Vítr z hor |
|
(11.4.2013 10:05:11) Peču chleba v troubě, drožďový (zatím nemám nervy na kvásek). Voní krásně po celém domě, chutná dobře, tvar má i bez formy nebo košíku naprosto akurátní. Chutná lépe než všechny kupované ze sámošky a soukr. pekáren, ale paní, co ho peče doma do takové malé kavárničky poblíž, ho má lepší. Ten její je kváskový, i když teda přesolený (možná to dělá ta sůl). Na druhou stranu mi u jejího chleba nevyhovuje tvar a kůrka. Nepřesoluju a zatím se mi nechce pinožit s kváskem, takže jsem možná dosáhla v rámci možností maxima
|
Půlka psa |
|
(11.4.2013 10:12:45) S kváskem není pinožení. Pokud pečeš aspoň tak jednou týdně, tak s ním nemusíš dělat nic než mu vyhradit prostor v ledničce. Žádnou péči ani krmení nevyžaduje.
|
Inka | •
|
(11.4.2013 10:35:08) Jak ho můžeš nedokrmovat když pečeš? To přece ubývá a za 3x bych už neměla nic. Ale každý den přidat trochu vody a mouky taky není žádná práce a během dovolený počká v lednici.
|
mm | •
|
(11.4.2013 11:02:21) Inko, Veveru, nic nepinožím, nedokrmuju, stačí mí péct 1-2x týdně (i když ve skutečnosti peču tak 3x týdně, neb čerstvý chleba letí) a mezitím je kvásek v lednici. Když chci zítra chlebam tak večer zadělám 200g mouky (celožitnou) 200g vody a kvásek z lednice, ráno odeberu do lednice a z kvasu udělám těsto, po dvou hodinách vrznu do trouby, za tři dny zopakuju, mezitím si kvásku nevšímám. Poprvé vydržem týdne, než jsem se odhodlala, přečkal i týdenní dovolenou, furt žije a prospvá, i když se mu nijak nevěnuju.
Ať žije pan Cuketka, který mě tímhle jednoduchým postupem konečně rozhoupal :)
|
Půlka psa |
|
(11.4.2013 11:48:35) Taky dělám podle Cuketky a stačí mu to krmení jen při pečení.
|
Vítr z hor |
|
(11.4.2013 20:21:18) mm a Helen, vy mě pokoušíte
A jak mám začít? Vybrat nějakého účastníka rituální výměny kvásků z jakési nevím-kde-se-nacházející mapy? Jsou všechny kvásky stejné nebo mají pravdu v michelinských pekárnách, že každý kvásek je nenapodobitelný originál a jen na jeho kvalitě záleží, jak chleba dopadne? Co se za kvásek dává? A co s ním mám udělat doma, když je kvásek v záběhu?
|
mm | •
|
(11.4.2013 20:56:50) Veveru ;)
Kvásková mapa zde: http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html Každý z nich bude mít jistě svůj charakter.
Tady je pěkný popis, "co s ním": http://www.cuketka.cz/?p=11261
Já peču v podstatě klasickou šumavu, polovina mouky žitné (z celozrnné dělám kvas a do těsta chlebovou) a polovina chlebové pšeničné. Začala jsem s těmito dvěma postupy:
http://www.cuketka.cz/?p=11261 http://www.vydrzovanazena.cz/2012/05/man-chleba-1.html http://www.vydrzovanazena.cz/2012/05/man-chleba-2-dil-custom.html
a velmi rychle si vytvořila vlastní recept. Jako každý :)
Na kynutí se mi osvědčilo síto na těstoviny (taková ta mísa s dírami) vyložená utěrkou. Ale ošatku už mám taky, dávám též do utěrky, líp se to vyklápí, ošatka je furt čistá a vzorek to udělá i přes utěrku.
Vlastně jediný, co nemám ráda na chlebu, je mytí nádob
|
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(11.4.2013 11:46:37) Když peču, tak část kvásku použiju, zbytek dokrmím moukou a vodou, strčím na týden do ledničky, potom část kvásku použiju, zbytek dokrmím,...
Já teda peču denně, takže ho mám venku a krmím ho den co ten, ale v ledničce to vyjde na 5-8 denní cykly zhruba.
|
|
|
|
mm | •
|
(11.4.2013 11:03:31) Jo, a Veveru, Chef už mám objednaný, jste mě teda s Terezou dostaly
|
Vítr z hor |
|
(11.4.2013 20:13:44) mm, gratuluju, určitě budeš nadšená!
|
|
|
|