Nika89 |
|
(5.8.2013 21:55:22) Sestra ve čtvrtek uzavírá registrované partnerství a kromě přípitku na páteční oslavě si na mě vymyslela i pečení svatebního dortu. Což o to-nádherný je a kdyby mi ho někdo upekl na svatbu, budu blahem bez sebe, jenže já jsem ráda, když mi vyskočí i korpus z piškotového těsta. Potřebuji tipy na přípravu odpalovaného těsta a krému. Konkrétně je to tenhle dort: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1801/croquembouche
recept mám samozřejmě v češtině, byl v minulém vydání Apetitu
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(5.8.2013 22:03:59) A už jsi odpalované těsto někdy dělala? Já jednou, ale ztroskotalo to na pečení v troubě. Nelepí se to náhodou karamelem?
A upřímně, obdivuju tě, že do toho jdeš
|
Nika89 |
|
(5.8.2013 22:07:02) no, lepí. první den se upečou profiterolky z odpalovanýho těsta, který jsem nikdy nedělala, druhý den se udělá krém (který se mi mimochodem v 90% srazí), třetí den se profiterolky naplní krémem, nastkládají do kuželu z kartonu a alobalu, poslepují bílou čokoládou a nechají odležet, čtvrtý den se postaví na ýákladnu, sdělá se alobal, výsledný kužel se omotá karamelem a tím se i přidělají cukrové mandle a kandované růže
|
|
|
La Pepa |
|
(5.8.2013 22:05:20) dělali ho v jednom dílu pořadu MasterChef, nevím, která stanice to vysílala, ale možná by se tam nějaké triky našly
|
Nika89 |
|
(5.8.2013 22:07:50) mě jde o všeobecný rady-co při výrobě odpalovanýho těsta ne/dělat a jak a hlavně jak udělat krém tak, aby se nesrazil
|
Inka | •
|
(5.8.2013 22:15:08) Všeobecná rada je neotvírat troubu, aby ti nekleslo. Jinak držím place, já mám co dělat i s větrníkama.
|
|
|
|
adelaide k. |
|
(5.8.2013 22:08:26) Niki tak to ti popřeju štěstí. Měla jsem premiéru pred pár měsíci a zpocená jsem byla až někde. Bez zkoušky předem bych do toho nešla, odpalované je sfiňa. Už jsi s ním někdy dělala?
|
Nika89 |
|
(5.8.2013 22:14:21) nedělala asi už vím, proč příprava trvá čtyři dny, do půlnoci se totiž pečou náhradní profiterolky
|
Inka | •
|
(5.8.2013 22:16:41) Tak to si fat zkus, třeba aspoň věnečky, mně odpalovaný poprvé skončilo katastrofou.
|
Nika89 |
|
(5.8.2013 22:17:50) no, já mám začít zítra, ale jak píšu, do pátku času dost, kdyžtak budu dopíkat po nocích
|
|
|
|
|
Jachtarka |
|
(5.8.2013 22:12:31) Tak omotávání karamelem se mi nedařilo - příliš jsem na něho spěchala. Vyzkoušej si předem to dělání karamelových nití.
Dělá se to vidličkama - namočit do karamelu, chvíli přidržet u sebe, tím to trochu zchladne a pak natáhnout do nitě. Já jsem to jen cákala, protože postup na nitě jsem si přečetla až pozdě
U odpalovaného těsta dát do trouby cosi s vodou a neotvírat troubu, jinak to nevyskočí. Krém neznám, protože plním šlehačkou.
|
Nika89 |
|
(5.8.2013 22:14:47) děkuju za tip na nitě
|
|
|
MarMat (+2) |
|
(5.8.2013 22:27:12) držím palce, nic víc k tomu nemám. Jsi statečná
|
Nika89 |
|
(5.8.2013 22:33:38) Spíš jsem nevěděla, co slibuju. To bylo takhle:donesla mi bezelstně časák-to je krásnej dort, viď? jo, to je. a uděláš mi ho, viď?
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(5.8.2013 23:14:30) Tak v první řadě - neděs se. Odpalované těsto je to první, které se naši 14-ti a 15-ti letí učni v oboru cikrář učí. Takže to takový děs nebude.
Jak se dělá odpalované těsto (v učilišti mu říkají "pálené" - nevím proč) mám tady. Já bych zdůraznila použití másla, mouku vsypat naráz, důkladně odpálit. Nespěchat. Vejce přidávát fakt po jednom a každé pořádně vpracovat, než přidáme další.
U pečení je důležité neotvírat troubu a dát do trouby hrmeček či kastrůlek s vodou, aby se vytvořilo dost páry.
Krém: Nevím, jaký krém máš namysli. Pokud používáš ten, co mám v receptu, je tam postup popsán. Nemám problém s tím, že bxy se zdrcnul, pokud náhodou, lze dát misku do teplé vodní lázně a znovu vymíchat. V teple "zdrcnuté" povolí.
Co bych si dopředu natrénovala je ta práce s karamelovými nitěmi. To vidím jako nejpracnější.
Držím moc palce a dej vědět, jak jsi dopadla....
A sestře MOC A MOC štěstí a pohody v nově zpečetěném vztahu!!!
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(5.8.2013 23:26:19) JO,ještě jsem si dala vyhledat obrázky googlem na croqembouche a když jsem tam některé viděla, tak mne napadlo: jednotlivé profiterolky bych neprokrajovala, ale plnila sáčkem a špičkou, kterou bych ty profiterolky napichovala, aby místo, kterým může krém ven bylo co nejmenší. Možná bych ty otvory zkusila zalepit tím karamelem... No a jak psala angrešt - nelepila bych tou čokoládou (nikdy jsem o ní v této souvislosti neslyšela) ale jen tím karamelem a to asi na místě, kde se to bude podávat....
|
angrešt |
|
(5.8.2013 23:30:27) Ano, dělá se jen dírka, určitě se nerozprajují, to by vůbec nedrželo. A jak píše Simča, tím karamelem by se měla zamáznout i ta dírka.
|
|
NovákováM |
|
(5.8.2013 23:31:04) a k tomu ještě drobnost a to je servírování.
lepení čokoládou - je často neservírovatelné, podobně, přeženeš-li to s lepením karamelem, ale pak to zase asi nedovezeš vcelku a krásné.....
servírovat se to dá, vlastně se to odlupuje servírovacími nástroji, - ovšem za předpokladu, že to odlepit lze.. tohle jsem dělala na akce 3 x - dle té své úpravy, takže šizeno... a 1 x.. jsem to dovezla ve stavu, kdy jsem se styděla, - no, naštěstí, to tam bylo všem už docela jedno.. a na servírování kašlali.
Ale jako svatební je to docela náročný kousek.
|
|
NovákováM |
|
(5.8.2013 23:32:24) To si zase někdo něco přimyslel.
Já tedy odmyslela tu placku z těsta křehkého, ale když někam spěcháme, je to efektní moučník, pokud se povede už jen základ.
Pokud ne, nakrájím to.. a jsou věnečky, nebo naplním šlehačkou, taky dobré :-D
|
|
|
|
|
|
NovákováM |
|
(5.8.2013 23:17:26) To je můj oblíbený dezert, se kterým se vždycky někde "vyprsím"... ale ne v tomhle vedru.... doufejme, že poklesnou teploty.
a pak se podívám, co psaly holky a případně přispěju
/já ho jednou vezla 150 km v září a ... hrozně se to nasosalo tím krémem, protože bylo teplo a spadla mi celá karamelová pavučinka/
|
|
angrešt |
|
(5.8.2013 23:17:48) No tak do toho bych nešla nai za zlatý prase. Croque-en-bouche je hrozná sfině. Občas se nepovede odpalované, ale to se ještě dá. Krém se nesrazí, když dodržíš stejné teploty surovin.
Ale pekelná je ta konečná konstrukce. Lepení čokoládou je nesmysl, stačí, když se to ohřeje, a celá paráda sletí. Proto se to lepí karamelem, protože ten drží fest.
Ale stejně se to občas (často) celé zbortí, pokud to chceš fakt páchat, tak si sežeň pevný tubus z plastu nebo kovu nebo tak něco - ten papír to pravidelně neunese, stačí, aby trochu navlhl krtémem a celé to řachne.
Krásný videonávod od nejlepšího cukráře, kterého tu v Praze znám, najdeš na Metropolitní cukrárně -Roman Vích - karamelová pyramida.
A jak si představuješ transport? Tohle se dá leda nést v ruce nebo vézt na servírovacím stolku, do auta to nedáš, to by se rozpadlo, fakt to nijak extra pospolu nedrží.
Ale na Tvém místě bych se na to fakt vykašlala.
|
Svynka |
|
(5.8.2013 23:24:20) Nika, prosím Ťa, poslúchni Angrešt, úplne mi trhá srdce pri predstave, koľko nervov si s tým užiješ, a pritom výsledok je tak neistý...
|
|
NovákováM |
|
(5.8.2013 23:26:39) za mne se to dá....
ale mnou šizeno, už jsem psala, a ne v tomhle vedru.
|
|
|
NovákováM |
|
(5.8.2013 23:25:50) tak připojím pár rad do mlýna, protože mám jiný recept..., možná ti to usnadní práci.
Odpalované těsto najdeš všude, nevím, zda jsi zkoušela, já mám svoje - zaručené, ale už se taky asi 2 x, když mi na tom záleželo, nepovedlo naprosto skvěle.
Zkus to celé upéct na zkoušku a nazdobit. Nemyslím celé jako komplet.... - ale prostě zadělej těsto, upeč, naplň.. a zkus pár nazdobit karamelem.
Já neznám to, co ty, peču vlastně něco jako se prodávají ty kuličky v pekařství, plní to šlehačkou...
Já - k převozu či na dort plním vanilkovým krémem. Upeču.. nechám vychladnout... plnícím sáčkem prorazím vespod malou dírku, vycpu krémem a stavím na tu placku.
a spojuji a stavím do pyramidy právě karamelem a rovnou i zdobím.
Placka - no to záleží.. když je čas, tak z lineckého těsta, ale můžeš i z toho, které používáš na ty prcky - profiteroly... placka je nejmenší problém.
|
angrešt |
|
(5.8.2013 23:31:26) Terezo, děláš ale asi plné bez tubusu, ne? To má lepší konstrukční vlastnosti, když to vlasně není duté. A pak teda nejlíp na placku z lineckého. Ale s tubusem se to dává obvykle na placatý tác, k němuž se to rovnou lepí kolem tubusu.
|
NovákováM |
|
(5.8.2013 23:34:02) no jasně, plné.. malé pecky... jako ořechy.
Ale je pravda, že mi to jde hůř, co jsem změnila bydliště a tudíž i troubu... Tahle potvora hřeje hodně vzadu na jakýkoliv program, takže i věnečky apod. jsou problém.. když tam nacpu alobal, tak zase málo... a otáčet plech u tohohle.. se nevyplácí.
|
angrešt |
|
(5.8.2013 23:38:29) Tak to pak drží líp, ale na velkou potvoru je pak spotřeba profiterolek naskutečná.
Na mrchu s tubusem cca 3,5 plechu kuliček. NA plný dort bez tubusu cca 7 - 8 plechů kuliček.
Hele, pokud máš pocit, že chceš jít do odpalovaného těsta s krémem - co místo toho spáchat dort Saint-honoré nebo věnec Paříž-Brest, udělaný třeba do tvaru srdce nebo tak?
Odpalované těsto není žádná hrůza. Ale když píšeš "prvně odpalované těsto, krém riziko sražení, prvně lepení karamelem, prvně lepení na tubus, prvně práce s nitěmi...", zdá se mi to jako přílišné množství křehkých bodů pro takové dílo.
|
NovákováM |
|
(5.8.2013 23:41:57) jj, Saint-Honoré mne taky napadl.
ale hlavně zkusit to těsto.
Ona to není žádná EXTRA věda, ale je to dost o trpělivosti o tom odpalovat dost dlouho... ale nespálit.
Jinak angrešt, když už věnečky, tak 8-12 plechů.. dělávám vzácně, jednu dobu jsem rozdávala sousedům, jak byli přesycení, až mne to naštvalo.
Ale zrovna teď ... jahodo krém, meruňkový krém.. chystám se v pátek, jedeme k přátelům.
|
NovákováM |
|
(5.8.2013 23:43:08) jo a zadělávám dodnes na 3 - 4 x a peču po dávkách, protože vždycky ... nějaká várka nedopadne. I když poměr stejný.
|
angrešt |
|
(5.8.2013 23:54:08) Nejsem náhodou Tvoje sousedka? Že bych se nechala přesytit?
On se i Saint-Honoré dá udělat trochu jako kříženec s croque-en-bouche - že se kuliček na obvod nenalepí jedna řada, ale dvě či tři řady na sebe.
|
NovákováM |
|
(6.8.2013 0:10:46) to nejsi, ale ráda bych ochutnala... kdyby mi je někdo napekl :-D, určitě umíš lepší...
jinak u mne tohle vzniklo jako vtip, jednu dobu jsem pekla, co bylo k pečení možné... a když jsme ochutnali, tak jsem vyškemrala recept.. a manžel si rýpnul, že to nedám. No just jsem dala, paradox, na první + pár pokusů dalších.. že fakt smekal.
Pak podruhé, potřetí, pak 3-5 dávek :-D
a pak už jsem bez věnečků, kuliček, větrníků... nesměla nikam chodit..
Nic jiného, než tohle nikdo nechtěl.
A pak mne to přestalo bavit :-D, takže vzácně. A když se nepovedou, - bojuju s tou trobou, tak to nemá hezký tvar, nebo to kecne... ale k jídlu to je.
|
NovákováM |
|
(6.8.2013 0:14:15) ale do výroby.... pyramidky se pustím klidně - ovšem tak den předem, na těsto a pečení a druhý den zdobení, tj. rezerva, kdyby se pečení nepovedlo..
zdobení dopadne vždycky.. ale popálená někdy až po lokty.
Ale ne v tomhle počasí, nejsem raněná, .. hledám chlazení.
Takže i když jsem to párkrát upekla a povedlo se a dopadlo to skvěle, jako svatební dort... bych trénovala jako zběsilá anebo si vybrala něco opravdu méně rizikového.
|
|
|
NovákováM |
|
(6.8.2013 0:14:46) tak u tohohle dortu se s kuličkama fakt neprudím :-D
|
|
|
|
Alraune |
|
(6.8.2013 1:07:32) No, podle popisu je Nika asi stejná pekařka jaku já a já bych udělala tak bublaninu. Po pravdě, pro někoho, kdo si ani není jistý, že se mu nezdrcne krém je to stejné, jako jít v žabkách na vysokohorskou tůru.
|
NovákováM |
|
(6.8.2013 1:19:16) zachovej klid... funguji v režimu, když Osud dopustí i motyka spustí.
Takže jsem poskytla ... bublaninu z meruněk (no nemá se to obecně).. a to bylo, jako kdybych z trouby vyhodila jezerní příšeru.
Knedlíky báječné... snadné.. ale tohle... a že už jsem z meruněk i pekla na malé kousky..to bylo něco prosáklého, neskutečného... no povedený kousek.
taková marmeláda :D
|
Alraune |
|
(6.8.2013 1:37:23) Já klid zachovávám, ode mně by si nikdo svatební dort neobjednal, pokud by nebyl na drogách, a i kdyby on byl, tak já nejsem a neslíbila bych :D Peču jen bublaninu, mufiny a perník :D
|
NovákováM |
|
(6.8.2013 2:15:02) NO A kdybys rozdávala..
tak s mufiny mám naprosto příšerný zkušenosti.
|
|
Lei |
|
(6.8.2013 9:31:31) Náhodou, taková svatební bublanina...proč ne, umím si to představit...nebo svatební dort z perníkového těsta a ozdobený malinkými perníčky třeba...leckdy lepší jak ty pseudomarcipánové potahy (můj názor). Kamarádka bude mít místo dortu obrovský koláč .
|
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(6.8.2013 1:59:18) souhlas, taky to vidím jako dost velkou souhru rizik.
Taky bych se přimlouvala za dohodu s nevěstou na něčem jednodušším.
|
|
|
|
NovákováM |
|
(5.8.2013 23:36:25) jinak placku dělávám z lineckého nebo křehkého s jogurtem, stejně je to na něčem, ale aby to bylo jedné a když je nejhůř tak i z odpalovaného, prostě je propíchám...
Ale to jen, když pospíchám.. a zvláštní je, že když pospíchám, tak to stihnu za 3-4 hodiny a u toho si dělám i něco jiného a je to vždycky super. Když se snažím, je to vždycky malér.
|
|
NovákováM |
|
(5.8.2013 23:38:12) ale souzním s tebou.
Být zakladatelkou a chce-li vyrobit něco hezkého a odpalovaného - i takový domácí větrník či věneček potěší - tam si může tvarovat i labutě
Nebo jsou oslnivé moučníky s menšími riziky. Tady jich je prostě dost, zvlášť tady, když je takové vedro.
|
|
|
|
Mr. Miçkey |
|
(6.8.2013 2:09:07) No tak to panbuh s tebou, a dej pak vedet jak si dopadla jak se to porcuje?
Nevim, me nepripada zas tak oslnive krasnej, a kdyz vezmu v uvahu vlozenou praci a vysledek vic nez nejisty, no nevim... Jakykoli potahovany dort je podle me jednodussi.
|
Svynka |
|
(6.8.2013 12:40:58) To je pravda - prečo si vybrali práve túto tortu? Dobrá asi bude, ale na efekt nič moc, či..?
|
Papillon |
|
(6.8.2013 17:22:32) Efekt nic moc?? Nevim presne, jak jsi to myslela, ale croquembouche se na francouzskych svatbach dela prave na efekt. Nektere dorty jsou na pohled vazne uchvatne. Ale dela je teda cukrar.
Na domaci vyrobu bych urcite volila jiny. Jakmile je ve hre karamel, davam ruce pryc
|
Papillon |
|
(6.8.2013 17:27:05) Zkracene video: http://www.weddinglightevents.com/blog/2010/11/classic-croquembouche-made-in-france/
Jak jednoduche!
|
Nika89 |
|
(6.8.2013 19:50:16) no jasný, jednoduchý jak facka
|
|
|
|
|
|
Ajlili. |
|
(6.8.2013 7:18:54) Tady podle tohoto receptu jsem vyrabela ja a i kdyz to bylo poprvy, povedlo se :)
http://vareni.ritta.cz/moucniky/dorty/croquembouche/
|
|
Nika89 |
|
(6.8.2013 8:23:17) No, moc jste mě nepotěšili Budu to muset zkusit, dneska to teda dám kousek nanečisto. Asi by bylo nejlepší dort sestavit na místě, ale není tam kde udělat karamel, takže ho prostě poslepuju před odjezdem z domu -na oslavu to je ani ne pět minut, navíc je hoodně neformální oslava, takže snad nebude vadit, že nebude dokonalej
|
Lei |
|
(6.8.2013 9:28:46) Niko, držím také palce, doufám, že pak uveřejníš dojmy z pečení - a také sestřiny dojmy z dortu, samozřejmě . Odpalované dělám jen jako věnečky a to ještě od doby, co jsem u muže v rodině, kde je teta se zlatýma rukama, která na oslavy přispěchá vždy s horou minivětrníčků a horou minikremrolek, jsem je snad ani nedělala. Hele, ale muž mi udělal větrníkovou labuť, jsem si teď vzpomněla, k výročí, nikdy předtím to nedělal a povedla se mu super - štěstí začátečníkovo, na ně trochu vsadit můžeš . Já pekla jednou svatební dort třípatrový čokoládový, sestavovala jsem až na místě (tu dopravu bych promyslela!) a byla jsem opocená opravdu až na zádech do doby, než byl nakrojen a sněden, měla jsem pocit, že se snad do té doby může i vypařit, když už se neroztekl, nekecnul, nezkysnul.... Až poté, co se snědl do posledního drobku, jsem začala na hostině jíst pořádně i já .
|
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(6.8.2013 13:28:26) hlavně si dobře zorganizuj práci a počítej s tím, že kuličkypo cca 4 hodinách začnou odpadávat, jak karamel nasává vlhkost. takže já například pekla od 4 od rána, aby v 10 mohli předat dort. kuličky sem pekla tak, že nejprve sem dala troubu na 220, nechala nafouknout a pak ztlumila, mě tak vyběhnou nejlíp, ale mámě vjejí troubě například ne, tam to chce stabilně. taže si to určitě zkus dopředu, takhle jednorázově to fakt nedoporučuju. krém to chce hustší. já například dělala půl napůl žoutkový krém a šlehačku na karamel bacha, já mm na něj pech a jsem vždycky popálená snad i na špičce nosu. jinak to chce makat fofrem a nakonec sem skončila tak, že si dělám karamel nadvakrát, potože rychle tuhne a tím přihříváním se mi začal přepalovat
|
angrešt |
|
(6.8.2013 17:07:38) Doporučuju držet do teplý ne na plotýnce, ale ve vodní lázni - pak se nezačne pálit. Ale že si u toho člověk pálí ruce i čenich, tak to jako jó
|
|
|
|