Xantipa. |
|
(22.4.2010 10:03:41) Kupuje si někde mléko a v těch nových automatech? Zarazilo mě, že u nás tam píšou, že je potřeba mléko převařit. Jak ho tedy pijete? A případně - vyrábíte z něj něco? Třeba nějaký přírodní sýr, jogurt ..... Skutečně nevím. Díky.
|
foxina |
|
(22.4.2010 10:09:40) ano kupujeme, a převařujeme, moc nám chutná. také chci zkusit jogurt, ale ještě jsem se k tomu jaksi nedostala, jelikož se zatím všechno mléko vypilo
|
Skapik,Ráďa93,Hanek97,Maty06 |
|
(22.4.2010 10:14:59) kupujeme pubertak mi vypil mleko i neprevarene a chodi mi na usazenou smetanu a jeste se nep....l jinak jsem poridila mlekovar za 380 kc a prevaruju hlavne kvuli 3 leteho syna . v nekolika hrncich jsem mleko pripalila proto mlekovar nebavilo me je porad drhnout jinak kdyz mi to deti nevypijou tak delam jogurt v jogurtovaci a kyšku ted jsem nemela cas zajet pro mleko a tak sjem si do kavy koupila krabicove a dcera na to rika no fuj co to kupujes deti po me chteli syr a jine speciality ale k tomu jsem se jeste neodhodlala ale jinak prodavaji celou sadu na vyrobu syra a pod mleko se ma prevarovat z hygienickych duvodu , protoze cerstve obsahuje ruzne bakterie na ktere nase populace neni zvykla a muzou tam byt i vselijake jine bakterie
|
|
papinka |
|
(22.4.2010 10:16:02) Mléko není pasterizované , to zn. neprošlo krátkodobě vyšší teplotou , která eliminuje nežádoucí bakterie, které jsou v mléce po vydojení vždy. Je to vlastně jako by člověk pil mléko hned po vydojení bez jakékoliv úpravy. Nebezpečí je právě v možné bakteriální kontaminaci, proto nutné to převaření. Již bylo zaznamenáno více průjmových onemocnění po požívání nepřevařeného mléka z automatů , proto pozor na to. Zejména malé děti , nemocní by vůbec toto mléko bez převaření neměli dostat. Zvlášť nebezpečné je pro jedince s imunodeficitem , při chemoterapii apod.
|
|
Jana + 3 rošťáci |
|
(22.4.2010 10:16:48) Kupujeme a hned pijeme, bez vaření, zcela čerstvé, mňam! Chtěla sjem vyzkoušet krupičku dětema puding, ale vždy to vypijeme dříve, než stihnu vytáhnout hrnec na mléko
|
|
|
susanah |
|
(22.4.2010 10:10:52) Čerstvé mléko se musí myslím vždycky převařit aby se nezkazilo?
|
kubas74 |
|
(22.4.2010 10:12:03) nevím, já ho mám občas v ledničce zbytek třeba 4 dny a nic mu není
|
|
ALianan |
|
(22.4.2010 10:16:14) Ne, já mám v lednici už 5 dní nepřevařené mléko a je dobré. Ale nepřevařené bych ho už druhý den nepila.
|
|
Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři |
|
(22.4.2010 11:54:26) Nepřevařuje se aby se nezkazilo .. když je v lednici vydrží fakt klidně i 5 dnů .. Převařit se musí, protože prostě nepřešlo tepelnou úpravou .. a je to přímo jen nadojené od krávy. Kdysi se to ani prodávat jednu dobu nesmělo - teď zas může ... nicméně je třeba si uvědomit, že nevíte od které krávy to pijete. Kdyby to bylo od nějakého soukromníka co nechává svou krávu třeba testovat, víte že ji neléčí atibiotiky tak ok ... ale tohle je hromadně z kravína - krávy se tam různé léči, neznáte jednotlivé výsledky. Proto rozhodně mléko převařit. (info od mé maminky - coby dlouholetá dojička si myslím, že ví co říká)
|
|
|
kubas74 |
|
(22.4.2010 10:11:15) Ahoj mléko si kupuju pravidelně, vařím z něj, ale pijeme ho i syrové a nic nám není. Je vynikající, smetanové. K výrově jsem se zatím nedostala.
|
|
Cimbur |
|
(22.4.2010 10:13:53) Převařit by se mělo, protože není pasterizované, takže je tam riziko nějaké infekce, i když ne velké.
|
|
ALianan |
|
(22.4.2010 10:14:52) Nekupuji, beru přímo čerstvé. Můj muž nepřevařuje, já mlíko nepozřu. Vyrábíme jogurt a pak syr (horké převařené mléko vysrážet citronem, přecedit, osolit a ochutit). Tam převařuji, zahřátí na teplotu těla bakteriím svědší.
Já slyšela nazár, že s nadojené mléko se chová stejně syrové maso. Když je čerstvé je v pohodě, ale postupem času se monoží bakterie a je nutná tepelná úprava.
|
|
Róza |
|
(22.4.2010 10:15:13) My ho máme ve vedlejší vesnici, takže si tam pro něj příležitostně jezdíme. Většinou vezmeme kolem osmi, deseti litrů, převaříme (prý stačí ohřát a nemusí přejít varem). Asi 2 litry necháme k okamžité spotřebě a za zbytku uděláme jogurt a sýr. Děláme takový jednoduchý sýr, kdy se ve velkém hrnci udělá jogurt a pak se jogurt přendá do plátýnka a nechá vykapat syrovátka. Před vykapáním tam přidávám sůl a třeba na jemno pokrájenou sterilovanou papriku i s nálevem (vykape spolu se syrovátkou a sýr ochutí). Nebo dělám olivový, bylinkový, houbový. Pak to mažem na chleba a je do mňamka. Taky jsem dělala třeba bez ochucení a pak jsme to měli nasladko v dortu s piškoty a ovovcem.
|
kubas74 |
|
(22.4.2010 10:20:32) a mohla bys prosímtě napsat recept na ten jogurt?
|
Róza |
|
(22.4.2010 10:26:57) My to máme rozdělené , manžel dělá jogurt a já pak z toho ten sýr, takže jak přesně postupuje nevím. Mléko se musí zahřát na nějakou určitou teplotu, pak se do toho dá živý jogurt (používáme Hollandii) a pak se ta teplota musí udržovat. To děláme tak, že ten velký hrnec dáme do dřezu s teplou vodou a občas vodu, jak chladne, vyměňujeme za novou teplou. Hodně návodu najdeš zde: http://jaknato.webpark.cz/HTML/cheeses.html
|
|
|
Xantipa. |
|
(22.4.2010 10:23:18) A když se převaří, neudělá se na něm takový ten hnusný škraloup? A pak ho zas dáváte vychladit a zpět do lednice? A jde z převařeného mléka udělat ten jogurt, případně sýr? Pardon za otázky. Pak jsem někde v časopise četla, že prodávají takovou přírodní houbu či co to jo, ta se má dát do tohoto mléka, ono se nějak vysrazí na jogurt a když se to tam prý nechá dýl, tak na nějaký ten přírodní sýr. Jsou to snad nějaké přírodní kvasinky, nebo co. Máte to někdo?
|
ALianan |
|
(22.4.2010 10:24:32) To je houba na kefír, taky jí chci vyzkoušet. A jogurt a syr dělám z převařenýho.
|
ALianan |
|
(22.4.2010 10:25:40) Z nepřevařenýho odebíráme pouze tvaroh.
|
|
|
Róza |
|
(22.4.2010 10:36:16) My všechno mléko po přivezení hned zahřejeme na vysokou teplotu, ale nevaříme. Pak ho necháme zchladnout a pak teprve děláme ten jogurt či sýr. Něco dáme do petky a do lednice k vypití.
My jsme kdysi dostali od ježíška "sýrovač". Jsou to takové nádoby, do kterých se nalije to sražené mléko a nechá odkapávat syrovátka. Dostali jsme k tomu nějaké kultúry, takže jsme zkoušeli hermelín a nivu. Hermelín se docela povedl, niva vůbec. Ono to pak dá dost práce při tom zrání. Musí se to denně přetáčet, udržovat nějaká teplota, což u nás v paneláku je dost nereálné. Proto se nám vlastně nakonec osvěčil pouze ten sýr z jogurtu. Asi nejpodobnější je tomu žervé. Ostatní je moc náročné na podmínky a dlouhodobé sledování.
|
Xantipa. |
|
(22.4.2010 10:41:21) RÓzo - žervé by bylo fajn, to mám moc ráda. A k výrobě tohoto žervé nepotřebuješ žádné kultury? To zkysne tak nějak samo při pokojové teplotě? A kolik mléka asi tak najednou kupujete? A jak dlouho to mléko vydrží v lednici? Ono kdyby to zkyslo do kefíru, tak manžel taky 5 litrů sám nevypije Víš, že toho chci moc, ale třeba kdybys měla odkaz na nějaké stránky, kde bych se toho dozvěděla víc. Já sama třeba mléko vůbec nepiju, jen moji kluci, ale zas mám velkou spotřebu sýra. Jogurty taky nejím. A vlastně pak ještě tvaroh. Ale říkám si, že když seberu svrchu to smetanu, tak to mléko asi už nebude moc k pití, bude hodně odstředěné? Nebo ne?
|
Róza |
|
(22.4.2010 10:55:04) Odkaz na stránky je už v nějakém mém předchozím příspěvku. Žervé se dělá z jogurtu. Na jogurt potřebuješ jogurtovou kultúru, třeba Hollandii. Když je jogurt hotový, vezmu sítko a vystelu ho plátýnkem (třeba plenou). Pak to doho naběračkou přendám jogurt a rovnou nějakou ochucovací směs. Pokrájené sterilované papriky i s nálevem, pokrájené olivy i s nálevem, bylinky namixované s trochou vody ap.). Potom nechám vykapat, občas promíchám nebo jogurt přidám, osolím. po vykapání syrovátky mažu na chleba.
|
|
|
|
|
|
Mery72 |
|
(22.4.2010 11:02:21) Nepřevařujeme, pijeme ho jen tak a nikdo se z toho ne... Nejmladší má 4roky. Jogurt se mi z nepřevařeného udělal divný, asi jsem něco popletla. Na tvaroh mám zálusk - dělali jsme ho, když jsem byla malá a byl moc dobrý!
|
|
remus |
|
(22.4.2010 11:07:52) Nemusíš dojít až k bodu varu, apsterizuje se při 73stupních, ale každopádně to udělej, ať zničíš bakterie, které se do mléka dostanou při dojení, manžel dělá v mlékárně a nepřevařené opravdu nepijte, maximálně dospělí, ale děti určitě ne!
|
Jaana2 |
|
(22.4.2010 11:33:39) kupuju , cca 3 měsíce. Nepřevařuju, protože pak bychom ho chuťově nepozřeli, prostě to je poznat, pijeme normálně, já do kafe, děti ( už velké, ne třeba školkové) ráno na cereálie nebo do kaše, ze zbytku buď puding nebo palačinky. Ptla jsem se vyloženě na to převařování, musí to být napsané na automatu , protože je na to norma. Ale zdravému člověku nepřevařené nic nemůže udělat. Dřív jsme si kupovali mléko přímo na statku, taky jsme pili nepřevařené, měli na něj zchlazovací zařízení. Už bohužel neprodávají, tak jsme zvolili tuhle možnost.
|
|
|
MrakovaK |
|
(22.4.2010 11:08:35) Kupujeme, nepřevařujeme, zatím se mi nic po něm nestalo. Chuťově výborné.
|
|
Leena+Michalka listopad 09 |
|
(22.4.2010 11:22:22) Mame automat 200 m od bytu, takze kdyz delam brambory, manzel neodola a jde si misto piva pro mleko . No a rozhodne neceka na prevareni. Chutnala jsem a je opravdu lepsi, ale stale kojim,tak se infekce bojim, tak ja si ten zbytek prevarim a ze toho vetsinou moc nezustane . Studovala jsem ted jak delat jogurt, tak asi taky zkusim .
|
|
espr |
|
(22.4.2010 11:38:56) mléko stačí pasterizovat (71 C po dobu 30 minut) nemusí se vyloženě převařit. Tady je něco o pasterizaci http://cs.wikipedia.org/wiki/Pasterizace
|
espr |
|
(22.4.2010 11:42:04) OPRAVA: pasterizace mléka 75 C po dobu 30 SEKUND
|
|
|
Evka13 |
|
(22.4.2010 12:22:26) Mají ho kupodivu v supermarketu. Jenže jsem tam vždycky s dětma a s nima já nemám vůbec čas si přečíst co a jak, natož něco odebrat... Navíc jim teď mlíko nedávám, protože jsou pořád zahleněné ( i když někdo psal, že je to blbost nedávat mléčné výrobky) ale nebudu to pokoušet.
|
|
amanvireja |
|
(22.4.2010 12:23:15) Kupuji ,převařuji,ale pokud potřebuji jít na velkou tak nepřevařuji Výrobky nedělám
|
Xantipa. |
|
(22.4.2010 12:26:53) Tak teď jsem psala do té určité mlékárny, která dodává mléko do toho našeho mlékomatu a odpověděli mi, že prý připravují extra netovou stránku s recepty a radami a že budou rozšiřovat nabídku na různá siřidla, potřeby pro dom. výrobu různých výrobků z mléka apod. A že prý mám zatím mít trpělivost, protože oni se snaží prosadit mlékomaty na celou svou produkci - což tedy chápu.
|
|
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(22.4.2010 12:40:42) Já chci taky mlékomat!!!!!!!!!!!!!
Simča
PS: Jinak to převáření - pokud jsme brali mléko přímo od kravky, tak jsme také nepřevařovali, ale věděli jsme, že bylo HNED zchlazené a jako chladné udržované až do spotřeby. Problém je, že pokud se mléko nadojí a nezchladí se, tak se v teplém mléce bakterie - které tam jsou VŽDY obsažené (a jsou v takovém množství, že zdravému organismu neublíží) se pomnoží a pak mohou ublížit....
|
Jaana2 |
|
(22.4.2010 13:10:07) ptala jsem se přímo toho pána, co mlékomat zásobuje ( je to ZD hned vedle našeho města) - mléko se opravdu hned chladí, kontroluje a v mlékomatu nesmí být déle než 24 h, tam je také stále chlazené. Co se ten den nevybere, vozí si zpátky. Myslím si, že si na to fakt budou dávat pozor, je to v jejich zájmu, aby lidi byli spokojení
|
|
Archciba |
|
(22.4.2010 13:46:14) Tak je nejlepší to mléko vypít ještě teplé než se nějaké bakterie stačí pomnožit Máme mléko přímo od zdroje (kraviček) a teď z něj dělám super jogurt. Máme tedy ohromnou spotřebu.
|
|
|
Rotem |
|
(22.4.2010 13:19:27) Ach jak bych chtela ochutnat to nase mleko smetanove jako za drivejsi doby ale holt si pockam na dovcu v CR a ochutnam,mleko miluju
|
|
Kivík |
|
(22.4.2010 13:31:38) Ahoj, u nás automat máme a je tam taky napsáno,že se mléko musí převařit,ale to musí být.Já ho piju i tak nepřevařené a ještě se mi nic nestalo
|
|
Dadulka,02/06,06/07 |
|
(22.4.2010 13:57:03) Máme přímo od zdroje, tedy z kravína,nepřevařujeme. Děti mají kakao, pudink, palačinky, do polévky,...někdy akorát seberu druhý den smetanu, příp.uděláme jogurt.
|
|
|