Saamajna |
|
(4.3.2024 14:24:31) Dcera (17,5) planuje s partou skolnich kamaradu tydenni vareni podle "zeme puvodu" - sice jsou vsechny deti narozeny a vyrostly tady ale u vsech je aspon jeden rodic puvodem z jine zeme. Tak si decka vymyslely tuhle akci - budou u jednoho z nich, co ma doma pres den prazdny dum, spolecne varit obed, poporade, kazdy den pokud mozno to nejtypictejsi z te ktere zeme. Predkrm, hlavni chod a zakusek. Suroviny predtim taky spolecne nakoupi, o naklady se podeli. Vsichni rodice jsme samozrejme nekonecne nadseni (v pozadi a potichu ), dalsi nacvik a krok k samostatnymu zivotu...
Ted ale musim vymyslet, co by zvladly: nase dcera je zbehla v peceni podle receptu/ videonavodu, vareni ale moc ne. A u ostatnich deti nevim.
Date prosim par tipu!?
|
Beat |
|
(4.3.2024 14:43:09) Smažený sýr s brkaši, štrůdl .. a předkrm.. hmhm napadá mi šunkova rolka.
|
|
Katka a 2 výrostci |
|
(4.3.2024 14:43:43) Mrkněte na videa Těhotnýho kuchaře, zároveň se pobavíte. https://www.facebook.com/tehotnejkuchar
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(4.3.2024 14:44:08) no předkrm v čechách podle mne moc nefrčí, maximálně tak šunková rolka jinak spíš polévka
bramboračka (jednoduchá varianta) nebo vývar s knedlíčky řízek nebo pečené kuře a bramborová kaše okurkový salát jablečný závin nebo bábovka
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.3.2024 15:03:59) Řízek a štrůdl moc český není.
|
Beat |
|
(4.3.2024 15:09:36) Inko, já to beru podle toho, co si u nás nejvic cizinci dávají. Štrůdl naprosto jednoznačně. A pak smažák a svíčkovou . Takže když jsem si představila partu mladých jak vaří, a aby to třeba uměli pak uvařit sami, tak tohle je pro mě jednoznačná volba. Svíčková a guláš jsou těžší. A jestli je to české nebo Rakousko - Uherské jídlo až tak neřeším. Jak se říká, každý Vídeňák je trochu Čech
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.3.2024 15:12:23) Jo, smažák by byl dobrý.
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(4.3.2024 15:13:09) řízek a štrúdl je naopak velmi typické české jídlo... původ obého by se dal vysledovat kdo ví kam (řízek tuším snad itálie, štrúdl snad dokonce turecko), za rozšířením v rakousku pravděpodobně stála česká děvčata, pracující jako kuchařky což ovšem nic nemění na tom, že jde o jídlo, které se vaří ve většině českých domácností... ono ani to pivo asi nebude původem české, přesto je to typický český nápoj...
|
|
|
Senedra |
|
(4.3.2024 15:17:25) polévka by šla česnečka. Co jako hlavní jídlo/zákusek udělat bramborové šišky s mákem nebo třeba s lučinou? Napadlo mě ještě udělat ovocné knedlíky, třeba tvarohové, ty jsou hodně jednoduché. jak zákusek nějakou hrnkovou buchtu. Hlavní jídlo - smažák, guláš, moravský vrabec,...
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.3.2024 14:52:27) kuře na paprice, smetanová omáčka a houskový knedlík kynutý koláč na plech "lejanec" s ovocem (rybíz nebo borůvky) kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi, játrové knedlíčky okurkový salát třeba
jako návod bych doporučila Kuchařku pro dceru
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.3.2024 14:54:31) ještě koprovka je asi dost česká, s vajíčkem a bramborama
hrachová polívka s opečeným chlebem
topinka s česnekem, že by třeba předkrm?
vdolky
bramborák
ovocné knedlíky
nudle s mákem
|
|
|
Cimbur |
|
(4.3.2024 15:00:41) Podle mne je úplně nejlepší na všechny základní postupy Kuchařka pro dceru. A vynikající je i blog Maková panenka, ten se zaměřuje na retro pokrmy z doby socialismu. Tam najde nejen inspiraci, ale i opravdu inteligentně vysvětlené správné technologické postupy a je to očištěné od zbytečných šmakulád.
Pak bych vycházela z toho, jaké suroviny jsou v Česku dostupné. Kdysi byl bývalý v Portugalsku na Erasmu a nechtěli mu tam věřit, že jíme mák. Tak jsem tam pašovala mletý mák a vařila naše hanácké šulánky/šeške z bramborového těsta polité máslem a sypané mákem s cukrem. Mělo to jedinou chybu. Z celých kolejí na to našel odvahu jen jeden spolužák, ostatní se toho pokrmu regulerně báli.
|
Rodinová |
|
(4.3.2024 15:02:28) Jj, mak se snad ani nesmi v nekterych zemich prodavat
|
|
|
Rodinová |
|
(4.3.2024 15:01:46) Ovocne knedliky.
Priprava jednoducha, cizinci zarucene nadseni.
|
Cimbur |
|
(4.3.2024 15:03:51) Pak bych asi volila tvarohové ovocné knedlíky, tam snad neriskuje tolik neúspěchu kvůli nevhodné mouce. Kdoví, co se dá v Německu sehnat za mouku, i když oni budou vlastně taky knedlíkoví, že?
|
Rodinová |
|
(4.3.2024 15:20:14) No ono vlastne - buhvi jak je to v prislusnem Nemecku s tvarohem na knedliky ...
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(4.3.2024 15:24:12) Ovocné knedlíky jsou docela složité. Chci vidět partu dětí jak se s tím patlají, když to nikdy nedělali Zvlášť teď v zimě, kdy na to musí použít buď zmrazené nebo kompotované ovoce. Mě jich vždycky polovina vyteče. Raději je koupím hotové
|
Rodinová |
|
(4.3.2024 15:31:27) Jakoze ovocny knedliky jsou slozitejsi nez obalovani a smazeni smazaku treba, nerku-li svickova, nerku-li bramborak ..? No to teda nevim.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(4.3.2024 15:36:30) svíčková je jedno z nejjednodušších jídel, ale potřebuje čas... bramborák je (dle mého) opět časově náročný a ještě navíc "oser" pro víc lidí smažák je v pohodě, pokud nevyteče, ale pro společné jídlo pro několik lidí to vidím jako nesmyslné - než se dosmaží pro posledního, ty první už se nedají jíst... a ovocné knedlíky mohou být zajímavá společná patlačka, ale bez zkušeností bych se do nich nepouštěla, zabalit dobře ovoce, aby to nevyteklo, aby se moc nepomačkalo, aby nenatekla voda dovnitř - no nevím, nevím...
|
Rodinová |
|
(4.3.2024 15:40:26) Tak to vidim, ze nejjednodussi typicky ceske jidlo pro vic osob by byly brambory na loupacku
|
|
kosatka2 |
|
(4.3.2024 15:48:24) Nahodou když by se děcka střídala při přípravě, užijí si to. Kamarád s bramboráky v zahraničí slavil úspěch, jen nemohl sehnat majoránku a dal radši méně česneku, někdo ho nemusí. Ještě může být sranda s klasickými chlebíčky s bramborovým salátem a spol. Než ovocné knedlíky, snadnější mi přijdou lívance nebo bramborové placky. Ještě mě napadlo nějaké vánoční cukroví.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.3.2024 15:51:37) Chlebíček by mohl být jako předkrm
|
|
|
|
byvala radka |
|
(6.3.2024 13:24:54) smazak, rizek nejlehci knedliky by se patlat nechtelo, navic sladke jidlo vnimam jakodezert, ne jako hlavni jidlo
|
|
|
Tatramelka+3 |
|
(4.3.2024 15:35:10) Nevím, syn mi volal v loni ze soustředění, že by si s klukama udělali jahodové knedlíky. Byli ve Francii a dostali od nějaké dobré duše spousty jahod.
Uplácali nakonec těsto z tvarohu, je jednoduché (mouka, tvaroh, vajíčko). Pak si to zalili litry dalšího tvarohu, cukr sypali krystal, zalili máslíčkem a na fotce jsem koukala, že to fakt zvládli skvěle.
Ale syn teda doma v kuchyni pomáhá rád.
|
|
Monika |
|
(4.3.2024 15:35:36) Ovocné knedlíky teď u dcery ve škole vařili v rámci "společného vyučování" s holandskými dětmi, které přijely na výměnný pobyt - prý ochutnaly jen dvě děti a to tak, že si rozpůlily jeden knedlík dohromady. A to přesně viděly, co v tom je, tj. tvaroh, mouka, cukr, ovoce atd., žádné žblafy a uměliny ... Vůbec prý odmítaly cokoliv ve škole jíst i ve školní jídelně (která prý se kvůli nim překonala a vařila celý týden nejlepší jídla, zbytek měsíce asi budou děti jíst na vyrovnání samé nejlacinější blafy) a potíže nad byly i v rodinách (dcera měla omezené info, část týdne nebyla ve škole a my nikoho doma neměli). Vůbec nechápu, proč sem tedy ty děti jezdí, když asi mají hrůzu, aby se tu neotrávily? Přesně toto samé se tedy dělo před 30 lety "za nás", že holandské děti přijely poučené, že mají jíst jen "přírodní konzervy" typu pomerančů a banánů, asi tam panovaly obavy, že tu komunisti všechno otrávili nebo co. Tehdy jsem to i chápala, ale dneska? Chtěla jsem se příležitostně zeptat Jerry, až se tu objeví, co za tím je
|
Tatramelka+3 |
|
(4.3.2024 15:49:28) Hmmm, je to zvláštní, ale kolegyně v práci vyprávějí, pokud hostí doma zahraniční studenty, to samé.
|
|
kosatka2 |
|
(4.3.2024 15:55:08) Ja byla par dní v Holandsku se souborem. Bydlela jsem v rodině, kde nám řekli, že u nich se jí jen snídaně a večeře a jestli máme v poledne hlad, dají mi snickersku...
|
Monika |
|
(4.3.2024 16:11:11) Kosatko, tak to by dávalo smysl, protože ty děti si prý sedly ve školní jídelně, na stůl položily kabelky (asi jen děvčata) - to dceru velmi zaujalo, stejně jako že byly velmi silně nalíčené - a vyndaly sušenky Tuc a podobné dobroty
|
kosatka2 |
|
(4.3.2024 16:28:15) Takové obědy jsem dostávala v Anglii - muffin z obchodu, octové chipsy, jablko a namazaný vatový toastový chléb.
Když jedou přijela učitelská stáž z Dánska, byli děsně pohoršeni, že tu máme školní jídelny, protože každý rodič by měl sám být zodpovědný za to, co jeho dítě jí, a nepřenášet odpovědnost za stravování na instituce
|
|
Jerry G. |
|
(5.3.2024 9:51:31) Ale to je typicka poledni prestavka na Holandske stredni skole. Maji kantinu, coz je spis volnocasova aktivita, maxmalne si koupi polivku z automatu. A k tomu co maji sebou. Skolni jidelnu vubec neznaji. Taky stredni skola zacina ve 12 letech a v 15/16 si zacinaji privydelavat. V 17 stredni skola konci. Oni pakracuji na skole, kde se musi platit skolne, musi si sami za sebe platit zdravotni pojisteni. Muzou si na to pujcit, kdyz nedostuduji maji velke dluhy. Tlak na to chovat se samostatne a dospele je vyssi. Ale chapu, ze muzou nekomu pripadat `pridrzle´.
|
|
|
|
Jerry G. |
|
(5.3.2024 2:06:09) Moniko,
A neni problem spis to, ze holanddke deti nejedi v poledne teple jidlo. Od skolky si nosi z domova svacinu. Mekej chleba s necim a teple jidlo maji az k veceri. Ceska klasika omacka maso priloha. To je fakt moc neoslovi. Co by jedli je bramborova kase a karbanatky, pak mozna gulas, ale bez knedliku. Pak rizky, hranolky.. Jo Holandsky rizek holandske dite v zivote nevidelo. Ty ovocny knedliky dcera ptipravuje, jako krajovou speciality.
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.3.2024 15:02:28) Knedlo, vepřo, zelo. Místo předkrmu polívka. Moučník bábovka.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.3.2024 15:07:21) Mrkněte na videa "Jak nás vidí svět" Cizinci tam ochunávají česká jídla, je to velká legrace a uvidíte co jim chutná a z čeho se otřesou.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.3.2024 15:10:49) https://www.stream.cz/jak-nas-vidi-svet Poslední epizoda je rajská.
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(4.3.2024 15:15:21) Jako předkrm kuřecí polévka a pak nějakou omáčku. Zákusek závin (těsto koupí) nebo litá buchta na plech s ovocem. To také není nic složitého. Typicky české jídlo, které určitě zvládnou a příprava by je mohla bavit: bramborák, palačinky, buchtičky se šodó, žemlovka nebo smažák. Ani jedno z toho ale já a moje rodina nepovažujeme za plnohodnotné jídlo k obědu.
|
|
Monika |
|
(4.3.2024 15:28:53) Typicky český oběd je hlavně bez předkrmu, resp. místo něj se podává polévka (pokud už něco) Pro ten účel by se asi hodil nějaký vývar (s tím, že by ho asi dcera udělala předem a s kamarády do něj jen něco zavařili - zelenina, těstoviny ...) nebo cosi jako bramboračka (zeleninová zahuštěná polévka). Na hlavní chod bych já osobně svému dítěti doporučila třeba pečené kuře s bramborem, protože je to jednoduché a dobré - okořeněné kuře strčit do trouby a peče se samo a s kamarády oškrabat brambory a uvařit - krásná komunitní záležitost A okurkový salát bych jim k tomu navrhla . Jako moučník po obědě klidně něco nepečeného typu ovoce se šlehačkou nebo zmrzlina? Případně pečené asi dcera zvládne, když píšeš, že občas peče (jen budou muset vymyslet, jestli péct před masem nebo po něm ...)
|
|
Okolík |
|
(4.3.2024 16:27:06) Ovocne knedlíky - jako zákusek. Prý je to pro Čechy charakteristické
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.3.2024 16:42:23) a ještě typicky české jídlo je bramborový guláš, navíc je fakt jednoduchý a blbuvzdorný
k tomu chleba, zase český jídlo
|
Senedra |
|
(4.3.2024 18:13:55) buřtguláš
Dcera známé byla na výměnném pobytu a měla připravit nějaké pohoštění, tak dovezla bochník Šumavy, několik konzerv Májky, tatranky a bonpari
|
Beat |
|
(4.3.2024 18:27:11) Inko, dejme tomu, ze ty nemáš rada noky. Já je miluju. Dělám si domácí a je to jídlo jak v italské restauraci. Číst o oblíbeném jídle milionu lidi ze je odporné, je zvláštni. Už děti jsme učili, ze fuj se o žádném jídle neříká.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.3.2024 18:33:16) Máš pravdu, omlouvám se. Mně ty noky tak vadí, že když jsem si je představila k segedýnu, který taky nemám ráda, jsem se neudržela. Sypu si popel na hlavu, nikdy o jídle neříkám fuj, i syna jsem učila říkat, děkuji nedám si.
|
Stáňa * |
|
(4.3.2024 18:41:09) Inko, já bych se neudržela se špenátem, ten úplně nesnáším, je mi úplně šoufl jen ho vidím . Ale chápu, že někteří ho miluji 😀
|
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(4.3.2024 16:56:46) Český předkrm, tak asi jedině chlebíček nebo šunková rolka s křenem, možná sýrová roláda. Když ráda peče tak možná buchtičky se šodo, ale pak nevím, co se zákuskem.
|
|
sally |
|
(4.3.2024 17:01:51) Pokud by dělala řízky, tak doporučuju koupit panenku, a udělat řízky z medailonků - je to jednodušší, libové, nemusí se to naklepávat, líp se to ohlídá a i pro ty ostatní je lepší, když jsou to malé řízečky, než když dostanou flák obaleného masa. Šopák je sice ne úplně český, ale taky jednoduchý (když udělá jen zeleninu a sýr) a mohl by chutnat.
No a nebo jestli máte crock pot, tak bych udělala třeba segedín nebo znojemskou - na segedin dám vepřové, zasypu zelím, nakrájím cibuli a přidám oloupané nadrobno nakrájené jablko, kmín a papriku a hotovo. Klidně bych k tomu uvařila koupené noky (aby se nemusela patlat s knedlíky).
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.3.2024 17:06:14) noky by mi zkazily dojem z jídla
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.3.2024 17:38:10) Noky jsou odporné a ani trochu české.
|
breburda71 |
|
(4.3.2024 19:44:00) "..Noky jsou odporné a ani trochu české.."
Noky jsou jsou z brambor a mouky, stejne jako bramborove knedliky nebo bramborove spalicky, navic v ruznych variacich...bramborove spalicky s cibulkou nam varila babicka..
Jako muzou treba nekomu nechutnat, to bych pak pochopila vetu " noky mi vubec nechutnaji", ale ze jsou odporne, to je trochu silny
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.3.2024 19:52:27) v manželově rodině se noky dělaly k hovězímu, noky z mouky, vajíčka, vody, navíc sůl a zelená petrželka, fakt žádný brambory nemám ráda těstoviny, noky mi nikdy nechutnaly a k segedínu už vůbec
|
neznámá |
|
(4.3.2024 19:58:19) U manžela dělají přílohové noky z odpalovaného těsta ke koprové omáčce. Dělají to prý odjakživa.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.3.2024 20:01:55) meznámá, to si radši vůbec neumím představit 🙈
|
neznámá |
|
(4.3.2024 20:07:15) Jsou to takové jemné knedlíčky, mě chutnají. Představ si ovocné knedlíky z odpalovaného těsta bez ovoce a naslano.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.3.2024 20:10:21)
Odpalované těsto umím, dělám z něho právě ty sladké knedlíky, ale vůbec by mě nenapadlo udělat to na slano
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.3.2024 20:18:02) Větrníky se taky plní i slanou náplní.
|
|
neznámá |
|
(4.3.2024 20:20:51) Tady se koprovce tradičně dělá propařený svítek z krupice a vajec, ty odpalované nočky jsou také z krupice, mě to přijde na chuť hodně podobné, tak mi nočky divné nepřijdou, asi jsem zvyklá.
|
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.3.2024 19:55:49) Už jsem se omluvila. Mám ještě jednou?
|
Beat |
|
(4.3.2024 20:00:15) Inko
|
|
breburda71 |
|
(4.3.2024 20:06:51) Inko
|
|
|
|
|
|
Renka + 3 |
|
(4.3.2024 17:24:44) Ty jo, já si nějak nedovedu představit dnešní děti, jak jí segedín či nějakou omáčku, hlavně ty, které vůbec nejsu zvyklé. Já si myslím, že jistota je kuřecí řízek, když tu mám mladé brigádníky, jsou nadšení. Mísa zmizí okamžitě. A v Německu ho prakticky nemají, tam jedí jen vepřový. A jako dezert třeba perník. Předkrm třeba plněná rajčata, carpaccio z červené řepy, to se poslední dobou hodně používá, nějaká bylinková bagetka s lososem.
|
kosatka2 |
|
(4.3.2024 17:49:12) segedín mi nedávno nabídli na návštěvě a tedy musí se to umět, vůbec to nebylo dobré. zelí tvrdé a příliš kyselé, maso zasmrádlé s nějakejma tukama šlachama (odvykla jsem vepřovému). Moje děti ho ale milují, nepatlám se tedy s knedlíkama a máme ho s bramborem. Sama nechápu jídla typu znojemská, frankfurtská... To je to nejhorší ze školní jídelny. I ten španělský ptáček mi přijde trochu jako neúcta ke kravičkám.
|
|
Sugar+3 |
|
(4.3.2024 18:01:18) Tak ale pokud ma byt ""typicky cesky obed"", jak je uvedeno v zadani, tak zadny predkrm, respektive prvni chod polevka.
Omacky moje americke deti milujou a varim je i pro navstevy, naposledy tu byla indicka rodina dcerina pritele (vcetne jeho mladsi sestry - 14 let), uvarila jsem kureci prsa se zeleninovou (""svickovou"") omackou plus koprovku a chutnalo moc vsem.
Jinak knedliky lze uvarit den predem a pak jen ohrat, obcas to tak delam, kdyz mam pozvano vic lidi a bojim se, ze bych nestihala.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.3.2024 18:28:43) Naše indická návštěva se zamilovala do bramboráku, bylo v něm fakt dost česneku a jejich tříletý dítě se tím cpalo úplně nejvíc :))) syn v Mexiku bodoval s řízkem a bramborovým salátem Brazilec miloval všechno :))) ještě bych doporučila nějakou pomazánku, třeba vajíčkovou
|
|
|
L+ 2m |
|
(4.3.2024 18:56:37) Renko, proč by dnešní děti nemely jíst omáčky nebo segedín?
|
neznámá |
|
(4.3.2024 20:04:20) Protože zrovna segedín je problematické jídlo i pro české strávníky, hodně lidí ho nejí a to jsou na něj zvyklí odmala. A dětí ho nejí ještě více, však už za mě se ve školní jídelně segedín patřil k nejméně oblíbeným jídlům a hodně se vracel, mám pocit, že dnes už ho v naší jídelně dětem ani nevaří. My ho doma vaříme celkem často, ale jí ho pouze jedno dítě. Zrovna segedín bych návštěvě nevařila, dá se předpokládat, že ho nebude jíst.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.3.2024 20:07:13) já jsem jako malá segedín milovala, a vydrželo mi to, ale s knedlíkem, domácím houskovým
typicky české jídlo je i kysané zelí, s pečeným masem nebo s uzeným, to dá míň práce, a bramborový knedlík z prášku nebo brambory
|
neznámá |
|
(4.3.2024 20:08:39) Já segedín také miluji, vždy jsem se těšila i na ten z jídelny, ale byla jsem ve třídě asi jediná. Naštěstí manžel ho také miluje, děti už bohužel ne.
|
L+ 2m |
|
(4.3.2024 20:20:44) U nás ji segedín všichni napříč oběma rodinami včetně dětí. Kolegové v práci také, zrovna dnes byl v jídelně. Nenapadlo by mě, že zrovna segedín je tak problematický.
|
mamoch |
|
(4.3.2024 20:28:06) Jojo, segedín problematický je. Pro mě je nepoživatelný , pro dcery i vnučky také. Nějak "nechápeme" v zelí v omáčce...
|
|
babi_ |
|
(4.3.2024 20:31:12) Segedín kromě toho, že ho dost lidí nejí (i když měli možnost si na něj desítky let zvykat) se na českou klasiku jmenuje poněkud podezřele.
|
|
|
Stáňa * |
|
(4.3.2024 21:16:41) Segedín doma občas dělám, jí ho všichni. Dávám do něj 12% smetanu na vaření a jako přílohu máme domácí houskové knedlíky. Obecně se u nás kysané zelí docela jí, nakládáme si vlastní.
|
|
sally |
|
(5.3.2024 0:15:04) vážně máte zkušenost, že lidi nejí segedín? naše návštěva si v neděli ohřívala můj segedín k snídani - to mi přišlo zvláštní - ale vzhledem k tomu, že je to člověk, který je sám výborný kuchař, tak to považuju za poklonu
|
Sugar+3 |
|
(5.3.2024 1:31:39) Sally, tam je myslim problem to kysane zeli (to bud lidi milujou nebo nenavidi), veprove (ne kazdy ji) a jak jsem celkem nedavno zjistila, i cervena paprika.
U nas tedy zatim chutnal kazdemu, komu jsem nabidla (a nekteri stravnici si ho priste i vyslovne vyzadali), ale pokud varim pro navstevu, vzdycky se nejdriv zeptam.
|
sally |
|
(5.3.2024 4:33:45) Sugar, tak jasně, že se ptám, jestli to či ono jedí - ale to považuju za samozřejmost - v původním dotaze bylo, že si děti společně nakoupí a společně uvaří - tak tam už je daný to, že se budou bavit o tom, co do jídla přijde. Byl to takový nápad na jídlo jednoduché a přitom ne tak profláknuté jako řízky... (btw - já to vařím jen zelí a vepřové, nedělám žádnou omáčku nebo tak)... překvapilo mě, kolik lidí tady na rodině to nemá rádo - v reálném životě jsem se s tím nesetkala...
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(5.3.2024 5:59:12) "btw - já to vařím jen zelí a vepřové, nedělám žádnou omáčku nebo tak"
No tak to už je slušný úkrok stranou s ohledem na to, že je to segedínský guláš nějaká ta papriková omáčka by v tom být měla A možná je to i odpověď na tvé podivení, určitě je víc lidí, co nedají vepřový guláš se zelím, než těch, co nejí vepřové se zelím
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.3.2024 7:27:57) Tak to ale není segedýn, to je vepřo-zelo. Segedýn je se smetanovo paprikovou omáčkou.
|
|
|
L+ 2m |
|
(5.3.2024 7:28:44) Já se návštěvy tedy neptám, jestli konkrétní jídlo ji nebo ne. Pokud tedy nemají nějaké alergie nebo bezlepek. Ono vůbec dneska se rozmohl takový nešvar s tím nejedním. Já mám teda štěstí, že moje děti a vůbec celá širší rodina jí téměř všechno. Zrovna jsme měli velkou akci, bylo padesát účastníků a segedín jedli úplně všichni. Pět porcí bylo bezlepkovych.
|
neznámá |
|
(5.3.2024 8:07:25) Mám, v naší i široké rodině ho nejí tak půlka strávníků. Ze školní jídleny vím, že ho nejí většina dětí a myslím, že školní jídelna dětí už ho ani nevaří, na jídelníčku jsme ho snad nikdy neviděla. Z našich dětí ho jí jen jedno a to ho vařím celkem často, mohly by být "zvyklé". Vepřoknedlozelo je sázka na jistotu, segedín z nějakého důvodu ne. To je to samé jako koprovka, tu bych také návštěvě nevařila, také problematické jídlo.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(5.3.2024 8:12:38) ani můj muž nejí segedín, doma ho tím pádem moc nevařím, ale dělává ho táta a je skvělý... já i děti si ho vždycky užijeme pro muže táta odebírá porci před přidáním zelí a dovaří mu vepřový guláš, to muž sní... přitom zelí normálně má rád, zelňačku taky - to je za mne velmi podobná kombinace
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.3.2024 8:27:36) Koprovku u nás máme rádi všichni, ale dost lidí ji nemůže ani cítit.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(5.3.2024 8:32:29) koprovka je jedna z věcí, co nepozřu já... od dětství k ní mám odpor, přesto ve víře, že chutě se mění, čas od času ochutnám a pořád teda ne... kopr snesu jen v zavařených okurkách a nesmí ho být moc... a úplně nejvíc trpím, když mají někde uzeného lososa a je obalený v kopru... nebo kulajda, kyselo, tarator - než se tam dá kopr, jsou to skvělá jídla
|
Persepolis |
|
(5.3.2024 15:05:07) Do kysela se kopr nedává.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(5.3.2024 15:12:28) "Do kysela se kopr nedává."
to JÁ vím taky... bohužel to často neví v restauracích a teda naopak miluju restaurace, kde i do toho taratoru a do kulajdy dávají ten kopr až nakonec, na jednotlivé porce a lze si objednat i bez kopru
|
|
|
|
|
Stará husa |
|
(5.3.2024 9:15:49) Já nejím zelí, takže segedín nebo vepřo knedlo zelo bych nejedla. Zato koprovku miluju, s vajíčkem a brambory, mňam. Ale dcera třeba kopr nesnáší. Každý má jiné chutě a trefit se všem lidem do chuti nelze, vždycky bude něco pro někoho fuj a totéž jídlo pro jiného naprostá lahůdka.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.3.2024 8:24:36) To já se ptám, chci aby si u nás pochutnali a ne snědli z hladu co jim nechutná. Ale 50 lidí u nás nikdy nebylo, to bych se asi taky neptala.
|
|
|
|
Renka + 3 |
|
(5.3.2024 7:58:58) "vážně máte zkušenost, že lidi nejí segedín?"
Mám. Já sama jsem ho jedla jen od mojí mámy, která používala jen libové maso. Ve školní jídelně tam bylo maso nevalné kvality, tlusté, šlachovité, z toho se mi navalovalo a tam jsem ho nikdy nejedla. Ale to obecně hodně lidí kazí jídla tlustým masem.
Dnes bych dobrý segedín snědla, manžel také. Ale asi bych si ho dobrovolně z jídelního lístku nevybrala. Moje děti by to do pusy nevzaly, kamarádi taky moc ne. Omáčky moje děti také nejedí, ale ony na tu typicky českou kuchyni nejsou. Omáčky vyloženě nechtějí.
Zato třeba úspěch u mládežníků (občas se mi jich tu sejde víc) mají úplně jednoduchá jídla, francouzké brambory nebo zapečené těstoviny. No a již zmíněné kuřecí řízky, nasmažím mísu a berou to po třech.
|
Rodinová |
|
(5.3.2024 8:17:04) "Ale to obecně hodně lidí kazí jídla tlustým masem."
Ja mam teda poslednich par let dojem, ze "tluste maso" vymizelo z jidelnicku, a to i domacnosti. Velmi zridka nekdo z kamaradu nalozi a upece bucek a pak to jime studeny a nakrajeny na tenko, mnam.
|
Renka + 3 |
|
(5.3.2024 8:23:40) Tak snad ano, já zase takový vhled do českých domácností nemám a ve školní jídelně, kde tlusté maso bylo všude, už se dávno nestravuji. Doufám, že je to tedy lepší. Bohužel tchyně se toho drží, to je prostě zvyk a už to tak zůstane. Hlavně, aby toho bylo hodně, co na tom, že je to nekvalitní. Nejsem u ní schopná jíst, ať dělá guláš, maso v mrkvi, či cokoliv, všude tlusté. A přitom jídlo by jinak bylo dobré, zkazí se to masem. Ale je možné, že dnes už se vaří jinak, hlavně i ten styl stravování je jiný.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(5.3.2024 8:37:17) bůček jsem pekla dneska přes noc marinovaný v sojovce, medu, zázvoru a česneku, pečený přes noc, večer ho pak ještě trochu opeču zprudka... bude s rýží a zelným salátem, syn si ho dá zastudena mezi chleby a ze zbytku budou další den tortily
|
Rodinová |
|
(5.3.2024 9:17:31) Rose, nemam to tak daleko ...
|
|
|
Kaipa |
|
(5.3.2024 8:41:56) Rodinova, přesně. Dobře upečený LIBOVÝ bůček, nakládané okurky, feferonky, cibulky, kukuřičky, papričky,...dobrý chleba a dobré točené pivo, to je dobrota. Nebo krkovice ugrilovaná na lávovém kameni... Přeučili jsme všechny známé ze suché kotlety na krkovici.
|
Renka + 3 |
|
(5.3.2024 8:55:01) Představa krkovice tak jak je, je pro mě noční můra . Ale manžel občas přinese čerstě vyuzenou od místního farmáře, ještě teplou, tak jo, vykrajuju ta libová místa a s okurkou si pochutnám. Ale to tlusté ani náhodou, mě by nikdo nepřeučil.
|
Kaipa |
|
(5.3.2024 9:46:18) Pokud to je dobře udělané, tlusté tam nezbyde.
|
|
Čumča. |
|
(5.3.2024 10:07:04) " vykrajuju ta libová místa a s okurkou si pochutnám. Ale to tlusté ani náhodou, mě by nikdo nepřeučil."
mám to stejně je to prý vrchol rozmazlenosti, slýchávala jsem pravidelně ke svému odoperovávání tlustého
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(5.3.2024 10:22:39) já si jako dítě pamatuju na scénu, kdy si teta, vždy ostentativně vykrajující libové kousky masa, vzala několik plátků suchého salámu a jala se z něj preparovat všechny bílé "tečky" bylo to hrozně komické, jak vážně se u toho tvářila a jak důsledná byla... babička (její tchýně) musela odejít z kuchyně jinak manžel nesnese ani sousto kližky, nevadí mu tolik to tučné, ale všechny ty šlachy a blanky v mase preparuje taky... z krkovice teda moc ne, podle úpravy, většinou se to tak jako rozpustí do masa, ale když ne, vykrajuje taky... a já si na to zvykla u některých úprav masa automaticky už při vaření, třeba do guláše vždycky vykrájím libové maso co to jde a snažím se nechat kližku na velké kusy, aby pustily šťávu do omáčky, ale na talíř se mu nedostaly... za ty roky se naučil, že jak má na talíři v omáčce větší kus masa, nedůvěřivě ho odstraní (bez ohledu na to, kdo to vařil)
|
babi_ |
|
(5.3.2024 10:26:54) Myslela jsem, že šlachy nejí nikdo, páč se nedaj rozkousat. Mýlím se? Tlusté, tedy tuk, má opravdu zcela jinou chuť, než maso, tam už nastupuje co komu ne/chutná.
|
Renka + 3 |
|
(5.3.2024 10:36:07) Na základce nám udělali přednášku, že sice ty šlachy nejsou chuťově nic moc, ale že obsahují kolagen a bílkoviny a kdesi cosi a kdybychom tušili, jak je to všechno prospěšné, sněli bychom to s chutí. Ne, nepřesvědčili. Ale jiné, než tohle šlachovité maso naše jídelna snad nikdy neměla. Pečené kuře byla sláva, to byli všichni nadšeni, ovšem jednou za čas.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(5.3.2024 10:37:29) no když se třeba hovězí maso upeče pomalu, do rozpadnutí, až se v tom ten kolagen rozpustí, tak i ty šlachy jsou takové měkké, průhledné (dokud jsou teplé)... jestli teda nekecám a jsou to šlachy ale podle mne jo - ten bílý úpon na mase, co by to bylo jiného? u kuřete jsou to taky šlachy u chrupavky a ty jsou taky jedlé (pomalu pečené, dušené, tažené - zase, rozpustí se ten kolagen a je to takové želatinové)
|
Beat |
|
(5.3.2024 10:39:40) Já to nemůžu ni číst, ale protoze fuj jídlo neříká,tak mlcim.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(5.3.2024 10:50:25) pardon, už když jsem to psala, říkala jsem si, že to není pro slabé povahy a zvažovala to zase smazat
|
|
L+ 2m |
|
(5.3.2024 11:20:18) No, to teda opravdu zlatej segedín, když čtu toto.
|
|
|
Beat |
|
(5.3.2024 10:39:43) Mám na mysli poslední příspěvky o masu..
|
|
babi_ |
|
(5.3.2024 10:50:31) Děkuji, nedám si!
|
|
Rodinová |
|
(5.3.2024 10:56:39) Kolagen, chrupavky, to ja mam rada, mnam
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(5.3.2024 11:05:35) Kližky nejim, to bylo ve škole utrpení, tam snad jiný maso nevařili, krome občasného kuřete, tlustý maso mi chutná, třeba anglická slanina, bůček, sádlo, ale to nesmím.
Vařím si sama, takže výhradně libové.
|
|
Čumča. |
|
(5.3.2024 11:26:03) "jsou to šlachy ale podle mne jo - ten bílý úpon na mase, co by to bylo jiného?"
to slovo úpon mě rozesmálo (nicméně máš pravdu, jenom to zní legračně)
"strávník okázale odkrájel všechny úpony, které se v porci nacházely"
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.3.2024 11:31:42) No, úpon upíná sval na kost. Možná po týhle diskusi přestanu jíst maso úplně. Dneska si teda nedám.
|
|
|
|
|
Čumča. |
|
(5.3.2024 10:37:59) já to nedělám okázale, já fakt nemůžu
jednou jsem omylem při sváteční večeři pozřela "biskupa" záludně skrytého v kuřecí roládě, při úprku na toaletu jsem téměř převracela židle - já tohle fakt nemůžu
|
Renka + 3 |
|
(5.3.2024 10:43:20) Čumčo, mám to úplně stejně.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.3.2024 10:46:30) Taky vševhno tlustý preparuju, ale dokřupava pečený biskup mi chutná,tam žádný tlustý není, to se vypeče.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(5.3.2024 10:48:01) čumčo, já ti věřím, můj muž to má stejně, taky vždycky vybíhá ta teta držela "dietu", proto preparovala, a proto byla tak vtipná v rámci "diety" pak třeba pila jen ananasový džus, protože ananas požírá tuky... vůbec jí nevadilo, že pije 50%, doslazený cukrem a vypila třeba 2-3 litry denně nebo nejedla rohlíky, ale spořádala celý tácek lineckého cukroví... a vždycky u toho byla hrozně důležitá, aby jako všichni viděli, jak ona jí dietně
|
|
|
|
|
|
Rodinová |
|
(5.3.2024 9:19:08) Krkovice je na grilu lepsi nez kotleta, neni pochyb, i pecena je stavnatejsi, delam ji radsi, kdyz uz.
|
|
|
Koníček mořský |
|
(5.3.2024 12:57:08) Já si na víkend plánuju typicky české měnu - mám totiž narozky.
V pátek se nacpu chlebíčkama různých druhů, v sobotu k obědu vařené nožičky a jazyk, večer trochu po francouzsku sýry a víno, v neděli vepřový řízek a bramborový salát a večer polévka s vepř.mozečkem. Ten si ještě podusím na pánvičce, abych měla v pondělí na snídani.
Kdyby šel okolo nějaký cizinec, pozvala bych ho.
|
Saamajna |
|
(5.3.2024 13:49:29) Varene nozicky jsou mmch skoro taky jako dalsi "typicky kolinsky" pokrm, co ho serviruji ve vsech pivovarech. "Eisbein" nebo "Hämmchen" zvanej.
https://de.m.wikipedia.org/wiki/Eisbein
Vari se do mekka 1,5-3 hodiny, pak se nareze ta kuze nahore na ctverecky a strci se to do trouby na 10-30 minut. Mnam!
Tady par obrazku, uz regulerne slintam.
|
holkamodroočka |
|
(6.3.2024 23:58:28) Musela jsem se podívat, co je to za echt recept na vepřové nožičky. A podle překladu, neumím německy, jsi asi myslela vepřové koleno. To je častý pokrm i v Česku. Vepřové nožičky je něco jiného, alespoň my to doma nikdy pečené nejedli. Babi to kupovala, když dělala sulc.
|
Saamajna |
|
(7.3.2024 11:20:27) Takze to, co je v tom odkazu na obrazku prasete zamalovany tmaveji jsou kolena? Ja tam predtim nestihla dat ten odkaz s obrazkama, ten je tedy:
https://de.images.search.yahoo.com/search/images;_ylt=AwrEr6fVlOllJgs9qyDY4olQ;_ylu=c2VjA3NlYXJjaARzbGsDYnV0dG9u;_ylc=X0kDNHB0WEh6RXlOeTRRdjZzb1k1c1JPZ2FYTWpBd013QUFBQUJyU2gwSwRfUwMxMzUxMjEzNzg0BF9yAzIEYWN0bgNrZXlib2FyZARjc3JjcHZpZAM0cHRYSHpFeU55NFF2NnNvWTVzUk9nYVhNakF3TXdBQUFBQnJTaDBLBGZyA3lmcC1ocm1vYgRmcjIDcDpzLHY6aSxtOnNiLXRvcARncHJpZAN0dXFpMXVpR1EzZXpzZGlJYnF0UURBBG5fcnNsdAMwBG5fc3VnZwMwBG9yaWdpbgNkZS5pbWFnZXMuc2VhcmNoLnlhaG9vLmNvbQRwb3MDMARwcXN0cgMEcHFzdHJsAzAEcXN0cmwDMTYEcXVlcnkDZWlzYmVpbiUyMGglQzMlQTRtbWNoZW4Ec2VjA3NlYXJjaARzbGsDYnV0dG9uBHQyA3NlYXJjaAR0NANrZXlib2FyZAR0X3N0bXADMTcwOTgwNjg0MAR2dGVzdGlkAw--?p=eisbein+h%C3%A4mmchen&fr=yfp-hrmob&fr2=p%3As%2Cv%3Ai%2Cm%3Asb-top&ei=UTF-8&x=wrt
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(7.3.2024 11:34:29) no jasně, to je vepřové kolínko nožičky jsou ta část pod kolínkem, dej si do google obrázky heslo vepřové nožičky a pochopíš, že to není něco, co jí každý a úplně běžně bývalý švagr z nich vařil perkelt s noky (haluškami? už nevím přesně) a bylo to výborné
|
Saamajna |
|
(7.3.2024 11:43:55) Aha, tak diky za osvetu. Podle klasickyho receptu se pry taky vari a pak pecou, tak to chutove bude podobny - mnam!
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(7.3.2024 11:52:52) no na koleni je mnohem víc masa, toho libového... ty nožičky jsou víc rosolovité, což je (kromě "nesympatického" vzhledu) asi taky důvod, proč se zase tak moc nejedí
|
|
Koníček mořský |
|
(7.3.2024 12:26:41) Ropucho nečti !!!
No, jakožto milovník a znalec vepřových nožiček musím podotknout, že na rozdíl od kolena na nich nenajdete ani kousíček masa. Nožičky se skládají z kostí, paznehtu, kůže, šlach a delikatesního polštářku, na který živý vepř došlapuje. Ale maso ve známé podobě tam fakt není. Na rozdíl od kolena, které se skládá z kosti, šlach, kůže, tuku a masa. Koleno je z přední nohy - to je menší, nebo ze zadní nohy - to je větší a víc masité.
Osobně jím nejraději nožičku i koleno jen vařené, nepečené, mám ráda tu měkkou až slizovitou konzistenci kůže, šlach a tuku.
Ještě se jí ocásky, ale na tom není nic, jen kost a slabá kůže. Nebo z hlavy - rypáček a ouška - to je taky delikatesa. Anebo volská tlama - což je mulec z hovězího.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.3.2024 8:21:37) U nás má segedýn rád manžel, dělala mu ho jeho maminka, když už ji nemá občas mu ho udělám. Já sním trochu, ale nepotrpím si na to. Maso dávám spíš libovější.
|
|
Žžena |
|
(5.3.2024 8:24:02) Taky segedin nejím. A lidi kolem mne ho třeba i jí, ale když je to jediná možnost. Když mají na výběr, segedin si nevyberou.
|
|
Koníček mořský |
|
(5.3.2024 12:52:45) Můj segedín je typicky můj. Tzn. dělám ho zásadně z bůčku, čím tlustší tím lepší, pokud je tam i kůže , jen dobře. To podusím na cibulce, kmín, pepř, paprika, pak přidám lehce vymačkané zelí, aby to nebylo moc kyselé, dodusím do měkka, malinko zahustím a přidám 33% šlehačku. A tenhle segedín mi chutná ze všech segedínů úplně nejvíc a mému muži taky. A dokud nám z něj není blbě víme, že jsme mladí ( 57 + 66) a zdraví.
Ale nikomu jinému ho raději nepodávám, ani našinci ani cizinci.
|
Saamajna |
|
(5.3.2024 13:06:46) Konicku, Dik za recept, to zni vyborne - pristi dny ho delam! S domacim houskovym knedlikem (ale bez housek, to je holkam moc suchy).
|
|
neznámá |
|
(5.3.2024 13:08:11) Dělám stejně, jak jinak se dělá segedín? AKorát ten bůček stahuji z kůže a radši libový, kolikrát ho nahradím hovězím.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(5.3.2024 13:16:44) koníčku, takhle se dělá i u nás... akorát teda já, když už ho výjimečně vařím, dávám jen smetanu na vaření a na talíři pak lžíci zakysané smetany... jo a teda dávám ještě bobkový list a nové koření...
|
Persepolis |
|
(5.3.2024 15:00:00) Segedin vařím bez smetany. Tu pak dám až na stůl, tu zakysanou, ať si tam každý kydne jak je mu libo. Dělám to tak hlavně kvůli sobě, protože já omáčky(a i polívky) co obsahují mléko nebo smetanu nejím.
K tématu: určitě bych udělala bramboračku a kdyby nebyl zrovna březen, tak jídlo, které obsahuje houby, protože jsme jeden z mála státu, kde se jedí v tak masivním měřítku. Takové hovězí na houbách s houskovým knedlíkem nebo rýží je vyloženě mňamka. No a vzhledem k tomu, že je březen , tak bych klidně šla do smaženého květáku s bramborami a domácí tatarkou. Je to rychlý a jednoduchý. Jinak mám pocit, že většina typicky českých jídel je náročná na čass.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(4.3.2024 18:36:05) Sally, mimo téma. Napsala ti na jeden portál. Neměla jsem asi dva měsíce přístup.
|
|
Stáňa * |
|
(4.3.2024 18:36:09) Sally, mimo téma. Napsala ti na jeden portál. Neměla jsem asi dva měsíce přístup.
|
|
|
Lei |
|
(4.3.2024 18:41:59) Jako předkrm obložený chlebíček nebo variaci jednohubek.
Hlavní jídlo buď hovězí guláš s chlebem nebo smažený řízek s bramborem, kyselá okurka.
Dezert buchtičky se šodó (dezertní porce).
|
|
vlad. |
|
(4.3.2024 19:18:33) Typická česká jídla nejsou jednoduchá na přípravu, úplně si nedokážu představit, jak někdo, kdo moc neumí vařit, smaží ve větším množství sýr nebo řízky, nebo vyrábí omáčku s knedlíkem dobrý nápad je bramborový guláš, závin a jako předkrm jednohubky, to se dá zvládnout.
|
|
neznámá |
|
(4.3.2024 20:09:59) Ještě mě jako zákusek napadlo trošku krupicové kaše.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.3.2024 20:11:31) zákusek - domácí pribináček, snadno a rychle, s ovocem nebo čokoládou, dá se tam vyhrát si se zdobením
|
|
|
Jerry G. |
|
(4.3.2024 20:22:36) Dcera kdyz maji podobne akce, dela bud plnene bramborove knedliky nebo kynute boruvkove knedliky. Vsechno si hledala sama na youtube. Akorat jsem ji musela rict ze polohrubou mouku tu fakt nekoupi..
Jeste me napdaji bramboraky. Delat v Nemecku rizky. Toje jeich narodni jidlo ne?
|
Monika |
|
(4.3.2024 21:14:29) Je,Jerry, nevíš proč holandske děti nechtějí jíst,když jsou v ČR na výměnném pobytu (viz můj příspěvek výše)?Resp.proc sem jezdí do rodin,když jim vadí jídlo, případně mu nevěří?
|
|
Saamajna |
|
(4.3.2024 21:21:57) Mam tady zasobu hrube mouky, na vareny knedliky!
|
|
Renka + 3 |
|
(5.3.2024 8:05:20) " Delat v Nemecku rizky. Toje jeich narodni jidlo ne?"
Ale ne kuřecí, oni jedou jen vepřové. Kuřecí vždycky marně hledám. Vyjímečně krůtí. Kuřecí maso prakticky na jídelní lístku nenajdu, ani jakkoliv přírodní.
Ale přijde mi, že nejvíc je jejich jídlo wurst. Z toho úplně šílím. Často si nejsem schopná v Německu z jídelního lístku vybrat něco pro mě poživatelného.
|
Alena |
|
(5.3.2024 9:36:04) "Ale ne kuřecí, oni jedou jen vepřové" Vzdyt Saamajna pise: Rizky spis ne, ty jsou tady vsude, i kureci. Daji se v kazdym supermarketu koupit mrazeny a dopect. On je tady taky rizek znamej spis jako videnskej.
|
Renka + 3 |
|
(5.3.2024 10:15:09) Já holt znám spíš tu bavorskou část Německa, tam jen vepřové. Vyjímečně krůtí maso, ale to je skoro zázrak. V restauracích. To je stále stejné, naposledy minulý týden jsem měla možnost to zkouknout. Nemůžu znát kompletní nabídku jejich obchodů. Tak to Saamajna upřesnila.
|
L+ 2m |
|
(5.3.2024 10:34:06) Renko, já kuřecí řízek v Bavorsku vídám běžně. Syn tam brigádničí v restauraci a v jidelaku mají smažený řízek jako stalici. Vepřový, kuřecí, krůtí. Na požádání i telecí. Na denním menu pak maji ještě Hackfleisch. Zase nemají vůbec smažák, ale na požádání ho také dokážou. Češi si ho prý objednávají často.
|
Renka + 3 |
|
(5.3.2024 10:41:39) No to mám holt smůlu, já vždycky vídám wurst a schnitzel (vepřový). Úplně nejhorší pro mě byl pobyt v penzionu, kde se hodnocení hemžilo superlativy na výbornou kuchyni a já si tam nevybrala. Samé vepřové maso a k tomu takové lahůdky, jakože zeleninový salát, ale v něm kopeček něčeho jako prejt, prostě základ mleté vepřové maso, sádlo, máslo. Ono to má i nějaký lokální název, ale nepamatuji si ho.
|
L+ 2m |
|
(5.3.2024 11:18:44) Currywurst je na prvním místě, to je jasne. Ještě u těch řízků vídám "Wiener-Art" a "München-art". Ten mnichovský je s křenem, hořčicí a brusinkami a ten bývá opravdu pouze vepřový. Z mletého vaří hodně, to je pravda, ale to, co popisujes, neznám. To bych si taky nedala. Já mám docela ráda ty jejich eintopfy, některé teda.
|
Renka + 3 |
|
(5.3.2024 11:21:20) My jsme právě chtěli salát a nevěděli, co znamená ten název. Zeleniny tam bylo dost, ale ta "paštika" nebo jak to nazvat bylo, co jsem googlila smíchané 3/4 mleté vepřové a 1/4 másla plus nějaké dochucení. Až tam budu příště, podívám se. Bylo to vyloženě popisované jako bavorská specialita.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(5.3.2024 11:22:19) Mně chutnala v Berlíně různá minutková masa a hranolky, k tomu třetinková Plzeň ve vinné sklence, ale všechno bylo politý žlutou omáčkou.
|
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(5.3.2024 10:48:33) Teeeda, jaký mají asi v Bavorsku cholesterol a BMI s tím vepřovým, docela závidím
|
|
|
|
|
|
L+ 2m |
|
(4.3.2024 20:30:07) Typický české budou knedlíky s vajíčkem, to se asi nedá zkazit. A ze zákusků, zmínil někdo bublaninu, taky naprosto jednoducha a chutná snad každému. Nebo perník, mamincin
|
|
Saamajna |
|
(4.3.2024 21:19:59) Zensky, jste zlaty, diky moc! Z toho uz rozhodne neco vyberu - zitra to vsechno v klidu projdu s dcerou.
Dcera sama prisla s napadem "kchél" = kapusta dusena v jednom hrnci s bramborama a kouskama uzenyho; to relativne casto varim a moc ji to chutna. Taky jsem prednedavnem poprve v zivote detem delala buchticky "se šodó"a obe deti byly nadseny, to by mohlo byt jako zakusek. A decka by to spolecne mohli šoulat na stole a hazet do pekace, to by pak bylo rychly. Polivka by mohla byt bramboracka, cesnecka..? Nebo by mohla predem uvarit 2 sisky kynutych knedliku a pak je jen na pare ohrat, uvarit domaci kysely zeli a v pekaci nebo na panvi ohrat platky uzenyho...
Rizky spis ne, ty jsou tady vsude, i kureci. Daji se v kazdym supermarketu koupit mrazeny a dopect. On je tady taky rizek znamej spis jako videnskej.
|
L+ 2m |
|
(5.3.2024 8:18:51) Samaanjo, buchtičky se dají udělat i relativně bezpracně. Já těsto "udělám" v pekárně, pak pouze přenesu na plech, lehce uplacam do roviny. Potom destičkou na dorty (lze i kreditkou) pokrajim na malé souměrné kostičky. Rozhodně nic nesoulam, to zdržuje.
|
Saamajna |
|
(5.3.2024 14:18:23) L+2, To je GENIALNI napad!
Ja to minule smoulala snad 15 minut, kazdou minibuchticku zvlast a poctive ze vsech stran peroutkou hodne namazat maslem. Proto ta predstava okolostojiciho kruhu, kdy kazdej smoula a hazi mi to do pekacku, ve kterym je ja (tedy dcera) jen peroutkou ometava a sesouva k sobe.
|
neznámá |
|
(5.3.2024 14:22:00) ještě jde udělat hady, položit je na pekáč, pomašlovat máslem a pak nakrájet kartou na požadovanou velikost buchtičky.
|
|
L+ 2m |
|
(5.3.2024 14:58:40) Samaanjo, tohle je fakt rychlovka a buchtičky jsou jedna jako druhá. My máme rádi mini a hodně propecene. A čím víc je tou kartou odděliš, tím více se tam vleze másla i po boku. Čím víc másla, tím lepší chuť. Lze přidat i rum na ovonění. Já je jim i samotné.
|
Saamajna |
|
(5.3.2024 15:35:26) L+2m, Jo jo, holky je taky pak chodily ulamovat samotny, jen tak bez niceho. To maslo byla ta CHUT.
|
|
|
|
|
|
Žžena |
|
(5.3.2024 6:53:47) Pokud by měli doma pomalý hrnec, tal bude svíčková jednoduchý jídlo k uvaření i pro puberťáky.
|
neznámá |
|
(5.3.2024 8:02:05) Tak pokud ji zvládne v pomalém hrnci, není důvod ji zvládnou i v troubě nebo na sporáku, je to to samé, akorát rychlejší.
|
|
|
Anadar |
|
(5.3.2024 8:28:49) Možná bych taky hlasovala pro bramboráky,dělal je kdysi syn na dobrovolnickém pobytu ve Francii a velmi uspěl
|
Čumča. |
|
(5.3.2024 10:16:18) jo, bramboráky jsou zlatá střední cesta a hodně jednoduchá - mladý manžel je kdysi smažil holandské rodině a byli u vytržení
|
Jerry G. |
|
(5.3.2024 10:22:27) Cumco,
jo. Ja jim rikam, ze jsou to bramborove palacinky.Majoranka, cesnek a kmin je typicka ceska trojkombinace koreni. Jeste jsem na vanocni vecirek do prace delala houboveho kubu. To jim tedy taky moc chutnalo, u nas v praci byla polovina zamestnancu vegeteriani nebo vegani.
|
|
|
Saamajna |
|
(5.3.2024 11:34:58) Tak asi to je fakt hodne lokalni - tady v okol jsou bramboraky bezny. Jsou dokonce jedno z "typicky kolinskych" jidel, rika se jim "Kartoffelpuffer" nebo "Reibekuchen" a pri slavnostech je vsude maji na stancich. A taktez co u kurecich rizku - vsude je koupim mrazeny a k dopeceni na plechu. Jsou bez cesneku a majoranky, ji se vetsinou s jablecnym pyre nebo i jinyma sladcima vecma, napr. Aachensky (Cahy?) povidla. Blizkost Holanska = bramborovy jidla.
|
Saamajna |
|
(5.3.2024 11:45:51) Jen tak pro zajimavost jsem ted googlila typicky kolinsky jidla a tady jsou s obrazkama a receptama z kolinskych restauraci:
https://www.koeln.de/koeln/essen_und_trinken/rezepte/
Jsme tedy kousek od Kolina ale jidlo nezna hranice mesta .
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(5.3.2024 11:47:37) Německý bramboráčky k dopečení mají i u nás v Kauflandu.
|
Saamajna |
|
(5.3.2024 11:56:10) Jdu varit, to se tady neda cist! Duseny kureci stehna na paprice a udelam domaci houskovej knedlik. Deti jsou za 90 minut doma.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(5.3.2024 12:04:42) Dělám tresku s rýži a bramboračku
|
|
|
Mr. Miçkey |
|
(10.3.2024 15:59:57) Jo, ale ty nemecky nemaj tolik cesneku a majoranky a nejsou tak aromaticky a krupavy ja je obcas delam, ty kupovany jsou dost nudny.
Kureci rizky maj vsude i v Bavorsku, nejen v supermarketech, i v restauracich. Takrka vsude, kde je Wiener Schnitzel (coz je teleci), ti udelaj i kureci/veprovej rizek wiener Art, bud to maji vylozene na jidelaku, nebo na pozadani. Spousta lidi prece jen neji veprovy, ani v Bavorsku i v Baborsku je spousta muslimu, plus turisti... krome toho maji vetsinou, pokud maji menü pro deti, z 90% kureci rizek s hranolkama+ spagety s bolonskou omackou jako detsky jidlo
|
|
|
|
|
Pole levandulové |
|
(5.3.2024 12:30:32) Kuře pečené na másle, bramborová kaše. Dezert palačinky, předkrm kuřecí polévka s nudlemi z odřezků toho kuřete. Nebo rizoto. Nebo kuře na paprice. To všechno jsou jídla snadno uvařitelná. Do smaženého sýra bych se bez zkušeností moc nepouštěla, není to jídlo připravitelné poživatelně na první dobrou pokud nechtějí jíst prázdný trojobal.
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(6.3.2024 8:56:27) Nějakou polévku, třeba česnečku z vývaru zvládnou. Nebo kulajdu. Čočku s vejcem a okurkou a štrůdl z koupeného listového těsta. To jsou schopný uvařit naše puberty.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(6.3.2024 13:47:02) Čočka s vejcem snad není typický český oběd.
|
|
|
byvala radka |
|
(6.3.2024 13:18:26) vepro knedlo zelo rizek s brsalatem rajska koprovka babovka nebo strudl
|
|
|