| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Hebrejština, judaismus

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 240] Názory 241250 z 1470  [Dalších 1220 >>]
Samarlu 82737
19.4.2010 23:06:04
Tak zrovna teda na kolonizaci americkýho kontinentu mi přijde, že misionáři se tak akorát svezli na dobyvatelských lodích a zbytek byl dost v jiné režii...~d~

Ne, vážně, považuju to za dost temný stránky dějin, akorát se mi při nasávání znalostí zdálo, že ta temnota jde odjinud než ze světa náboženství - pěkně "marxisticky" od touhy zvětšit "základnu" bez ohledu na to, na čí je to úkor. A kdo jedná bezohledně, vždycky si etickou zástěrku najde. Známe kromě "svatejch válek" i "misijní výpravy" a pokračuje to "pomocí spřátelených armád" a jinými lahůdkami.
štěpánka
  • 
19.4.2010 22:52:14
Samarlu,
to je tedy fakt. Politikům už to o hlavu mlátit ~o~nelze, církvi ano~t~. No, vidím to tak, že politici (lze je tak nazvat) a obchodníci šli ruku v ruce s církví. Křesťanské misie však leckde DNES a pravděpodobně i v minulosti dělají a dělali také dobrou práci (nemocnice a tak).~R^
Samarlu 82737
19.4.2010 22:47:37
No právě, štěpánko, kolik staletí bylo křesťanské učení zároveň silným politickým nástrojem, podle mě třeba u dobývání Ameriky idea sehrála minoritní roli, narozdíl od rozpínavých choutek španělského královského rodu a touhy zbohatnout, ve které se madridští dvořané tak "skvěle" doplňovali s lidmi bez skrupulí jako byl třeba Cortéz...

Rozdíl je ten, že španělští Habsburkové už jaksi ze světa zmizeli a katolíci ne, tak se jim to může mlátit o hlavu dodnes, narozdíl od představitelů španělského státu...
Samarlu 82737
19.4.2010 22:43:01
No kromě výhrad duchovního rázu jsem přesvědčená, že víru do někoho namlátit je zhola nemožné.~d~ Jakož i ji z někoho vymlátit. Zůstane max. u povrchních projevů.

Jinak ad současná podoba šabatu (jak se to píše správně česky? Já teda nejčastějc používám ono slovo šábes - skloňuju šábesu, šábesu, šábes...to je jidiš, že jo?), to je zajímavý. Ještě jsem slyšela o termosce, co udrží teplý vařený vajíčko... Ale jinak jsem se zasnila nad literaturou, jak haličské hospodyně nosily hrnce se šouletem k pekaři, co nechal vyhasnout pec, ale ta dlouho držela teplo...já takový pece zbožňuju, doma ji sice nemáme, jen takový domácí sporák, ale přesto - domov bez topeniště, tomu prostě něco chybí...a věci pečené a vařené na dřevě jsou jinačí.

Taky jsem si vzpomněla ohledně aktuální diskuse "věří nevěří, stejně je to dobrý žid" na chasidský příběh (asi z Bubera), jak chasidé kdesi v Uhrách natrefili na královnu Šabat, ale nepoznali ji, ona ani jidiš nemluvila...
štěpánka
  • 
19.4.2010 22:42:42
Ráchel,
já nemám ráda to vnucování. Je mi líto. Někdo to může vidět jinak.
Ty pozitivní změny, o kterých píšeš, obávám se jsou pozitivní právě z pohledu křesťanské církve a evropské civilizace. Ne z pohledu civilizací, které díky tomuto "polidštění" divochů dnes již v podstatě neexistují. Ne vše byla vina církví, samozřejmě. Mluvím o historii. Nevím co pozitivního může přírodním národům věřícím ve své bohy, bůžky, přírodu přinést jiná víra, související s tím, že už nemůžou lítat nahatý po lese, atd...~t~

(nedávno jsem viděla film Nový svět - inspirovaný příběhem Pocahontas. Měl velmi dobré hodnocení i mezi historiky. I když je mi jasné, že to byla umělecká licence, tak ta změna dcery náčelníka v křesťanskou manželku byla prostě k pláči - pro mě.~n~ O chování příchozích na americkém kontinentu nemluvě, ale vše nesouviselo jen s vírou nebo církví))
Ráchel, 3 děti 76748
19.4.2010 22:35:50
Nebudu ani v nejmenším tvrdit, že historie křesťanské misie je bez poskvrny. Zároveň i v historii je řada příkladů křesťanské misie, která přinesla do daných národů skutečnou pozitivní změnu. Prostě to není až tak černobílé.
štěpánka
  • 
19.4.2010 22:35:44
ne vyskytují, VYSTUPUJÍ tam mělo bejt...~a~
štěpánka
  • 
19.4.2010 22:23:27
Samarlu,
mě se tohle zrovna na židovství líbí. My jsme Židé a vy ostatní buďte kým chcete být.~g~
Naopak se mi nelíbí misionářství křesťanů - zejména jeho historie. Narážím na různé excesy "obracení na víru primitivních divochů".~Rv Vím že to je minulost. Dnes oceňuji třeba projekty křesťanských nemocnic v Africe i jinde, moc toho tedy zase nevím. Ale pochopila jsem, že stejnou výhradu máš vlastně i ty.
Cituji:
"Za sebe v tom vidím značný rozdíl proti kritizovanému přístupu "vy všichni věříte blbě a já vám to namlátím do hlavy chtěj nechtěj.""~t~

Nemluvím vůbec o tom, že se mi nelíbí, když v duchu tvého citátu vyskytují současní a skuteční lidé z mého okolí nebo zde na diskusi....~:(~:(~:(
kopidlno 83847
19.4.2010 22:16:02
Elleez,

moje učitelka ivritu zastávala názor že: "dokud židovská duše doufá"

mora tova~s~

erec Jisrael mazal tov! a všem lidem zde pokoj a mír~;((
Samarlu 82737
19.4.2010 22:13:39
Nestačí, musí v tom být velký kus poezie i v cílovém jazyce:-). Eisner o tom má jednu nádhernou kapitolu v Chrámu i tvrzi (tuším, že překládal poezii z 15 jazyků).

Jinak existuje sbírka překladů Havrana (E.A. Poe) i s komentářem, a je to dost zajímavý. Ale třeba ten čítankovej (refrén "jednou jen a pak už ne") je od Nezvala a znalci se shodují, že to je Nezval a jen trochu Poe. Což o to, Nezval je dobrej autor, ale...

Jinak ad misijní poslání křesťanů - jestli to ještě někoho zajímá, katechismus praví toto:"Proč misie? Církev odevždy odvozovala povinnost a čerpala sílu své misionářské horlivosti z Boží lásky ke všem lidem: „Kristova láska nás nutí …“ (2 Kor 5,14). Bůh opravdu „chce, aby se všichni lidé zachránili a došli k poznání pravdy“ (1 Tim 2,4). Bůh chce spásu všech skrze poznání pravdy. Spása se nachází v pravdě. Ti, kteří poslouchají hnutí Ducha pravdy, jsou již na cestě ke spáse; avšak církev, které byla svěřena tato pravda, musí jít vstříc jejich touze, aby jim ji přinesla. Právě proto, že církev věří ve všeobecný plán spásy, musí být misionářská."

Za sebe v tom vidím značný rozdíl proti kritizovanému přístupu "vy všichni věříte blbě a já vám to namlátím do hlavy chtěj nechtěj."

Halt křesťanem se člověk nenarodí, Židem jo~d~, mně zas přijde zvláštní, že Židi misie nedělaj, no, vždyť přece takhle spousta lidí nedostane "kompletní nabídku" a nezažije třeba ten jiný časoprostor a smysl šabatu, a jak k tomu přijde?

Mně to teda jako nevadí, já se jen divím.
[<<Předchozích 240] Názory 241250 z 1470  [Dalších 1220 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.