| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak se zachází s litinovým nádobím?

 Celkem 46 názorů.
 Lída. 


Téma: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 10:49:40)
Ahoj,

předesílám, že mám zkušenosti leda tak s teflonem.~o~
Potřebuji koupit novou pánev a mám anémii. Vím, že z litinového nádobí se železo vyplavuje v malém množství, ale i tak to chci zkusit. Vím, ze nejvíce se vyplavuje z kyselých potravin, ale netuším, co se stane s pánví, když do ní dám rajčatovou omáčku, zelí nebo něco podobně agresivního.
Starší nádobí, které už má vytvořený přirozený nepřilnavý film, pouští železa méně nebo skoro žádné. Znamená to, že bych měla jít proti všem doporučením a mýt nádobí v Jaru, aby se ten film nevytvořil? Co se s takovou pánví stane? Bude požitelná i na něco jiného?

Na netu jsou i rozdílné rady, jak ten film vytvářet. Někdo radí zapékat prázdnou naolejovanou pánev hodinu v troubě. Fakt?

Jak se o své nádobí ze surové litiny staráte vy? A můžu ho nějak využít při pečení chleba nebo pizzy, když tak dobře sálá teplo?
Díky :)
 Lída. 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 10:50:43)
Ten smajlík tam nemá co delat...
 Rozállie 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 11:31:58)
Na co se vlastně ptáš ~t~ ?
Máme jednoho litinového staříka, chováme se k němu docela nešetrně - myje se v myčce, vaří se v něm na plotně i peče v troubě a vypadá pořád hodně dobře, vlastně nejlíp ze všech možných hrnců, které máme, přestože je nejstarší. Jen teda dno uvnitř vypadá jakože narezle, nebo co to je ... Vlastně jsem díky tobě zjistila, že je to můj oblíbenec, když se zamyslím, tak se v něm vaří i peče dost dobře, jídlo se přichytává méně, než třeba ve smaltu nebo v nerezu a taky míň, než ve starším teflonu (ale my se nepřilnavé povrchy fakt špatně staráme ~v~ ) a když už, tak se to v myčce umyje bez potíží, narozdíl od jiných hrnců. V troubě jsem nezaznamenala žádný problém, že by se peklo nerovnoměrně ~d~
 Lída. 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 11:46:52)
LOL! Bylo tam těch otázek málo? :D Z diskusí na netu mám pocit, že to nádobí chce speciální zacházení, aby se jídlo nepřichytávalo a nádobí nerezlo, ale každý radí něco jiného. A nevím, jak je to s tím kyselým jídlem.

Jestli ho dáváš do myčky a nepozoruješ žádné problémy, stavíš ty rady z netu na hlavu :D Je zajímavé slyšet, že i tak to funguje.
 Puma 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 11:57:05)
Taky jsem dávala do myčky a zpětně si myslím, že jsem jí tím dala na prdel. Zdá se mi, že částečně ztratila svou nepřilnavost. Pořád je to ale dobře fungující kusanec nádobí. Chci si v blízké době koupit pánev a pekáč od Staub. To si dám velký pozor, aby se jim dostalo náležitého zacházení.

 Puma 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 12:03:49)
Mám i dva litinové kastrůlky, ty dávám do myčky taky, ale na ty nemám takové nároky. Na to co je potřebuju, mi slouží perfektně.
 Rozállie 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 11:59:33)
Ohledně rajčat nebo zelí - takové záležitosti v něm vaříme taky ~d~
Jsem ho šla schválně prozkoumat, a fakt jen pár malých narezlých skvrnek uvnitř na dně. Přičítala jsem to stáří, má už nějakých 20 let, a teď se dozvím, že za to může naše nešetrné zacházení. Stejně mě to nedonutí mýt kastroly v ruce ~:-D
 Merylin5 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 11:43:46)
O litinové nádobí se starám úplně normálně, předpokládám, že když to není žádná nová technologie, tak nepotřebuje zvláštní péči. Rajčata a zelí tam jistě dát můžeš, asi to moc řešíš.
 Saamajna 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 12:13:37)
Po rucnim umyti normalnim jarem apod. do nej kapnu oleje, dam na plotnu a papirovou uterkou ten olej vsude rozetru.
Na plotne chvili necham rozpalit/ zapect a suchou papir. uterkou jeste radne vytru.
 Vítr z hor 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 12:16:28)
Ty do sebe chceš dostat železo z litinové pánve? Wow! ~e~

S odpuštěním mi to připadá dost ujetý, ale pokud teda trváš na tom, že budeš vařit přímo na litině, tak bacha, značná část litinového nádobí má zevnitř smalt. To bys pak mezi kýženým železem a jídlem měla dost neprostupnou bariéru.

Kromě toho bacha, až asi na 3 značky se veškerá litina vyrábí v Číně a tam máš vždycky riziko, že není uhlídané složení. Jen tak mimochodem jsem nedávno koukala na nerezové flašky na pití pro děti – ukázalo se, že hodně jich obsahovalo olovo.

2 nečínské značky máš s emailem (Staub a Le Creuset), tuším, že akorát Skeppshult je bez povrchové úpravy a vyrábí se v Evropě.
Doporučuje se mytí v ruce, osušení, naolejování, uložení. V myčce to jde, ale když dáš za hrnec pár tisíc, tak se ho pak té mycí bestii bojíš svěřit.

(Kup si Staub, je krásnej a železo v lékárně.)
 Lída. 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 13:28:29)
Jasně, že uvnitř nemůže být smalt :D A ano, jsou na to odborné studie, není to jedna paní povídala. A železo mám i na předpis, díky za optání.

Díky všem za tipy a zkušenosti. :)
 angrešt 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 13:49:42)
Z čisté litiny (tedy železa s uhlíkem a obvykle křemíkem) se sice železo mírně rozpouští, ale je to anorganická forma železa a ta se vpodstatě nevstřebává. Ještě jakž takž se může trochu vstřebávat chelované, ale čisté ionty železa jsou jako zdroj železa naprosto nevýznamné, i kdybys chroupala litinové piliny. Ovšem jsou celkem významné jako katalyzátory redox reakcí, které mohou produkovat volné radikály a tímto způsobem mohou poškozovat žaludeční sliznici, zejména v kombinaci s vitamínem C.
Jinak ovšem vit. C zvyšuje vstřebávání organického železa, takže tam se naopak tato kombinace doporučuje.
To, co chceš dělat, je nesmysl.

Vstřebává se organicky vázané železo - hemové významně více než nehemové (tj. živočišné výrazně více než rostlinné).

Kyselými potravinami urychlíš hlavně oxidaci - tedy rezivění. Pojídání rzi, tedy oxidů železa, nemá žádný zdravotní smysl. A navíc právě v kyselém prostředí se zvyšuje stabilita vitamínu C a tak se zvyšuje riziko tvorby volných radikálů pomocí iontů železa.

Pokud budeš používat skutečně kvalitní čistou litinu bez příměsí a snažit se ji "jíst", tak si tím vůbec nepomůžeš, potenciálně uškodíš. Pokud budeš používat litinu s příměsí, tak si urychlením jejího rozpouštění můžeš do těla dostávat v nadlimitním množství tu příměs, kterou obvykle bývá nějaký ne úplně prospěšný kov (mangan apod.).
 Lída. 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 15:18:57)
Angrešte, já ti nevím. To by znamenalo, že litinové nádobí nez smaltu by minimálně jako nové bylo škodlivé. Protože množství železa se při vaření v litině měřitelně zvyšuje i v nekyselých potravinách, i když málo. Klesá to až s věkem a častým požíváním nádobí.
Fakt, že jsou různé druhy různě vstřebatelného železa znám, léčím se s anémií už deset let.
Ale dík, potvrtila jsi mi pochyby o vhodnosti kombinace zelí a litiny.
 Vítr z hor 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 23:41:27)
Mám takové tušení, že v USA se nesmí prodávat litinové nádobí bez smaltu – skrz zdravotní závadnost.
 angrešt 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 23:52:21)
Lído, no tak nejen litinové, i ocelové samozřejmě je potenciálně škodlivé, určitě jsem tu někde někdy psala, že se nemá nechávat stát kyselé jídlo typu segedín v litinovém/ocelovém (včetně nerezové oceli, nerezivost je garantovaná pouze pro normální pH a nepříliš slané prostředí) nádobí. To vaření tak dlouho netrvá, ale když se to v tom nechá uležet do druhého dne, tak už se může uvolnit leccos. Já sama to přelévám do smaltovaného nebo do simaxu.
 Pam-pela 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 13:42:20)
Na anemii jsou dobré Schusslerovy soli...v Německu se prodávají i v drogerce - Ferrum phosphoricum, poměrně dobře a rychle na mě působí, jedla jsem kvůli velkému úbytku celkově krve po velkých krváceních.
A k tomu teda jsem měla ještě Magnesium Phosphoricum.
Poradil mi to náš dr.
 Lída. 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(18.10.2017 18:38:07)
Pam-pelo, dik.
 Lída. 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 15:44:49)
Angrešte, jestli ještě nakoukneš, prodávají se v lékárnách tablety se železem v anorganické formě? Protože většinou se na letáku uvádí jen opak, že "na rozdíl od konkurenčních výrobků" ten náš anorganické železo neobsahuje - a proto si kupte ten náš... Je to jen reklamni trik, nebo je nutne to kontrolovat? Dik.
 angrešt 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 23:57:12)
Anorganické železo bývalo v různých multivitamínovominerálových preparátech. Právě kvůli tomuu, co jsem psala - kombinace vitamínů a iontů kovů (zejména Fe a vit. C) katalyzuje redox reakce, a to oběma směry, tj. nejen redukčně (reklamní "antioxidanty"), ale i oxidačně, tj. vitamíny mohou volné radikály nejen likvidovat, ale i naopak tvořit, záleží na dalších podmínkách - pak musely být různé tyto preparáty staženy z trhu, dělaly gastritidy a bylo u nich zvažováno i riziko zvýšení četnosti nádorů GIT a netuším, jeslti pak nějaké zůstaly v prodeji, nebo jeslti jsou nějak jinak udělané (může v nich teoreticky být chelované anorganické železo, které by pak takhle nereagovalo), nesleduju to.
 Litevská...krychle 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 23:52:15)
a co čistě železná pánev? není zdravotně závadná?
 angrešt 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 0:02:17)
Tak svým způsobem... ono i železo je vpodstatě toxické. A navíc skoro jistě tam bude i nějaká příměs něčeho dalšího. Na neinertních površích by se prostě nemělo to kyselé a silně slané moc dlouho povalovat. Ale ona fakt ta reaktivita není zas tak veliká, při běžném vaření je jídlo v kontaktu s tou pánví max. pár desítek minut a to se toho zas tolik neuvolní. Nechci tu vyvolávat paniku z nádobí ~:-D Uvolňování je významné až řekněme v řádu hodin, nebo někdy i dnů, kdo nechá rajskou do třetího dne v lednici v kovovém kastrolu, ten už dělá chybu.
 Litevská...krychle 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 0:10:30)
aha, no na jedné železné pánvi dělám jen maso a palačinky, nic na ní neuchovávám.
ale jinak mám normální nerezové hrnce a tam nechávám všechno v ledničce, to je koukám špatně.
takže smalt nebo sklo je ok...
 Agniezska 


Angrešte, prosím :-) 

(15.10.2017 7:44:49)
moc ráda Tě tu vidím. Nakoukla bys, prosím, sem a napsala svůj názor? http://www.rodina.cz/nazor19048112.htm

MOC díky!
 angrešt 


Re: Angrešte, prosím :-) 

(15.10.2017 8:18:15)
Agniezsko, psala jsem to už do různých diskusí, pojídat kolagen je nesmysl. Kopíruju vysvětlení, které jsem psala jinam:
Kolagen je bílkovina. Tedy dlouhý řetěz aminokyselin spojených v řadě za sebou (je to trošku komplikovanější, ale takhle to stačí pro představu).

Naše tělo nevstřebává bílkoviny jako celek, ale štěpí je na krátké úseky a posléze je rozštípe až na jednotlivé aminokyseliny. Z nich si pak může sestavit zase své vlastní bílkoviny.

Samozřejmě je absolutně vyloučené, aby vepřový kolagen po snědení "vlezl" do lidského kloubu. To nejde ani v případě žádné jiné bílkoviny, my opravdu nemůžeme zabudovávat bílkoviny jiných živočišných druhů, ani kdybychom je nakrásně dokázali "procpat" do krevního oběhu přes střevní stěnu (což se v jisté minimální míře děje v imunitních buňkách střeva, kde "cizí" bílkoviny stimulují imunitní sytém).
Nedokázali bychom takto zabudovat bílkovinu z potravy dokonce ani tehdy, kdyby ses dopouštěla kanibalismu a pojídala v kapslích kolagen lidský:-)

A tělo staví z jednotlivých naštěpených aminokyselin to, co uzná za vhodné, rozhodně ne, že sníš kolagen a Tvé tělo postaví kolagen. Tak to prostě nefunguje. A ani nejde. Kolagen totiž obsahuje ve značné míře tzv. hydroxylované aminokyseliny - hydroxyprolin a hydroxylysin - které nelze zařadit jako stavební kameny do žádné bílkoviny.
To tělo neumí. Bílkoviny stavíme tak, že tvoříme řetězec nezměněných aminokyselin a posléze v hotové bílkovině některé modifikujeme, např. tou hydroxylací.
Volný hydroxyprolin nelze použít pro nové vytvoření kolagenu a je vylučován močí. takže když budeš jíst hodně sulcu, akorát si zvýšíš vylučování hydroxyaminokyselin močí, na klouby to nebude mít žádný vliv.

Pokud chceš zlepšit tělu dodávku opravdu vhodného materiálu pro stavbu jeho vlastního kolagenu v kloubech, tak narozdíl od nesmyslného sulcu či kolagenu v kapslích má smysl konzumace kvalitních bílkovin z libového masa, které si tělo naštípe na amynokyseliny a kolagen si z nich dle potřeby postaví.
A další důležitou věcí je, že kofaktorem syntézy kolagenu je vitamín C - bez dostatku vitamínu C tělo není schopno kolagen tvořit (vic. C právě katalyzuje tu výše zmíněnou hydroxylaci). Odtud kurděje - při kurdějích (nedostatek vitamínu C) vypadají zuby (nedostatek kolagenu v dásních), vlasy (vlasy jsou skoro čistý kolagen) atd. Kurděje jsou samozřejmě krajní věc, v ČR jsou dost vzácné, vyskytují se občas u mladých žen s výstředními dietami. Píšu to jen pro vysvětlení.

Pojídání kolagenu je pozůstatek rituálního pojídání a představy, že síla z kloubů zvířete přejde do člověka, který zvíře přemůže a sní. Princip je podobný, jako připisování afrodisiakálních účinků pojídání chřestu (tam to zas dělá ten tvar:-)) či připisování prospěšnosti pro játra jaterníku podléšce (tvar listu připomíná játra; jinak je jaterník pro játra ve skutečnosti toxický)... v Evropě tenhle způsob přemýšlení (příbuznost a možnost přenesení účinku na základě tvaru či funkce) v obecném měřítku skončil s neoplatonismem, ale rudimentárně přetrvává v různých konkrétních představách, kolagen je toho zářným příkladem. A výrobci to dokážou snadno využít.

Tonus pokožky lze vylepšit hlavně pitným režimem (na tom jsou některé kolagenové přípravky dokonce postavené - podle návodu je třeba gumózní kostičku zapít velkým množstvím tekutiny, což zlepší hydrataci a uživatel zajásá) a také, pokud jde o kolagen, dostatkem vit.C - ten taky bývá občas v kolagenových preparátech a kamufluje neúčinnost kolagenu.

Ale zas jako, pokud nevíš co s penězi, tak kolagen samozřejmě jíst můžeš, nijak Ti neublíží, je to bílkovina jako každá jiná. Jako jedna z mála živočišných je neplnohodnotná, má jednostranné zastoupení aminokyselin, ale bílkovina to je a nějakou výživovou hodnotu samozřejmě má. Jen na stejnou výživovou hodnotu Tě argentinská svíčková vyjde levněji:-)

 Agniezska 


Re: Angrešte, prosím :-) 

(15.10.2017 8:20:41)
děkuju moc ~s~, jdu si to pročíst!
 Cimbur 


Re: Angrešte, prosím :-) 

(15.10.2017 8:24:02)
Dík za nádherný souhrn s filisofickym rozměrem. ~s~
 Lída. 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 8:19:16)
A co lucky iron fish projekt? Nepochybuju, ze spousta clanku je reklamne nadsazenych, ale prubezne se delaji studie v Kambodzi, ktere potvrzuji, ze zelezo se z kovu vstrebava a hemoglobin postupne zvysuje.
 angrešt 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 8:31:06)
Studie v Kambodži (v seriózním časopise je podle toho, co vidím, pouze jedna, ale nemám doma plný přístup, to bych musela hledat z práce) ukázala, že vařením ingotů se zvýší obsah kovového anorganického železa v jídle, statisticky významný efekt na zlepšení anemie kambodžských žen však nebyl prokázán. Může to souviset i s příčinami tamních anemií, ne všechny jsou z nedostatku železa, některé jsou způsobené vrozenými vadami hemoglobinu, takže se celkem nedá usuzovat nic, závěrem je nedoporučení používání železných ingotů pro vaření v Kambodži.
 Lída. 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 8:51:35)
Jsem na tom s pristupem do databazi z domova podobne.
https://atrium2.lib.uoguelph.ca/xmlui/handle/10214/5927

Tady zatim bez zaveru: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT02341586

Z tveho psani jsem mela pocit, ze z kovu se proste ucinne zelezo nevstrebava. Ale to by se snad univerzity nepoustely do vyzkumu. Nezpochybnuju lepsi vyuzitelnost leku nebo jineho zdroje zeleza.
 angrešt 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 9:05:24)
Lído, ani jedno z toho není žádný seriózní recenzovaný zdroj. Těch je naprosté minimum, asi všechny práce k tomuhle se točí ve stejném týmu z University of Guelph.

to první je nějaká dizertace, kterou vedl Summerlee, který celkově vede ty studie v Kambodži. Dizertace je z roku 2013.
A právě tentýž Summerlee v roce 2017 konstatuje, že to nezafungovalo a že používání ingotů v Kambodži nemůže doporučit. Vysvětluje to tak, že je to zřejmě již zmíněnými vrozenými vadami hemoglobinu. Ale prostě to nefunguje a kambodžská data k tomu nemůžou nic říct. A tím to celé vpodstatě končí, naděje z roku 2011, kdy s tím zdá se začínali, se nepotrvdily.

To, že se něčím zabývá univerzita, přece nic nevypovídá o účinnosti metody. To je jak když na základě hoaxu o tom, že antiperspiranty způsobují rakovinu prsu ucpáváním potních žlaz, zareagovalo odborné pracoviště studií, kterou to vyvrátilo. To, že někdo něco dělá, přece nevaliduje informaci jako takovou.
(Jsem na univerzitě a zabývám se spoustou kravin~t~)

 angrešt 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 9:12:13)
Tady je ta závěrečná od Summerleeho - čerpám jen z abstraktu, do článku doma nemůžu, takže samozřejmě nemůžu vyloučit, že ve fulltextu něco může být http://ajcn.nutrition.org/content/106/2/667.abstract
 angrešt 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 9:36:49)
A teď mi z toho došla ještě jedna věc, kterou jsem na první pohled neviděla a vlastně je mi z toho divně po těle.
Tým kolem Summerleeho (v těch úvodních pracech figuruje ještě víc Charles, zdá se, že vedoucí týmu) vymyslel kolem toho roku 2011, se bude dodávat to železo takhle a že nejvíc se ho uvolní, když dají železný ingot do citronové šťávy. A to pak asi dávali těm ženám pít. A to je vlastně strašné, protože je známo, jak už jsem psala, že kombinace anorganického železa s vit. C vede k produkci volných radikálů a způsobuje to gastritidy a možná zvyšuje riziko nádorů GIT. Takže Evropanovi, potažmo zde Kanaďanovi, by něco takového na anemii nikdy nikdo nepodal. Ale na Afričankách...je to takový dívný. Samozřejmě anemie je pro ně akutní problém a v tu chvíli rizikovější než potenciální poškození GIT v budoucnu, ale stejně - poté, co se ukázalo, že jim to ani na tu anemii nebylo k ničemu, tak je to eticky ještě divnější.
 Lída. 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 10:40:05)
Na odkaz kouknu, dik.
Ty ryby se prodavaji i v Americe, nejde jen o Kambodzu (zminka o charite nejspis dobre prodava).

Jestli ale biochemici 100% vedi, ze to skodi zdravi, jak to, ze uz neprobehly soudni procesy a zakaz prodeje? Zvlast v Americe a zvlast na poli farmaceutickeho prumyslu me to prekvapuje.
 angrešt 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 11:05:55)
Co já vím, stačí to neprodávat jako potravinu či léčivo, ale třeba jako dekoraci do kuchyně, tím pádem to nebude spadat pod FDA...nevím, nemám v umyslu se do toho nořit.

Každopádně, jestli platí to, co tu psala Vítr z hor, tedy že by v USA mělo být zakázáno nádobí z nesmaltované litiny, tak by házení litinové ryby (podle těch studií navíc s obsahem 12 % jiných příměsí) do jídla bylo celkem vtipné.
 Lída. 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 11:01:02)
Angreste,a co zelezite mineralky? Ty se prece prodavaji i u nas. Tam by melo byt to same zelezo jako v litine, ne? Copak ty jsou taky skodlive? Nejak se v to ztracim.
 angrešt 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 11:08:52)
Lído, však kvůli tomu se odželezují (třeba Poděbradka se odželezuje hodně, Il Sano pokud vím méně, ale teda český minerálkový průmysl moc nesleduju) a nemají se pít ve větším množství.
 Lída. 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 11:30:05)
A neni to tim, ze se to spatne skladuje (asi prave kvuli nestabilite), ale primo ze zdroje se ty hodne zelezite kyselky pit muzou? Mam pocit, ze jsem to cetla, kdyz jsem hledala, kde si takovou kyselku koupit. Lazne Libverda tusim?
 angrešt 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 16:30:23)
Lído, jo, i kvůli skladování, i kvůli prodejnosti a spektru konzumentů atd.
Když už něco, tak pít železité minerálky je rozhodně smysluplnější než rozpouštět litinu. Složení minerálek je známé, relativně stabilní, toxické příměsi kontrolovány.
Vstřebatelnost železa z nich není o nic vyšší, potenciální škodlivost nižší.

I tak ale - jsi si jista, že nemáš latentní kombinaci s B12 karenční anemií(ta je normálně makrocytární, ale v kombinaci s nedostatkem železa se jeví mikrocytární)? Protože ta je obvykle způsobená chronickým poškozením sliznice žaludku vedoucí k nedostatku tzv. vnitřního faktoru. A v takovém případě přispívat k poškozování své žaludeční sliznice ještě anorganickým železem, natož kombinovaným s dalšími rizikovými komponentami, by byla megablbost.

Celkově prostě celé by to mělo být odraženo od zjištění skutečné příčiny anemie. Příjem anorganického železa má (byť velice diskutabilní a celkově hodně malý) přínos ještě tak u lidí, kteří mají extrémní nedostatek železa v potravě (tělo je pak schopno to vstřebávání mírně zefektivnit) a to je u Tebe (žiješ v ČR, ne?) tuze nepravděpodobné. Navíc v takovém případě by Tvé tělo především hladově skočilo po organickém železe a "nažralo" by to z toho a anemie se zbavilo. Takže by mělo být cílem hledat, jestli máš nějaké chronické ztráty (třeba gynekologické), nebo poruchu vtřebávání (třeba celiakie), nebo nějakou poruchu tvorby krvinek, nebo nedostatek B12...prostě tohle je základ.
 Lída. 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(18.10.2017 18:37:20)
Angreste, zarazi me, jak lehce a ochotne jsi schopna zpochybnovat kvalifikaci doktoru, o kterych nic nevis. Dost me tvuj pristup zklamal.
 Vítr z hor 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(18.10.2017 18:44:16)
...a to ses ji jeste nezeptala na homeopatii ~y~
 Adda6a 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 14:20:22)
Zni to trochu moc prekombinovane. Tezko verit ze by hrnce ovlivnili objem zeleza v jidle takovym zpusobem ze je to prinosne pro anemika.
Jinak teda mam litinove hrnce od Le Creuset uz leta a davam je do mycky. Nikdy neprotestovali :)
 00 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 16:00:25)
Trpím na anemii v podstatě od dětství, poslední rok jsem pod pravidelnou kontrolou na hematologii, ale nikdy mě nenapadlo ji dávat do souvislosti s nádobím. Je to pro mě zajímavý zjištění, i když mu moc nerozumím :-)
 Saamajna 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(14.10.2017 16:11:33)
Jinak na poradnou anemii bych jako rychlou efektivni pomoc brala jedine primy infuze zeleza do zily.
A ty stary pomaly, nenechat se ukecat na ty novy preparaty, co staci jen par davek!!

V tehotenstvi jsem travila asi 6 mesicu 3x tydne hodinu na hematologii.
 angrešt 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 8:48:25)
A teda ještě se vracím na začátek - anemie trvající 10 let a nedostatečně reagující na užívání organicky vázaného železa?
Tak to spíš už dávno měla být zjišťována příčina anemie, opravdu je z nedostatečné stravy (jsi vegetariánka?), že je suplementace jediné řešení?

Není primární příčina spíš jinde? Zvýšené ztráty? Porucha vstřebávání, např. celiakie? Nebo třeba kombinace s B12 karenční anemií, která při kombinaci s nedostatekm železa je v krevním obraze proti očekávní taky mikrocytární a tak bývá přehlédnuta...?
To, co by mělo být řešeno, je primární příčina anemie, anemie je jen příznak jiného onemocnění. Ta primární příčina je nemoc, ne ta anemie.
Nějaké pánve jsou v tomhle totálně mimo.
 Lída. 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 8:53:19)
Diky, ja to hematolozce vyridim :)
 angrešt 


Re: Jak se zachází s litinovým nádobím? 

(15.10.2017 9:07:43)
Jasně, jedna pani na internetové diskusi psala... ~t~

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.