| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Deprese a úzkosti

  (?)
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 23152  [Dalších 23102 >>]
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
20.12.2023 13:58:25
"Je to běh na dlouhou trať, než vůbec zaberou a pak se mu sí brát delší dobu, neb pořád. Znám lidi v okolí, kteří jsou na AD pořád, jenom mění druh a dávkování, a nepřijdou mi zvlášť v pohodě."

můj muž má vysoký tlak a vysoký cholesterol... oboje má zřejmě geneticky dané, mají to v rodině už celé roky... bere na oboje léky... oboje léky bude brát doživotně... ačkoliv bere léky, stává se mu běžně, že mu tlak vyletí... musel omezit kafe... musí chodit na pravidelné kontroly, podle výsledků mu průběžně dolaďují dávkování... samosebou musel pozměnit stravovací návyky, víc si hlídat co jí, upravit životosprávu, což by tedy samo o sobě někomu mohlo pomoci k zlepšení hodnot, ale u něj to zase takový rozdíl nedělá...
no a proč to píšu? nikoho by ani nenapadlo zpochybňovat braní léků na tlak a cholesterol, nikoho ani nenapadne řešit, že "zase tak moc nezabírají, když to kafe už si nemůže dávat tak jak dřív"... nikdo neřeší, že jsou to víceméně doživotní léky ~d~
Vážný2 158667
20.12.2023 13:37:56
Mimochodem, velmi podobně pomáhá třezalka (čaj). Až tak, že se nesmí kombinovat s AD na bázi posilování serotoninu, mohla by vyvolat serotoninový šok. A myslím, že je třeba dát bacha na fotosenzitivitu při předávkování, čili radši se po ní neopalovat.
Stará husa 154854
20.12.2023 13:35:03
Začít brát AD není žádná osudová a nevratná volba přece. Pokud je potřebuješ, tak to zkus a uvidíš. Když ti nesednou, není nic snadnějšího, než je zase pomalu vysadit.
Já osobně beru AD už 25 let a hodlám je brát až do smrti, protože mně zabraly a už nikdy nechci zažívat deprese. Neznamená to, že nemám žádné emoce nebo že moje nálada je neustále růžová. Jen se už nepropadám na dno na několik týdnů či měsíců. Proč zbytečně trpět.
Vážný2 158667
20.12.2023 13:33:47
KDysi jsem měl kolem diagnostiky střevního autoimunitního zánětu hrozný bolesti břicha. Nikdo mi nevěřil, tak mne poslali na psychiatrii, ale doktorka tama akorát nahlédla smíšenou úzkostně-depresivní poruchu. Byl jsem ve stavu, kdy jsem neviděl na měsíc dopředu, věděl jsem jenom, že další den budou zase hrozný bolesti, problémy s vyprazdňováním, ... Nemohl jsem se dívat an TV protože ve mne to vyvolávalo další úzkosti a navíc mi obrazovka blikala. Pak se naštěstí povedla diagnoza.

Ale načatá psychika už zůstala a tak beru celou dobu AD. KDyž jsem na to zapomenul na víc dní, nebo když jsem je musel vysadit kvůli změně, tak jsem poznal, že mají smysl. Taky obvykle ve stresových obdobích pomohlo zvýšení/snížení o stupeň. Byl jsem tak domluvený. Ale vždy to zabrala až za minimálně týden, spíš 14 dní. A teprve cca za měsíc byl plný účinnek.

Obecně ta dlouhodobá nenachávájí závislost ve smyslu bažení. Klidně na to zapomeneš a vzpomeneš si až ve chvíli, kdy už ti je fakt blbě (pokud jsi lempl).

Spíš řeší prostě snížené hladiny neurotransmiterů a modulátorů, čili těch látek, přes něž neurony komunikují. Prostě nedobré složení té polívky, v níž plave mozek. To samozřejmě může být pro nedostatek produkce, nebo pro přetížení mozku ať už stresem, nebo poruchou s větší potřebou. Trochu jako DM 1, nebo 2.

Typicky zpomalují metabolizaci serotoninu, čili jeho likvidaci v těle a tak pomalonku jeho hladina vzroste. Což vyvolává pocit štěstí=víc energie= atd.


breburda71 89004
20.12.2023 13:18:53
A co zkusit treba Guajacuran, nez zacnes brat AD? Klidne vyssi davky, je to prirodni a nenavykove...Mne zabira dobre, na bezne stresove situace..
Caje od Jukla jsou vyborne, Stres, Dobra nalada..Minimalizovat cas straveny na socialnich sitich, a celkove modre svetlo..

A u me vyrazne prohlubuje uzkost premira peciva a vsechno sladke, plus kafe..
Ale kazdy to ma samozrejme jinak..

Nevim, kolik Ti je, ale zhorseny psychicky stav je typicky pro menopauzu, a to i dlouho predtim nebo i potom..
magrata1 95172
20.12.2023 13:14:45
Znám se s jedním skvělým psychoterapeutem. Když jsem byla fakt v háji, zavolala jsem mu, že bych potřebovala pomoc. Řekl mi, že pokud si nemůžu dovolit vypadnout z provozu na měsíc nebo třeba i na půl roku, mám nejdřív začít brát AD a teprve potom jít na terapii, protože je pravděpodobné, že se otevře nějaká "zapouzdřená rána", kterou bez AD nezvládnu při běžném provozu ustát.
Takže se rozhodni, jak na tom jsi ty. Jestli na tobě třeba závisí fungování celé rodiny (jako tenkrát na mně), nebo bez problémů můžeš nastoupit na dlouhodobou neschopenku, kdyby něco. Terapii bych využila určitě, záleží, jestli s AD, nebo bez.
MM má AD pár měsíců a je mnohem víc v pohodě, nespí celé dny, nebrble a neříká "vtípky" o konci života.
Žžena 83005
20.12.2023 12:59:54
white,
no a pohledem z druhé strany - nemohou Ti AD pomoct nyní dát život do takového stavu, abys na tu zněnu a psychoterapii měla vůbec sílu a kapacitu?
Saamajna 115449
20.12.2023 12:46:37
White,
Vpodstate je terapie a s jeji podporou zmena zivotniho stylu jedina moznost, jak byt dlouhodobe v poradku.
Antidepresiva u ca 1/3 lidi nefunguji, mimoto mas spoustu vedlejsich ucinku.
Jako akutni pomoc bych je brala ale s vedomim, ze jsem "pod lehkou narkozou"~t~, ze to neni natrvalo.
Hodne sil ~x~.
Monika 123907
20.12.2023 11:32:29
Tak ty musíš vědět, jak ti je. A jestli budeš mít energii a odhodlání v současném stavu měnit životní styl (netuším, o jaké změny by mělo jít) a čekat bůhví jak dlouho na nějakého psychoterapeuta, přičemž psychterapie je samozřejmě taky běh na dlouhou trať, to se ti neudělá dobře po jednom ani třech sezeních ...
Co vidíš tak osudového na tom, že to s antidepresivy zkusíš? Štěstí samozřejmě nepřinášejí, mělo by se ti "jen" ulevit, abys měla sílu jít "za štěstím" sama ...
white 24391
20.12.2023 11:16:47
Trpím úzkostmi a jakousi stísněností. je to už delší dobu. Mudr mi napsala anidepresiva, ale já ještě váhám,. Mám je doma a nevím jestli do toho jít. Je to běh na dlouhou trať, než vůbec zaberou a pak se mu sí brát delší dobu, neb pořád. Znám lidi v okolí, kteří jsou na AD pořád, jenom mění druh a dávkování, a nepřijdou mi zvlášť v pohodě. Přemýšlím, jestli nezkusit ještě před tím psychoterapii, změnu životního stylu a podobně. Krabičku mám pořád na nočním stolku a nevím...
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 23152  [Dalších 23102 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.