| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Montessori školka

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 50] Názory 5160 z 683  [Dalších 623 >>]
Marťuša,Kryštof 16,Emma 15 1172
19.11.2014 22:41:09
V zásadě je to fakt hodně o lidech. Ve školce měly moje děti naprosto fantastickou, velmi lidskou a empatickou učitelku. Několikrát za den se všichni společně scházeli tzv. na elipse ( na určitém místě), kde si říkaly společné a nové věci a mimo jiné probíraly podobné problémy. Nikdy jsem u toho osobně nebyla, ale co vím, od dětí, tak se bavili např. o tom, jak by se cítili v kůži toho daného dítěte a zkoušeli navrhovat, jak by mu s tím mohli pomoct. Princip montessori je taky o tom, že jsou ve třídách děti různého věku, což může někdy řešení usnadnit - "šikanovaného" dítěte se "ujme" starší kamarád a pomůže mu se víc zapojit.
Nevzpomínám si, že bych řešila nějaký zásadní problém, ale je fakt, že třídní schůzky byly vždycky hodně dlouhé a učitelky s náma hodně komunikovaly.

Ve škole už není na společné řešení problémů tolik času, ale ten princip je v podstatě podobný - jak se k tomu postavit, jak může kolektiv konkrétně pomoct.
Je to asi trochu specifické, u nás je druhý rok otevřený 2.stupeň montessori, takže jsme průkopníci, děti i rodiče se znají od školky a podle kamarádek, co mají děti v jiných školách mám pocit, že komunikujeme (škola - rodiče) velmi nadstandartně a případné problémy se řeší už v zárodku.

Určitě navaž kontakt s učitelkou, nemusíš na ní vlítnout ve smyslu, co s tím bude dělat (což si asi neměla v plánu :-)), ale spíš aby si toho začala víc všímat a třeba ty děti zkusila zabavit nějakou činností nebo změnou činnosti apod.
Kontakt s těmi druhými kluky, pokud se nějak víc neznáte, mi nepřipadá ok, pokud, tak bych to řešila přes učitelku.
Držím palce.
Aerith 145136
19.11.2014 22:36:26
V mé rodině dokonce došlo v dětství na sexuální šikanu. Když to šel bratranec "požalovat" učitelce, tak mu řekla co si to vymýšlí a neřešila. Tomu malému úchyláčkovi domluvala máma a dostal i facku. Jenže pak jednoho dne přišel do školy táta a když toho kluka uviděl, tak ho zavřel do šatny a tam ho pořádně zvalil. Až to pomohlo. Ale to je skoro 20 let zpět.. Takže když s tím neudělá nic učitel ani po pokusu o rozumnou komunikaci, tak asi jedině spravedlnost do svých rukou - dnes bych se ale bála cizímu dítěti nasekat na zadek nebo dát facku.. takže s mírou.
louda 21323
19.11.2014 20:47:05
Pokud jde o ojedinělý případ, tak synovi vysvětlím, že to není žádná tragédie a že on taky není vždycky andílek. Navíc si nikdy nejsem jistá, jak to bylo. Takže tomu dám čas a pokud se to neopakuje, tak neřeším. Pasta na hlavě přece nemusí být hned šikana.
Fren 117315
19.11.2014 20:23:01
hele,to je fakt dobrý nápad,klidně tam vlítni,nebot v montesori se učí děti na základě běžné praxe a tak uvidí i tuto praxi v reálu,když se učitelka at to kluk řeší sám,tak to tedy řešit bude-ale posvém.Zvlášt jestli víš přesně,o které nepodarky se jedná.
Rosina 122575
19.11.2014 18:05:12
Kamarádka tam dávala synka a sama byla nadšenou příznivkyní tohoto přístupu. Ale překvapilo mě, že ona sama tam chtěla učit a prý by jí k tomu stačil pouze cca týdenní kurz. Jinak měla pouze ukončené základní vzdělání.
Takže tam "učí" v podstatě nekvalifikovaný personál, občas lidé s vysokoškolským vzděláním technického nebo ekonomického směru, kteří si dodělali kurz a zřídili školku jako alternativu státní školky pro své vlastní děti nebo jako výhodný ekonomický záměr. U bezproblémových dětí v pohodě - vztah k dětem, nadšení a přirozená schopnost řešit náročnější situace může stačit, ale běda, jak se tam objeví výraznější problémy.
BaBá 50741
19.11.2014 14:47:43
Pralin,

dcera chodila do Montessori školky a přístup vyřeš si to sám tedy naprosto zírám a neznám. Každý konflikt še tam okamžitě řešil. Někomu se posmívat, dělat naschvály - to neexistovalo.
Učitelky ihned tyto konflikty řešily domluvou a případně kolektivní diskuzí, proč se toto nedělá a proč to vadí.

Tohle přeci není žalování.
Alena
  • 
19.11.2014 14:24:46
Takova bagatelizace, to je dost sila. TO neni typem skolky, ale pristupem ucitelek. Nenech se odbýt.
margotka78 alias shit-roller 108560
19.11.2014 14:09:12
tak celý incident dle mého vznikl v umývárně při čistění zubů.
Jako šikana mi to tedy nepřijde, spíš nedorozumění a špatná reakce na nějaký podnět.
Asi bych ojedinělý výstup nechala vyšumět, pokud by se to opakovalo, začala bych řešit rozhovorem s učitelkou.
Marcela a 3 65688
19.11.2014 13:51:03
Promiň, jestli to vyznělo blbě, ale popravdě pro tento přístup opravdu moc nehoruju. Ale zajímal mě ten postup, že v M. se to řeší jinak. Protože příspěvek mi vyzněla právě jako zametení problému pod koberec nebo jeho přehlížení.
Pralin 95454
19.11.2014 13:31:31
Popravde receno, opravdu mam z naší skolky pocit ze ty problémy moc resit neumi...ja tedy také ne...takze když jsem rano mluvila s učitelkou (s tou druhou) nez syn, tak jednak o nicem nevedela..takze ta první ani nepokládala za dulezite ji to rict, nebo nebyl cas, nevim...a za druhé me odbyla slovy: ze tady mají jiny pristup, ze se nezaluje a ze to nebude tak horke, ze se kluci popichuji...
[<<Předchozích 50] Názory 5160 z 683  [Dalších 623 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.