4.4.2014 12:19:51 takytakova
Re: Jak žít a vařit s cukrovkou - snadno a rychle
veveru, diabetik by měl mít od lékaře stanovený počet sacharidových jednotek na den. Ty se pak rozdělí na 5-6 jídel - 3 větší a 2-3 menší (rozdělení opět doporučí lékař).
Z počátku, než se to naučíte odhadnout je velmi vhodné vše přesně odvažovat. Pečivo je možné, ale připadá ho relativně malé množství (necelý krajíc)i na velké jídlo, nemělo by být více než ve dvou jídlech denně, pečivo je vhodnější celozrnné, žitné. Klasický cukr je zcela zapovězen, stejně tak med. Některým diabetikům můžou vadit i mléčné výrobky, prý to dělá potíže hlavně ráno. Obecně se dá říct, čím nižší glykemický index, tím vhodnější potravina.
Na internetu najdeš spoustu vzorových jídelníčků, kde můžeš mít inspiraci, jaké jídlo připravit, množství si musíš dopočítat sama.
Diabetické jídlo může jíst určitě i nediabetik, nijak mu neškodí, ale šetří slinivku. Jen pozor na umělá sladidla, ta nejsou vhodná ani pro diabetiky.
To jen tak na naťuknutí, probrat diabetickou dietu je tak na několikastránkový elaborát. (mmch narazila jsem na diplomku na téma jídelníček pro diabetika II. typu - ta by mohla být dobrým zdrojem informací (ale nečetla jsem, nezaručuju)http://dspace.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/16923/sojkov%C3%A1_2011_dp.pdf?sequence=1 )
Odpovědět