| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci

 Celkem 20 názorů.
 Slonisko 


Téma: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(12.6.2016 23:06:12)
Mám na mysli hlavně vícedenní cesty do hor, kdy si člověk nese veškeré jídlo sebou. Řešíte to nějak? (nebo řešili byste?) Dřív jsem o tom nepřemýšlela, ale loni při balení jsem si říkala, že jsou to vlastně samé sacharidy. Přibalila jsem tedy pár balíčků sušené sojové drtě, ale i tak mi přijde že by to přece jenom chtělo víc bílkovin. Sušený maso by asi nebylo špatný, ale je strašně drahý, konzervy jsou těžký a ten kousek klobásy/sýra k obědu to asi nezachrání. Jako je mi jasný že za těch cca 14 dní nikdo na podvýživu nezahyneme, ale ráda se poučím co vozí ostatní.
U nás jsou to
snídaně: ovesný vločky/polenta + sušený mlíko + ořechy a sušené ovoce
oběd: tortila/knekebrod + sýr nebo klobása
večeře: těstoviny/rýže/kuskus s pytlíkovou polévkou nebo masoxem občas škubánky s mákem(to rády děti), červená čočka(ale ta už se dýl vaří)
No a mezitím nějaký svačinky, většinou oříškový tyčky.

 kosatka2 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(12.6.2016 23:29:07)
po pravdě netuším, co jsou sacharidy, vhodné bílkoviny a pod., tohle jde mimo mě.

maso tradičně suší náš kamarád, je třeba ho prý předem trochu zmrazit, aby šlo krájet na supertenké plátky. já nejsem moc na vepřové, ale můj muž "kvalitní" salám bere vždy. sýr balíme do plátna a necháváme větrat v boční kapse, aby sesychal a neplesnivěl.
mám ráda předvařené luštěniny, čočku i fazole. hodně s sebou beru ořechy a sušené ovoce, lepek nesmím. berem často suš. rajčata a olivy.
 Slonisko 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 0:16:04)
Předvařené luštěniny jsme dřív vozili, poslední dobou jsem je v obchodech neviděla. (ale je fakt že jsem nijak intenzivně nekoukala)
 Lexi. 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(12.6.2016 23:56:26)
klobásu (pokud se nejedná o nějakou drahou kvalitní) a pytlíkovou polívku rozhodně nepovažuji za součást vyvážené stravy
 Slonisko 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 0:12:09)
Klobása kvalitní bývá, pytlíkovou polívku jsme z důvodu úspory hmotnosti posledně nahradili masoxem. (až na rajskou, ta je u nás oblíbená).
 withep 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 6:04:37)
Masox v rubrice Jíme zdravě mě rozesmál ~k~

Po horách jsme chodili kdysi dávno, když jsme ještě neměli děti, a tehdy jsme neřešili pytlíkové potraviny s glutamátem. Asi bych je zkusila nějak nahradit, minimálně zdravějšími variantami. Zdá se mi, že jsem nějaké instantní potraviny viděla kdysi v Countrylifu, ale kdybys chtěla jo domácí stravu, inspiruj se u angrešta - ta si instantní jídla na cesty vyrábí sama.

Snídávali jsme něco sladkého s kafem, např. tatranky, ty bych dnes vyměnila za ovesné nebo celozrnné sušenky a nebo kaši. K obědu chleba s něčím - místo sýra, májky a trvanlivého salámu bych si vzala tofu/tempeh a veganské pomazánky. K večeři těstoviny nebo rýži s nějakou neglutamátovou omáčkou. Ale na druhou stranu, jedná se o týden dva, takže pokud nejsem alergik/celiak/diabetik, až tak bych výpadek ve zdravé stravě neřešila.
 daba+holčička 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 0:25:41)
pokud máte rádi koktejly, tak by se dalo uvažovat nad nějakým proteinovým pro sportovce - rozděláš do vody, případně se sušeným mlíkem. Ze sušených vajec by se teoreticky měla dát udělat míchaná, to bych ale vyzkoušela nejdřív doma :) do těsta na palačinky půjdou určitě.
 Trebuchet 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 7:26:41)
Doporučuji pytlíky s už uvařeným masem express menu, mají 300 g a vydrží lecjaké podmínky na cestách. Dále některé e-shopy s outdoorovými věcmi prodávají expediční stravu - sušené kompletní jídlo, ale není to úplně levné. Petra Pospěchová teď vydala knížku o tom, jak se stravovat při chození po horách, určitě tam bude spousta tipů (jmenuje se to Outdoorová kuchařka).
 Raduza 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 7:44:05)
Nepomůžu, ale pokud vám to nevadí, tak to neřeš. Dva týdny jsou nic. Jinak proteinový nápoj mi přijde super. Ale taky to nebude žádná láce :-(.
 Lei 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 9:13:58)
My jsme dělávali ovesnou kaši k snídani, ta zasytila nadlouho, a brávali tuňáka v konzervě, přišlo mi to tehdy takové nejvýživnější na co nejmíň objemu, ale podložené jsem to nijak neměla, dnes už ho nejím, takže bych asi zainvestovala a vzala to sušené maso, teď jsem jedla výborné made in CZ, sušené odpadním teplem z bioplynky :-).
 Nikaia+08+10 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 9:22:20)
Jó, tohle jsem mívala vymakaný :)) Ale po pravdě řečeno jsem neřešila přímo bílkoviny, ale abych neměla hlad - což ono ve výsledku vlastně je skoro totéž.
Podle mě na horách při intenzivním pohybu opravdu nehrozí ztráta svaloviny z nedostatku bílkovin ve stravě. Vždycky jsem zhubla akorát přesně to, co jsem si před létem naseděla ve zkouškovém a posléze v kanclu. Jé, jak mi to chybí...
Mívala jsem nejlehčí batoh. Na snídani knekebrot s taveňákem, kafe se sušenou smetankou, na oběd knekebrot a sýr (salám a paštiky nemám ráda, ale všichni nosili lovečák), na večeři kuskus apod. Mezitím myslityčky, čokoládu. Většinou jsem si brala ještě kilový pytel mrkve, ta je nerozbitná, vydrží a obědy příjemně osvěží. Samý sacharidy, ale sedělo mi to k tomu pohybu líp než salám, co o něm vím ještě večer. Tofu je dobrý, ale zkazí se. Sójový paštiky se nafouknou. Chleba zplesniví. Taveňák dokud nerozšlápneš, tak žije. Dokud do knekebrotu nevyteče zubní pasta, dá se jíst. Tvrdý sýr s denní dobou měkne, taje a se západem slunce zase tuhne, ale žije. Jezdili jsme na čtrnáct dní.
Jéje, to jsem se rozesnila. Hned bych jela...
 Lei 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 12:39:36)
"Taveňák dokud nerozšlápneš, tak žije. " ~t~
 PJana 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 9:39:55)
Maso si bez problémů nasušíš sama. Stačí jenom "pěkný kus masa" (hovězí, vepřové, krůtí, s kuřecím nemám zkušenost). Nakrájíš na tenké plátky cca 3 mm, nakořeníš podle chuti (hořčice, sojovka, sůl, pepř, chilli, grilovací koření - já dělám vždycky víc variant), necháš odležet do druhého dne a usušíš. Suším v sušičce. První 4 hodiny na maximální výkon a po hodině prohazuju plata. Potom min. 4 hodiny na nižší výkon a zase prohazuju plata. Musí být vysušené tak, že se láme. Dá se sušit i v troubě. To najdeš na netu.
 Filip Tesař 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 14:02:30)
Krájení masa na sušení: nekrájet plátečky, lepší je vzít špalík masa - jeden/celej sval, ideálně, zakrojit kousíček pod povrch tak, aby se ten kousíček dal chytit palcem a ukazovákem, ten kousíček položit na prkýnko a tahat, nožem kolmo k prkýnku drobne tahat sem tam, chce to trochu grifu, ale jak se to naučíte, je to vlastně, jako kdybyste ten špalík masa postupně odmotávaly. Klidně nechte i půl centimetru, samozřejmě některý místa budou i silnější, ale usuší se to bez problémů. Nejlepší je hovězí (míň tuku, líp se usuší i uchová, výraznější chuť)
 kambala pláááckááá 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 13:04:14)
Klid. Už jsem přežila měsíc na tuňákovi 3X denně s chlebem. Nebo na suchý rejži a hranolkách. Nebo na hamburherech a chlebu a grilovanym kuřeti. Ziju
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 13:33:26)
Teď vyšla Outdoorová kuchařka od Pospěchové, mělo by to být lehké jídlo do hor, které je dobré, vyvážené a bez průmyslových polotovarů. Jsem na to zvědavá, mám objednáno z knihovny.
 Eržika. 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 14:58:58)
My teda polotovary minimálně, vaříme i na vandrech...

Snídaně - vločky, semínka, kaše od Semixu nebo Mixit
Oběd - chleba, sýr, klobása
Večeře - čočka, kuskus, zelpol, luštěninová směska, rýže s majdou...

čokoláda, semínka, sýrové provázky...
 Eržika. 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 15:01:36)
A kdo se zasnil a chce si zkusit stravu mimo civilizaci, dporučuji: ~3~

https://www.brontosaurus.cz/co-delame/kalendar-akci/list/3
 Filip Tesař 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 15:08:49)
Ze sušenýho ovoce absolutně nejvíc doporučuju velkou zásobu rozinek. Daj se dát do vloček nastudeno i zatepla, nemusej se krájet, kdykoli si můžeš dát hrst přímo do pusy jak vzpruhu.

Dobrý jsou taky křížaly, který se daj snadno nakrájet z jablek a usušit v troubě nebo v sušičce.

Klasicky jsem vozíval vločky, do nich rozinky, případně sušený mlíko, cukr. Vločky většinou jen na rozmíchání nastudeno, ale dá se samozřejmě udělat kaše.

Rejže je lepší než vařená, když se opraží na oleji mírně dohněda, zaleje vodou a dodusí, kromě lepší chuti je plus, že ji nerozvaříš.

Dá se vozit i dětská krupička, puding, kukuřičká mouka (kaše z ní je ideální s rozinkama nebo nasbíranejma malinama apod., klidně bez dalšího doslazování, a je vydatná).

Místo cukru se dá vzít marmeláda, ale ještě lepší jsou povidla, klasický švestkový, bez přidanýho cukru, pozor - neolizovat.

Pořád nepopisuju žádnou vyváženou stravu, ovšem ona ta strava je taky vyvážená vůči určitýmu režimu. Cukry a vláknina jsou docela podstatný, pokud se není pravidelně, jí se nárazově, nebo je potřeba operativně doplňovat energii.

Co se teda týče bílkovin, klobásky jsou z masovejch výrobků lepší volba než salámy, za úplně nejlepší bych považoval pravej pršut, což nejsou takový ty tenký a celkem mastný (jak ve smyslu drahý, tak ve smyslu mazlavý) plátky, co se prodávaj zatavený v plastu, ale prostě třeba kilovej flák nasolenýho usušenýho masa, ideálně telecího, případně skopovýho. Pokud někdo zabrousí na Balkáně někam do Bosny, srbskýho Sandžaku, Černý Hory, Albánie, Kosova, Makedonie, ať si koupí do zásoby, vydrží v lednici prakticky neomezeně dlouho (klidně dva roky, co vím) a není drahej, a je samozřejmě super i v civilizaci k vínu nebo pálence.

Taky se dá vozit špek. Anglická slanina taky, ale vydrží zdravá jen pár dní.

Ryby se daj taky usušit, takže kdo má čas, trpělivost a sušičku, směle do toho.

Sejry jsou lepší zralý, žádnej českej eidam, nebo naopak mladý (takový ty, co se vyráběj podomácku, bílý). Ty se daj s klidem jíst, i když kapku zasmrádnou. Přidá jim to určitou chuť, ale zůstanou zdravý.

Pokud potřebujete pečivo, nebo prostě něco ke kousání, kupte lepší chleba, rozhodně netahat velkou šumavu. Já mám skvělý zkušenosti s tortillama z normální pšeničný mouky, vláčný těsto z mouky, vody, lžíce oleje a špetky soli, placky se neválej, ale vytahujou v ruce, stačí malá pánvička. Daj se jíst naslano i nasladko.

Bramborový placky se daj nadělat předem do zásoby a vydržej.

Zelenina: kromě zmíněnejch mrkví jsou dobrý i kedlubny, nejvejš trochu seschnou, ale vydržej dost a jejich chuť přijde k chuti.

Dobrý je nebalit do igelitu, mikroténu, potravinovejch fólií atd., ale spíš do papíru nebo látkovejch pytlíků, rozhodně pečivo. Ty pytlíky můžou bejt naskládaný, kvůli vlhku, při nošení nebo v noci, v nějaký igelitový tašce, ale chce to nechat potraviny pravidelně větrat.
 Slonisko 


Re: Vyvážená strava na cestách mimo civilizaci 

(13.6.2016 17:09:34)
Děkuju všem za inspiraci a tipy, jestli najdu odvahu tak zkusím to sušení masa. Letos je výhoda, že žravej puberťák je už konečně větší než já, takže dostane i větší batoh můžeme vzít i víc proviantu~t~.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.