Filip Tesař |
|
(13.6.2016 15:08:49) Ze sušenýho ovoce absolutně nejvíc doporučuju velkou zásobu rozinek. Daj se dát do vloček nastudeno i zatepla, nemusej se krájet, kdykoli si můžeš dát hrst přímo do pusy jak vzpruhu.
Dobrý jsou taky křížaly, který se daj snadno nakrájet z jablek a usušit v troubě nebo v sušičce.
Klasicky jsem vozíval vločky, do nich rozinky, případně sušený mlíko, cukr. Vločky většinou jen na rozmíchání nastudeno, ale dá se samozřejmě udělat kaše.
Rejže je lepší než vařená, když se opraží na oleji mírně dohněda, zaleje vodou a dodusí, kromě lepší chuti je plus, že ji nerozvaříš.
Dá se vozit i dětská krupička, puding, kukuřičká mouka (kaše z ní je ideální s rozinkama nebo nasbíranejma malinama apod., klidně bez dalšího doslazování, a je vydatná).
Místo cukru se dá vzít marmeláda, ale ještě lepší jsou povidla, klasický švestkový, bez přidanýho cukru, pozor - neolizovat.
Pořád nepopisuju žádnou vyváženou stravu, ovšem ona ta strava je taky vyvážená vůči určitýmu režimu. Cukry a vláknina jsou docela podstatný, pokud se není pravidelně, jí se nárazově, nebo je potřeba operativně doplňovat energii.
Co se teda týče bílkovin, klobásky jsou z masovejch výrobků lepší volba než salámy, za úplně nejlepší bych považoval pravej pršut, což nejsou takový ty tenký a celkem mastný (jak ve smyslu drahý, tak ve smyslu mazlavý) plátky, co se prodávaj zatavený v plastu, ale prostě třeba kilovej flák nasolenýho usušenýho masa, ideálně telecího, případně skopovýho. Pokud někdo zabrousí na Balkáně někam do Bosny, srbskýho Sandžaku, Černý Hory, Albánie, Kosova, Makedonie, ať si koupí do zásoby, vydrží v lednici prakticky neomezeně dlouho (klidně dva roky, co vím) a není drahej, a je samozřejmě super i v civilizaci k vínu nebo pálence.
Taky se dá vozit špek. Anglická slanina taky, ale vydrží zdravá jen pár dní.
Ryby se daj taky usušit, takže kdo má čas, trpělivost a sušičku, směle do toho.
Sejry jsou lepší zralý, žádnej českej eidam, nebo naopak mladý (takový ty, co se vyráběj podomácku, bílý). Ty se daj s klidem jíst, i když kapku zasmrádnou. Přidá jim to určitou chuť, ale zůstanou zdravý.
Pokud potřebujete pečivo, nebo prostě něco ke kousání, kupte lepší chleba, rozhodně netahat velkou šumavu. Já mám skvělý zkušenosti s tortillama z normální pšeničný mouky, vláčný těsto z mouky, vody, lžíce oleje a špetky soli, placky se neválej, ale vytahujou v ruce, stačí malá pánvička. Daj se jíst naslano i nasladko.
Bramborový placky se daj nadělat předem do zásoby a vydržej.
Zelenina: kromě zmíněnejch mrkví jsou dobrý i kedlubny, nejvejš trochu seschnou, ale vydržej dost a jejich chuť přijde k chuti.
Dobrý je nebalit do igelitu, mikroténu, potravinovejch fólií atd., ale spíš do papíru nebo látkovejch pytlíků, rozhodně pečivo. Ty pytlíky můžou bejt naskládaný, kvůli vlhku, při nošení nebo v noci, v nějaký igelitový tašce, ale chce to nechat potraviny pravidelně větrat.
|
|