susu. |
|
(11.11.2019 10:03:59) Po úžasné debatě pár měsíců zpátky, kde část holek hájila fakt, že se doma jí lžící, nemám žádné iluze, že by taková výchova ve škole k něčemu byla.
|
Ropucha + 2 |
|
(11.11.2019 10:08:11) Susu, možná právě proto by k něčemu byla. Děti z takových rodin by se alespoň ve škole setkaly s tím, co z rodiny neznají. A nebály by se společenských situací, na které nejsou trénované z domova.
|
susu. |
|
(11.11.2019 10:11:27) Ropucho, já si myslím, že by to braly zase jen jako "školní kecy" a dál by jely v domácím módu.
|
|
Janinka a dvě princezny |
|
(11.11.2019 10:16:33) takže budeš dítěti např. ve 4. třídě vysvětlovat jak se jí příborem a který slouží k čemu jehož maminka je zarytá zastánkyně lžíce poač táta má stejně nejradši ten bagr. K čemu to bude, když logicky taková rodina se v pátek večer asi nesebere a nepůjde do "Hiltnu" jíst třemi příbory. Dítě se do takové společenské situace reálně dostane kdy? Raději bych učitelku zaměstnala procvičováním matematiky nebo tak něčeho.
|
Ropucha + 2 |
|
(11.11.2019 10:25:04) Janinko, to mi tedy přijde značně krátkozraké, předpokládat, že dítě se celoživotně nedostane dál než do čtyřky bez větráku. Už ve školním věku se může ocitnout na návštěvě, na oslavě, může být někam pozvané s kamarády, o vyšším věku ani nemluvím.
|
Janinka a dvě princezny |
|
(11.11.2019 10:57:06) o tom, že celoživotně jsem nic neřekla, jen jsem narážela na to, že prostě na prvním stupni je to celkem bez efektu a učitelka by se mohla věnovat užitečnějším věcem. Pokud už přece jen rodina "potřebuje", aby to děti uměly, nechť naučí sama. Tak to bylo myšleno. Reálná potřeba opravdu nastává až někdy kolem puberty a dále. Pochybuji, že spolužáci na základce mají oslavu narozenin v lepším hotelu, osmnáctiny už si představit dokážu.
|
Ropucha + 2 |
|
(11.11.2019 11:07:38) Janinko, já naprosto souhlasím s tím, že dítě má v ideálním případě vychovat především rodina. Ale nemyslím si, že u mladšího školáka na způsobech nezáleží. Jednak je může už v tom věku potřebovat, nežije ve vakuu. A také věřím, že čím dříve mu přejdou automaticky do krve, jak se říká, tím lépe. Ve vyšším věku nebude muset tápat a soustředit se na to, aby se choval ve správné situaci správně.
|
|
|
|
|
|
susu. |
|
(11.11.2019 10:17:54) Kruci, k tomu se to posléze přesměrovalo, nicméně, jezení buřtguláše lžicí jsem nezpochybňovala ani já. A v hospodě si všimnu, kdo ten příbor drží blbě, páč je z domu zvyklý jíst hlavně lžicí, je to velmi poznat.
|
TaJ |
|
(11.11.2019 10:26:22) Susu, upřímně, já nějak v restauraci lidi kolem sebe moc nesleduju, jestli drží příbor správně, nebo ne apod...to už by musel být fakt nějaký extrém, abych si toho všimla - jinak koukáme do lístku, věnujeme se jídlu, povídáme si mezi sebou...to by ten dotyčný musel sedět přímo vedle mě, nebo naproti mě, abych si něčeho všimla
|
susu. |
|
(11.11.2019 10:30:20) Taj, já si je taky nějak moc neprohlížím, ale některé věci člověk prostě praští přes oči. Když někdo drží příbor jak "prase kost", tak to přehlédnout nejde, když olizuje nůž, taky si všimnu....
|
Ropucha + 2 |
|
(11.11.2019 10:39:55) Někdy si člověk všimne bezděčně. Mě takhle nedávno v restauraci zaujali tatínek se synem staršího školního věku. Syn pil limonádu z láhve, přestože měl naservírovanou skleničku. Tatínek seděl tak, že v podstatě ležel, rozvalený a zasunutý hluboko pod stůl. Mluvil se synem na půl úst a mobiloval. Byli u stolu sami dva. Nebylo to v žádném neformálním bufetu, ale v restauraci v centru města, kde se servíruje celkem na úrovni a ceny nejsou nízké.
|
TaJ |
|
(11.11.2019 10:48:02) Ropucho jo, tak tohle jsou spíš extrémy, kterých si člověk asi fakt všimne, i kdyby nechtěl...ale jak kdo drží příbor, na to fakt v restauraci kolem sebe nekoukám...
|
|
|
Kaliope X |
|
(11.11.2019 11:46:47) Ono bude hlavně záležet na kuchyni. Doma brambory jako přílohu nebo maso jak flák masa nedělám a knedlíky jen ke svíčkové. Takže příbor je obvykle dost nepraktický. Pro návštěvy restaurací bylo pro dítě důležitější naučit se jíst hůlkami. Ne, že by nejedla a neuměla jíst příborem, ale preferujeme nečeskou kuchyni. Vietnamské nudle nebo indická kuchyně s naan se jí kompletním příborem fakt dost špatně. Při poslední návštěvě mexické restaurace jsem nůž olizovala zcela úmyslně, protože to byl jediný způsob jak dostat zbytek smetany z mističky a byla moc dobrá.
|
susu. |
|
(11.11.2019 11:51:05) No, v evropském prostředí je asi dobré respektovat místní zvyklost používání příboru. V cizokrajných restauracích chápu, že jsou jiné zvyklosti. A nůž se neolizuje, ani když je omáčka/smetana velmi dobrá.
|
Vítr z hor |
|
(11.11.2019 12:06:36) Tam neni problem v cizokrajnosti, alebrz v Evropanech - Italech.
|
|
Kaliope X |
|
(11.11.2019 12:10:21) Tak to máme každá postavené jinak, já se tam přišla najíst a bylo to výborné, tak nevidím důvod, proč nesníst vše, co mi chutná jen proto, že bych mohla někoho "rozrušit", tentokrát vyhrál nůž, jindy by vyhrál prst. Ale jak jsem psala, jíme často v místech, kde je lepší jen vidlička nebo hůlky, nebo dokonce ruce - naan, rolky, pizza, sushi. To, že ta restaurace je náhodou v České republice neznamená, že budu za každých okolností používat komplet příbor.
|
susu. |
|
(11.11.2019 12:16:57) Prostě etiketa ti moc neříká....
|
Kaliope X |
|
(11.11.2019 13:00:35) Ještěže jsem nebyla sama, kdo v té restauraci olizoval nůž Spíš nějak nechápu proč má být naprosto neměnná zrovna ta malá část etikety týkající se stravování, když se tato oblast mění stejně jako ty ostatní. A teď nemyslím ten nůž, kvůli takové blbosti se mi o lžičku říkat nechtělo. Dort se zmrzlinou už jsem vzorně jedla vidličkou a před tím dokonce použila celý příbor, protože jsem měla burito a ne tortilu. Kotník určitě odhalujete, kalhoty nosíte taky a vzdělání jste navzdory jeho naprosté nevhodnosti pro dívky určitě taky utrpěly. To, že jsem v ČR přece neznamená, že se pokusím o vypěstování třetí ruky, abych mohla jíst v indické jídlo s naan příborem. Jak jíst sushi příborem taky netuším. A asijskou kuchyň kdekoli na světě budu jíst hůlkami. Až budu tak zoufalá, že budu muset do české restaurace, tak ten příbor taky použiji celý.
|
susu. |
|
(11.11.2019 13:05:05) Jen milá Anno, jsi-li si vědomá, že jezení hůlkami a jezení rukou má také svou etiketu a nebo jestli kašleš na všechny druhy etikety hromadně...., což ti dává nálepku burana všude.
|
* Liv |
|
(11.11.2019 13:51:52) Etiketa při jídle v kulturách, kde se nepoužívá příbor, nýbrž chleba/ruka nebo hůlky má taky dost přísná pravidla....
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.11.2019 13:12:30) Olizovat a vylizovat cokoliv je neslušný všude. Nijak to nesouvisí s jedením sushi příborem.
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(11.11.2019 13:42:52) Auvajs auvajs, jaký společenský vývoj požaduje změnu etikety ve prospěch olizování nože? To je výbornej argument. Hůlky a jezení rukama bych do toho netahala, to taky jsou kulturní zvyky s dosti železnými pravidly.
Vzpomínám, že když jsem si doma lžičkou zamíchala teplý nápoj a lžičku olízla, reagoval na to můj otec stereotypně "nechceš si do toho eště nalámat rohlík???". Nemluvě o noži.
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(11.11.2019 12:23:00) Jasně, a proč taky nevylízat talíř, když ta omáčka je taak moc dobrá... a proč si vlastně taky neolízat prsty, když ten krém z dortu je taak moc dobrej, a proč se u stolu nepodrbat v nose, když Tě tam přece zrovna svědí, a proč u stolu nepustit hlasitě ducha, když tě tolik tlačí břicho a na záchod je to daleko.
Přece si nebudeš dělat násilí jen proto, že bys mohla někoho rozrušit, lépe je říci si "sestim smiř".
|
susu. |
|
(11.11.2019 12:28:46) Kudlo, asi tak...
|
Buřt |
|
(11.11.2019 12:33:23) Neumet etiketu neni nic moc, clovek vypada ve spolecnosti blbe, ale z hlediska nejake zavaznosti je pro me proste etiketa az za spoustou dalsich veci. Priklad, radsi budu mit schopneho kolegu dobreho charakteru, kterej srka polivku a drzi spatne nuz, nez naopak. Atd. Ano, jsou to nejake schopnosti, ktere je dobre umet, ale z hlediska priorit bych rekla, ze jsou hodne vzadu.
|
sovice |
|
(11.11.2019 12:45:34) V praxi ovšem otázka obvykle nestojí zda kolegu slušného, lidsky hodnotného, co srká, nebo společensky dokonalého podrazáka Rozumím ti, ale těch hodných, fajn buranů je celkem menšina.
Do školy bych to ale taky netahala. Ve škole čekám, že budou vyžadovat základní zásady stolování ve školní jídelně, učit se teorii pojídání šneků a specialit stolování v Ritzu je potřeba tak na škole pro diplomaty
|
Kudla2 |
|
(11.11.2019 12:53:32) "V praxi ovšem otázka obvykle nestojí zda kolegu slušného, lidsky hodnotného, co srká, nebo společensky dokonalého podrazáka Rozumím ti, ale těch hodných, fajn buranů je celkem menšina."
Ano, s tím souhlasím.
Myslím, že vychytávky typu nůž na rybu a vidlička na šneky lze "odpustit" komukoli, dokonce si myslím, že ten, kdo s tím náhodou umí zacházet a zahlíží na někoho, kdo to neumí, je snob (protože mezi BĚŽNÉ znalosti to rozhodně nepatří, a sedím-li u stolu s někým, kdo netuší, tak je samozřejmé mu diskrétně naznačit, jak na to).
Ale základní stolovací dovednosti toho typu, aby spolustolovníkovi nebylo hnusno sedět u jednoho stolu, myslím zvládne i orangután, když se bude trochu snažit.
|
|
Federika |
|
(11.11.2019 12:53:40) Jinak, my jsme to ve škole kdysi měli. bla to děsná sranda, nikdo to nebral vážně a rozhodně, rozhodně se nedá říct, že by se na té hodině někdo naučil správnému stolování. Tohle je na rodně. A není třeba to extra učit. děti prostě napodobujou.
|
|
Kudla2 |
|
(11.11.2019 12:57:16) "Do školy bych to ale taky netahala. Ve škole čekám, že budou vyžadovat základní zásady stolování ve školní jídelně, učit se teorii pojídání šneků a specialit stolování v Ritzu je potřeba tak na škole pro diplomaty "
Přesně tak nějak.
Kurzy stolování se když tak pořádají v tanečních pro ty, kdo o to mají zájem.
Jinak kde je zakladatelka? Od založení se tu neobjevila a neobjasnila, jaké speciální vychytávky by se potřeboval učit ve škole někdo, kdo je v restauraci prakticky jako doma.
Bylo by moc ohavné podezření, že se vlastně chtěla jen skrytě pochlubit, že ONI chodí do "lepších restaurací" ?
|
Muumi |
|
(11.11.2019 13:05:13) Zakladatelka se asi právě reinkarnovala do Nové Anny...
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(11.11.2019 13:25:07) Burte, charakterní buran je samozřejmě méně nebezpečný než bezcharakterní snob, ale nejpříjemnější je po všech stránkách slušné vychovaný člověk
|
|
aky |
|
(11.11.2019 17:28:59) ...Priklad, radsi budu mit schopneho kolegu dobreho charakteru, kterej srka polivku a drzi spatne nuz, nez naopak. Atd.
To je nejaka sutaz kto vymysli nezmyselnejsi priklad? Tak za mna - ten doktor, co dal pacientovi facku je ale najlepsi odbornik na astmu v kraji.
|
|
|
|
Dooly. |
|
(11.11.2019 13:45:50) Kudlo teď jsi mě rozsekala 😂prej pustit ducha😂😂
|
|
|
|
|
|
|