práce, než když máš jednoho. Vše musíš řešit 2x.
Žžena 83005
13.3.2024 18:51:35
sovice,
ano, a smutné je, že taková pracovní zkušenost vůbec není výjimka a anomálie.
Žžena 83005
13.3.2024 18:50:54
Čumčo,
hele na jedné straně se mluví o tom, jak jsou částečné úvazky problém, na druhé straně můj muž je na částečný úvazek zaměstnán po celý svůj profesní život, v současné době dokonce na dva částečné úvazky u dvou různých institucí. Jeden v akademickém prostředí, kde jsou pidiúvazky běžné, druhý má v instituci, která by ho chtěla sice na plný, ale tolik času jim muž nevěnuje, tak ho prostě berou i na třetinový, jak si určí. Takže... ono to jde už teď, asi stačí trochu chtít.
Já nejsem mzdová účetní, takže nejsem schopna říct, jak a co by bylo potřeba udělat jinak a líp a co má stát změnit. Jen vidím, že zjevně NĚKDE prostě částečné úvazky nejsou sprosté slovo a normálně dávno fungují.

Plus za sebe tedy částečné úvazky nevidím jako systematické a dlouhodobé řešení situace žen, protože 1) ekonomicky se z nich stejně neuživí, 2) profesně se v nich maximálně udrží v obraze, ale nebudou třeba postupovat v hierarchii směrem nahoru, 3) odrazí se to na jejich důchodu, 4) stále se konzervuje stav, kdy svoji práci obětuje hlavně žena. Takže mi to přijde jako dobré krátkodobé řešení, aby žena nebyla úplně odstavená v době péče o nejmenší děti, ale být na částečném úvazku třeba většinu kariéry už nese výše jmenovaná negativa. Jo kdyby byli na těch částečných úvazcích častěji muži, nebo kdyby OČR a podobná "rodičovská nepohodlnost" byla normou i u mužů, aby ženy pořád nevyžíraly tu stereotypní roli neperspektivních zaměstnanců, byla by to asi jiná káva.
sovice 18997
13.3.2024 18:28:44
Žženo,
teď jsem narazila na takový textík jedné mladé ženy, kopíruju; docela viditelné, jak vzniká pay gap...

Byla jsem socializovaná ke skromnosti, že z nováčka se nikdo nepos*re a vše si musím odmakat a nemůžu si vyskakovat, nemám mít hranice. Do první odborné práce jsem nastoupila po vystudování časově dost náročné VŠ. Na zaučení mě dali ke zkušenému kolegovi, že se časem osamostatním. Výše odměny domluvená, zatím dobré. Po roce a půl nastoupil na stejný post stejně starý kolega, stejná škola, dosavadní praxe spíš brigády, odborná téměř žádná. V tenhle moment jsme bráni stejně, plat máme stejný (ofiko to samozřejmě nevím, ve smlouvě máme mlčení). Rozdíly jsou minimalní. Jen si všímám, že třeba šéf ženám vyká a mužům tyká (prý kvůli feministkám). V tuto dobu se vyskytne projekt v zahraničí, tento nový kolega (tehdy měsíc ve firmě) je tam vyslán. Dělá to samé, co já tady. Šéf ví, že se zahraničím nemám problém, mám základ jazyka dané země, ale vysílá tam kolegu (jen s angličtinou), prý kvůli chlapům na stavbě. Rok se nevidíme. Pak se vrací a já si všímám, že ho pouští k odbornějším věcem, než mě. Jeho praxe je najednou brána jako větší, důležitější. Očekává se ode mě, že budu dělat něco jako asistentku, tzn. otravné tabulky nebo dokumentaci, bez kterých nejde projektovat, ale je to otrava. Kreativní části, které vyžadují časovou investici seniorních kolegů, předávám dál. I tomuto nováčkovi. Ani nemám šanci si je vyzkoušet, takže se nedá říct, že bych na ně neměla a neosvědčila se. Nedostala jsem k tomu šanci, prostě do mě nechtějí investovat. Všechno je to neuchopitelné, nedefinovatelné, odehravá se to v gestech a náznacích. Pozice stejná, přesto tak jiná, nic není řečeno napřímo, nic neni oficiální. Chci si o tom se šéfem promluvit, ale vše se mi "jen zdá". Mluví se o tom těžko, když oni se baví jak kamarádi v hospodě, ale já s bariérou vykání si musím domlouvat oficiální schůzku. Naoko profesionální. Když se zeptám někoho v týmu, tak je to prý náhoda, moc si to beru, vše je prý ok, nic takového se neděje. HR tam žádné nebylo. Šéf byl HR. Uvěřím tomu a zůstávám mnohem déle, než bych měla.

Naštěstí se objeví pomyslná poslední kapka. Vrabci švitořili i přes kult mlčení a zjistila jsem, že tento kolega bere 150 % toho, co já. Nejhorší je, že to dává smysl, protože teď dělá "složitější" práci.

Odcházím. Prý to čekali a já tam jsem vlastně nad očekávání strašně dlouho, nenapadlo je, že nebudu chtít děti. (Proto do mě neinvestovali, že?) Ano, můžu si za to sama, měla jsem být dravější (díky výchovo). A nebo odejít hned při náznacích, (ale prý se mi přeci vše jen zdálo, že?) Ale proč se sakra musím o rvát i o příležitost zazářit či zklamat, zatímco někdo ji má automaticky? Proč si někdo může vybrat z celého pracovního trhu, ale já musím hledat někoho bez předsudků?

Neštěstí máme happy end, v nové práci jsem vše dohnala. "Jen" jsem ztratila roky. A peníze. Jo a kolega šel taky.
Čumča. 160024
13.3.2024 16:41:41
Žženo, já si právě myslím, že befehl od státu je jediná podstatná cesta. Největší podporou pro rodiče na RD by bylo zvýhodnění polovičních/zkrácených úvazků. V Nizozemsku pracuje na zkrácený úvazek 76% žen, v Rakousku a Německu 50% (situace k 2018, omlouvám se, že to nepíšu zcela aktuálně)

Může mi prosím někdo z Rodiny vysvětlit, proč je to nepřekonatelná administrativní zátěž (viz článek níže), když se celý úvazek rozdělí na dva poloviční?

"Administrativní zátěž, která z těchto typů úvazku vyplývá, je obrovská. Zaměstnavatelům se vyplatí zpracovávat mzdy, řešit odvody a plnit veškeré povinnosti vůči státu i svým zaměstnancům, jednomu zaměstnanci na plný úvazek. Pokud stejnou práci může totiž vykonat on, proč zaměstnávat dva či více lidí a mít více starostí."

https://www.vimvic.cz/clanek/zmena-pracovni-doby-a-zkraceni-uvazku

[<<Předchozích 100] Názory 101110 z 37795  [Dalších 37685 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.