Vendy a dve holky |
|
(23.5.2011 19:32:04) Ahoj,jsem ostuda, ale neumim poradne varit.Kdyz neco ukuchtim, nema to zadnou chut.Ted bych s tim mela neco delat, neb mam malou holcicku, ktera by urcite rada neco dobreho, ale maminka neumi Mama umrela, kdyz mi bylo 15 a doma to vypadalo, kdo si neco vezme, ten ji. Porad jsem planovala, jak se to naucim, ale je to bida.Jak jste zacinaly a jak na tom jste.....popr. kdo Vas to naucil?Diky za nazory a rady
|
a je to? |
|
(23.5.2011 19:33:53) Vařit umím, naučila jsem se sama. Jinak dost koukám na toprecepty.cz, když si nejsem s něčím jistá, zeptám se děvčat na podrobnosti. V podstatě na tom nic není, jsem zjistila
|
Vendy a dve holky |
|
(23.5.2011 20:13:14) To rikaji vsichni, nic na tom neniJa v tom vidim vedu.
|
a je to? |
|
(23.5.2011 21:43:20) Hele, to já kdysi viděla taky, ale nějak jsem se postupně prostě naučila. Buď to v sobě máš nebo ne. Mám kamarádku, která i ve 30-ti letech nezvládla upéct kuře. Chce to zkoušet a zkoušet. Mně se třeba minulý týden povedl úplně úžasný krtkův dort. Žádná krabicová srajda z obchodu, valila jsem hezky podle receptu na maminčinyrecepty.cz a normálně ten dort byl za dva dny pryč...jak se ti jednou něco opravdu podaří, tak tě to chytne a budeš zkoušet dál a dál....
|
|
|
|
Babsi+2 |
|
(23.5.2011 19:36:14) Maminka dodala základy ale jinak vařím podle Itala, Polreicha, Jamieho a podle svého úžasného bratrance, od kterého mám většinu triků.
|
a je to? |
|
(23.5.2011 19:39:06) A co Babica???
|
X E N A |
|
(23.5.2011 19:46:56) Babica vaří podle pejska a kočičky...
|
|
Binturongg |
|
(23.5.2011 19:49:22) Babica -
Pořád vzpomínám na Zeleného Raoula o Babicovi. Božena Němcová píše knihu BABICA a ten jí diktuje recepty: "45% eidam rozpustíme v kastrůlku stolního oleje..."
|
X E N A |
|
(23.5.2011 19:51:49)
|
|
|
|
|
Len |
|
(23.5.2011 19:36:14) Ja teda v patnacti uz varila samostatne, mamka me ucila od ranneho detstvi, protoze me to bavilo. Mely jsme to rozdelene tak, ze mamka sla na zahradu delat, co bylo potreba (velikanska zahrada) a ja mezitim o vikendech dopoledne varila a pekla. Rozdelily jsme si to podle zajmu, ja hrabani se v hline nemam rada, ale zato jsem mlsna, vareni me bavi a jde mi.
|
|
X E N A |
|
(23.5.2011 19:36:23) Umím a taky jsem se naučila sama. A vařím šíleně dobře!
|
X E N A |
|
(23.5.2011 20:00:57) To bude spálená voda na čaj!
|
|
|
|
Limai |
|
(23.5.2011 19:38:26) Mě paradoxně nenaučila vařit máma jak by se předpokládalo(i když mě učila od nějakých 15 let),ale bývalý přítel,který vařil tak luxusně že by mohl dělat šéfkuchaře v nějakém super intercontinentálu.To mi bylo už 27 let.A umím,až na vyjímky.Co neumím jsou houskové knedlíky,čína,našlo by se toho víc,ale momentálně si nevzpomenu.Co umím výborně je svíčková,dušená mrkev,rajská,guláš(masový i houbový),boloňské špagety.....Taky hodně často peču,ale též neumím úplně vše.
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(23.5.2011 19:56:29) limai, prosím recept na tu mrkev? tu já miluji a neumím asi proto, že ji nevařím, páč bych to jedla asi jen já a malá.. manžel asi ne.. .( ale já ti na ni občas mám úplně šílenou chuť..
|
aachje skunk a tři holky |
|
(23.5.2011 20:28:15) beruško já jí dělám takhle.milují ji děti i mužskej. mrkev očistí a nakrájím na kolečka,na másle podusím a přidám cukr,lehce zkaramelizovat,osolit trošičku podlít a chvíli dusit pod pokličkou.potom zakápnout smetanou a nechat odkryté,tekutinu skoro vydusit.k masu a bramborám,je to moc dobrá příloha. nebo když nemám smetanu,dám tam taveňák.
|
|
Limai |
|
(23.5.2011 20:37:23) Beruško,nastrouhám si nahrubo mrkev.Strouhám v robotu,protože ji dělám z několika kil a na struhadle bych to dělala dva dny.Dělám ji ve velikánském hrnci,ale v podstatě ji ze všeho nejdříve orestuju na oleji,potom podlévám vodou,pouze po troškách,aby se dusila,a promíchávám.Když mrkev trochu změkne,přidám lisovaný česnek,nové koření,bobkový list a dusím,dokud nemá kašovitou konzistenci,ale ne zas aby byla jak bláto.Pak přidám masox,rozpustím ho,tymián,zázvor,kmín,pepř,špetku provensálského koření,špetku bazalky,a jemně zapráším moukou.Cukr nedávám,protože ta mrkev je sama o sobě sladká,nepatrně ji přikyseluji octem.Já ji takhle dělám i bez masa,u nás i chodíme nabírat a jíst rovnou i z hrnce,jíme jí takhle samotnou,nebo jen s chlebem,ale brambory a někdy i maso k ní samozřejmě dělám takyPozvala bych tě,ale asi bydlíš daleko.
|
X E N A |
|
(23.5.2011 21:21:31) To je masakr. Je z toho vůbec ta mrkev ještě cejtit?
|
aachje skunk a tři holky |
|
(23.5.2011 21:23:20) jaká mrkev?
|
X E N A |
|
(23.5.2011 21:28:30) To píšu Limai na ten její recept a lá - seknu do mrkve všechno co doma najdu...
|
aachje skunk a tři holky |
|
(23.5.2011 21:37:45) já to pohopila
|
X E N A |
|
(23.5.2011 21:53:03) Aha, já už taky...
|
|
|
|
|
Limai |
|
(23.5.2011 21:36:22) Xeno,tam se toho nedává celý pytlík
|
|
|
Vítr z hor |
|
(23.5.2011 21:45:30) Jéje, to zkusím. Ale viděla bych to na variantu s římským kmínem, koriandrem a pomerančovou šťávou...
|
|
|
|
Limai |
|
(23.5.2011 20:45:25) Jo a ještě umím dobře zeleninový saláty,zejména rajčatový a okurkový
|
|
ter33 bez reg | •
|
(23.5.2011 23:47:06) Limai, to máme společné. Houskáče tedy vařím... resp. napařuju poslední dobou, protože prostě ... dětem víc chutnají, navíc mne to baví, ale dělám třeba ze 3 receptů - mezi 5-7 šiškama a pak konkurz )
Mrazím tedy - vůbec vaříme do zásoby tj. Vakuování a mražení, přes týden moc nestíháme.
Čínu a Guláš u nás výhradně připravuje manžel. Čínu protože líp ... ochucuje.. huba jede celé rodině na výlet, děti tomu říkají pikantní (jsou adolescenti)... a guláš? On prostě vaří ten guláš třeba 5 nebo 8 hodin... ) vysmahne kližku, že je to jak ze svíčkový, že to jím i já....
Mně jde dobře tak krůtí. Dlouhé vaření resp. pečení je pro mne třeba svíčková nebo jiné masíčko, ale to si zase vychutnám, nebo prdnu do šikovnýho hrnce. Před tak 5-ti roky jsem se domnívala, že moje svíčková nebo rajská je nej... a pořád něco vylepšuju a nacházím, třeba bylinky atd. A o tom to je )) to je ta zábava, legrace. A přijede někdo a jeho žena či maminka dělá jinou a chutnat mu nebude vůbec.
|
Limai |
|
(24.5.2011 0:02:54) Terezo knedlíky nedělám už z toho důvodu,že mě šíleně nebaví plácat nějaký šišky,a pokud jde o čínu,tak vůbec nevím jak udělat dobrý to maso,i když postupuju podle receptů.Prostě ať dělám co dělám,maso mi rychle nezměkne a nezměkne,kdybych se stavěla na hlavu,a je víc vařený než smažený.Ale už jsem taky psala,že každý je zvyklý na tu chuť kterou třeba dělá doma on,a od jiných mu nechutná,je to logický,každý si jídlo uvaří a ochutí tak jak chutná jemu.Já třeba taky nejím špenát od nikoho,pokud ho neudělám sama,nejím ho.Takový ten polotekutý zelený smradlavý blivajz do mě nikdo nedostane,já si ho potřebuji upravit tak abych byla schopna ho pozřít.
|
ter33 bez reg | •
|
(24.5.2011 0:34:00) Lim, ty šišky ... to je fakt spíš o té legraci... to se nijak neprsím, že dělám domácí knedle, prostě to zkouším, baví mne to. Vaření je způsob relaxace pro nás pro oba. Děláme práci, kde za námi není nic vidět nebo výsledek. Výsledek vaření je taky... na konci.. ehm o... ale, předtím nějaký je.
Správně horké maso na čínu nebo opečené prostě předpokládá slušný plamen hořáku nebo výkon plotýnky to už jsme vykoumali, v domácích podmínkách podobného lze dosáhnou stěží. Jinak... plotýnka či hořák na "plný céres" a stejně to nestačí.
Další věcí, co se knedlí týče... je to, že mne prostě zajímá.... a zajímalo, kudy na to, a kdy se trefím do toho správnýho. Asi mám čas zabývat se hloupostma.. Ne, nemám, prostě jsem strašně zvědavá. O ničem jiným to není.
|
|
|
|
|
Jas-mine |
|
(23.5.2011 19:39:25) Vařit umím, ale naučila jsem se docela pozdě, asi tak v 18-19? Ale podle ostatních - vařím dobře - no a taky vařím ráda. Mám Kuchařku pro dceru - tam je vše do nejmenších podrobností a spoustu receptů beru z Mimibazaru. Zvládneš to, nebo se toho;-)
|
Vendy a dve holky |
|
(23.5.2011 20:29:25) Pozde, v 18Mne je 31
|
|
|
pearl |
|
(23.5.2011 19:40:35) Mě hodně naučila mamka (což u tebe nestihla, je mi to líto...), zbytek jsem postupem času zvládla sama.
Na koleji to byly samé věci ze sáčku a podobné nesmysly, které bych už dneska nejedla.
Když něco nevím, hledám na netu. Pořiď si třeba nějakou dobrou kuchařku.
Já třeba hodně listuju v kuchařce od pana Štěpničky, ČEská kuchařka, je tam hodně i obecně o zpracování surovin a tak. JInak už jsem ve fázi, kdy podle receptu vařím pouze nová neznámá jídla, jsem schopná si sama nahradit nedostupné ingredience nebo tuhle ubrat a tamhle přidat.
Recepty mám pouze na pečení, a to hlavně u cukroví a jiných speciálních těst, kde jsou poměry hodně důležité.
Hlavně se nesmíš bát)
|
aachje skunk a tři holky |
|
(23.5.2011 19:51:46) tak já se vdávala a uěla jsem jeno čaj. začátky byly vkusný.rajskou jsem dělala tak,že jsem ohřála kečup,kachnu jsem dala péct i s igelitě s vnitřnostma v dutině břišní apod. pak jsem si koupila ,,babiččinu kuchařku pro začátečníky,,postup i s obrázky a pěkně podrobně.. vyhodila jsem toho moc,moc..pokus,omyl,přesolené... časem jsem to vypilovala
|
FialoFka |
|
(23.5.2011 19:54:49) Aachje, mas ještě tu kuchařku? já bych si ji půjčila, mě hrozně baví kuchařky, vím že je toho plný net, ale mě baví ten papír spíš :)
|
aachje skunk a tři holky |
|
(23.5.2011 20:29:47) bročku myslí,že nemám..tolikrát jsem se stěhovala,že ji asi nemám..asi určitě..
|
aachje skunk a tři holky |
|
(23.5.2011 20:30:35) ne bročku,ale broučku
|
FialoFka |
|
(23.5.2011 20:32:18) Bročku je taky hezký
tak nevadi :)
|
|
|
|
|
Limai |
|
(23.5.2011 20:14:36) Teda já když slyším že někdo udělá rajskou z kečupu povařeného ve vodě......Vstávají mi vlasy hrůzou na hlavě.
|
|
Vendy a dve holky |
|
(23.5.2011 20:34:13) to je roztomily,no tak jsem na tom podobne
|
|
angrešt |
|
(23.5.2011 20:35:25) Aachje, kachna s igelitem
|
aachje skunk a tři holky |
|
(23.5.2011 20:36:28) noz trouby se linul smrad,jak když tam peču pneumatiku
|
Elíláma |
|
(23.5.2011 21:37:58) aachje: tu kachnu jsem s droby v pytlíku taky poprvé upekla
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(23.5.2011 21:42:32) já léta letoucí dělala mletý maso domácí, nebo namletý v masně a jednou koupila z tesca v krabičce... no a ono se pod něj dává takovej sajrajt, čtvereček nějaký folio-látky. no a já to i s tím kydla na pánev a divila se, že mi to nejde od sebe
|
|
|
|
|
|
Vendy a dve holky |
|
(23.5.2011 20:32:45) Cukrovi je skoro jedine co umim, teda ty zakladni druhy
|
|
|
Binturongg |
|
(23.5.2011 19:47:35) Vendy - mně to naučila právě máma. Stačily dvole letní prázdniny, když mi bylo 14 a 15. Není to zas tak těžké, jen si musíš sama přijít na řadu vychytávek a začít nečím jednoduchým. Italská kuchyně je fajn. Těstoviny umí každý a k nim je tisíc druhů všeho možného. Třeba naše "špagetky se škvarečkama" - uvařené špagety smícháš s nastouhaným balkánským sýrem a opraženými kostičkami slaniny, posypeš trochu oreganem a je to Další podmínkou je láska k jídlu - kdo rád jí (a nemusí to být zrovna dvěstěkilový tučňák), umí vařit, i když o tom neví...
Docela dobré jsou některé pořady o vaření.
|
Tenna /2 |
|
(23.5.2011 20:33:56) Souhlasím, kdo je mlsný, naučí se vařit sám Jinak mně dala základy maminka, ani ne cíleně, ale jak jsem se jako malá holka motala v kuchyni, nějak přirozeně jsem odkoukala, co se jak dělá. Zbytek jsem se pak doučila cestou pokusů a omylů sama, částečně podle kuchařských knih, částečně podle vlastní chuti a fantazie.
|
|
angrešt |
|
(23.5.2011 20:37:12) - "kdo rád jí, umí vařit, i když o tom neví..." - Bin, to je krásně vyjádřeno
|
Binturongg |
|
(24.5.2011 0:02:37) angrešt - dík, ale vždyť to tak je - to mě taky naučila máma
|
|
|
|
Červená řepa |
|
(23.5.2011 19:49:15) Dostaneš se do toho, já vstoupila do manželství a do mateřství taky prakticky netknutá. Začátky byly krušné. Přebírala jsem postupně know how od mámy, od tchýně i od přátel. Od každého jsem si vzala co se mi líbilo, přišlo mi chytré, zdravé, jednoduché, efektní atd. Každý má své postupy, fígle, zlepšováky. Nedokážu si představit že bych vařila jen jako máma nebo jen jako tchýně. Postupně jsem si vytvořila svůj styl -postupy i žádoucí chutě a konzistence. To mě na vaření jedině baví - že každý to dělá jinak a stále lze nalézat nové a překvapivé. A těší mě když někdo udělá polívku a v ní velké fláky zeleniny a jinde dostanu tu samou polévku se zeleninou pokrájenou na miniaturní části. Obě dvě jsou samozřejmě výborné. Ten rukopis kuchaře, to je to co miluju. A taky mě baví improvizovat, to si lze dovolit samosebou až když si člověk trochu ve vaření věří.
|
Limai |
|
(23.5.2011 20:42:30) Bukvice jenže to není o tom,jestli dáš do polévky zeleninu malou nebo velkou,ale záleží na tom čím to ochutíš,nebo jak uděláš základ.Samozřejmě nemyslím jen u polévek,ale jídlo všeobecně.
|
|
|
Katka + 2 | •
|
(23.5.2011 19:49:20) Učila jsem se sama, stejně jako mladší sestry, máma nás ke sporáku nepouštěla ani neměla snahu nás něco naučit vařit...
|
|
mabela |
|
(23.5.2011 19:51:14) sama a z hodně z knížek.
|
|
FialoFka |
|
(23.5.2011 19:52:54) Něco mě do 16 naučili máma a táta a dost můj přítel a hlavně já sama. Myslím si že varim dobře, rozhodně líp než ve většině restauraci u nás, kde nechápu jak někomu můžou dat na talir takový blaf a ještě za to chtít peníze.
|
|
Lída. |
|
(23.5.2011 19:52:59) umím, ale můj hlavní problém je, že mě to nebaví
|
|
Tante Ema |
|
(23.5.2011 19:53:06) Naučila jsem se sama. Začala jsem ve dvanácti. Kuchařky a dotazy u těch, co umí. A hodně vlastních experimentů.
|
*Verča* |
|
(23.5.2011 19:55:49) já taky sama.Mamka měla trochu snahu mě něco naučit,ale já byla takovej puberták,kterej doma absolutně nic nedělal,a k vaření jsem se též neměla...pak jsem se odstěhovala a byla jsem tzv.hozená do vody a musela jsem učím se pořád,podle receptů na netu,kuchařek,poznámek,ale občas dojde i na radu od maminky,když potřebuju poradit
|
|
|
Ecim |
|
(23.5.2011 19:53:51) Mě vaření bavilo odmalička, milovala jsem kuchařky pro děti. Některá jídla jsem se učila sama, něco mě naučila maminka a něco babička. Vařím moc ráda, ale při dvou náročných mrňousech se specializuji na rychlá a jednoduchá jídla.
|
|
.ganesha. |
|
(23.5.2011 19:58:17) Umím a naučila jsem se sama
|
|
Benin |
|
(23.5.2011 19:59:43) Ahoj, učila jsem se sama metodou pokus-omyl. Mamka mě k tomu moc nepouštěla, protože se u nás vařilo většinou o víkendu, kdy byl taťka z cest doma, a ona mu podstrojovala, tak se bála, že bych to zkazila. Já byla na intru, později na privátě, a vařila si tak maximálně krupicovou kaši a Dobré hostince od Vitany. Pak jsem se ze dne na den odstěhovala za přítelem a začala vařit. No myslím, že mi to teď docela jde, i když začátky slavné nebyly. A když si nevím rady, volám mamce. A navíc mi mamka dala její tlustou polopatickou koministickou kuchařku, ve které je všechno, od bažanta na víně po návod, jak uvařit brambory. Nejhorší byly polívky - my je doma nevařili a přítel je vyžadoval.
|
|
PraliMatěj02/08+Madlenka11/10 |
|
(23.5.2011 20:00:42) Já čerpám, kde se dá, ale mám k ruce perfektní kuchařku i se školou vaření, je tam prostě všechno, od masa, těstovin po likéry, zavařování, zmrzliny, no prostě na co si vzpomeneš. Její autorka je Mandžuková!
|
|
Veverecka+Honzík09,Kubík12 |
|
(23.5.2011 20:03:12) Vařit umím, moje máma moc vařit neumí..spíš vůbec..naučila jsem se sama, mě to moc baví a dle ohlasu okolí vařím výborně Můj M. dokonce říká, že líp než jeho maminka..což jsem teda fakt ráda
|
Limai |
|
(23.5.2011 20:12:42) No,oni některé maminky vaří ve stylu"všechno hodit do jednoho hrnce a osolit",tam jejich kuchařský um začíná a končí.Když řeknu mamině že to co uvařila nemá vůbec žádný šmrnc,žádnou chuť,tak mi řeknne,že to mám teda víc osolit.To bych fakt vyrostla.No jo,no,každý nemůže umět všechno,já neumím knedlíky a čínu,ale třeba zase neumím tak dobrý palačinky nebo zelí jako umí máma.Ale jinak třeba omáčky který dělá nejím,to mi vůbec nejde do úst,protože omáčka na způsob masa povařeného ve vodě,zadělaného rozvařenou moukou,a osolená,to je teda něco!Nebo smetana povařená ve vodě,osolená.....to fakt nemusím.Máma to vůbec neumí ochutit,udělat nějaký pořádný základ,tak aby to jídlo mělo potom nějakou chuť.
|
Vendy a dve holky |
|
(23.5.2011 20:39:32) Mama se naucila taky az v manzelstvi a vzdy me nabadala, at mam o to vetsi zajem a neuci me tchyne.No a tchyne me uci, mama by se v hrobe obracelaPamatuju, ze sice varila, ale ne moc rada.Do dnes se smejeme s bratrem, jak jsem vzdychala, ze maso je studeny a mama s ledovym klidem odvetila...........tak si to zahrab do te ryze, ta je tepla
|
|
|
|
magrata1 |
|
(23.5.2011 20:04:23) Nás to učila mamka od dětství. V 10 jsem se ségrou (12) běžně v sobotu vařila, mamka spala po noční. To už jsme i mísily těsto na knedlíky, vařily polévku, dělaly nudle, knedlíčky, přílohy, u masa jsme teda jen asistovaly (obalování řízků, krájení cibule a hlídání, aby se nespálilo). Zelí a omáčky dělala mamka sama. Ve 12 jsem pekla mamce k narozeninám první dort.
|
Vendy a dve holky |
|
(23.5.2011 20:45:04) To si machr, klobouk dolu
|
|
|
Katka +3 |
|
(23.5.2011 20:04:40) Začínala jsem vařit vlastně až pro děti, do té doby jsem vystačila s grilovaným kuřetem a polívkama z pytlíku. Učila jsem se sama podle receptů, máma vaří nerada a v kuchyni mě nechtěla, protože ji to zdržovalo, babička vaří skvěle, ale její rady " no tak asi hrstičku, to uvidíš.." mi nebyly moc platné, protože já to prostě bez zkušeností neuvidím. Teď už vařím snad všechno, loni jsem se dokopala i ke kynutým buchtám. Výsledky jsou vždy poživatelné, většinou chutné, někdy ne právě vzhledné, ale co, žádný učený z nebe nespadl...
|
|
|