Gajka + 2 |
|
(8.3.2021 11:24:37) Trošku jsem překvapená, považuji se spíše za "spořivý typ", ale nechápu, že můžete vyjít s tak malou útratou. Já téměř denně kupuji pečivo a mléko (2 litry) popř. co akutně došlo - to je min. 100 Kč. Na střídačku pak ob den nákup čerstvého jídla na vaření obědů a další...to je min. 500-600 Kč (maso, brambory, zelenina, jogurty) a do toho 1x týdně větší nákup trvanlivějších věcí např. těstoviny, rýže, sýry, vakuované salámy, šťávy, mražené věci, vše z drogerie, drobnosti např. baterie a krmení a potřeby pro kočku atp. a to je obvykle kolem 2000,- Kč. Čili od oka je to 4x2000 plus cca 15x500 plus cca 2000 denní drobnosti tj. 17 500. Občas koupím i nějakou "dobrotu" třeba suschi k večeři, nebo dortíky takže to ještě k tomu...počítám, že to klidně může být cca 20 tis měsíčně. Jsme 4, co nyní jedí doma, obědy vařím a k večeři je třeba polévka, či tousty, nebo i vinná klobása atp. Vařím obvykle na dva dny (tedy snažím se o to, ne vždy to ale zbyde). Jedno dítě má pravidelné tréninky a po nich se z něj stává "kyselina", ale i tak...manžel má občas nějaké jídlo v práci, ale bere si z domu svačiny (má 12cky).
|
Stáňa * |
|
(8.3.2021 11:28:33) Gajko, vařím jen oběd (polévka + hlavní jídlo) na dva dny. Víc bych při HO ani nestihla. Kupuju hlavně základní potraviny, zeleninu v akci. Občas nějaká mňamka, ale to spíš něco upeču doma. Peču tak 3x týdně. Pečivo základní, občas nějaký jiný chleba v akci. Nám to tak vyhovuje, nikdo z rodiny si nestěžuje. Ještě taky aby , když chodím na nákupy hlavně já nebo píšu seznam podle akčního letáku v Lidlu. Jinam na nákup chodíme výjimečně.
|
|
Monty |
|
(8.3.2021 11:29:59) Upřímně, taky to úplně nechápu. Stovku stojí jedno máslo. Asi se to dá sledováním, kde je zrovna co v akci... ale i tak mi to přijde dost málo, stovka na osobu a den.
|
TaJ |
|
(8.3.2021 11:38:55) Monty, tak to my teda máslo za stovku nekupujeme...většinou tak okolo 40-50 Kč, záleží, za kolik je kde v akci...a nemáme ho na den...
|
jak |
|
(8.3.2021 11:41:47) My máslo nekupujeme vůbec...lučiny,sýry a slanou ramu.
|
TaJ |
|
(8.3.2021 11:48:02) Jak, my Lučinu taky, tu má rád syn, ale třeba tavené sýry ne...a máslo je pro nás takový základ, to se dá jak na sladko, tak naslano...protože nám třeba Rama a podobné tuky nechutnají, zkoušeli jsme jich několik a vždycky jsme se zase vrátili k máslu...na máslo si můžu dát jak med, marmeládu, tak třeba i šunku apod...
|
|
|
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 11:41:39) U nás v Bille stojí máslo tak kolem 40 korun. Ale já obvykle číhám na akci.
|
TaJ |
|
(8.3.2021 11:45:54) Stará huso, přesně, taky kupujeme většinou v akci, ono to nějakou dobu vydrží...to samé třeba mléko apod...my to naštěstí máme kam dát, máme sklep a zásoby tu míváme nějaké vždycky, aspoň toho základního...a zeleninu taky vybíráme většinou podle akce - když jsou v akci cukety, tak uděláme něco z nich a příště třeba z paprik, které předtím byly drahé a pak je někde zlevní...takže vlastně jíme docela pestře, ony se ty akce různě střídají, každou chvíli je v akci něco jiného a celkově se na tom dá dost ušetřit... Jako když máme někdo na něco fakt extra chuť, tak to koupíme, i když to v akci není, ale většinou ty akce využíváme...ani to nemusíme nijak složitě sledovat, chodí nám letáky do schránky a nakupujeme obvykle pořád v jednom, nebo dvou obchodech, takže stačí sledovat ty a napsat si podle toho nákup...
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 11:50:07) TaJ, uplatňuji stejnou strategii.
|
|
Stáňa * |
|
(8.3.2021 11:51:48) TaJ,
jj, tak nějak. Když ale někdo něco chce, tak si to normálně koupí. Dost kupujeme olivy, sušená rajčata ve sklenici, hodně i červenou řepu (tu už nakládám i já), mám ráda italský týden v Lidlu.
Tuňák je nejlepší v Lidlu, koupím třeba 10 konzerv, ve čtvrtek mívají čerstvé ryby. Mám Lidl jako jediný hned při cestě, jsem spokojená.
|
TaJ |
|
(8.3.2021 12:02:18) Stáňo, však jo, vždyť jsem psala, že když máme někdo na něco chuť, tak si to koupíme, spíš takové ty pochutiny...ta hlavní jídla spíš plánujeme dopředu, tak abychom třeba zužitkovali něco z předešlého dne...a nebo stylem, že když mají v akci brokolici, tak si ji uděláme zapečenou a druhý den ještě zbytek brokolice dáme do smetanové omáčky na těstoviny...to samé květák a další...nebo když máme pečené kuře, tak druhý den ze zbytku rizoto apod...
|
|
|
|
|
Monika |
|
(8.3.2021 11:42:52) Monty, máslo stovku? Jaké množství másla máš na mysli? Obvyklých 250 g jsem nad 50,- Kč ještě neviděla, v normálních obchodech mají skoro vždycky nějaké pod 40,- Kč.
|
Monty |
|
(8.3.2021 11:46:46) Moniko, farmářský máslo na váhu nebo francouzský z nepasterizovaný smetany na tu stovku vyjde. Ale to byl jen příklad, kažej kupuje jiný máslo a někdo ho nekupuje vůbec, podstatou sdělení mělo být, že stovka na den na osobu mi přijde strašně málo.
|
Peppa |
|
(8.3.2021 11:51:55) Já teda kupuju JČ máslo za pade. Občas čerstvý z Gran Moravia, ale ani to myslím nestojí stovku..
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.3.2021 11:53:02) Za stovku na den se člověk určitě nají, když chce. Většina lidí ale asi nemusí. To by mohla být nekonečná debata, jakých už se tu protočilo X, než témata ovládl koronavirus.
|
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 11:53:28) Monty, ty jsi holt gurmán. Já ani nevím, že něco takového existuje, natož kde to prodávají. Já kupuji běžné výrobky v běžném obchodě a ještě si vybírám, aby byly v akci. Chutná mi to i tak. Máslo za stovku by mi zhořklo v ústech.
|
Monty |
|
(8.3.2021 11:55:39) Stará huso, když nemám v plánu zhubnout, tak jo. Teď to v plánu nemám, protože žrádlo je jedna z mála radostí, kterou ještě máme.
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(8.3.2021 11:46:15) Monty, máslo za stovku? To leda Isigny, to stojí stovku a jeden kousek mám právě v nákupním košíku, jelikož...no, prostě čirá nostalgie :D
Ale jinak kupuju normální českou madetu a stojí kolem 50 Kč. A spotřebuju 4 kostky másla týdně. Denně fakt ne, a to peču denně a víceméně pouze z másla. To jste proti nám fakt másložrouti asi :)
|
Monty |
|
(8.3.2021 11:50:33) angrešte, že jsi to ty, šla jsem se podívat do lednice. Le Gall Grand Cru.
|
angrešt |
|
(8.3.2021 11:52:07) Monty, díky :)
|
Monty |
|
(8.3.2021 11:54:35) Mmch, naprosto skvělý je kozí máslo.
|
angrešt |
|
(8.3.2021 11:58:41) Monty, jo, kozí je výborný! Když jsem několik let kvůli dětem musela fungovat bez kravskýho mlíka, lepku, vajec, sóji a řady dalších věcí.... tak kozí máslo aspoň občas (aby se děti nesenzibilizovaly ještě na kozí ) byla táková lahůdka!
|
Monty |
|
(8.3.2021 12:01:39) angrešte, jednou jsem koupila na zkoušku buvolí máslo. Chutnalo doma jen mně, stejně jako mozzarella di bufala, i to kozí jím jenom já. Manžel máslo nemá rád vůbec, používá ho jen na vaření, ale v životě by si ho nenamazal na chleba nebo na housku.
|
jak |
|
(8.3.2021 12:02:54) Pepo,bramborový knedlík a na to osmahnutá cibulka.
|
Peppa |
|
(8.3.2021 12:11:59) To jsem nikdy neměla, asi by mi to chutnalo, miluju cibulku na hrachové kaši, ale stejně jako ten br. knedlík mi to zabetonuje žaludek, je mi potom strašně těžko :(
|
|
|
TaJ |
|
(8.3.2021 12:03:17) Monty, tak to já miluju třeba čerstvý dobrý chleba a na něj máslo a med... Syn zase rohlík s máslem a na to šunku a tvrdý sýr...
|
Monty |
|
(8.3.2021 12:05:30) TaJ, já právě taky, proto zkouším různý másla, než najdu to pravý. A tohle francouzský máslo z nepasterizované smetany je vyloženě návykový.
|
TaJ |
|
(8.3.2021 12:11:54) Monty, to věřím....a od takového návyku pak člověk těžko upouští, co? Proto se možná radši držíme těch našich oblíbených másel, přece jen finance nejsou neomezené...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 11:57:14) My kupujeme u nás na statku a taky okolo stovky stojí. Ale zase ty kravičky na pastve vidíme z okna a zname je jménem.
|
Monty |
|
(8.3.2021 11:58:23) Půlko, dokud byly farmářský trhy, taky jsme kupovali máslo tam. Teď holt nejsou a mimo Prahu někam na farmu taky nesmíme.
|
Pruhovaná |
|
(8.3.2021 21:17:54) Já kupuju na SCUku. Tam taky mají leccos dobrého.
|
K_at |
|
(8.3.2021 21:18:40) Pruhovaná, scuk jsem teď objevila a hurá!
|
|
|
|
Beat |
|
(8.3.2021 11:58:31) Půlko, a nekoukate na kravicky na farmě v T?
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(8.3.2021 12:00:34) Já zase musím mít bezlaktózové a to stojí asi 120,-
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.3.2021 11:49:39) Monty, máslo stovku? Na tolik snad nevyjde ani nějaké speciální bio. Běžné stojí polovinu. Různé ty rozmrazené zbytky od sousedů ještě méně.
|
|
|
jak |
|
(8.3.2021 11:30:19) My tak desítku.
|
Monty |
|
(8.3.2021 11:35:36) Jak, za celej měsíc? Se dvěma puberťáky?
|
jak |
|
(8.3.2021 11:41:05) Jo Monty.nakupuju v Lidlu,Tescu a Albertu.vaříme denně. My bydlíme u lesa,ani dovoz hotovek k nám není. Včera třeba byly roštěnky s bramborem a domácí kynuté koláče s mákem,tvarohem a ovocem.dneska si dělají sushi, zítra si naplánovali knedlík s cibulkou.kluk chce upéct krtkův dort. Ovozel jedí mimo. Úplně normální domácnost.
|
Monty |
|
(8.3.2021 11:44:49) jak, co je manžel na home office, tak taky furt vaří, ale že by to byla nějaká úspora, to ani náhodou. Dokud chodil na jídlo v práci a syn do jídelny ve škole, tak jsme prožrali měsíčně míň.
|
jak |
|
(8.3.2021 11:48:43) No,mě desítka nepřijde úsporná.to je furt zmrzlina,čokoláda...nevím.ale my prostě vaříme, protože těch 6 kilaku si pro oběd nepůjdou. Pečeme. Včera si nakoupili věci na sushi za 700, já mám zeleninu k obědu,sushi nejím. Myslím,že jsme úplně normální rodina. Třeba minulý pátek jsme upekli kilo masa a byly z toho Burgery na víkend...housky si kluci upekli sami.
|
TaJ |
|
(8.3.2021 11:50:00) Jak, jo, čokoláda tady musí být vždycky, to hlavně kvůli mně, ale i syn má hořkou rád...zmrzlinu teda jenom v létě, v zimě na ni nějak chuť nemíváme...
|
|
Vaitea |
|
(8.3.2021 11:51:12) jak, "Myslím,že jsme úplně normální rodina"
I to je možný, ale nezapomenu na naši diskuzi "svíčková na dva dny pro tři za tři stovky". Pro mě jste teda v tomhle dost tajemná rodina
|
jak |
|
(8.3.2021 12:01:34) Vaiteo,to děti jedly málo.to už dávno tak není.
|
|
|
|
|
Peppa |
|
(8.3.2021 11:49:39) Co je knedlík s cibulkou?
|
TaJ |
|
(8.3.2021 11:50:47) Peppo, nevím, třeba knedlík a na něj osmažená cibulka? Dělávala to takhle babička, my moc ne...
|
Peppa |
|
(8.3.2021 11:53:12) To vůbec neznám. Znám knedlík s vejci, ale s cibulkou teda ne.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(8.3.2021 12:04:05) Knedlík s cibulkou je bramborový, zbytek k večeři, když dojde uzené, mám to strašně ráda, ale chybí v tom proteiny a má to moc sacharidů, tak už jsem to dlouho nejedla.
|
Peppa |
|
(8.3.2021 12:08:59) Eve, a jo, já jsem si představila kynutý nebo houskový, tak jsem to nějak neuměla uchopit. Ten bramborový asi jo, ale jak píšeš, výž. hodnoty jsou o ničem.. Bramb. knedlík jsem měla jen párkrát v životě, vždycky mi přišly v žaludku jako kdybych spolkla balvan, je to hrozně hutný..
|
jak |
|
(8.3.2021 12:11:30) Pepo no jo,mně to přijde jako rychlé jídlo. A balvan očividně kluky v žaludku netrápí:).
|
|
|
|
|
libik |
|
(8.3.2021 12:07:59) Peppo, knedlík s cibulkou a zelí se jí v Pošumaví prakticky každý týden. Zrovna dnes to při HO vyrábím. Mám tedy v lednici zbytek včerejší sekané, pokud by byli chlapi chtiví masa, ale počítám, že si to dají extra. Vegánkovi miláčkovi tedy brknedlík něčím rostlinným naplním
|
Peppa |
|
(8.3.2021 12:09:54) No se zelím jistě, ale zelí Jak nezmiňovala, tak jsem netušila co si mám představit :)
|
jak |
|
(8.3.2021 12:12:39) Zelí si mohou dát studené,řepu,okurku. V našem kraji to je jídlo typu rychlovka, spíš žasnu,že se to někde nejí...
|
Peppa |
|
(8.3.2021 12:25:36) "V našem kraji to je jídlo typu rychlovka, spíš žasnu,že se to někde nejí..."
Jak, já myslím, že to je o rod. návycích, vím, že i u bratranců a sestřenic se vařila jiná jídla, a to jsme byli prakticky všichni z jednoho okresu. Vím, že třeba mívali piery (nevím co to je), nedávno tu kdosi psal o taliánech (nevěděla jsem, co to je), atd. Bramborový knedlík jsme doma nikdy nemívali, vždycky jen kynutý. Jsme JM.
|
Koníček mořský |
|
(8.3.2021 12:33:18) A jaký knedlík jíte ke králíkovi se špenátem třeba ? Bramborový knedlík mi v kulinářském repertoáru přijde celkem nepostradatelný. Navíc je jednoduchý a velmi chutný, když je z dobrých a pravých brambor.
|
Peppa |
|
(8.3.2021 12:38:03) Králíka jsem nesnášela (ani Punťa už to nežere ) a se špenátem jsme ho nemívali vůbec. Špenát jsme mívali s vařenýma bramborama a s vejcem, natvrdo nebo volské oko. Ve škole byl špenát tradičně s nějakou odpornou flaksou A už jsem psala, br knedlík je sice chutný, ale moc hutný.. skoro nestravitelný, pro mne teda.
|
|
TaJ |
|
(8.3.2021 12:38:45) Koníčku, tak třeba nejedí králíka se špenátem, my třeba králíka taky vůbec neděláme...ale bramborové "chlupaté" knedlíky jsme dělali třeba o víkendu k pečené kachně...klasické houskové děláme jen ke koprovce, nebo ke svíčkové...ale třeba koprovku máme stejně radši s bramborem...celkově teda knedlíky jíme jen občas, máme hodně rádi těstoviny a rýži na všechny způsoby a pak brambory...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.3.2021 12:40:50) Podle mě se houskový hodí k omáčkám a bramborový k pečenýmu masu.
|
Peppa |
|
(8.3.2021 12:49:35) Myslím, že v těch pár případech, kdy jsem jedla br. kn. to bylo právě tak, výpečky nebo mor. vrabec a zelí. K takovýmu jídlu ale já potřebuju pivo
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.3.2021 12:39:22) Taky mi přijde, že k něčemu se nic jinýho než bramborovej nehodí.
|
|
|
jak |
|
(8.3.2021 12:33:43) Jo,Pepo,to jo.my nejedli houskový knedlík, neměli jsme polévku a další jídlo,atd.je to o zvyklostech...
|
Peppa |
|
(8.3.2021 12:40:43) Jak, u nás doma třeba neexistoval oběd bez polévky, ale tento zvyk jsem teda nepřevzala, naopak, obědy s polévkou jsou u nás naprostá výjimka.
|
|
|
libik |
|
(8.3.2021 12:41:54) Bramborový knedlík je v mém kraji základ, taky se tu máloco jiného než brambor urodí. Jíme ho ke všem omáčkám(na paprice, houbová, koprová, křenová, přírodní, guláš, segedín..) vyjma svíčkové a rajské. Ale ne každý ho umí
|
Monty |
|
(8.3.2021 12:45:21) Libiku, bramborovej knedlík jím i k rajský, i ke guláši, protože zbožňuju bramborovej knedlík jako takovej. Jediný, k čemu fakt moc nejde je ta svíčková, protože u ní je důležitá na "nažďamkanost" knédlu. Bramborovej knedlík je asi moje vůbec nejmilejší součást české kuchyně, ostatně jako cokoli bramborovýho jako jsou šišky, škubánky nebo bramborová kaše. Kynutej knedlík je oslizlá věc bez chuti a zápachu.
|
libik |
|
(8.3.2021 12:54:34) Monty, tak to jsi mě překvapila, já na tebe s vymyšlenostma
Tak až to jednou skončí, dáme si u mě bramborový knedle (klidně k rajský), už aby to bylo..
|
Monty |
|
(8.3.2021 12:58:54) Libiku, v rámci český kuchyně žádný velký vymyšlenosti nepotřebuju. Já jsem ostatně dítě, který asi jako jediný na světě zbožňovalo mlíkovou polívku. Až to skončí, klidně si u vás dám třeba bramborák.
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 13:09:28) Mlíková polívka je buď něco tak strašnýho, že mi ji zatajili nebo se na Moravě nedělala. Dozvěděla jsem se o ní až taky na rodině.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.3.2021 13:12:15) Taky jsem o ní neslyšela, až na Rodině.
|
|
byvala radka |
|
(10.3.2021 9:54:44) dělala, ale na kyselo, mňam, ze zkyslého mléka (dneska bohužel mlíko nezkysne, to z obchodu)
|
|
|
sovice |
|
(9.3.2021 11:16:27) Monty, tak, teď jsem kvůli tobě dostala STRAŠNOU chuť na bramborák...
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 13:06:21) Nejlepší knedlíky jsou chlupatý knedlíky s cibulkou od babičky. Dávno nevím, k čemu se jedly. K omáčkám se asi nehodí, takže možná k masu a zelí. No ale tu chuť, na tu nikdy nezapomenu. Musím se vzchopit a udělat je.
|
|
angrešt |
|
(8.3.2021 13:10:21) Monty, taky nemám ráda kynutý knedlíky a kde to jen trochu jde, tam volím jiný přílohy :) Děti teda kynutý knedlíky zbožňujou, chodí si brát samotné plátky a jedí to jako chleba... tak je holt ke svíčkový, habmurský...no, a občas třeba k sededínu udělám, ale - jak píšeš, rajská s rýží nebo těstovinama, koprovka a houbovka s bramborem, ptáčky s rýží nebo bramborem...
Zato bramborový Jakýkoli, jak český plátkový, tak německý kulatý, nebo italský bramborový gnocchi... prostě z bramborovýho těsta můžu cokoli:) Jsem Samvěd Křepelka!
|
K_at |
|
(8.3.2021 13:15:14) Angrešte, bramknedliky nebo brambor, kaše atd - mňam. Houskový nemusím. Nejlíp možná opečený s vajíčkem.
|
|
Monty |
|
(8.3.2021 13:19:20) angrešte, přesně. Z bramborovýho těsta cokoli. A když nejde bramborový, třeba u kynutých ovocných knedlíků, tak aspoň tvarohový. Vařený kynutý těsto je prostě taková oslizlá věc nevalného vzhledu i chuti, resp. nemá to žádnou chuť, je to jen nepotřebnej balast. Chuť má jen to, co se jí k tomu.
|
Bouřka |
|
(8.3.2021 13:37:27) To se ten knedlík musí udělat na páře a pak není slizký Ale jinak taky raději bramborový. Kynutý dělám k segedínu, svíčkové, jednou do roka k rajské (většinou jí dělám s rýží), občas něco zvěřinového.
|
|
kysnutá knedla |
|
(8.3.2021 13:45:49) Ja som nepochopila význam kysnutej knedle.
Jedlo musí mať (pre mňa) aspoň jeden z benefitov:
a) chutné b) zdravé
Bielu makkú knedlu nedokážem nikam zaradiť
|
Kaipa |
|
(8.3.2021 13:49:50) svynko, asi nevaříš českou kuchyni. Já ne úplně často, ale když je příležitost, ráda dělám svíčkovou (obvykle na zvěřinu), to je u nás slavnostní jídlo. Občas dělám segedín, tam jiná příloha taky nesedí.
Ale většina světa se bez kynutého knedlíku obejde, tak proč ne svynka.
Jo a píšu o domácím knedlíku, než kupovaný, to raději nic.
|
kysnutá knedla |
|
(8.3.2021 13:53:49) Kaipa, priznám sa, že sviečkovú nerobím. Skúsila som to 2x, a zvlášť druhý pokus sa mi podaril. Lenže manželova a synova poznámka "ale u babičky.. To je ještě jiný... lepší..." je dosť demotivačná, a tak máme sviečkovú len keď nám ju spraví tchýnka. Manžel si k nej dáva zemiakový knedlík alebo ryžu. Ja cestoviny (ideálne čerstvé tagliatelle) alebo ryžu. A prisahám, že dovodom je to, že nám to takto chutná. K segedínu zase šťouchané zemiaky. Naozaj mi nenapadá jedlo, kde by mi napadlo dať si knedľu.
|
Kaipa |
|
(8.3.2021 14:06:21) svynko, tebou uváděné kombinace jsou pro mě nepoživatelné. Holt každý má jiné chutě a divit se jim mi přijde trošku dětinské. Kynutý knedlík vařím málo, ale jak jsem psala, některá jídla bez něho nejdou (pro naši rodinu).
|
kysnutá knedla |
|
(8.3.2021 14:07:50) "každý má jiné chutě a divit se jim mi přijde trošku dětinské."
Správne. Preto nebuď detinská a nediv sa mojej kombinácii sviečkovej so špagetami a pod.
|
Kaipa |
|
(8.3.2021 14:08:36) Na to bych ti dětinsky řekla: "Ty sis začala".
|
|
|
|
|
|
Slonisko |
|
(8.3.2021 13:51:05) Já taky kynuté knedlíky nerada, naši je ani nikdy nevařili. Co mám ráda jsou houskové - jen rohlíky, mléko, vajíčko a hrubá mouka, znáte to někdo, nebo je to naše rodinná specialita?
|
angrešt |
|
(8.3.2021 13:56:26) Slonisko, jo, houskové/karlovarské knedlíky mi docela chutnají :)
A mám ráda dokonce i německý knedlíkový salát :) Ale ten je z opravdu hodně hutných houskových knedlíků, nic nenasajou, je to ok :D
|
jak |
|
(8.3.2021 13:58:04) Knedlíky ( ne bramborové) skoro nevíme.rak jednou za kvartál. Koukám,že nejsme sami.
|
|
Slonisko |
|
(8.3.2021 14:01:00) Angrešte, karlovarské knedlíky jsou trochu něco jiného, takový víc vajíčkový a s bylinkama (aspoň podle receptů a co jsem jednou jedla u kamarádky). Ale je pravda, že k těm "našim" mají asi nejblíž.
|
angrešt |
|
(8.3.2021 14:02:55) Slonisko, jo, je plno knedlíkových odrůd :) A tyhle jsou si blízké.
|
|
|
Rodinová |
|
(8.3.2021 14:01:07) Angreste, prosim te, co to je "nemecky knedlikovy salat" ?
|
angrešt |
|
(8.3.2021 14:05:54) Rodinova, bavorský salát z tenoučkých plátků žemlových nebo ještě líp preclíkových knedlíků (plátky jsou silné jen několik mm a takové, prostě, hutné, nenasákavé) s nejrůznější zeleninou, obvykle hlavně hodně cibule a kyselých okurkek, k tomu čerstvé papriky, rajčata, listová zelenina a tak, zalité kyselou kyselou zálivkou... já ho třeba měla ještě s opečenými liškami a bylinkvoým čerstvým sýrem navrch a je to vážně hrozně dobrý. Taková německá obdoba panzanelly :)
Ale když jsem o tom prvně slyšela, tak mi to přišlo jako solidní úlet
|
Rodinová |
|
(8.3.2021 14:32:56) A jo, ale to nemusi byt spatny, jde jen o ty spravny nenasakavy knedliky
|
angrešt |
|
(8.3.2021 19:37:37) Rodinova, je to dobrý, překvapivý, ale dobrý. Ale víš, jak to říkaj v Comebacku - "Německá kuchyně v rukou nezkušeného kuchaře se může proměnit ve zbraň hromadného ničení" Tak radši pozor na Knoedelsalat
|
Rodinová |
|
(8.3.2021 19:48:36) Angreste, ja jsem strelec a kdybych nekde videla na listku Knoedelsalat tutove si to dam, proste ze zvedavosti Ale ten obrazek vypada fakt lakave ..
|
angrešt |
|
(8.3.2021 19:53:44) Rodinova, však já to taky zkusila, jelikož jsem byla zvědavá a nevěřila jsem, že to bude fakt z knedlíků
|
Rodinová |
|
(8.3.2021 19:59:24) Angreste, ted jsem vytahla ze sveho leta v Bavorich pobyvajiciho muze, ze to jedl a dobry nastuduju a zkusim, tak pro legraci, oslovilo me to
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Len |
|
(8.3.2021 14:00:09) Slonisko, jo, to jsou ty, co delam, jeste teda davam prasek do peciva. Mne chutnaji, ale ja jsem knedlikova, priznavam, pro me je to svatecni jidlo.
|
Lída+4 |
|
(9.3.2021 10:03:08) Len, prášek do pečiva nikdy. To je pak moc "vyp..nutý", a ten prášek je v tom cítit. Když už něco na nakypření, tak trochu sodovky.
|
|
|
Lída+4 |
|
(9.3.2021 10:01:32) Slonisko, jo, přesně tak to děláme u nás. A základ je, že musí být hodně housky.
|
|
|
Žžena |
|
(8.3.2021 13:52:34) svynko, knedla je nosič omáčky. Samozřejmě že samotná je o ničem. Však to není samostatné jídlo.
|
Kaipa |
|
(8.3.2021 14:07:57) Jo tak svynka chtěla jíst kynuté knedlíky samotné?
|
|
|
angrešt |
|
(8.3.2021 13:54:38) svynko, tak kynutý knedlík je totéž, jako kynutá houska. Je to prakticky totéž co do složení. Akorát se paří nebo vaří, takže co se zdravotní stránky týče, ve srovnání s pečenou houskou má méně toxických produktů Maillardovy reakce, tak je vlastně v tomhle směru lepší. Ale mně taky nechutná, no :)
|
kysnutá knedla |
|
(8.3.2021 14:05:19) angrešt, áno, viem, že je to rovnaký typ (shit) ako kysnutá houska, ale to nie je (až takou) prekážkou, ja si viem užiť aj nezdravé prílohy a jedlá celkove. Akurát že to kysnuté koliesko (ovál) nejak neviem kam zaradiť, no
|
Žžena |
|
(8.3.2021 14:09:46) Tak pokud je knedlík a houska shit, tak jsou shit i ty těstoviny, že Všechno samá mouka.
|
kysnutá knedla |
|
(8.3.2021 14:14:12) Žžena, ale cestoviny - na rozdiel od knedle - majú kam spadnúť (sú v kategórii "chutné") Opakujem, že ide o moj subjektívny pohľad, teda, chute - nechápem, že máte potrebu sa tak urputne brániť
|
Žžena |
|
(8.3.2021 14:14:56) svynko, uznej, že jsi to trochu přehnala na své straně s tím shitem apod. Kdybys napsala prostě "ja knedlíky nejim", nikdo by neřek ani popel.
|
kysnutá knedla |
|
(8.3.2021 14:21:19) Žžena, čo si budeme nahovárať - jak pečivo, tak knedla (a niektoré druhy cestovín) sú v podstate mŕtvé prílohy, prázdne kalórie. Ale ja som nadšeným konzumentom xx typov prázdnych (a i fakt nezdravých) kalorií. To, že sa v tej hriešnej skupine nenachádza knedľa, to je len taká náhoda.
A plne rešpektujem chute ostatných, ani by mi nenapadlo sa diviť Vám, ktorí máte radi knedlíky. Tak sa nedivte Vy mne
|
Ropucha + 2 |
|
(8.3.2021 14:27:36) Svynko, pohanět Čechům knedlik, to je opovážlivost To ti holt nedarují Já mám domácí knedlík ráda ke koprové nebo houbové omáčce, to si párkrát do roka s chutí dám. Ale není knedlík jako knedlík, musí být dobře udělaný. Jako u všeho, může být varianta dobrá i nedobrá.
|
kysnutá knedla |
|
(8.3.2021 14:30:40) Ropucha, viem, trúfla som si dosť, ale zase si to možno trochu vyžehlím tým, keď napíšem, že moja mamka keď príde do ČR, tak sa na knedle vždy teší. Na žemlové/kysnuté (ja sa v tom strácam), vraj sú tu omnoho lepšie než u nás.
|
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 14:33:51) Já mám ke knedlíkům spíš negativní vztah, moc mi nechutnají. Já ani nevařím omáčky, maximálně tak rajskou kvůli dceři, tam knedlík kupuju. Kdysi jsem s knedlíkem dělala ještě koprovku a kuře na paprice, a to jsem i ten knedlík dělala doma, hrnkový. Ale už ho neumím. Jinak mám radši bramborový knedlík než houskový. Ten jsem si dávala v jídelně, pokud byl na výběr. A miluju knedlík s vajíčkem a okurkem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaipa |
|
(8.3.2021 14:03:36) svinko, my ostatní vaříme zásadně to, co není zdravé a co nám nechutná.
|
kysnutá knedla |
|
(8.3.2021 14:06:48) "my ostatní vaříme zásadně to, co není zdravé a co nám nechutná."
Kaipa, urazila som snáď (Tvoje) knedlíky, či Tvoje chute, alebo o čo tu ide?
|
Kaipa |
|
(8.3.2021 14:10:34) svynka, moje knedlíky neurazíš, jsou totiž výýýborné. A mě už vůbec ne, rozhodně ne kvůli knedlíku (dokonce ani kvůli noku ne, ty totiž nevařím - neplést s bramborovými špalíčky, bez nich se posvícenská kachna neobejde).
|
|
libik |
|
(8.3.2021 14:24:46) Čekala jsem, jestli přijdeš se svou antipatií ke knedlíkům
Svynko a co takové halušky? To je nakonec taková tvrdší oblemcaná varianta bramborového knedlíku až noku
|
kysnutá knedla |
|
(8.3.2021 14:25:28) Libik, v haluškovom ceste máme nastrúhané zemiaky
|
libik |
|
(8.3.2021 14:31:27) Já chápu, Svynko, vždyť říkám, že je to varianta BRAMBOROVÉHO knedlíku. Brambory (strouhané) tvoří 2/3 hmoty bramborových knedlíků.
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 14:39:47) V haluškách jsou brambory syrový a v knedlíku vařený. Vyrostla jsem na brynzových haluškách, takže za mně jen ty halušky. O existenci bramborového knedlíku jsem se nejspíš dozvěděla až v dospělosti.
|
Kaipa |
|
(8.3.2021 14:40:41) Půlko, tak ono jsou ještě chlupaté knedlíky, tam přijdou syrové brambory.
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 14:45:57) Jojo, ty jsme mívali taky. Buď halušky s brynzou a se slaninou nebo chlupaté k masu. Výrazně častěji teda ty halušky, ty byly snad jednou týdně. Zato ty bramborové z vařených brambor nikdy. Asi vůbec ne proto, že by nikomu nechutnaly, ale zkrátka se nedělaly.
Nevím, jak je to možné, ale chutnají jinak, když se ty brambory uvaří až v těstě nebo jsou vařené předem.
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 15:06:55) Já jsem zas halušky s bryndzou jedla poprvé až dospělá na Slovensku. Strašně mi to chutnalo. Vždycky, když jsme jeli na Slovensko, tak jsem se na ně těšila. Sama jsem je nikdy nezkoušela vařit, neumím to. Ale zas škubánky s mákem jsem jako mladá dělala dost často a to je, myslím, dost podobné.
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 15:10:53) To je jen těsto ze syrových strouhaných brambor a protlačíš ho přes haluškový cedník do vařící vody. Smícháš a brydzou a s osmahlou slaninou. Je to úplně jednoduchý jídlo.
|
libik |
|
(8.3.2021 15:14:35) Půlko, buď jsou halušky s brynzou nebo můžou být se zelím (což jsem nevymyslela, ale jedla jsem to v Nízkých Tatrách
|
Pole levandulové |
|
(8.3.2021 15:17:46) libiku, ty se zelím prodávají na poutích a trzích, někdy mám pocit, že snad to jsou ty "pravé" /a vůbec mi nechutnají/. Máma dělala doma halušky s bryndzou a opečenou slaninou, které jí naučil kamarád ze Slovenska, to byly jen nastrouhané syrové brambory, mouka a vajíčko, narovnalo se to na prkýnko a nožem se odhazovaly kousky do vroucí vody. Ty jsem milovala, budu si je někdy muset udělat jen pro sbe, u nás by je nikdo nejedl.
|
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 15:20:26) Halušky se zelím a uzeným masem se vařily v naší jídelně. Já to nejedla, nemám ráda zelí, ale ostatním to chutnalo.
|
|
|
Vaitea |
|
(8.3.2021 15:14:47) "To je jen těsto ze syrových strouhaných brambor a protlačíš ho přes haluškový cedník do vařící vody."
Tak já se naučila na kolejích jedině z prkýnka špičkou lžíce "odpalovat" do hrnce s vroucí vodou. Haluškovač by holky ze Slovenska ( tenkrát) nevzaly do ruky .
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 15:17:56) U nás v rodině haluškovač používala už "stará mama" (moje prababička), které by bylo 125 let.
|
Marika Letní |
|
(8.3.2021 15:26:00) Haluškovač má výhodu, že se to do vody "nasype" najednou. Když jsme je dělala ručně, byl rozdíl v těch prvních a posledních, chvilku to lžičkou prostě trvá.
Zrovna v pátek jsme měli halušky s bryndzou, slaninou a kys. zelím
|
libik |
|
(8.3.2021 15:27:53) V tom je právě to mistrovství, protlačit to umí každý medvěd
Já to tedy na rozdíl od Vaitey neumím
|
Marika Letní |
|
(8.3.2021 15:29:59) libiku já to umím, ale víc jak jedna, dvě porce mi trvá příliš dlouho (nejsem tryskomyš, tak ani halušky nemrskám do hrnce jako o závod, to bude ten problém )
|
|
|
|
|
|
|
|
Okolík |
|
(8.3.2021 15:17:56) Škubánky a halušky je úplně jiný recept. Společné jsou jen ty brambory....
|
|
|
|
|
Vaitea |
|
(8.3.2021 14:40:45) "V haluškách jsou brambory syrový"
než se hoděj do vody ;-)
|
|
kysnutá knedla |
|
(8.3.2021 14:42:57) Půlka, ja som prvýkrát ochutnala zemiakový knedlík v ubytovacom zariadení, ktoré cez šk. rok slúžilo ako škola v prírode a cez sviatky a prázdniny ako penzion. Čiže ako 20 ročná. Uvarili to naše slovenské kuchárky, strašne mi chutil, a tom som netušila, čo zažijem až ho pripraví moja CZ svokra - že to može chutiť ešte lepšie!
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 14:50:55) Taky jsem bramborové poprvé jedla někde na dovolené až jako dospělá a netušila jsem, co to je. K houskovým a k bramborovým mám celkem neutrální vztah. Jednou do roka si je dám a nevadí mi, ale nevyhledávám je.
Ale halušky miluju, vrací mě to dětství. Mám podezření, že můj slovenský dědeček nejedl nic jiného. Nebo si to aspoň nepamatuju.
|
Rodinová |
|
(8.3.2021 14:52:20) Pulko, jak to dopadlo :)?
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 14:59:38) V pohodě. Odjeli a kontrole po cestě do Brna to vykázali jako péči o dítě a nebyl s tím problém, tak asi se to smí.
|
jak |
|
(8.3.2021 15:00:32) Nějak si to neumím představit,Fed..
|
|
|
|
libik |
|
(8.3.2021 14:55:04) No, já halušky sním, vítám, pokud je to někde mají jako mls do kelímku a nemusím si dávat langoše, nicméně vizuálně je to takový.. , pardon, ale řekla bych použitý
Bramborové knedlíčky vyskládáš do estetické kompozice s ostatním.
No a chuťově se mi zdá bramborový(chlupatý) knedlík, zelí a uzené velmi příbuzné s haluškami.
|
jak |
|
(8.3.2021 14:56:08) Halušky dělám občas,zase cibulka a slanina a parmazán. Prasárna
|
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 14:58:24) Nene, v jednom je zelí a v jednom je ovčí sýr, to je úplně něco jinýho.
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(8.3.2021 16:50:15) Půlko, my děláme "chlupatý" knedlíky, jsou ze syrových strouhaných brambor, nejsou to ty klasické hutné bramborové knedlíky...
|
libik |
|
(8.3.2021 16:54:56) Taj, já dělám 3 vařené na 1 syrový, na klasické klouzáky ze syrových brambor a hladké mouky hledí moje rodina podezíravě
|
TaJ |
|
(8.3.2021 17:28:41) Val, máme to podobně, taky mám ráda Baleu, mají levné a přitom moc fajn věci, vyhovují nám všem...syn má hroznou spotřebu sprcháče, netuším, co s tím dělá, takže ta Balea je fajn, nebo i Rossmann má nějakou podobnou levnou řadu, ta nám taky vyhovuje...a prášek na praní kupujeme už léta Persil gel, nejradši ten fialový levandulový, aviváž nepoužíváme žádnou...jinak pak už jen nějaký čistič na WC a Jar na nádobí, Cif a něco na okna.
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 17:35:26) Taky kupuju Baleu, vyhovuje mi a myslím si, že je stejně kvalitní jako dražší kosmetika.
|
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 17:16:20) Tahle zlevněná masa jsme taky hodně kupovali. Hlavně teda pro zvířata, protože my vaříme z masa docela dost málo. No ale od doby, co se MM urazil na Tesco, Lidl i Albert, tak prezenčně nakupujeme výhradně v Bille a tam zlevněný koutek snad ani nemají.
|
Okolík |
|
(8.3.2021 17:17:28) Jak to přijde, že se člověk urazí na obchodní řetězec?
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.3.2021 17:25:43) nevím jak u půlky, ale já měla jednu dobu (dlouhou dobu) od muže zakázaný lidl... za to, že pokáceli stromy, když tu začínali "odpustil" jim, až když vysázeli nové stromy a postavili dětská hřiště (btw u nás nepokáceli ani jeden strom a ani jedno hřiště jsme nikdy neviděli, ale ani nedutám a jsem ráda, že do lidlu můžeme )
|
TaJ |
|
(8.3.2021 17:30:59) Rose, my do Lidlu chodíme už dlouho, stromy na to neměli žádný vliv, máme ho nejblíž, pěšky tak 15 minut...a na větší nákupy většinou sjedeme do Kauflandu, nebo do Globusu, podle toho, co zrovna potřebujeme a co mají kde v akci...jinam téměř nechodíme, jedině když máme jiný krám vyloženě cestou odněkud, tak tam koupíme třeba pečivo, ale jinak ne...
|
libik |
|
(8.3.2021 17:32:54) Lidl má nejlepší veganskou nabídku ze všech řetězců (makro nevyjímaje), dostaneš tam mletý nemaso, pizzu, zmrzlinu (a spoustu pochutin)
|
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 17:38:34) Já zas mám dvě minuty od baráku Billu, do jiných prodejen bych musela jezdit MHD, tak nakupuju jenom v Bille.
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 17:30:31) Na řetězec asi ne, ale na konkrétní obchod. U nás víc poboček řetězce není. V Lídlu kácí stromy a v Albertu mu něco provedli. Sice si nepamatuje, co to bylo, ale prý něco strašnýho.
Tesco spočívalo v tom, že třikrát za půlroku chtěl koupit smeták (jedno patro doma, druhé patro doma a chalupa). Pokaždé s ním přišel k pokladně a tam mu řekli, že smůla, protože tenhle kód nemají v systému. Byl to jediný druh smetáku, co tam vedou (malé Tesco), takže zřejmě půl roku tam stály smetáky v regálu, zákazníky odmítali a nepřišlo jim, že by to do toho systému měli zavést. Na základě toho začal jezdit do Billy a pro tyhle věci do sousední Tety.
U MM je to tak, že pracuje ve velkém korporátu, o kterém se píše v médiích, kdykoliv cokoliv provedou. Hodně tím pádem dbají na to, aby si nikdo nemohl na nic stěžovat (nejsou to teda smetáky, ale třeba GDPR) a jeho potom na.írá, když někde na reputaci kašlou (na poštu, obchodní řetězce, na kohokoliv).
Mně je to jedno, kde co nakupujeme, tak ať si to urážení užije, no. O nás se samozřejmě taky píše, když něco provedeme, ale na moje smetáky to nemá vliv, protože tam paralelu nevidím.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.3.2021 17:37:27) albert je u nás taky na black listu - koupil europark a nahradil námi milovaný interspar a fakt to nezvládli...
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 17:38:22) Jo, to nezvládli. Taky jsme tam jezdili.
|
|
|
neznámá |
|
(8.3.2021 17:37:46) Podobné se mi stává v zahradnictví. Vyberu nějakou zastrčenou rostlinu, kterou nutně pořebuji a ona není zavedená v systému, zahradnice se diví, že toto vůbec mají. Ale zahradnicví jsem kvůli tomu neodepsala.
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 17:46:36) Však kdyby se měl každý urážet na každý podnik tak, jak MM, tak by nechodil nikdo nikam. Na zahradnictví teda ještě uražený není, ale může se stát i to, ačkoliv tam je tolerantnější, jak je to roztomilá místní záležitost a ne řetězec.
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(8.3.2021 17:18:15) Půlko, co mu provedli?
|
|
jak |
|
(8.3.2021 17:20:08) Urazil? Jinak tedy dobrá diskuse,už se necítím provinile s naší desítkou a zmrzlinou velmi často.
|
|
|
neznámá |
|
(8.3.2021 17:31:39) Půlko, teď si mi připomněla vtipnou scénku z posledního nákupu. Přede mnou u pultu s masem pani chtěla hovězí, naváděla prodavačce nůž, kolik má uříznout, dlouho uvažovala, kolik toho sní. Pak z ní vypadlo, že to má pro psa. Já kupovala kuřata pro zvířectvo. A za mnou chlap volal asi na manželku, kolik těch kuřat psům vezmou.
Domácí zvířectvo, zdá se, drží místní usek masa nad vodou.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(8.3.2021 20:35:31) Jsem urazena na Albert, že nám sebrali Spar, v cizině vždycky vidím, jak nám tu chybí. Ale chodím tam, mám ho 5 minut od baráku.
|
|
|
libik |
|
(8.3.2021 17:26:30) Valkýro, za co se stydíš?
Já si tedy taky trošku myslím, že vybrané lahůdky jsou statusovka, jelikož člověk si stravovací návyky utváří v dětství a mládí (a tenkrát samozřejmě žádné ovocíčko, jehož název si nejsem sto zapamatovat, nebylo), ale jíst se to asi dá a i ty naše knedlíky na vajíčku mají cosi do sebe
Domnívám se, že i v částce 3 tisíce na osobu a měsíc, si člověk přijde na své. Já (pokud bych neměla nějaké povědomí o zdravé stravě), tak stejně nejvíc miluju čerstvý rohlík s máslem a čerstvý chleba se sádlem a sem tam nějakej bůček k hromadě knedlíků
|
libik |
|
(8.3.2021 17:38:36) Tak já jsem si na zeleninu hodně zvykla a jak jsem na HO, nejsem líná si nastrouhat řepu s křenem , mrkev, celer, jablko a podobný mlsný vychytávky za pár kaček.
Na maso se chci časem vyprdnout úplně, jenže to by se musel můj milovaný syn oženit
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 17:47:17) Libiku, já zas moc nemusím ani ovoce, ani zeleninu, ale bez masa si život nedokážu představit. A jsem hrozný pokrytec, protože mi sice vadí velkochovy a jatka, ale masíčko miluju, takže sama před sebou předstíráme, že se objevuje už naporcované v regálech.
|
libik |
|
(8.3.2021 17:51:48) Huso, kdyby doma dítě "neblblo" s veganstvím, tak ani netuším, jak se dá eticky dlabat do bezvědomí, dneska to není směs zrní, ale fakt dost jedlý věci "nezdravého" charakteru včetně majonéz ap.
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 17:58:35) Libiku, ale jo, mně i bezmasa jídla chutnají, kdysi jsem chodila na obědy občas do vegetariánský jídelny a chutnalo mi tam moc. Jen to nedokážu jíst pořád. Maso mi prostě chutná a zříct se ho nedokážu.
|
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(8.3.2021 17:38:48) Val, tak nás ta rajčata stojí jen peníze za sazenice...jinak je hnojíme jenom zeminou z kompostu, ničím nestříkáme a vodu na zalévání máme ze studny a máme sudy na dešťovou...máme je venku na záhoně, žádný skleník nemáme...pěstujeme takhle vlastně všechno, nic nehnojíme, nestříkáme...jen ten kompost tam podle potřeby dosypáváme...
|
neznámá |
|
(8.3.2021 17:44:06) Rajčata klíčivost neztrácí, narozdíl od paprik.
|
|
TaJ |
|
(8.3.2021 17:46:13) Val, my si je taky někdy pěstujeme ze semínek...ale nestříkáme a plísně naštěstí nechytají , respektive někdy, ale to až úplně na podzim, kdy už jich tam dozrává posledních pár, přes léto vůbec.
|
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 18:01:34) Taky kupujeme z permasemínek. Mají tam i jiné věci, třeba poschoďovou cibuli, z té jsem úplně nadšená.
|
|
|
|
|
|
|
|
Len |
|
(8.3.2021 17:38:01) Jj, takove bezne pochoutky taky miluju nejvic. Ja jsem teda vysazena na vlastni peceni, ze sebelepsiho pekarstvi mi to vzdy chutna mene nez z vlastni trouby. Pecu chleba i rohliky, mam tu nej bio italskou mouku (to u nas povazuju za nutnost, protoze britska mouka se ze zakona "obohacuje" a to jist nehodlam) z vybranych farem, v pytlich po 25kg ani neni nijak draha. Rohlik s maslem je jedna z nejlepsich dobrot pod sluncem
|
|
Monty |
|
(8.3.2021 17:45:39) "Já si tedy taky trošku myslím, že vybrané lahůdky jsou statusovka, jelikož člověk si stravovací návyky utváří v dětství a mládí..."
Libiku, njn, ale třeba já v dětství taky celej tejden čekala na neděli, kdy mi babička koupí deset deka šunky, protože holt byla lepší než salám Vysočina.
|
neznámá |
|
(8.3.2021 17:49:20) A to maj naše děti na opak. Šunku mají celkem běžně, ale vysočina je pro ně vzácnost. U nás se vlastně různé tvrdé salámy sejdou jenom na Vánoce, kdy je manžel porůznu dostane jako vánoční dárek. Pak mají Vánoce i děti.
|
|
libik |
|
(8.3.2021 17:49:41) no tak to my jsme měli šunku jedině na oschlých chlebíčcích, když jsme jeli na 1. máj do okresního městečka, u nás se nuzovalo konsenzuálně, nenapadlo mě, že by se dala jíst šunka každou neděli
Ale je fakt, že v dospělosti jsem mnohá nuzná jídla vyřadila, nepozřu nenamazanou buchtu ap.
|
|
TaJ |
|
(8.3.2021 17:53:11) Monty, tohle bylo u nás doma běžné, když jsem byla malá...šunka bylo prostě něco lepšího, co se koupilo občas a v omezeném množství pro každého...oproti tomu my máme šunku vlastně kdykoli v lednici a nijak na příděly ji nejíme...
|
Monty |
|
(8.3.2021 18:02:33) TaJ, u nás byla šunka nedělní jídlo, dodnes si pamatuju, že 10 dkg stálo DESET KORUN, zatímco deset deka Junioru tři šedesát.
|
TaJ |
|
(8.3.2021 18:05:13) Monty, jo jo, na ty ceny se taky pamatuju, aspoň u té šunky
|
Monty |
|
(8.3.2021 18:08:43) TaJ, já si tehdejší ceny pamatuju skoro všechny, jak jsem pořád chodila na nákup a pak to babičce vyúčtovávala. Jak mám fotografickou paměť, ty neustálý zápisy a počítání to v ní ještě zafixovaly. Dnešní ceny neznám, až na výjimky, protože si už nikam nic nepíšu.
|
|
libik |
|
(8.3.2021 18:10:01) No z druhý strany, šunka je, dejme tomu, 3x dražší než tehdy, ale normální mzda 10-15x vyšší. Takže se nám žere veseleji
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 18:13:46) Ono jídlo je celkově levnější než za komunistů, ale spousta nostalgiku to nevidí.
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(8.3.2021 18:24:45) Val, jo, tvaroh s cukrem a kakaem...nebo jsme si takhle dělali žervé (tu kostičku) s vajíčkem a cukrem, syn má tedy umíchaný tvaroh s trochou cukru rád taky...
|
|
|
libik |
|
(8.3.2021 18:13:15) U nás se kupoval ten gothaj do sobotních "šunka"fleků, asi 20 dkg. No a jak jsem ho jednou téměř všechen sežrala a tím ohrozila hladem celé víkendové osazenstvo chalupy, už jsem psala. Dodnes se cítím provinile, když jím uzeninu
|
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 18:14:37) Já sned myslela, že posvačím fermentované kroupy ze zdravé výživy a pak už nic, ale vzhledem k této diskuzi se to cpu chlebem se šunkou (a s jarní cibulkou).
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.3.2021 18:17:16) no a já jdu dělat k večeři chlebíčky se salátem, šunkou a vejcem a k nim ještě rajčatové... retro mdž večeře za kytici narcisek pro mne, kytici tulipánů pro mrňavku a růži pro nejstarší
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 18:12:09) Já už byla postsocialistické dítě a bylo to znát. Babička mi naopak kupovala šunku denně kromě víkendu. Dneska nechápu, jak jsem to mohla každý den po škole jíst.
|
libik |
|
(8.3.2021 18:15:25) Půlko, to asi stihlo všechny babičky, moje máti léta nosila dětem šunku, je fakt, že někdy přidala "banánky nebo jahůdky"
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 18:19:35) Asi se to bralo jako něco lepšího. Já se naopak snažím dětem šunku moc nedávat. Babička mi ji dávala denně, a to vždycky vepřovou. Kus života prožila jako nemuslimka v muslimské zemi, tak to brala jako nedostupnou lahůdku, kterou je třeba dětem dopřát. Můj bratr jakožto autista tíhne ke stereotypu, ale té vepřové šunky už bylo tolik, že se jí přejedl i on a dodnes šunku nepozře.
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.3.2021 18:12:14) tak šunka u nás moc nebývala (máma ji nikdy neměla ráda), ale uheráček nebyl nijak výjimečný ale my byli prožraná rodina od vždycky jinak uzeniny u nás moc nefrčely, klobásy dělal táta i děda vlastní, uzené maso, a i tu šunku zrovna tak... hodně jsme mívali přísun od sousedů, majících rodiny na moravě, na slovensku, když jel někdo "domů", vždycky dovezl balíky domácích produktů a pročenžovalo se to... ať už šlo o uzeniny, maso, sýry, pálenku, víno... tedy podle libikovy teorie, ano, jsem prožraná od dětství
|
|
|
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 17:54:40) No vidíš, Monty, a mně vždycky chutnal suchý salám víc než šunka. Já musela držet v 17 přísnou jaterní dietu a dlouho mohla z uzenin jen tu šunku, tak mi to doteď asociuje nemoc.
|
Monty |
|
(8.3.2021 17:59:44) Stará huso, já nejsem moc masová ani salámová. Suchý salámy mi nechutnají skoro vůbec, kromě uheráku, a to zas musí být Herz, přijde mi lepší než Pick, i když poslední dobou se asi zhoršily obě značky. Jen občas si ráda "zaprasím" koňským točenákem nebo métskou čajovkou.
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 18:07:36) Monty, já zas vůbec nejím měkké salámy, kromě výjimečně sunkoveho, různý tocenaky jsem snad nikdy nejedla, možná v buřtguláši. A nemám ráda ani klobásy nebo uzené maso.
|
Monty |
|
(8.3.2021 18:13:42) Stará huso, no já taky ne, salám prostě není nic, co bych nutně musela jíst, bez čeho bych se neobešla. Šunku si dám, pokud je hodně libová a je to fakt šunka, ale že bych ji musela mít denně, to taky ne. Z masných výrobků můžu paštiky, jenže... to je dilema, protože foie gras nechci žrát z morálních důvodů, jenže nic lepšího v tomhle směru není. Ale třeba kachní s portským se taky dá. Jenže tu paštiku si dám tak jednou za měsíc. V podstatě bych mohla být téměř vegetarián, s výjimkou ryb a mořských plodů, protože tepelně upravovaný maso k životu moc nepotřebuju. Tatarák sice miluju, ale ten bych obětovala, kdyby to nešlo jinak.
|
|
libik |
|
(8.3.2021 18:18:06) Monty, guglím, že máš ráda paštiku ze ztučnělých jater vodních ptáků, dobrá. Otázka, v čem je morální dilema?
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 18:20:43) Ony třeba klecové slepice na tom taky nejsou s pohybem moc dobře, ale krmí se teda aspoň zobáním.
|
Monty |
|
(8.3.2021 18:24:46) Půlko, taky proto nekupuju vejce z klecových chovů. S tím u nás začal už syn ve svým vegetariánským období, žádný klecový chovy, žádný vlečný sítě, na to si dávám pozor.
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 18:26:34) Taky z klecových chovů nekupuju. Snažím se domácí od venkovních slepic, a když to nejde, tak z neklecového chovu. V tomhle je blbej třeba lídl, protože tam je nemají. Aspoň v tom našem.
|
Marika Letní |
|
(8.3.2021 18:48:04) Půlka " tak z neklecového chovu. V tomhle je blbej třeba lídl, protože tam je nemají. Aspoň v tom našem."
Tak u nás je Lidl sázka aspoň na neklecovou 2. V Albertu mají sice z výběhu a neklecová, ale jsou z dovozu, česká málokdy. Můj požadavek je česká a bez klece. Takže s Alberta odcházíme často bez vajec. Nejlepší je na to Billa, tam mívají z ekochovu česká.
|
libik |
|
(8.3.2021 19:36:39) no, já bych někomu nerada brala iluze o tom, jak pomáhá slepicím, tím, že jí "z podestýlky", ale neklecový chov vypadá , bohužel, takto
|
Monty |
|
(8.3.2021 19:40:22) Libiku, ony jsou i z volnýho výběhu... To jsou snad "jedničky", ne? Nebo nuly? Nekupuju 3 a 2.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.3.2021 19:49:57) Nedávno jsem měla z Rohlíku, střední cenová kategorie, všech 10 mělo 2 žloutky, jedno dokonce 3. To jsem fakt čuměla.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.3.2021 19:54:42) Koukala jsem jak blázen, asi nějací mutanti. A to nebyly ty obří vejce, spíš menší.
|
Rodinová |
|
(8.3.2021 19:58:19) To by mi bylo dost podezrely a nevim, jestli bych to za staleho michani ... 3 zloutky jsou fakt divny. Nejsem teda biolog
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.3.2021 20:42:44) Snědli jsme to. Snad nám nevyroste třetí ruka nebo noha.
|
|
|
|
TaJ |
|
(8.3.2021 20:02:32) Val, 2 žloutky jsme nedávno měli u vajíčka poprvé...ale byly to normální kupované, ani už nevím odkud...
|
|
|
|
|
Liaa |
|
(8.3.2021 19:51:00) Jo, jedničky jsou z volného výběhu. O je ekochov.
|
|
|
Federika |
|
(8.3.2021 19:43:12) My máme vajíčka od tety a ty mají fakt volnej výběh, vím to moc dobře, protože si odsud vždycky přinesu na botách nějakej ten slepičinec
|
|
neznámá |
|
(8.3.2021 19:48:58) A ztráty na slepičích životech jsou větší u chovu na podestýlce. slepice nejsou jednotlivě v kleci, ale namačkaný na malém prostoru, ze stresu se zabijí vzájemně, uklobou se nebo se ušlapou.
Chov na podestýlce je stejné zvěrstvo jako klecový chov, akorát to lépe zní.
|
Marika Letní |
|
(8.3.2021 21:46:10) Radši bych se klovala s ostatními, než se nemohla ani pohnout v kleci.
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(8.3.2021 20:39:26) Vejce mám z chovu ze dvorka, tak snad v poho.
|
Buřt |
|
(9.3.2021 10:31:25) Pevalo, rozumim tomu, vlastni vypestky i zpracovane maso jsou super, ale jak to proboha se svym pracovnim nasazenim stihas ???
|
Buřt |
|
(9.3.2021 10:37:54) My pestujeme jen rajcata a cukety, bylinky, a hodne ovoce - bez toho bych v lete nemohla byt. Takze vlastni jabka, tresne, visne, merunky, svestky, angrest, rybiz, maliny, ostruziny, boruvky. Navic miluju to zpracovavat, stavy, dzemy, presnidavky
|
|
|
jak |
|
(9.3.2021 11:25:20) Pevalo,já do marmelád dávám rum,mandle a meduňku s mátou:).
|
|
|
|
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(8.3.2021 21:43:31) libik já iluze nemám, vím, že i v hale to není hitparáda, ale to jsem ochotná vzít, když není 1 nebo 0, ale klec nikdy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monty |
|
(8.3.2021 18:20:35) Libiku, ve způsobu chovu těch ptáků. Zavřou je do bedýnky, kde se nemůžou ani hnout, a překrmujou je, až jim ztuční játra. Což je hnusný.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.3.2021 18:20:04) Paštiku dělám z krůtích jater s brusinkama a mandlema, tu jím. Vegetarián jsem byla, ale strašně jsem ztloustla, musím jíst maso kvůli linii.
|
Peppa |
|
(8.3.2021 18:29:18) "Vegetarián jsem byla, ale strašně jsem ztloustla, musím jíst maso kvůli linii."
Inko, prosímtě z čeho ztloustne vegetarián? Já jsem myslela, že veg. jsou vždycky jak tyčky.. tak teď jsi mi sebrala iluze
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.3.2021 18:32:12) Samý těstoviny, smetanový omáčky, pečivo, sýry, sladká jídla, sojový maso. Hrozný, zkusili jsme to s manželem a oba děsně přibrali. Hubený jsou asi spíš vegani.
|
|
Půlka psa |
|
(8.3.2021 18:32:30) Bez masa taky tloustnu. Jím pak o to víc pečiva a sýrů.
Naše dcera taky dost přibrala, co je vegetariánem. Jí hodně těstovin a tak podobně, to je kaloričtější než kuře. Je teda pořád hodně hubená, ale už není vychrtle hubená, ale to teda může být i věkem a dospíváním.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.3.2021 18:38:06) Třeba sýrová pizza, to je kalorická bomba, nebo smažák.
|
Peppa |
|
(8.3.2021 18:41:36) sýrová pizza, smažák, sladká jídla - je pravda, že jsem si veg. stravu asi moc idealizovala, takovej vegetarián bych asi taky zvládla být :) Předpokládala jsem, že se snídá ovoce s jogurtem, na oběd je zelenina s tofu a na véču ovo/zel s tvarohem a oříškama
|
|
|
|
|
|
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 18:20:56) Noty, já mám bohužel salám ráda, ale vzhledem k tomu, jak je to nezdravé, se to snažím omezovat. Paštiky moc nemusím, chutná mi jedna s brusinkami, ale stačí mi jednou za měsíc. Ryby, mořské plody a tatarák nejím vůbec, nechutná mi to, ryby mi smrdí a navaluje se mi z nich. Mám ráda jen lososa, ale ten je moc drahý, takze ho nekupuju a pak vánočního kapra, sardinky a uzenou makrelu.
|
|
angrešt |
|
(8.3.2021 18:24:38) Ještě štěstí, že v tom nákupu, co jsem dneska objednávala, mám taky balení kachních jater na paštiku - jinak by mě tahle diskuse zničila, takovou chuť na paštiku jsem neměla ani nepamatuju
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.3.2021 18:16:28) Nejím uzeniny, akorát občas šunku a buřta opečenýho na ohni, do černa.
|
Monty |
|
(8.3.2021 18:19:10) Inko, tak opečenej buřt je něco, co jsem nechápala už jakou dítě a nikdy to do mě nikdo nedostal. Vůbec nemám ráda pečený, na všech grilovačkách jsem v roli abstinenta na večírku.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.3.2021 18:23:11) Obecně uzeniny taky nemusím, ale černýho buřta jo.
|
|
Monty |
|
(8.3.2021 18:23:15) Val, jo, hermelín jo. Jakýkoli sýr. Což mi připomíná, že jsem si koupila raclette, na to se těším už teď. Zapékám si ho s bramborem.
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 18:25:43) Sýry mi moc nechutnají, maximálně když je něco zapečené se sýrem. Co nepozru, je naložený hermelín, fujtajbl!
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.3.2021 18:22:01) To já mám tuze ráda, v mládí jsme si dávali opečený buřty na Václaváku po plese v Lucerně.
|
|
Stará husa |
|
(8.3.2021 18:23:39) Ježíš, opečený špekáček na ohni, to miluju! Grilované maso až tak nemusím, ale pečené kuře nebo vepřové, mňam, nejoblíbenější úprava masa.
|
TaJ |
|
(8.3.2021 18:25:45) Špekáček na ohni mám ráda, ale stačí mi tak 2-3x do roka, většinou když si děláme na zahradě ohníček a pálíme třeba nějaké větvičky ze zahrady
|
|
|
|
libik |
|
(8.3.2021 18:19:18) Já jím občas dobrý pálivý utopence
|
|
|