| apo-lena | 159305 |
|
1.10.2025 12:14:50
Anadar, kvůli botulotoxinu. Mám kuchařku od Angrešt, kde to doporučuje pro batolata.
Moje mamka to nedělá a vyrostli jsme v pohodě. Jenže když teď vím, že to riziko tu je, tak prostě tyndalizuji. Dost svých výrobků rozdávám a nevím, kdo to bude jíst. |
| Anadar | 27930 |
|
|
1.10.2025 9:39:02
Taky jsme snědli starší zavařeniny a nic nám nebylo. Podle mě,pokud nechytne víčko nebo třeba nejsou dobře odpařená povidla,tak se na to přijde záhy-do pár týdnů. Ty správně zavařené vydrží určitě několik let,ale marná sláva,mění barvu a prostě a jednoduše stárnou.
Nejmíň je to poznat na povidlech,ty si nechávám i několik let.Jinak se snažím spotřebovat zavařeniny do roka a se zamhouřením oka si nechávám pár loňských.Člověk časem dostane ten odhad,kolik se toho za rok spotřebuje. Dotaz na zakladatelku: tyndalizuju maso,ale tyndalizovat přesnídávky by mě nenapadlo. Důvod? Fakt mě to zajímá,zavařuju hodně a každá vědomost či tip s hodí. |
| apo-lena | 159305 |
|
30.9.2025 15:01:39
Jerry, podle množství cukru vybírám způsob sterilizace. Džemy 1:1 jen dám do vyvařených sklenic a na 5 minut otočím na víčko.
Jablečná povidla a běžné kompoty jednou zavařím. Poprvé dělal povidla muž a zplesnivěla nám, asi byla málo odpařená. Přesnídávky a strouhaná jablka z padaných jablek tyndalizuji. Má to pak vliv na výdrž? Asi to všechno považuji za podobně trvanlivé. Občas mi dá někdo ochutnat nějaký experiment bez cukru, tak doufám, že mě malé množství nezahubí. A ochutnám. To bývají čerstvé nebo relativně čerstvé věci. |
| Jerry G. | 159407 |
|
30.9.2025 10:02:04
Apoleno,
záleží kolik tam dáváš cukru. Cukr konzervuje. |
| apo-lena | 159305 |
|
29.9.2025 12:46:46
Naši mají praxi. Od nich jsem jedla i zavařené (tyndalizované) maso.
|
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
29.9.2025 11:36:12
doma jsme běžně jedli kompoty i víc jak 10 let staré... když náhodou bylo špatně chycené víčko, buď kompot chytil plíseň nebo zkvasil... což se pozná na první pohled
![]() okurky jsme jedli snad i 20 let staré a dobrý ![]() já teď konečně začala spotřebovávat zavařené hrušky z roku 2017 a jediná změna je, že jsou trochu měkčí nějaké zavařeniny (taky jen otáčím na víčko) jsem likvidovala asi po 10 letech a taky ok... některé teda trochu ztmavly, ale chuťově v pořádku... |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
29.9.2025 10:45:58
Dobře sterilované zavařeniny vydrží deset let i více, schovávala jsem si z nostalgie kompoty po babičce a byly jedlé i po takové době.
Ale nevím, jak u domácích výrobků poznat, že byly sterilovány opravdu takto spolehlivě. Asi to nijak zaručit nelze, prostě jen vyzkoušet. |
| apo-lena | 159305 |
|
28.9.2025 22:35:30
Stáňo, díky. Tohle ještě konzumujeme.
Občas od našich dostanu něco 5 let starého. |
| Stáňa * | 7932 |
|
|
28.9.2025 20:54:31
Rok 22 jsou jen 3 roky, konzumujeme je normálně. Žádné změny chuti jsem si nevšimla.
Zrovna dnes jsem přinesla ze sklepa 22 rybízovou. |
| apo-lena | 159305 |
|
28.9.2025 20:25:04
Stáňo, ano, tohle chci vědět.
Jsem nervózní už u kompotů z roku 22. To byla taky veliká úroda jablek, švestek a všeho. Muž se mi směje, že tomu nic není. U nich se nic nevyhodilo a mít džem nebo kompot 10 let asi nebylo neobvyklé. |
Valašský mikulášský jarmekZlín
Radniční vánoční trhyČeské Budějovice
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.