BenyM + Klárka/04 + Vojtík/09 |
|
(10.10.2010 22:01:44) Ahojky, chtěla jsem se zeptat jaký je váš názor na krabicové a pravé kravské mléko. Které podle vás lepší ..nemyslím chuťově, tam není co řešit ....ale myslím po zdravotní stránce? Dcera si totiž to kravský mlíko hodně zamilovala a tak na něj chodí i jen tak...prostě si přez den vytáhne lahev s mlíkem a nalejvá si sama .... A teď jsme po dlouhé době museli koupit dvě krabice v obchodě a vůbec mi nejelo... To kravské vždycky po té co ho doneseme domů převařím...
|
Martuška |
|
(10.10.2010 22:05:25) jednoznačně to čerstvé a nepřevařuju nikdy
|
BenyM + Klárka/04 + Vojtík/09 |
|
(10.10.2010 22:06:57) Oni to mají psáno na automatu..že se má hned převařit...proti tomu nic nemám, hrnec na to mám....viděla jsem i lidi co to pili hned u automatu..já bych to nedělala...slyšela jsem že z toho můžou být i nějaké nehezké nemoce, tak nevím..
|
Martuška |
|
(10.10.2010 22:41:35) podle mě se tím jen chrání, ale záleží samozřejmě na každým
|
|
Jája | •
|
(11.10.2010 8:08:00) Tím se jen chrání, co kdyby. Nebo jsi viděla tele, jak si mléko převařuje? když jsi kojila, taky jsi převařovala? My taky bereme syrové mléko, nepřevařujeme, nepasterizujeme, zničí to chuť.
|
remus |
|
(11.10.2010 8:42:05) No tak to se brzy připravze na plíseň ve střevech nebo salmonelu, to mlko je nutné tepelně upravit - nemusí se převařit, ale přejít teplotou alespoň 75stupňů.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(11.10.2010 8:44:41) Díky pěkně, já už salmu měla a moje děti taky a skoro bojovaly o život
|
remus |
|
(11.10.2010 8:47:36) Jo, tsky znám kloučka, co to málem nepřežil, pak nemohl akou dobu chodit, syrové mlého je risk, jsou tam bakterie z vemena krávy a z dalšího převozu, takže rozhodně tepelně upravit.
|
remus |
|
(11.10.2010 8:51:57) salmonela je v kdečem, pokud to není tepelně upravené, tu můžeš dostat i z brokolice
|
|
|
|
|
Žžena |
|
(11.10.2010 8:53:45) Tinus, a jak tedy naši předkové přežili? Pilo se vždycky mlíko rovnou od krávy, žádná pasterace. Nebyly lednice, takže moc dlouho si mléko tu "hygienickou čerstvost" neudrželo, přesto se konzumovalo dýl než u nás. Ani kyselý mlíko se nevylívalo, nakládalo se do něj maso kvůli změkčení atd. A na salmonelu jsme evidentně nevymřeli...
|
remus |
|
(11.10.2010 8:56:57) no jestli to nebude tím, že se mléko nestáčelo od desítek krav do jednoo tanku, že cecíky krávě otřeli než začali dojit a ža byli také mnohem odolnější než jsem my! My taky měli doma krávu a pili čerstvé, ale ředili jsem si ho, no a ksyelé mléko snad nevadí, ne? O tom tu nikdo nemluvil
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(11.10.2010 8:57:49) Byli prostě jinak odolní proti těmto bakteriím. Měli lepší imunitní systém, protože ani doma nikdo neměl tak naklizeno, jako máme teď a podlahy se nemyly saponáty a desinfekcí,děti běhaly po chlívech mezi zvířaty, takže si tělo odmalička vytvářelo docela silnou imunitu Dnes je všude přesterilizováno
|
remus |
|
(11.10.2010 9:00:21) No prostě, manžel dělá rozbory mléka několikrát denně, tepelně neupravené mléko nepít, stačí těch 75stupňů, 82 je jistota, dětem bych to nedala, sobě také ne, i když ty automaty, tanky a cisterny čistí louhem, přesto bych syrové mléko z automatu nikomu nenabídla.
|
|
kotyk |
|
(11.10.2010 10:35:57) Margotko, přesnější popis by byl, že děti, co přežily dětství, měly železné zdraví. Pokud tedy neumřely na nějakou banální infekci nebo si nepořídily z mlíka třeba tuberu
Jinak na salmonelu normálně zdravý dospělý a starší dítě neumře, ale právě pidimimi, které tím kdysi futrovali, naprosto bez problémů.
|
|
|
Markéta, kluci 8 a 2 | •
|
(11.10.2010 12:00:19) Tak všichni nepřežili, že. Moje prababička dělávala ve Vídni kojnou, svoje novorozeně si s sebou nevozila, to zůstávalo doma na kravském mlíce a některé to přežilo a některé ne.
|
|
|
|
kotyk |
|
(11.10.2010 10:32:23) Jenomže tele si to mlíko pije za čerstva a neutržuje ho několik dní chlazené v cisterně , o které se nedá předem říct, jak dobře jí před dalším naplněním vydrhli a jak s tím mlíkem při převozu zacházeli. Takže čerstvé mlíko z mlíkomatu bych rozhodně převařila, zvlášť pro děti, kterým těch breberek na nějaký ten problémek stačí míň.
U nás vede kompromis. Kupuje se normální čerstvé mléko z obchodu. Chuť někde uprostřed. Tuky ještě pod mikroskopem nevypadají jak po boji. Vitamíny tam také ještě nějaké plavou. Odpadá starost s převařováním. Při spotřebě, jakou aktuálně máme, bych se z převažování tak akorát zbláznila. Navíc mám pocit, že hrnce na mlíko s prádelní velikosti nedělají
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(11.10.2010 10:40:02) no s těma někoila dnama v cisterně nevím nevím... u nás do automatu dodává místní zemědělec, kravky se mu pasou tady za humnama a ten automat je i jeho, ne obchodu, kde je instalovaný a on tam k němu jezdí dvakrát denně, plus vykupují mléko mlékárny, automat nemá odběr celý stáje. mlíko mu uritě nestojí několik dní v cisterně, max cca 6-8 hodin v chladícím tanku
|
kotyk |
|
(11.10.2010 10:42:12) A drhne to vždycky nebo jenom přilejvá?
|
|
|
|
|
.ganesha. |
|
(11.10.2010 13:10:26) Nemusí se převařovat, dělali několikrát testy a žádné nežádoucí bakterie v něm nejsou.
|
Babsi+2 |
|
(11.10.2010 13:53:50) Nemusí, my ho taky nepřevařujem, ale když má přijet tchýně s podlomeným zdravím a imunitou na nule převařuju. Bála bych se jí to dát syrové - není zvyklá.
|
Renda | •
|
(11.10.2010 13:56:34) Tak my mléko z automatu také nepřevařujeme a ani neznám nikoho, kdo by ho převařoval. Pro někoho s horší imunitou , citlivým zažíváním asi radši ano. Ale to už tu někdo psal.
|
|
|
|
|
|
Staronová.luc |
|
(10.10.2010 22:08:02) určitě to čerstvý a určitě převařovat
|
|
Meta |
|
(10.10.2010 22:09:41) Ovšemže čerstvé. U nás se teda taky nepřevařuje . Ale, do prkýnka, zdrojů je čím dál méně. U nás momentálně žádný .
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(10.10.2010 22:10:51) Tak to automatový je určitě zdravější. To je jako když si uškubneš mrkev nebo rajče na zahradě. Asi bych ho převařila. Pro nás je z praktického hlediska lepší krabicové, koupíme ho několik kartonů, když je akce a máme ho doma prostě pořád. Jsem na mlíku závislá.
|
louda |
|
(11.10.2010 1:03:36) Mléko z automatu pochází ze stejných zdrojů jako to v krabici. Samozřejmě jiná tučnost a úprava, neobsahuje konzervanty atd. - díky tomu i chuť, ale pochází ze stejných kravínů, ze stejných krav krmených stejným krmivem. Takže iluze, že je zdravé jako ze zahrádky, jen pocit. Ale zdravější asi je, díky tomu, že je čerstvé.
Určitě převažovat, hrozí vážné zdravotní problémy (nejenom průjem, ale i choroby s trvalými následky) způsobené bakteriemi pocházejícími ze střevního prostředí dobytka (kontaminace vemene). Dnes už jsou v kravínech přísné hygienické podmínky, moderní dojící zařízení už si vemeno dezinfikují, odstřikují mléko atd., ale u malých dětí bych rozhodně neriskovala.
|
|
|
anexa |
|
(10.10.2010 22:14:40) automatový mléko nemáme, ale když se mám rozhodnou jaké, tak kupujeme alespoň bio mléko - je to nesrovnatelně jiná chuť, z krabice je to obarvená voda. Takže jestli máš možnost mít automatové - vůbec bych se toho nebála.
|
|
Ivatema |
|
(10.10.2010 22:15:06) My kupujeme bio Amálku-je plnotučná, lahodná, udělá se na ní smetanový škraloup a nemusí se převařovat. Mléko z automatu jsme ochutnali-ale ta amálka mi chutná víc. A pubertální dcera by nejradši trvanlivé-prý je chutnější.
|
BenyM + Klárka/04 + Vojtík/09 |
|
(10.10.2010 22:17:55) já jsem se trochu bála protože to automatový je samosebou cítit po kravičkách...ale jí to nijak nevadí....já se občas leknu když si to mlíko dám do kafe nebo čaje že mi tam plavou mastný oka...ale je to prostě kvalitní mlíko.. A dcera vždycky když tam pro něj jedeme tak si jde hladit kravičky a telátka...
|
|
|
Ananta |
|
(10.10.2010 22:21:26) Trvanlivé krabicové mléko je mrtvé, neuděláš z něho jogurt, nic... pro mě není k pití, max když mi ho dá někdo v práci do kávy.
|
Ananta |
|
(10.10.2010 22:23:37) A od ekologů a z ajurvedy vím, že mléko, to živé, nikoliv krabicové, podporuje rozvoj mozku...
|
Ananta |
|
(10.10.2010 22:24:04) u dětí, ne u dospělých
|
BenyM + Klárka/04 + Vojtík/09 |
|
(10.10.2010 22:26:52) sakra..už jsem se těšila....plánovala jak se odedneška v toml mléce i koupu...a ono to platí jen na děti...ach jo
|
|
|
|
Ananta |
|
(10.10.2010 22:29:40) Z trvanlivého? můžeš mi napsat značku? Já jsem to testovala už před pár lety a nešlo to. Mlíko které vydrží rok nemůže být normální živé mléko, stejně jako cokoliv dlouhou trvanlivostí, je to ošetřený, nějak, chemicky, horkem kterým zničíš živé kultury atp. ... takže by mě zajímalo jaké mléko máš na mysli.
|
BenyM + Klárka/04 + Vojtík/09 |
|
(10.10.2010 22:31:29) ale moje mamka taky dělávala jogurty z trvanlivýho mlíka...normálně z krabicovky....dodala jogurt s těma živejma kulturama.....pak to hodila do jogurtovače a bylo...
|
Ananta |
|
(10.10.2010 22:37:26) Jo, tak je možný, že to uživí ty kultury z toho jogurtu. Já si jen pamatuju, že jsme to kdysi zkoušeli a neudělalo se to, ale dělali jsme to klasicky bez nějakýho strojku. Asi živé mlíko a živej jogurt bude přece jen lepší. Já moc té chemii nerozumím, každopádně něco co vydrží rok v krabici a přinejhorší to zčerná ve mě nebudí důvěru a nepila bych to.
|
Jahala. |
|
(10.10.2010 22:46:05) To, ale nemá s chemií nic spíš s mikrobiologií. Krabicové mléko není upraveno chemicky, ale tepelně a to je zase fyzika.
|
Ananta |
|
(10.10.2010 22:52:46) jojo, to jsem psala nahoře, že se upravuje zahříváním... já jsem prostě odpůrce těhle mrtvých potravin a pro děti mi připadají nevhodné... asi se to dobře nečte, nechci se nikoho dotknout
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(10.10.2010 22:57:00) Z čehokoliv, co koupím. Fakt bez problémů. Děti tohle mlíko nepijí, nechutná jim žádné, malý má ještě moje a starší to dohání mléčnýma výrobkama.
|
Ananta |
|
(10.10.2010 23:03:35) asi jo, já mám jen tu jednu zkušenost, pak už jsem to dělala jen z toho živého, vyřeší to asi ty živé kultury z jogurtu, nejspíš, já nejím třeba ani konzervy, taveňáky, danone, hamé...takže je to spíš o nějakém způsobu stravování
|
remus |
|
(11.10.2010 9:14:25) Ananto, taveŇÁKY JE HUMUS NAD HUMSY, o fa Danone s hustou masírující reklamou na Activii ani nemluvě
|
|
|
|
Jahala. |
|
(10.10.2010 22:57:20) Ne, to je tvůj nzor. Jen mi vadí, že se furt všude zmiňuje chemie, když to chemie není.
|
Angretka |
|
(11.10.2010 10:46:49) Přesně. Ananta je velký odpůrce chemicky upravovaného mléka, akorát, že takové neexistuje Rozdíl mezi trvanlivým mlékem a mlékem čerstvým převařeným je snad jen v obsahu tuku, pokud já vím. A pít ho nepřevařené je trošku hazard, nejsme telata, že jo???
|
kotyk |
|
(11.10.2010 11:08:55) Těch rozdílů je krapet víc, ale spíš v tom, že v krabicovém mlíce je díky zahřátí prostě o pár vitamínů a bílkovin míň a pochopitelně už v něm nejsou žádné živé breberky, ať už ty špatné nebo dobré.
|
|
|
|
|
|
|
|
Tvoje horší já |
|
(10.10.2010 23:29:52) Z krabicového UHT mléka samozřejmě jogurt jde udělat velmi dobře, když tam přidáš nějakou jogurtovou kulturu, třeba lžíci živého jogurtu.
|
|
Teraza Horáková |
|
(11.10.2010 0:55:48) ananto, taky a úspěšně, - ty živé kultury tam prostě napereš z .... jakýhokoliv ne, ale z dobrého bílého jogurtu, pak je to o kvašení a teplotě. Jsem zjistila, že jogurtovač, není drahý... ale deky dovedou úžasné věci.
|
|
|
|
|
Balbína |
|
(10.10.2010 23:27:16) když to vyjde, kupuju z automatu nebo přímo od farmáře. Krabicový (trvanlivý) jsem nekoupila snad 15 let. Kupuju i klasický v petce nebo krabici, chutná nám to víc tučné.
|
|
Teraza Horáková |
|
(11.10.2010 1:00:45) a jinak... název tématu je, dle mého špatně.....
krabicové vs od zdroje mléko nebo
zpracované nemléko vs od zdroje.
V krabicích mléko fakt běžné a reálné není. A od krávy je poctivé o tom žádná, ale čistě z mého pocitu a dojmu... - a to jsem mléko od krav opravdu roky konzumovala, poctivé je, dodané od zdroje, ale často v dobré víře od nekontrolovatelného zdroje, domácí pasterizace je poměrně snadná, přesto nevyloučí všechna rizika.
Až tu krávu budu mít doma, kontrolovanou vetem a vlastnoručně dojenou, pa si tenhle pocit budu mít taky.
|
|
Archciba |
|
(11.10.2010 7:11:55) Dle mého není vůbec co řešit. Krabicové je akorát méně tučné, jinou výhodu nevidím. A když z čerstvého stáhneš smetanu, tak se to skoro vyrovná a ještě máš kvalitní smětanu na vaření
|
|
Mája+M(7/11) |
|
(11.10.2010 7:27:54) Samozřejmě je zdravější čerstvé kravské mléko, scény hygieniků ohledně bakterií nechápu, ještě nedávno lidi pili mléko čerstvě nadojené a naprosto nic se jim nestalo, myslím, že nic se nemá přehánět, ani hygiena - pak se šíří alergie jako mor.
Ale je fakt, že čerstvé mléko je dost drahé, vzhledem k naší spotřebě kupuju krabicové, protože jinak bysme se nedoplatili. Luxus čerstvého mléka si dopřeju jenom občas.
|
BenyM + Klárka/04 + Vojtík/09 |
|
(11.10.2010 7:43:49) No mě drahé nepřipadá...když není akce tak u nás stojí 3,5% mléko 15,90 a za to z automatu dám 15,- za litr....
|
|
|
Čekatel na smazání |
|
(11.10.2010 7:39:11) Pro mě je chuťove lepší pasterizovaný krabicový mlíko. To z automatu mě moc nechutná.
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(11.10.2010 8:38:39) My máme možnost od krávy, přímo z malé farmy od sousedů. Tchýně si bere pokaždé, když tam je. Ale hned ho sváří. Já se přiznám, že důvěru nemám. Už jsme prodělali s dětmi salmonelu a první, na co se nás ptali na infekčním, bylo nepřevařené mléko nebo mléko z mlékomatu. V takovém mléce přímo od krávy se prý vyskytuje opravdu často salmonela, campylobacter.. Pokud se dodrží podmínky pasterizace, tak by to mělo být o.k. Ovšem já už do toho nepůjdu po tom, co jsme zažili..
|
|
remus |
|
(11.10.2010 8:40:37) A co přesně chceš slyšet? Mléko přímo od krávy je hodně tučné, není vhodné pro děti a ni dospělé, nejsme teleta, mléko z krabice je obarvená bílá voda, tak si vyber. Jinak manžel do mlíka dělá, tak se klidně ptej
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(11.10.2010 10:37:40) už jednou podobná debata byla... určitě kravské z automatu... ono i to v krabici je kravské, ale někdy mám pocit, že to tu krávu vidělo tak možná z rychlíku. pokud nejste zvyklí, tak převařujte. já piju nepřevařované mléko od mala, celá naše rodina a jelikož znám postup dojení, mám na to vzdělání, tak ještě aby ne, tudíž mi osobně nevadí pít mléko jen tak. navíc když si ho nadojím růčo fůčo od kravky, tak neprochází filrem, to pak stejně babi přelejvala přes plátýnko. to co je v automatech, jde přes soustavu filtrů. ale opravdu - pokud nejste zvyklí, tak převařte, myslím že pro denaturaci bílkovin je nějakých 72 stupňů a bakterie a spol sou z bílkoivn, tudíž tahle teplota a kousek vyšší je zabije spolehlivě, ani nemusíte vařit úplně. ale rozhodně netrpte dojmem, že se jednoiu napijete nepřevařeného a zhynete bídnou smrtí jen ty citlivější zažívání při shodě blbých náhod mohou mít pak na záchodě pocit, že ta smrt se jim nevyhne
|
|
MM, 2 kluci |
|
(11.10.2010 10:40:45) Je prokázané že mléko z ekologického zemědělství ze zdravější - tím, jak se krávu pasou venku a mají přirozenou stravu, obsahuje víc Omega3 mastných kyselin, vitamninů atd.
Já to teď zase trochu víc řeším hlavně po té etické stránce. Maso nejím už dávno a čas od času se zamýšlím i nad tím mlékem a mléčými výrobky...
Ono je v podstatě absurdní že konuzumujeme mateřské mléko jiného savce, a a to ještě jako dospěláci... A podmínky v klasickém "průmyslovém" chovu dojnic jsou dost otřesně - snadno si je vygooglí, kdo chce, ale je to tedy síla... Kráva aby dávala mléko, tak musela porodit tele (pro které to mléko je původně určené). To tele je jí hned po porodu odebráno a pak drženo samo v těsném boxu, krmeno náhražkami místo mlékem, navíc dostávají telata často schválně krmivo bez železa, aby maso bylo "hezky bledé" - telala jsou pak slabá, sotva se udrží na nohou, v pár měsísích jdou na porážku...
Krávy zase musí produkovat mléko "o 106", nemají vyhovující podmínky, jsou jen "stroje na mléko"... Jsou uměle oplodňované furt dokola, aby měly další telata a tudíž další mléko, což je pro organismus velmi vyčerpávající. Kráva která by se normálně dožila pes 20 let, je v 5 letech totálně vyčerpaná a jde na jatka.
Myslím si, že když už my lidé chceme konzumovat mléko a mléčné výrobky (a v Evrop ě to prostě jaksi historicky vzniklo), tak musíme zvířatům alespoň zajistit co nejvíce přirozeně a alespoň jakžtakž vyhovující podmínky! Pro mě z toho plyne, že raději konzumovat mléka méně, ale zato v "bio" kvalitě, i když je dražší! V ekologickém zemědělství zůstávají telata s matkou o něco déle, poté nejsou krmena náhražkami ale mlékem ze své farmy, krávy mají výbeh... atd. Prostě ty věci, o kterých si myslím že jsou v chovu zvířat neetické a otřesné, se tam nedějí, nebo ne v takové míře. Navíc je to mléko i zdravější, což je pokud vím obecně uznávané.
Takže za mě - mléko z ekologického zemědělství. Mají ho různě v obchodech, třeba "bio" mléko od Olmy, nebo v Bille (jejich značka "Naše bio"). Jo a zkusila jsem teď i párkrát mléko či mléčný výrobek vynechat či něčím nahradit - třeba si do kafe dát "mléko" z rýže (mají např. v DM do Alnatury)... Je to trochu jiné, ale nechutná špatně. Jinak ale máme sýry, jogurty atd. moc rádi - takže konzumovat je budeme, jen se snažím aby to bylo trochu uvědomělejší...
Jo a otázka obalu (nadpis "krabicové nebo ne?" není až tak směrodatná - i "bio" mléko se dá koupit v krabici, i v trvanlivé variantě (i když to čerstvé je samozřejmě zdravějsí).
|
Angretka |
|
(11.10.2010 10:51:44) Hele já žiju na severu Moravy, jezdím často na Jesenicko a klasický kravín, jaký ty tady popisuješ a jaký si já pamatuju za minulého režimu jsem neviděla ani nepamatuju. Všude jsou krávy venku na pastvinách, s telatama. Kolem naší chalupy jsou krávy venku celoročně. Já bych to zase neviděla tak tragicky.
|
kotyk |
|
(11.10.2010 11:06:55) Ono je totiž dneska levnější krávu vyhnat ven než pořizovat kravín.
|
|
MM, 2 kluci |
|
(11.10.2010 12:27:58) ... kdyby to tak všude bylo, jak píšeš . Ale bohužel jsem četla a slyšela o těch hrozných chovech i dnes¨- jsou i v ČR, jen asi jinde než žiješ Ty... Ty informace jsou (bohužel) aktuální, i to o těch telatech :-((((!
Ono jak se lidi v Evropě a sev.Americe cpou masem a mlékem čím dál víc a chtějí to mát levné , tak ta spotřeba by se snad ani nedala uspokojit než těmi "průmyslovými" chovy...
Ale přesto mě těší, že to tak zřejmě není všude ! Nevíš náhodou, do kterých mlékáren dodávají mléko ty farmy ve Tvém okolí, jejíž krávy venku vídáš? Val.Mez., Olma...?
No nic, každopádně hezký den přeji !
|
Angretka |
|
(11.10.2010 17:24:29) To vážně nevím, do kterých mlékáren dodávají mléko, ale určitě ho nelijou do kanálu, že jo??? Nevím to, protože mě to až tak nezajímá. Mám přístup ke dvou automatům ve svém okolí, ale mléko neberu, neb se mi nechce převařovat a z krabice mi chutná, dávám si ho do kafe. Spíš se to snažím dohánět na kvalitních jogurtech, tam jsem vybíravá, ale mám štěstí, že nám všem chutnají bílé a taky kysané výrobky bez příchutě.Jinak naprosto ti věřím, že když projedeš internet, tak najdeš hororových fotek....
|
|
|
MM, 2 kluci |
|
(11.10.2010 12:33:54) ... nějaké informace - je to mail, který mi přišel nedávno jako odpověď na jeden můj dotaz -tak koho to zajímá blíže, prosím zde...
Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Náš spolek se zabývá poradenstvím spíše pro odborníky a zemědělce, takže mohu posloužit především odkazy na články a příručky odborného rázu. Pokud Vás to neodradilo, zde jsou: Analýzu aktuálního stavu v produkci a zpracování biomléka (z roku 2009) najdete zde http://www.bio-mleko.cz/analyza-a-metodiky V průběhu loňského roku skutečně poklesla výkupní cena mléka pod hranici rentability a mnoho mléčných chovů bylo zlikvidováno, protože byly silně ztrátové. Tato krize se samozřejmě týkala i ekofarem a produkce biomléka. Příčin je více, bezprostřední příčinou je levný dotovaný dovoz mléka a biomléka ze sousedních zemí. Na přelomu letošního roku se situace trochu zlepšila, ale ideální není. Věříme, že alespoň malým ekofarmám pomůže nově vzbuzený zájem veřejnosti o prodej ze dvora a tzv. farmářské trhy, kde mohou uplatnit svou produkci přímo a za slušné ceny. Aktuální statistiku o situaci v EZ najdete také zde http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/ekologicke-zemedelstvi/statistika-a-pruzkumy/ Co se týče zacházení se zvířaty, v systému EZ jsou přesně stanoveny podmínky, za jakých lze hospodářská zvířata chovat. Stanoví je zákon a prováděcí vyhlášky (např. zde http://www.biokont.cz/pivot/entry.php?id=98) a dodržování je kontrolováno příslušnými kontrolními organizacemi. Certifikát "bio" získá chovatel jen po úspěšně absolvované každoroční kontrole, a to vždy jen na jeden rok, do další kontroly. Podmínky chovu zvířat v systému EZ obsahují i tzv. pravidla welfare, tj. soubor požadavků na přirozený chov hospodářských zvířat. V podstatě je to to, co citujete o odchovu telat, ale těchto požadavků je mnohem více. Snahou je přizpůsobit hospodářský chov co nejvíce přirozeným potřebám zvířat, které jsou v konvenčních chovech často ignorovány. Nařízení NR 834/2007 a NK 889/2008, z nichž náš zákon o EZ vychází, platí v celé EU, tj. pro naše chovy stejně jako pro německé. Příručky pro veřejnost o ekochovech bohužel nevyšly, v tomto směru Vás můžu odkázat jen na články uveřejňované na biospotřebitelských portálech (www.biospotrebitel.cz, www.bio-info.cz), které asi znáte. Odbornější informace můžete najít např zde http://www.bioinstitut.cz/publikace/index.html, kde je k náhledu publikace Faremní zpracování mléka včetně zásad ekologického chovu, nebo na našich stránkách zde http://www.eposcr.eu/?o=3&p=7, kde jsou ke stažení metodické listy č. 38 - 41, které se týkají mléčných chovů v EZ. Cca do tří týdnů k nim přibude i právě připravovaný metodický list o zásadách welfare v systému ekologického zemědělství. Doufám, že Vám tyto informace pomohou. Hezký den Klára Hermanová Ing. Klára Hermanová Spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR Kotlářská 53, 602 00 Brno Tel. 549 213 563 www.eposcr.eu
|
|
|
|
Petra | •
|
(11.10.2010 11:55:17) Chutná mi víc krabicové pasterizované mléko. Rodiče si kupují od jednoho zemědělce, samozřejmě ho převařují, ale mně nechutná. Nemám z něho dobrý pocit. A syn ho také nechce. A přitom krabicového vypije i litr denně.
|
|
|