Re: Zachovají se v lisované šťávě vitamíny?
Ubývají, samozřejmě. Ale obvykle se tam uměle přidávají, protože fungují jako konzervanty. Takže vit. C by v tom mělo být docela dost, ten konzervuje dobře.
Ale karotenoidy neubývají skoro vůbec, tak ty tam máš
Béčka tam víceméně nejsou, ta si dej v pivu
Při odšťavňování se vit. C likviduje celkem dost, protože se to ovoce jemně drtí a přichází do styku se vzduchem. Rozhodně víc, než kdybys zakousla jabko. Ale úplně bezvitamínová ta šťáva určitě nebude. Není případně od věci vzít si piluli kupovaného vit. C a zapít ho tou šťávou. On se pak totiž líp vstřebává, různé látky v ovozelu zlepšují vstřebávání vitamínů (proto se z přírodních zdrojů vstřebá vitamínů víc než z pilulí, ale právě tím, že piluli zkombinuješ s přírodním zdrojem, to vychytáš a zlepšíš vstřebání)
Odpovědět